Clickmed
programare rapida la medic

Cum sa preparati un sandwich sanatos

Actualizat la data de: 13 Iunie 2014

Generalitati

Sus
Cum sa preparati un sandwich sanatos

Sandwichurile incarcate cu sosuri grase si multa paine poate transforma un simplu pranz intr-o bomba calorica, plina de grasimi. Pentru a prepara un sandwich sanatos trebuie doar sa respectati urmatorii zece pasi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. 5 sfaturi pentru prepararea unui sandwich sanatos
  3. 5 interdictii pentru prepararea unui sandwich sanatos
  4. Citeste pe aceeasi tema

5 sfaturi pentru prepararea unui sandwich sanatos

Sus

1. Incarcati-l cu fructe si legume. Cand vine vorba despre retetele pentru sandwichuri, legumele ocupa, de obicei, un rol secundar. Cu toate acestea, nutritionistii recomanda felii de rosii, dovlecei, castraveti, salata, ridichii sau alte legume combinate in diverse moduri.

2. Sosuri fara grasimi. Multe dintre sandwichuri nu sutn prea sanatoase atunci cand au in componenta multa maioneza sau alte sosuri grase. Pentru a evita acest lucru se vor alege sosurile cu un continut scazut de grasimi.
3. Proteine slabe. Carnea poate fi parte a unui sandwich sanatos, atata timp cat nu contine grasimi si multe calorii. Sunt recomandate feliile din carne de pui (fierte), peste, curcan sau chiar conserve de ton sau somon.

4. Painea integrala.
Una din cele mai bune modalitati de a face dintr-un sandwich un fel hranitor de mancare este sa se aleaga un tip de paine care sa contina cat mai multe fibre. Aceste alegeri vor ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate.

5. Mancati sandwichuri mici. In cele din urma, un sandwich mai mic este mai sanatos, pentru ca ar putea contine mai putine sosuri cu un continut ridicat de calorii. Se vor evita sandwichurile uriase de la promotiile restaurantelor, in favoarea unora de dimensiuni mai rezonabile.

5 interdictii pentru prepararea unui sandwich sanatos

Sus

1. Nu incarcati sandwichul cu mezeluri. Mezelurile sunt cel mai simplu mod prin care poate fi preparat un sandwich, dar acestea pot fi pline de grasimi, sodiu si conservanti. In schimb sunt permise si chiar indicate feliile de pui sau curcan fierte sau fructele de mare.
2. Nu puneti branza pe sandwich. Branza intinsa pe sandwich este un mod rapid si gustos de a-l prepara. Totusi, branza aleasa trebuie sa aibe un continut scazut de grasimi (in nici un caz nu se va alege branza cheddar). O alternativa ar fi inlocuirea branzei cu hummus, fructe si legume.

3. Nu folositi paine alba. Painea alba este realizata cu conservanti si faina prelucrata, foarte putin nutritiva. O masa sanatoasa ar trebui sa contina paine din cereale integrale. Uneori, painea ar putea fi evitata total, iar sandwichul ar putea sa fie invelit intr-o foaie de salata, de exemplu.
4. Nu se va praji excesiv sandwichul. Prin acest mod de preparare, sandwichul ar putea fi gustos, dar nu trebuie sa contina uleiuri sau unt. Painea prajita simpla, putin prajita, ar fi una dintre alternativele mai sanatoase.

5. Nu se vor consuma sandwichuri preambalate. Din cauza lipsei de timp, multe persoane prefera sandwichurile preambalate, care contin paine alba, mezeluri ieftine si branzeturi grase. Aceste sandwichuri au un continut ridicat de conservanti si sodiu. Nu se vor consuma decat cateva minute pentru preparaera unui sandwich sanatos.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate