Sughitul, simptom al accidentului cerebral vascular

Publicat la data de: 24 Mai 2017 | Actualizat la data de: 24 Mai 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Sughitul, simptom al accidentului cerebral vascular

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai periculoase afectiuni, de aceea este util sa acordam importanta semnalelor pe care organismul le transmite. Inclusiv banalul sughit, daca este insotit de dureri in piept sau de vedere neclara, poate semnala aparitia unui AVC.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o boala care se caracterizeaza prin aparitia unui deficit neurologic (amorteli, ameteli, tulburari de vorbire sau vedere), deficit cauzat de afectarea primara sau secundara a unui vas cerebral.

Exista doua tipuri de AVC: ischemice si hemoragice. Cele ischemice sunt cele mai frecvente, reprezentand peste 80% din numarul de accidente vasculare.

Datele statistice arata ca accidentul vascular cerebral este a treia cauza de deces la femei. Astfel, printre simptomele care anunta accidentul vascular la femei se numara starile de ameteala, migrenele, amorteala intregului corp si sughitul.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Ce este sughitul
 3. Cauzele aparitiei sughitului
 4. Principalele simptome ale AVC-ului
 5. Ce afectiuni poate indica sughitul
 6. Citeste pe aceeasi tema

Ce este sughitul

Sus

Sughitul apare ca urmare a contractiilor diafragmei, contractii care sunt controlate de anumiti nervi ai creierului. Atunci cand acesti nervi sunt afectati de atacul cerebral, se declanseaza sughitul.

Sughitul de regula trece de la sine, insa pot exista si situatii in care este nevoie de tratament medicamentos. De cele mai multe ori, acest spasm dureaza cateva minute si se numeste sughit tranzitoriu. Apare mai frecvent la barbati, la bebelusi si la copii.

Cauzele aparitiei sughitului

Sus

• ingerarea rapida a alimentelor, combinata cu inhalarea unei cantitati mari de aer,

• consumul de lichide fierbinti,

• schimbarea brusca a temperaturii din camera,

• consumul unor cantitati mari de alcool,

stresul puternic,

• starile de anxietate,

• un posibil AVC, mai ales daca este insotit de vedere neclara si dureri in piept.

Principalele simptome ale AVC-ului

Sus

• Afectarea vederii. Vederea incetosata sau dubla reprezinta un indicator important al AVC-ului. Datele statistice sustin ca acest simptom apare in 44% dintre cazuri.

• Scaderea brusca a fortei unui membru. Concret, bolnavul amorteste si nu-si mai simte piciorul sau mana.

• Tulburari de vorbire, de exprimare sau intelegere. Este posibil chiar ca un bolnav sa nu mai poata vorbi pentru o anumita perioada scurta de timp si sa nu inteleaga ce i se comunica.

Tulburari de echilibru, in special asociate cu ameteli.

• Tulburari de inghitire, cu stingerea vocii si sughit.

Exista si situatii in care sughitul poate deveni suparator atunci cand nu trece in decursul unei zile. In plus, poate fi insotit de stari de voma, de greata, febra, crampe abdominale.

In astfel de situatii este indicata vizita la cabinetul unui medic, deoarece poate semnala declansarea sau existenta unor afectiuni.

Ce afectiuni poate indica sughitul

Sus

Probleme cu refluxul gastric. Balonarea si arsurile la stomac pot irita diafragma, de aceea aceste tipuri de tulburari gastrointestinale pot duce la aparitia sughitului. Odata vindecate aceste afectiuni, sughitul dispare.

Accidentul vascular cerebral. Sughitul persistent poate fi semn de accident vascular cerebral. Totodata, acesta va fi insotit de simptome precum dureri in piept, senzatie de amorteala sau vedere neclara.

Insuficienta renala. Sunt studii care sustin ca aparitia sughitului poate semnala o afectiune a rinichilor.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral Depistarea primelor semne ale...

  Generalitati Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afectiuni, iar timpul in care pacientul ajunge la spital este absolut esential pentru salvarea vietii acestuia. In maximum doua sau trei ore de cand s-au instalat simptomele unui atac...citeste mai mult

 • Accidentul vascular cerebral si incontinenta Accidentul vascular cerebral si...

  Despre accidentul vascular cerebral Accidentul vascular cerebral se afla printre principalele trei cauze majore de deces alaturi de bolile cardiace si cancer. Acesta apare atunci cand aportul de sange catre o parte a creierului este intrerupt. Celulele creierului au...citeste mai mult

 • Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala constanta - cauze posibile

  Generalitati Nivelul de energie al oricarei persoane dar si tonusul sau se vor schimba imediat dupa ce va invata cum sa combata cauzele frecvente ale oboselii. Majoritatea oamenilor au tendinta de a considera stilul de viata prea ocupat, vinovat pentru starea lor de...citeste mai mult