Tripsinogen
Tripsinogenul este o enzima zimogena sau o forma inactiva a tripsinei. Acesta se produce in pancreas si se transporta catre intestinul subtire in timpul procesului de digestie.
Tripsinogenul este transformat in forma sa activa, tripsina, odata ce ajunge in intestinul subtire si este necesar pentru descompunerea proteinelor in timpul digestiei. Procesul prin care tripsinogenul este transformat in tripsina este catalizat de o alta enzima, numita enteropeptidaza.
Prin urmare, tripsinogenul joaca un rol crucial in procesul de digestie si absorbtie a nutrientilor din corp. Acesta asigura ca proteinele pe care le consumam sunt descompuse corespunzator, astfel incat sa poata fi utilizate eficient de organism.
Citeste si
Arhiva-
Detectarea precoce a fibrozei chistice
Depistarea fibrozei chistice neonatale Screeningul realizat in vederea depistarii fibrozei chistice neonatale presupune realizarea unor analize sangvine ce determina nivelul unor enzime, anume tripsinogenul imunoreactiv, enzima produsa de pancreas. Aceste determinari...citeste mai mult
-
Pancreatita acuta – posibile manifestari atipice
Ce reprezinta pancreatita acuta? Pancreatita acuta reprezinta o afectiune de natura inflamatorie a pancreasului care se poate extinde si la nivelul tesuturilor care il inconjoara. La nivelul acinilor pancreatici se sintetizeaza enzime sub forma inactiva,...citeste mai mult
-
Fibroza chistica sau mucoviscidoza
Generalitati Fibroza chistica este o boala in care secretiile mucoase ale organismului au consistenta crescuta, sunt uscate si aderente. Acest mucus asemanator lipiciului se intareste si determina simptomatologie, afectand multe organe, in special plamanii si...citeste mai mult
-
Pancreatita
Generalitati Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului, o glanda cu secretie mixta (exocrina si endocrina) si cu importanta majora in functionarea corecta a organismului. Este localizata anterior de coloana vertebrala, posterior de stomac si vine in raport cu...citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter