Palmier pitic (serenoa repens)
Pot atinge lungimi de pana la 2 m. fructele sale sunt bace ovale, carnoase, colorate in negru-violaceu (se aseamana la aspect cu maslinele). printre substantele chimice continute se evidentiaza: uleiuri volatile, saponine steroidiene, flavonide, acizi grasi, polizaharide.
Principalele proprietati ale plantei sunt: tonica, anabolizanta, stimuleaza pofta de mancare, digestiv, lactogen, anti- androginic. in fitoterapie se utilizeaza fructele, care se recolteaza toamna.
Uz intern:
- adenom de prostata, nicturie, disurie, alopecie, convalescenta, afectiuni digestive, afectiuni genito- urinare masculine, stimuleaza cresterea sanilor, stimuleaza si mareste secretia laptelui matern, acnee, impotenta, libido scazut, sindrom de ovar polichistic - sub forma de decoct, tinctura.
Uz extern:
- alopecie – sub forma de spalaturi locale.
Efecte adverse:
- planta are efecte hormonale si poate interfera cu pilulele contraceptive sau cu tratamentele hormonale de substitutie.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter