Clickmed
programare rapida la medic

Sporis (verbena officinalis)

Este o planta din flora spontana, foarte raspandita in Europa. In romania creste pe terenuri virane, pe langa drumuri si garduri. Sporisul are tulpina in patru muchii, inalta de pana la 2 m, ramificata. frunzele sunt dintate, ascutite spre varf si acoperite cu perisori.

Florile cresc in inflorescenta, ca un spic, in varful tulpinilor si sunt roz violacee. Infloresc din iulie pana in septembrie. Printre elementele chimice din compozitia plantei se regasesc: substante amare, emulsina, invertina, verbenolina (glicozid), heterozide cardiotonice, tanin, substante minerale.

Principalele proprietati curative ale plantei sunt: vulnerar, detergent, rezolutiv, antiinflamator, antiseptic, anestezic, antimigrenos, astringent, antinevralgic, ajuta in afectiunile ficatului, renale, splina, dar si la cele datorate dereglarilor glandulare, sau digestive.

In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei si se recomanda recoltarea in perioada infloririi.

Uz intern:

- afectiuni de ficat, afectiuni de splina sau renale, lipsa laptelui la mamele care alapteaza, nevralgii, nevralgie de trigemen - sub forma de decoct, tinctura.

Uz extern:

- alopecie, afte, echimoze, eczeme zemuinde, contuzii, halena, inflamatii chiar cronice, rani, reumatism, ulcere de buze, ulcerele cavitatii bucale, ulcere de piele - sub forma de comprese si cataplasme cu infuzie sau decoct, se fierbe planta in ulei si se aplica pe locurile dureroase, gargara si spalaturi locale cu decoct, tinctura, se tine in gura praf de planta.

Citeste si

Arhiva
  • Micrognatia: cauze si tratament

    Micrognatia este afectiunea in care mandibula este subdezvoltata in portiunea sa inferioara sau are o dimensiune mai mica decat ar fi normal. Majoritatea cazurilor de micrognatie sunt congenitale, ceea ce inseamna ca pacientii se nasc cu aceasta modificare. citeste mai mult

  • Cum putem reduce riscul de aparitie a bursitelor

    Bursele reprezinta formatiuni sub forma unui sac care contin o canitate mica lichid. Interiorul sacului este captusit de membrana sinoviala, iar lichidul este de fapt lichid sinovial care are rolul de a lubrifia articulatiile. Bursele au rolul de a reduce frictiunea...citeste mai mult

  • Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui

    Cancerul amigdalian apare atunci cand celulele de la nivelul amigdalelor incep sa creasca necontrolat si exagerat, formandu-se tumori maligne amigdaliene. Amigdalele palatine sunt localizate la jonctiunea dintre cavitatea bucala si faringe, cancerul amigdalian fiind cel...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter