Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete

Generalitati

Sus
Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete

ADHD (termen adoptat din limba engleza in limbajul medical autohton ca atare - in traducere Deficit de Atentie/Hiperactivitate/Impulsivitate) este una dintre cele mai frecvente afectiuni comportamentale intalnite la copii si adolescenti.

Analizand manifestarile ADHD, specialistii au constatat ca exista diferente intre simptomele bolii la cele doua sexe.

ADHD este deseori descoperita atunci cand copiii incep scoala; profesorii observa dificultatea copilului in concentrarea atentiei si deprinderea dificila a abilitatilor de comunicare. De asemenea exista o impulsivitate crescuta la copiii care sufera de ADHD.

Hiperactivitatea si modificarile comportamentale de tip impulsiv sunt probabil cele mai vizibile manifestari ale ADHD - aceasta intalnindu-se la aproximativ 8-10% dintre copiii de varsta scolara.

Parintii devin constienti de aceste manifestari atunci cand primesc atentionari din partea profesorilor atunci cand fiul lor - deseori este vorba despre un baiat - vorbeste in clasa si deranjeaza activitatea celorlalti elevi.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete
 3. Tratamentul in ADHD
 4. Articole similare

Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete

Sus

ADHD afecteaza de trei ori mai multi baieti decat fete. Specialistii in metode de invatare la persoanele cu dizabilitati de comunicare spun ca este dificil de stabilit daca ADHD chiar este mai frecventa la baieti sau daca este doar mai usor de diagnosticat atunci cand apare la baieti, acestia fiind deseori mai neastamparati decat fetele.

Fetele cu ADHD par mai degraba a fi mai putin atente si mai absente, decat hiperactive sau impulsive; acest fapt poate face ca boala sa fie mai dificil de diagnosticat in cazul fetelor.

Acest fapt poate fi o consecinta directa a faptului ca majoritatea oamenilor percep ADHD prin prisma manifestarilor celor mai frecvente ale afectiunii: hiperactivitate si impulsivitate.

In realitate insa, lucurile stau un pic diferit, mai ales in cazul fetelor cu ADHD: dificultatile de memorare, usurinta de a fi distrase, pierderea lucrurilor, dezorganizarea, rezultatele proaste la invatatura, abilitatile scazute de concentrare a atentiei, toate acestea pot constitui manifestari ale ADHD.

Daca suspectati ADHD in cazul copilului dumneavoastra, este important sa intelegeti ca afectiunea poate imbraca mai multe forme. Exista trei forme de boala, forme caracterizate prin manifestari diferite.

Pentru a fi diagnosticat ca avand ADHD, copilul trebuie sa prezinte aceste manifestari in mai mult de o singura ipostaza, de exemplu simptomele sa se manifeste atat la scoala, cat si acasa.

Iata cele trei tipuri de ADHD:

1. ADHD prin hiperactivitate - impulsivitate
Copiii - de obicei baietii - cu ADHD prin hiperactivitate - impulsivitate sunt extrem de agitati, nelinistiti, neastamparati si nu pot sta locului. Acest nivel constant de activitate nu numai ca deranjeaza clasa, ci si familia atunci cand trebuie sa stea intr-un anumit loc pentru o perioada mai mare de timp, cum ar fi in masina in timpul unei excursii.

Cand trebuie sa stea linistit, copilul cu ADHD plange, devine agitat, sare si isi paraseste locul de fiecare data cand are ocazia.

Copiii cu ADHD prin hiperactivitate - impulsivitate nu au deloc rabdare. Raspund la scoala fara sa ridice mana, se imbulzesc inaintea celorlalti copii atunci cand trebuie sa astepte ceva si intrerup pe toata lumea.

Acesti copii cauta de regula gratificare instanta. Promisiunile pe termen mediu nu au nici un efect motivator asupra acestor copii. Specialistii sustin ca daca promiteti copiilor cu acest tip de ADHD o petrecere la final de saptamana daca isi fac temele cu constiinciozitate, nu veti obtine niciun rezultat.

Impulsivitatea se manifesta prin actiuni executate fara a lua in calcul posibila afectare a celorlalte persoane. Astfel, copilul cu acest tip de ADHD are tendinta de a lua radiera de pe banca colegului de clasa fara sa ia in calcul faptul ca acesta din urma se poate supara, sau poate trage de haina pe cineva atunci cand simte nevoia de atentie.

Acesti copii par sa fie, de cele mai multe ori, mai agresivi decat colegii lor de aceeasi varsta.

2. ADHD prin deficit de atentie
Copiii care prezinta forma de ADHD prin deficit de atentie prezinta dificultati de focalizare asupra unui anumit lucru. Acestor copii li se pare dificil sa dea atentie detaliilor si manifesta o tendinta pregnanta catre dezordine, prin lipsa unor capacitati de organizare a obiectelor din mediul exterior.

Copiii cu acest tip de ADHD sunt de regula fete, mai degraba decat baieti; de obicei fetele cu acest tip de ADHD sunt descrise ca fiind „aeriene” si neatente.

Cel mai greu pentru acesti copii este sa isi faca temele, datorita multiplilor pasi necesari realizarii acestei actiuni: retinerea temei pentru a doua zi, retinerea cartilor si ustensilelor necesare efectuarii temei, aducerea-aminte a faptului ca tema trebuie facuta, adusul temei a doua zi la scoala si aducerea-aminte a faptului ca tema trebuie predata. De regula, orice proces care presupune mai multi pasi poate fi o provocare pentru copiii cu ADHD prin deficit de atentie.

Expertii sustin ca la scoala acesti copii uita deseori lucruri. Acasa, un copil cu deficit de atentie este uituc, isi pierde jucariile, pastreaza dezordine in camera si are dificultati de concentrare la jocuri sau alte activitati, singura exceptie aparand atunci cand joaca un joc video.

Se pare ca jocurile video sunt un stimul aparte pentru copiii cu ADHD, intrucat reprezinta pentru acestia o sursa continua de distragere a atentiei.

Datorita faptului ca la scoala copilul nu este stimulat permanent, gandurile sale pot rataci foarte usor, ceea ce duce la pierderea atentiei. Atunci cand joaca un joc video, fiecare miscare a personajelor sau decorului din joc este un nou stimul pentru copilul cu ADHD astfel incat fiecare nou cadru il tine permanent in contact vizual cu ecranul.

„Atunci cand copiii cu ADHD joca jocuri video, ei sunt intotdeauna distrasi de ce se intampla pe ecran, deoarece imaginile din joc sunt intotdeauna mai interesante decat ce se intampla in mediul inconjurator”, sustin expertii.

„Astfel, daca parintii spun ceva copilului, acesta este distras de la joc si devine atent la ce i se spune, dar pana sa termine propozitia se intampla ceva in joc si copilul este din nou atras in acea directie.”

3. ADHD combinat
Cel de-al treilea tip de ADHD este o combinatie intre cele doua tipuri anterior mentionate. Copiii cu ADHD de acest tip prezinta atat hiperactivitate si impulsivitate, cat si deficit de concentrare a atentiei.

Tratamentul in ADHD

Sus

Recunoasterea bolii si a manifestarilor ei - primul pas
Odata ce parintii incep sa suspecteze prezenta ADHD, ei trebuie sa acorde mai multa atentie semnelor timpurii ale bolii, cum ar fi lipsa indemanarii, pierderea echilibrului si deprinderea dificila a activitatilor motorii specifice varstei.

Aceste modificari se pot datora unor deficite de comunicare intre cele doua emisfere cerebrale; acest substrat structural sta la baza aparitiei ADHD.

Indiferent de momentul stabilirii diagnosticului, este important ca parintii sa inteleaga adevaratele motive ale comportamentului copilului lor.

Exista actualmente numeroase metode de a ajuta acesti copii, pornind de la medicamente, terapii comportamentale si modificari ale mediului scolar si al celui de acasa. Beneficiind de ajutorul potrivit, copiii cu ADHD se pot adapta la mediu si pot duce o viata normala.

Citeste si

Arhiva
 • Deficitul de atentie (ADHD) la adulti: ce simptome prezinta? Deficitul de atentie (ADHD) la...

  Sindromul de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) nu este o boala in sine, ci o suma de simptome, caracterizate prin imposibilitatea de a te concentra asupra unui subiect sau actiuni. Tulburarea se datoreaza faptului ca substantele chimice cerebrale...citeste mai mult

 • Cum iti dai seama ca copilul tau sufera de ADHD? Cum iti dai seama ca copilul tau...

  Generalitati Termenul de ADHD este un acronim si provine din limba engleza - ”Attention Deficit Hyperactivity Disorder”, care tradus inseamna Tulburarea de Deficit de Atentie si Hiperactivitate. Acest termen a fost mentionat pentru prima data in anul...citeste mai mult

 • Impulsivitatea in cazul copiilor Impulsivitatea in cazul copiilor

  Generalitati Cum ii puteti ajuta pe copii sa fie mai putin impulsivi, sa-si dezvolte stapanirea de sine si aptitudinile sociale? Cum vor invata copiii sa-si controleze sentimentele care pun stapanire pe ei, sa-si mentina autocontrolul in situatii stresante si sa...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+5
Vezi toate clinicile
Mai putin
+3
Vezi toti medicii
Mai putin
+2
Vezi toate serviciile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK