Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tacrin, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tacrin, capsule

Actiune terapeutica
Tramentul bolii alzheimer
Fiind inhibitor reversibil al acetilcolinei de la nivel snc, tacrin creste nivelele acetilcolinei in cortex. Nu exista dovezi ca ar incetini progresia dementei. Absorbit rapid dupa administrare p.o. nivele plasmatice maxime la 1-2 h. alimentele scad biodisponibilitatea. Metabolizat extensiv in ficat, efect important de prim pasaj hepatic ce poate fi surmontat prin marirea dozei.
Timp de injumatatire: 2-4 h. Nivelele plasmatice medii sunt cu aproximativ 50% mai mari la femei. fumatorii au 1/3 din nivelele nefumatorilor.

Indicatii
dementa usoara, moderata in boala alzheimer.

Doze si mod de administrare
Capsule:
Boala Alzheimer: initial: 10 mg de 4 ori/zi cel putin 6 saptamani; dupa 6 sapt doza creste la 20 mg de 4 ori/zi in cazul in care nu apar cresteri de transaminaze si pacientul tolereaza tratamentul. In functie de gradul de toleranta doza poate fi ajustata la intervale de 6 sapt la 30-40 mg de 4 ori/zi. Daca apare cresterea transaminazelor doza se modifica astfel:
- daca valorile transaminazelor sunt crescute mai putin de 2 ori, tratamentul se continua cu ajustarea recomandata
- daca valorile transaminazelor sunt crescute de 2 ori insa sunt mai mici de 3 ori, tratamentul se continua cu ajustarile recomandate insa valorile se monitorizeaza saptamanal pana revin la normal.
- daca valorile transaminazelor sunt mai mari de 3 ori insa mai mici de 5 ori, doza zilnica e redusa cu 40 mg/zi iar valorile alt / ast se monitorizeaza saptamanal. Titrarea dozelor se face la 2 saptamani si se monitorizeaza pana la revenirea la normal.
- daca valorile transaminazelor sunt mai mari de 5 ori, se opreste tratamentul. Se monitorizeaza atent semnele si simptomele asociate hepatitei; se monitorizeaza valorile pana revin la limite normale. Pacientii care au intrerupt tratamentul datorita nivelului crescut de transaminaze il pot reincepe odata cu revenirea lor la valori normale. Se face monitorizarea saptamanala a alt / ast serice dupa reinceperea tratamentului.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la tacrin sau derivati de acridina. Folosirea la pacienti la care a aparut icter la utilizarea anterioara. (bilirubina totala > 3 mg/dL).

Masuri de precautie
Poate provoca bradicardie - important in boala nodului sinusal. Folositi cu precautie la pacientii cu risc de ulcer sau cu AP de disfunctie hepatica indicata de nivelele ast, ALT, bilirubina, GGT sau la astmatici. La intreruperea brusca, functia cognitiva se poate inrautati. Siguranta si eficacitatea au fost stabilite la copii.
Observatii pentru pacient – familie: se ia intre mese daca nu apar tulburari gastrointestinale. Cu alimente, niveleul plasmatic al medicam scade cu 30-40%. Fumatul poate interfera cu valorile serice. Se ia la intervale regulate. Doza nu e marita in primele 6 sapt pana cand nu se evalueaza raspunsul si toleranta. Poate apare ameteala in ambulator. Medicamentul poate cauza accese si lesin. Se observa orice noi simptome si agravarea simptomelor existente. Efectele secundare care trebuie anuntate sunt eruptiile, paloarea si scaunele hipocrome. Tratamentul nu se intrerupe abrupt deoarece poate aparea un declin al functiilor cognitive si tulburari de comportament. Se observa lipsa raspunsului, intoleranta, tulburari comportamentale, psihoza si agitatie.
Evaluarea si controlul terapiei:
Evaluti statusul mental dupa o scara care compara rezultatele pre si post tratament. Investigati daca medicamentul este administrat pentru prima data sau daca a mai fost administrat anterior. La readministrarea tratamentului se evaluaeaza bilirubina serica si ALT din tratamentul anterior. Monitorizati semne vitale; poate apare bradicardie. Se observa pe ECG dovezi de sindrom sinusal sau bloc AV; evaluati tulburarile convulsive, bolile ulceroase, astmul retentie de lichide, boli hepatice. Monitorizati hematologic, hepatic si renal. Investigati prezenta diabetului indus de medicament.
Supradozarea:
Simptome: criza colinergica carcaterizata de GREATA, VOMA, transpiratii, bradicardie, hipotensiune, colaps, convulsii, hipotonie musculara (paralizia muschilor respiratori duce la deces). Tratament: masuri supotive generale. Sulfat de atropina IV in doze initiale de 1-12 mg cu ajustarea dozelor in functie de raspuns.
Interactiuni medicamentoase:
Anticolinergice. Tacrin interfera cu aceste medicamente.
Betanecol. Eecte sinergice.
Inhibitor de colinesteraza. Efecte sinergice.
Cimetidina. Creste nivelul maxim de tacrin.
Succinilcolina. Creste relaxarea musculara

Reactii adverse
Hepatic: cresc transaminazele (cel mai frecvent motiv de intrerupere a tratamentului). Gastrointestinale: dispepsie, anorexie, constipatie, glosita, gingivita, stomatita, disfagie, esofagita, gastrita, gastroenterita, hemoragie digestiva, ulcer gastric, hernie hiatala, hemoroizi, diverticulita, incontinenta fecala, rectoragii, litiaza biliara, colecistita, apetit crescut.
Musculoscheletic: mialgii, fracturi, artralgii, artrite, hipertonie, osteoporoza, tendinita, bursita, guta, miopatie.
SNC: convulsii, ataxie, insomnie, somnoleta, tremor, agitatie, depresie, anxietate, halucinatii, ostilitate, migrena, vertij, sincopa, bradi/hiperkinezie, parestezii, disartrie, afazie, amnezie, delir, paralizie, tulburari de motilitate, pareza, nevrita, hemiplegie, neoropatie, sindrom extrapiramidal, boala Parkinson, reflexe osteotendinoase scazute / absente, diskinezie tardiva, hiper / disestezie, distonie, encefalita, coma, apraxie, criza oculogira, diskinezie orofaciala, nervozitate, semnul Bell, libido crescut, paranoia, nevroze, psihoza, isterie.
Respirator: rinita, ICRS, tuse, faringita, sinuzita, bronsita, pneumonie, dispnee, astm, hiperventilatie, hepoftizie, edem pulmonar, cancer pulmonar, epiglotita acuta. Cardiovasculare: hipo / hipertensiune, insuficienta cardiaca, IM, AVC, angina pectorala, AIT, flebita, insuficienta venoasa, fibrilatie atriala, flutter, palpitati, tahi / bradicardie, embolie pulmonara, stop cardiac, bloc A-V.
Dermatologic: transpiratii abundente, acnee, alopecie, dermatita, eczema, piele uscata, herpes zoster, psoriasis, celulita, chist, furnculoza, herpes simplex, hipercheratoza, descuamare, seboree, ulcer / necroza cutanata, melanoame. Genitourinare: frecventa / incontinenta urinara, hematurie, infectie renala, glicozurie, disurie, poliurie, nocturie, cistita, hemoragie vaginala, prurit genital, durere sau, impotenta, cancer de prostata, insuficienta renala, carcinom ovar / san, epididimita. Manifestari generale: cefalee, oboseala, astenie, frisoane, febra, edem periferic / facial, deshidratare, casexie, lipoame, sepsis, criza colinergica, moarte. Hematologic: anemie, limfadenopatie, leucopenie, trombocitopenie, hemoliza, pancitopenie. Oftalmologic: conjunctivita, cataracta, durere oculara, defect de camp visual, diplopie, ambliopie, glaucom, pierderea vederii, ptoza, blefarita.
Otic: durere otica, tinnitus, otita medie, labirintita.
Diverese: purpura, hipercolesterolemie, hipo / hipertiroidie, gust amar.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

  Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

 • Opiu

  Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

 • Otoscleroza

  Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter