Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN)

Publicat la data de: 22 Septembrie 2006 | Actualizat la data de: 20 August 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) Vezi galerie foto

Imagistica prin rezonanta magnetica este un test care se foloseste de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale corpului omenesc. In multe din cazuri, IRM ofera informatii care nu pot fi vizualizate prin radiografie, ultrasonografie sau tomografie computerizata.

In timpul IRM, regiunea corpului ce trebuie investigata, este plasata intr-un aparat special care reprezinta un magnet urias. Informatiile furnizate de IRM pot fi stocate si salvate intr-un computer. De asemenea, pot fi facute poze sau filme daca situatia o cere. In anumite cazuri se poate utiliza o substanta de contrast pentru a vizualiza mai clar anumite structuri ale corpului.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Scopul investigatiei
 3. Mod de pregatire
 4. Modul de efectuare a testelor
 5. Riscuri
 6. Rezultate
 7. Factorii care afecteaza testul
 8. Citeste pe aceeasi tema

Scopul investigatiei

Sus

IRM se efectueaza pentru diagnosticarea anumitor afectiuni ca tumori, sangerare, leziuni, afectari vasculare sau infectii. Prin folosirea unei substante de contrast in timpul IRM, se pot vizualiza clar anumite tesuturi. O rezonanta magnetica nucleara este indicata pentru:

- regiunea cefalica - IRM poate detecta tumori, anevrisme, sangerari la nivel cerebral, leziuni nervoase si alte afectiuni, ca si cele cauzate de accident vascular cerebral; IRM poate de asemenea detecta afectiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv;

- regiunea toracica - IRM poate vizualiza cordul, valvele cardiace si vasele coronare; poate stabili daca plamanii sau inima sunt afectate; de asemenea poate fi folosita pentru diagnosticarea cancerului de san sau pulmonar;

- vasele sanguine - IRM poate fi folosita pentru vizualizarea vaselor de sange si a circulatiei sangelui prin vase, in acest caz purtand numele de angiografie prin rezonanta magnetica; poate depista afectiuni ale venelor sau arterelor, ca anevrisme vasculare, un cheag la nivel vascular sau ruptura partiala a peretelui vascular (disectie); uneori se foloseste substanta de contrast pentru vizualizarea mai clara a vaselor sanguine;

- regiune abdominala si pelvina - IRM poate depista diferite afectari ale organelor abdominale ca ficat, vezica biliara, pancreas, rinichi si vezica urinara; se foloseste pentru depistarea tumorilor, sangerarilor, infectiilor si diferitelor obstacole; la femei poate vizualiza uterul si ovarele; la barbati se poate vizualiza prostata;

- oasele si articulatiile - IRM poate evidentia afectari ale sistemului osos sau articular, ca artrite, afectari ale articulatiei temporomandibulare, probleme ale maduvei osoase, tumori osoase, afectari ale cartilajului, rupturi de ligamente sau tendoane sau infectii; IRM poate afirma cu precizie daca un os este rupt sau nu, atunci cand radiografia este neclara; IRM se foloseste cel mai frecvent pentru depistarea afectiunilor osoase sau articulare;

- coloana vertebrala - IMR poate vizualiza discurile si nervii coloanei vertebrale, putand diagnostica afectiuni ca stenoza de canal vertebral (stenoza spinala cervicala), hernie de disc sau tumori de coloana vertebrala.

Mod de pregatire

Sus

Inainte de efectuarea IRM trebuie informat medicul specialist daca:

- pacientul este alegic la medicamente; substanta de contrast folosita nu contine iod; daca exista antecedente de alergie la substanta de contrast folosita pentru IRM, se recomanda informarea medicului specialist inainte de efectuarea testului; uneori beneficiile efectuarii testului pot depasi riscurile sale;
- daca pacienta este sau nu insarcinata;

- daca pacientul are instalat un pacemaker, un membru artificial, tije metalice sau orice fel de metal fixat in corp (mai ales la nivelul ochiului), valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, implanturi metalice in ureche sau pe sprancene sau orice fel de implanturi sau proteze medicale (de exemplu pompa cu injectometru); de asemenea trebuie informat medicul daca pacientul lucreaza cu metale sau daca recent a suferit o interventie chirurgicala pe vasele sanguine; in anumite cazuri este contraindicata efectuarea IRM;

- daca pacienta prezinta un dispozitiv intrauterin (DIU); acest lucru poate contraidica efectuarea testului;

- daca pacientul devine agitat in locuri inchise (limitate); pacientul va trebui sa stea nemiscat in interiorul magnetului MRI sau mai exista un tip de dispozitiv de IRM cu configuratie deschisa; acesta nu este la fel de limitat ca dispozitivele clasice; pacientul poate necesita administrarea unor medicamente pentru calmare;

- daca pacientul prezinta alte afectiuni ca disfunctii renale sau siclemie, care pot contraindica efectuarea unei IRM cu substanta de contrast;

- daca pacientul prezinta orice fel de patch deoarece IRM poate cauza arsura la nivelul regiunii.

Pacientul va semna un document prin care intelege riscurile efectuarii IRM si este de acord sa efectueze testul. Se recomanda discutarea cu medicul specialist despre necesitatea efectuarii testului, riscurile sale, modalitatea de efectuare si semnificatia posibilelor rezultate.

Se recomanda ca pacientul sa fie insotit de cineva, in cazul in care se administreaza medicamente sedative.
In cazul in care se efectueaza o IRM abdominala, pacientul nu va manca si consuma lichide cu cateva ore inainte de efectuarea testului.

Modul de efectuare a testelor

Sus

IRM se efectueaza de regula de catre medicul specialist in rezonanta magnetica; pozele vor fi interpretate de catre un medic radiolog; de asemenea, alti medici sunt capabili sa interpreteze o IRM.

Pacientul va scoate toate obiectele de metal (ca dispozitive pentru auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafe de par) de pe corp deoarece exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de catre magnetul folosit pentru efectuarea testului; in cazul in care pacientul a suferit un accident sau daca lucreaza cu metale, exista posibilitatea ca acesta sa prezinte fragmente de metal la nivelul regiunii cefalice, in ochi, pe piele sau coloana vertebrala; de aceea se recomanda efectuarea unei radiografii inainte de efectuarea IRM pentru a stabili daca testul se poate efectua.

Pacientul va trebui sa se dezbrace complet, in functie de aria pe care se efectueaza (in anumite cazuri pacientii pot pastra o parte din haine, daca nu incomodeaza).

Pacientul va folosi un halat pe toata perioada efectuarii testului. In cazul in care se permite pastrarea unor haine, pacientul va trebui sa goleasca buzunarele de orice monede sau carduri (exemplu carti de credit sau carduri ATM), cu benzi magnetice inscriptionate deoarece prin IRM se pot demagnetiza. In timpul testului, pacientul se va intinde pe spate pe masa dispozitivului, care reprezinta scanner-ul aparatului.

Capul, toracele si membrele pot fi fixate cu niste curele pentru a mentine pacientul nemiscat. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul. Un dispozitiv in forma de colac poate fi plasat peste sau in jurul regiunii care urmeaza sa fie scanata. Unele tipuri de IRM (numite IRM deschise) sunt construite asfel incat magnetul nu inconjoara corpul in intregime.

Unii pacienti devin agitati (claustrofobicii) in interiorul magnetului IRM. Daca pacientul nu poate mentine pozitia nemiscata, i se va administra un medicament sedativ pentru relaxare. Dispozitivele cu sistem deschis pot fi utile in cazul pacientilor claustrofobici.
In interiorul scannerului, pacientul va auzi un ventilator si va simti aerul miscandu-se. De asemenea, se mai pot auzi diverse zgomote care sunt rezultatul scanarii.

Unele aparate prezinta casti sau dopuri pentru urechi pentru a reduce din zgomot. Este foarte important ca pacientul sa nu se miste in timpul scanarii. De asemenea, pacientul va fi rugat sa isi tina respiratia pentru scurte perioade de timp. In timpul efectuarii testului, pacientul va fi inchis in camera de scanat, insa medicul specialist va supraveghea pacientul prin intermediul unei ferestre transparente.

Pacientul va putea comunica printr-un microfon.
In cazul in care este necesara utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrata la nivelul venelor periferice ale bratului pacientului. Substanta de contrast va fi administrata in 1-2 minute, apoi se pot efectua o serie de clisee. Un IRM dureaza de obicei 30 pana la 60 minute, dar se poate prelungi pana la doua ore.

Ce simte pacientul?

Campul magnetic sau undele de radiofrecventa folosite de dispozitiv nu produce durere. Masa pe care se intinde pacientul poate fi tare, iar camera poate fi rece. Pacientul poate fi speriat sau iritat daca trebuie sa mentina pozitia nemiscata. In cazul in care se foloseste substanta de contrast, poate aparea senzatie de raceala sau caldura in timpul introducerii substantei la nivel venos.

In cazuri rare, poate aparea:

- furnicaturi la nivelul cavitatii bucale in cazul in care pacientul prezinta dentitie de metal;

- incalzirea zonei care se examineaza; acest lucru este normal; medicul specialist trebuie informat daca apare senzatie de greata, voma, cefalee, ameteala, durere sau dificultati de respiratie.

Riscuri

Sus

Nu exista efecte adverse secundare expunerii campului magnetic folosit pentru IRM. Cu toate acestea, magnetul este foarte puternic. De aceea, el poate afecta pacemakerele, membrele artificiale si alte dispozitive medicale care contin fier. Magnetul va deregla un ceas care se afla in apropierea lui.

Daca pacientul prezinta fragmente metalice la nivelul ochiului, efectuarea IRM poate afecta retina. Daca exista suspiciunea ca ar exista fragmente metalice la nivelul ochiului, se recomanda efectuarea unei radiografii inainte de efectuarea IRM. In cazul in care radiografia a depistat fragmentele metalice, se interzice efectuarea IRM.

Tatuajele sau machiajul permanent pe baza de pigment ce contine fier pot provoca iritatii ale pielii.
IRM poate produce arsuri la nivelul zonelor pe care sunt aplicate diverse patch-uri la nivel cutanat. De aceea, se recomanda informarea medicului in legatura cu acest lucru.

Exista un mic risc de aparitie a unei reactii alergice in cazul in care se folosesc substante de contrast in timpul IRM. Cu toate acestea, majoritatea reactiilor sunt moderate si pot fi tratate cu antialergice. De asemenea, exista un risc scazut de infectie la nivelul venei pe care se introduce substanta de contrast.

Rezultate

Sus

Imagistica prin rezonanta magnetica este un test care se foloseste de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale corpului omenesc.
Medicul specialist poate explica pacientului rezultatul testului imediat dupa efectuarea lui, insa rezultatul final va fi gata in circa doua zile.
IRM poate depista afectarea unui organ sau tesut chiar daca forma si marimea organului este normala.


Imagistica prin rezonanta magnetica

Normala

Organele, vasele sanguine, sistemul osos si articular sunt normale din punctul de vedere al formei, marimii, aspectului si localizarii

Nu exista excrescente anormale, ca de exemplu tumori

Nu exista sangerari, lichide anormale, obstacole sau tumefactii (anevrisme) la nivelul vaselor

Nu exista semne de inflamatie sau infectie

Anormala

Un organ poate fi marit, micsorat sau modificat

Pot exista excrescente anormale (de exemplu tumori)

Pot exista lichide anormale aparute datorita sangerarii sau infectiei; pot fi prezente revarsate lichidiene la nivelul plamanilor sau la nivelul regiunii cardiace

Pot exista blocaje sau ingustari vasculare; de asemenea poate exista un anevrism vascular

Exista blocaj la nivelul ductelor vezicii biliare

Exista afectari articulare, ligamentare sau ale cartilajelor; oasele pot fi afectate prin infectii sau alte afectiuni

Pot exista afectari ale sistemului nervos ca scleroza multipla, dementa, boala Alzheimer sau hernie discala.

Factorii care afecteaza testul

Sus

Factorii care pot influenta testul sau acuratetea rezultatului includ:

- sarcina - IRM este contraindicat femeilor insarcinate;

- dispozitive medicale electrice ca pacemakere sau pompe medicale cu injectie; IRM poate afecta aceste dispozitive si de aceea se poate contraindica efectuarea testului;

- dispozitive medicale metalice; aceste dispozitive pot estompa imaginile organului examinat, impiedicand vizualizarea acestora. De exemplu un dispozitiv intrauterin (DIU) poate impiedica vizualizarea clara a uterului;

- inabilitatea pacientului de a sta nemiscat;

- obezitatea - o persoana supraponderala poate depasi limitele aparatului.


De retinut!

- uneori, rezultatele testului pot fi diferite fata de altele mai vechi deoarece au fost efectuate in centre medicale diferite sau pentru ca testarile anterioare nu sunt disponibile pentru a fi comparate cu noua testare;

- IRM este un test sigur, care vizualizeaza structurile si organele corpului; este mai scump decat alte metode si nu poate fi disponibil in anumite regiuni;

- IRM deschise sunt construite astfel incat dispozitivul sa nu inconjoare complet pacientul; insa acest tip de IRM nu este disponibil in toate centrele medicale; ele sunt utile in cazul pacientilor claustrofobici sau obezi;

- IRM se poate efectua pentru vizualizarea anumitor structuri si organe ca regiunea cefalica, abdominala, sanii, coloana cervicala, articulatia scapulo-humerala (umarul) si genunchii;

- angiografia prin rezonanta magnetica este o metoda speciala prin care se vizualizeaza vasele sanguine si circulatia la nivelul lor;

- IRM spectroscopic este un tip special de IRM care identifica anumite afectiuni medicale masurand anumite substante de la nivelul tesutului uman.


Medici specialisti Imagistica Medicala


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Politraumatismele Politraumatismele

  Generalitati Politraumatismul este sindromul rezultat ca urmare a actiunii unei multitudini de agenti vulneranti (mecanici, fizici si chimici) cu afectarea a minim doua regiuni anatomice din care cel putin o leziune este amenintatoare de viata, consecinta fiind o...citeste mai mult

 • Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple Indicatiile interferonului in...

  Generalitati Scleroza multipla, denumita si scleroza diseminata, este o afectiune autoimuna in care sistemul imun al pacientului este hiperactiv si ataca celule si fibre nervoase (atat cerebrale cat si medulare) ducand, in final, la demielinizare. Afectiunea are...citeste mai mult

 • Examinarea PET/CT - O noua speranta in investigatia bolilor oncologice Examinarea PET/CT - O noua speranta...

  Diagnosticare In Romania exista peste 380.000 de bolnavi de cancer aflati in tratament. Anual, sunt diagnosticate in jur de 70.000 de cazuri noi de cancer. In 2007, cresterea numarului de bolnavi a fost de 10% fata de 2006. Incidenta si mortalitatea datorate...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati