Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor

Publicat la data de: 25 Iulie 2018 | Actualizat la data de: 26 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor

Alergia la un medicament reprezinta o reactie anormala a organismului. Sistemul imunitar, care lupta impotriva infectiilor si a bolilor, reactioneaza la medicament, pe care il percepe in mod gresit ca fiind invaziv si incearca sa il elimine.

Alergia la medicamente se manifesta prin eruptii cutanate, febra si dificultati de respiratie, simptome care pot fi adesea confundate cu efectele secundare ale medicamentelor.

Sistemul imunitar ajuta organismul sa se protejeze de boli. Este conceput pentru a lupta impotriva virusurilor, bacteriilor, parazitilor si altor substante periculoase. Atunci cand apare o alergie la medicamente, sistemul imunitar va confunda medicamentul cu unul dintre aceste pericole pentru organism.

Ca raspuns la ceea ce considera ca fiind o amenintare, sistemul imunitar va incepe sa produca anticorpi, care stimuleaza eliberarea de mediatori precum histamina, responsabila de manifestarile clinice ale alergiei.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Complicatii
 4. Tratament
 5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

- reactii cutanate (urticarie, rash);
- iritatii oculare;
- varsaturi, crampe abdominale;
- tuse, congestie nazala, stranut;
- probleme de respiratie;
- batai neregulate ale inimii;
- inconstienta;
- soc anafilactic.

Complicatii

Sus

Edemul Quincke. Este o forma severa de urticarie, manifestata prin umflarea anumitelor zone ale corpului, inclusiv fata. In cazuri rare, edemul Quincke poate suprima respiratia, fiind necesara interventia medicala de urgenta.

Anafilaxia. Se manifesta prin scaderea brusca si persistenta a tensiunii arteriale. Apare dificultatea de a respira, determinata de tumefactia unor tesuturi de la nivelul gatului – edem faringian.

Medicamentele care provoaca cele mai multe alergii:

- antibiotice,
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
- anticonvulsivante;
- medicamentele utilizate in terapia cu anticorpi monoclonali;
- medicamente pentru chimioterapie.

Tratament

Sus

Felul in care se intervine in cazul unei alergii la medicamente depinde de cat de grava este aceasta. In primul rand, ar trebui evitat medicamentul si inlocuit cu un altul la care pacientul nu este alergic.

Daca alergia este usoara, medicul poate prescrie si alte medicamente care sa controleze reactia alergica. Printre medicamentele care pot ajuta la blocarea raspunsului imun si la reducerea simptomelor se numara:

Antihistaminicele. Corpul produce histamina atunci cand crede ca o substanta, cum ar fi un alergen, este invaziva. Eliberarea histaminei poate declansa simptome alergice cum ar fi umflarea fetei si a membrelor, mancarime sau iritatii.

Corticosteroizii. O alergie la medicamente poate determina umflarea cailor respiratorii. Corticosteroizii pot ajuta la reducerea inflamatiei care determina aceste probleme. De obicei, acestia sunt folositi fie sub forma de spray, fie in forma lichida pentru injectare sau utilizare intr-un nebulizator.

Bronhodilatatoarele. Daca alergia la medicamente cauzeaza suieraturi sau tuse, poate fi recomandat un bronhodilatator. Acest medicament ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la usurarea respiratiei.

Pacientii care au o alergie cunoscuta la un medicament trebuie sa informeze medicul atunci cand li se prescrie un medicament.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Alergia la antiperspirant si deodorant Alergia la antiperspirant si deodorant

  Generalitati Oamenii folosesc deodorant pentru a preveni mirosul urat de transpiratie al corpului lor. De obicei, acesta se aplica in zona axilei, dar si in locurile in care o persoana transpira mai mult. Totusi, ce este de facut pentru a schimba mirosul neplacut...citeste mai mult

 • Alergiile la medicamente Alergiile la medicamente

  Generalitati O alergie la medicamente apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza anormal la unul din medicamentele utilizate. Multe dintre substantele medicamentoase pot provoca alergii, atat cele eliberate cu prescriptie medicala cat si cele eliberate fara...citeste mai mult

 • Rinita non-alergica Rinita non-alergica

  Generalitati Rinita non-alergica este un sindrom ce apare ca urmare a inflamatiei mucoasei nazale, in absenta unor factori declansatori alergici. Aceasta varietate de rinita trebuie deosebita de rinita alergica, afectiune mediata de Ig E. Trebuie precizat insa ca...citeste mai mult