Clickmed
programare rapida la medic

Ce este Nosofobia sau Tulburarea de Anxietate legata de sanatate?

Actualizat la data de: 03 Ianuarie 2023
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Anxietatea legata de sanatate

Sus
Ce este Nosofobia sau Tulburarea de Anxietate legata de sanatate?

Ingrijorarea cu privire la sanatatea ta poate declansa obiceiuri benefice pentru starea de bine, dar prea multa ingrijorare ar putea avea efectul opus.
Medicina moderna stie multe despre sanatate si, cu cat mai multe descoperiri se fac in fiecare zi, cu atat mai multe afectiuni ne stau in vizor.

A fi proactiv in ceea ce priveste starea de bine nu este un lucru rau; o alimentatie sanatoasa, exercitiile fizice si evitarea capcanelor stilului de viata modern pot contribui la alungarea bolilor.
Cu toate acestea, ingrijorarea excesiva sau preocuparea pentru boala ar putea deveni o problema de sanatate mintala importanta.

Cuprins articol

  1. Anxietatea legata de sanatate
  2. Ce este anxietatea legata de sanatate?
  3. Cauzele Tulburarii Nosofobice
  4. Anxietatea si tulburarea nosofobica
  5. Simptomele nosofobiei
  6. Criterii pentru Tulburarea Nosofobica
  7. Criterii pentru Tulburarea cu simptome somatice
  8. Tratament
  9. Strategii de autoingrijire
  10. Citeste pe aceeasi tema

Ce este anxietatea legata de sanatate?

Sus

Anxietatea legata de sanatate, cunoscuta candva sub numele de ipohondrie, se caracterizeaza prin ingrijorarea irationala si obsesia cu privire la faptul ca are sau dezvolta o boala.

Termenul, "ipohondrie", in sine este depasit. In 2013, acesta a fost inlocuit in mediul clinic de 2 diagnostice separate de anxietate de sanatate: Tulburarea Nosofobica si Tulburarea cu simptome somatice.

Aceasta schimbare a fost facuta in speranta de a oferi criterii de diagnostic mai specifice si mai cuprinzatoare, astfel incat mai multe persoane sa poata primi tratament.
Atunci cand traiti cu tulburarea de anxietate de boala, anxietatea de a fi bolnav sau de a deveni bolnav persista chiar si fara simptome.

In cazul tulburarii de simptome somatice, aveti simptome reale. Aceste simptome, care sunt adesea usoare, va pot determina sa va concentrati asupra celor mai rele scenarii.
Nosofobia afecteaza aproximativ 0,1% din populatia generala si afecteaza in egala masura barbatii si femeile. Este adesea cronica, dar poate fi si episodica, pare sa se inrautateasca odata cu varsta si este mai frecventa in randul persoanelor fara un loc de munca si cu un nivel minim de educatie.

Tulburarea cu simptome somatice afecteaza aproximativ 0,1-0,7% din populatia generala, afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Este adesea cronica, dar episodica, pare sa se inrautateasca odata cu varsta si este mai frecventa in randul celor fara loc de munca si cu un nivel minim de educatie.

Cauzele Tulburarii Nosofobice

Sus

Cauza exacta a anxietatii legata de sanatate este necunoscuta.

Fiind o afectiune de sanatate mintala, anxietatea de sanatate nu se afla sub controlul dumneavoastra. Nu sunteti "in cautarea atentiei", asa cum sugereaza stigmatul.
De fapt, multe persoane care traiesc cu Tulburare Nosofobica "evita ingrijirea", ceea ce inseamna ca nu cauta asistenta medicala pentru ceea ce simt.

Anxietatea de sanatate poate fi legata de o serie de factori, printre care: genetica, boli din copilarie, dezvoltarea, mediul inconjurator, psihologie, convingeri culturale.
Pentru unii, experientele traumatice pot influenta anxietatea legata de sanatate. Faptul ca ati avut un membru al familiei care a murit pe neasteptate din cauza unei boli, de exemplu, ar putea contribui la nivelul dumneavoastra de vigilenta in materie de sanatate iar neintelegerea generala a modului in care functioneaza organismul poate fi partial de vina.

Senzatiile naturale care pot fi interpretate ca simptome de durere (cum ar fi tranzitul gazelor intestinale) pot crea un sentiment de panica daca nu pot fi recunoscute.

Anxietatea si tulburarea nosofobica

Sus

Conform Manualului de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale, editia a 5-a (DSM-5), aproximativ 2/3 dintre persoanele care traiesc cu anxietate de sanatate se confrunta cu o afectiune mentala concomitenta.
Desi anxietatea de sanatate exista adesea alaturi de alte tulburari (cum ar fi cele anxioase si depresive - in special tulburarea de anxietate generalizata), a avea o tulburare de anxietate nu inseamna ca veti dezvolta o tulburare nosofobica.

Simptomele nosofobiei

Sus

Simptomele anxietatii legate de sanatate le includ atat pe cele ale tulburarii de anxietate de boala, cat si pe cele ale tulburarii de simptome somatice.
Conform DSM-5, majoritatea persoanelor diagnosticate cu anxietate de sanatate s-ar incadra acum in categoria tulburarii de simptome somatice, iar o minoritate ar indeplini criteriile pentru tulburarea de anxietate de boala.

Simptomele care contribuie la unul dintre aceste diagnostice de anxietate de sanatate pot include: efectuarea obsesiva a analizelor si investigatiilor, evaluarea fizica constanta, tabieturi excesive (de exemplu, spalatul pe dinti la fiecare ora), evitarea situatiilor care pot duce la expunerea la vatamari sau boli, utilizarea excesiva a serviciilor medicale, a serviciilor de laborator sau a tratamentelor fara prescriptie medicala, convingerea ferma ca o afectiune este prezenta, chiar si in lipsa unor dovezi, obsesia de a cerceta si de a citi despre afectiunile de sanatate, conversatii excesive despre sanatate, suspiciune cu privire la rezultatele exacte ale testelor sau la onestitatea unui medic, simptome fizice usoare si inexplicabile (durerile de stomac sau de cap), lipsa simptomelor fizice, asocierea senzatiilor normale ale corpului cu boala, simptome generale de anxietate, simptome de depresie.

Criterii pentru Tulburarea Nosofobica

Sus

Pentru un diagnostic de tulburare nosofobica, DSM-5 prevede ca trebuie indeplinite urmatoarele criterii:
1. Ingrijorarea de a avea sau de a dobandi o boala grava
2. Simptomele somatice nu sunt prezente. Sau daca sunt prezente, au o intensitate redusa. Daca exista intr-adevar o afectiune medicala, ingrijorarea este exagerata sau disproportionata.
3. Exista un nivel inalt de anxietate privind sanatatea, iar individul se alarmeaza cu usurinta in legatura cu propria stare de sanatate.
4. Pacientul manifesta comportamente exagerate legate de sanatate (isi controleaza repetat corpul, cautand semne de boala) sau, din contra, prezinta evitare inadecvata (evita programarile la medic sau internarile).

Pentru tulburarea de anxietate de boala, preocuparea de boala trebuie sa fie prezenta de cel putin 6 luni, fara alte afectiuni de sanatate mintala care sa poata cauza anxietatea de sanatate.

Criterii pentru Tulburarea cu simptome somatice

Sus

Pentru un diagnostic de tulburare a simptomelor somatice, DSM-5 prevede ca trebuie indeplinite urmatoarele criterii:
• prezenta unuia sau a mai multor simptome fizice reale care provoaca suferinta sau perturbare in viata de zi cu zi,
• sentimente, ganduri sau comportamente excesive legate de simptomele fizice. Acestea demonstreaza faptul ca exista o preocupare disproportionata si persistenta cu privire la gravitatea simptomelor, un nivel constant ridicat de anxietate in ceea ce priveste sanatatea sau simptomele si un timp semnificativ petrecut dedicat simptomelor sau preocuparilor legate de sanatate.

Pentru un diagnostic de tulburare cu simptome somatice, starea de a fi simptomatic trebuie sa fie constanta, de obicei pentru o perioada de 6 luni sau mai mult.

Tulburarea de simptome somatice poate fi usoara, moderata sau severa, iar uneori poate fi predominant axata pe sentimente de durere.

Tratament

Sus

Atunci cand traiti cu anxietatea legata de sanatate, primul impuls poate fi acela de a vizita un medic, desi aceasta tulburare nu se trateaza printr-o avalansa de teste de laborator, examinari sau proceduri specifice.

Daca aveti simptome usoare ale unei afectiuni de sanatate, medicul le poate trata corespunzator si va poate ajuta sa va gestionati ingrijorarile legate de o boala de baza mai grava. Atunci cand traiti cu anxietate legata de sanatate, un tratament de succes inseamna adesea vizitarea unui psiholog sau psihiatru.
Terapia cognitiv-comportamentala (CBT), o forma de psihoterapie, este considerata tratamentul de prima linie pentru anxietatea de sanatate.

Cu CBT, veti explora convingerile dvs. despre boala cu scopul de a modifica comportamentele si procesele de gandire nefolositoare. Puteti beneficia si de alte forme de psihoterapie: terapia cognitiva bazata pe constientizare, terapia de grup, terapia de acceptare si angajament.
In plus fata de psihoterapie, vi se poate prescrie un medicament antidepresiv sau anxiolitic pentru ameliorarea suplimentara a simptomelor.

Strategii de autoingrijire

Sus

Gestionarea anxietatii de sanatate la domiciliu poate fi o provocare deoarece ea este o stare de supraconstientizare in ceea ce priveste sanatatea. Aceasta poate transforma multe initiative de autoingrijire in obiceiuri obsesive.

Pentru a contribui la completarea tratamentului pe care il primiti, va pot fi utile urmatoarele strategii de ingrijire la domiciliu: evitati drogurile si alcoolul, invatati tehnici de relaxare (exercitiile de respiratie profunda, meditatia si alte va pot ajuta sa va calmati gandurile atunci cand grijile excesive legate de sanatate va provoaca anxietate), implicati-i pe cei dragi rugandu-i sa va reaminteasca sa limitati cautarea online a simptomelor, vizitele excesive la medic sau autoexaminarile prea frecvente.

Bibliografie:
What is somatic symptom disorder? (n.d.). psychiatry.org/patients-families/somatic-symptom-disorder/what-is-somatic-symptom-disorder
French JH, et al. (2021). Illness anxiety disorder. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554399/
DSM-5, Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, Ed. Medicala Callisto, 2016
Gillete Hope, All About Health Anxiety, Psych Central, 2021.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter