Xantocit
Xantocita se refera la o celula specifica care contine un pigment de culoare galbena. Numele vine de la cuvantul grec "xanthos", care inseamna "galben". Pigmentul galben este adesea rezultatul unor substante precum carotenoidele sau xantofilele, care sunt tipuri de pigmenti ce se gasesc in mod natural in diverse plante, dar si in organismele animale.
Aceste celule pot fi intalnite la diverse organisme, de la plante la animale, si pot avea diverse roluri. De exemplu, la plante, pigmentul galben este esential in procesul de fotosinteza, ajutand la absorbtia luminii solare. La animale, xantocitele pot avea si roluri de protectie, cum ar fi in cazul unor specii de amfibieni, unde pigmentul galben ajuta la protectia impotriva radiatiilor UV.
Xantocitele pot fi identificate la microscop prin culoarea specifica pe care o au, pigmentul galben fiind vizibil la examinarea acestora. Identificarea acestora poate fi utila in diverse domenii de cercetare si poate ajuta la intelegerea anumitor procese biologice sau la diagnosticarea unor boli. De exemplu, in medicina, exista o boala numita "xantocitoza", care este caracterizata de acumularea excesiva a xantocitelor in tesuturile corpului.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter