Caprifoiul (lonicera caprifolium)
Caprifoiul sau Mana Maicii Domnului face paret din familia Caprifoliaceae si creste spontan si in Europa, desi este o planta originara din stalele asiatice. In tara noastra este intalnit pe langa/pe garduri si ziduri, dar poate fi cultivat cu succes si in ghiveci sau jardiniere. Lastarii acestei plante sunt lungi, pana la 2-3 m. Este o planta cataratoare, lastarii sunt acoperiti cu frunzulite mici, de culoare verde intens. Florile sunt alb-crem, sunt mici si parfumate, apar in mai-iunie, dispar pe timpul verii si reapar la inceputul toamnei.Caprifoiul este bogat in uleiuri volatile. Principalele sale calitati: antispasmodic, emolient, expectorant, linistitor psihic, diuretic, laxativ, antimicrobian. In fitoterapie sunt utilizate florile si frunzele, uneori si semintele. Uleiul volatil este folosit in industria parfumurilor, iar in aromoterapie este foarte util in stari de anxietate si depresie.
Uz intern:
- impotriva salmonelei si a unor streptococi, raceala, febra, dureri de gat, inflamatii intestinale, inflamatii ale tractului urinar sau al organelor de reproducere, adjuvant in diferite forme de cancer - sub forma de infuzie de flori, semintele sunt diuretice.
Uz extern:
- conjunctivite, rani, afectiuni ale pielii - sub forma de comprese cu infuzie de flori si frunze
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter