Coronavirus Update

Sintocalmin

Publicat la data de: 25 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Sintocalmin

Compozitie
Un comprimat contine metamizol sodic 500 mg si excipienti: talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal.

Grupa farmacoterapeutica
- analgezice antipiretice, pirazolone

Indicatii
Dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; colici; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. tratamentul febrei, atunci cand aceasta este refractara la alt tratament.


Contraindicatii
Hipersensibilitate la metamizol sau la oricare dintre excipientii produsului, antecedente alergice la derivatii de pirazol, intoleranta la antiinflamatoarele nesteroidiene (ains), afectiuni ale maduvei hematopoietice, antecedente de agranulocitoza, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta, sugari sub 3 luni sau sub 5 kg.

Precautii
Atentie! Acest medicament poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau soc. Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau anginei si/sau ulceratiilor bucale se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei. Continuarea administrarii creste riscul de deces. In cazul tratamentului de lunga durata trebuie controlata periodic hemograma.
Pentru urmatoarele afectiuni, riscul de soc anafilactic este mai mare:
- astm bronsic alergic, rinita alergica;
- urticarie;
- intoleranta la alcool (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool poate evidentia existenta unui astm la AINS);
- pacientii cu intoleranta, la coloranti (de exemplu, tartrazina) si la conservanti (de exemplu, benzoat).
Inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati. In cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, produsul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential / beneficiu terapeutic si sub stricta supraveghere medicala.


Interactiuni
Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabila. Derivatii de pirazolona pot interactiona cu captopril, litiu, metotrexat si triamteren. Metamizolul poate sa modifice eficacitatea antihipertensivelor si diureticelor (cu exceptia furosemidului). Deoarece metamizolul poate sa scada concentratia plasmatica a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente.


Doze si mod de administrare
Adulti si copii peste 15 ani

Se administreaza oral 1-2 comprimate Sintocalmin (500-1000 mg metamizol) o data. La nevoie se poate repeta pana la cel mult de 4 ori pe zi. Doza in 24 ore nu trebuie sa depaseasca 5 g (aproximativ 70 mg/kg). Pacientii cu insuficienta renala sau hepatica Deoarece la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica eliminarea metamizolului este intarziata, nu trebuie administrate doze mari. In cazul unei administrari de scurta durata nu este nevoie sa se reduca doza. In ceea ce priveste administrarea de lunga durata, nu exista suficienta experienta.
Varstnici
La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata trebuie luat in considerare faptul ca atat functia renala cat si cea hepatica pot fi afectate. Este necesara administrarea dozelor minime eficace. Copii sub 15 ani La copiii sub 15 ani nu se administreaza metamizol sub forma de comprimate.


Reactii adverse
Reactii anafilactice si anafilactoide Sintocalmin poate provoca rareori reactii anafilactice sau anafilactoide, cu evolutie grava. Acestea pot sa apara imediat dupa administrarea orala, dar si la cateva ore dupa administrare (in general ele apar in prima ora dupa administrare). Reactiile anafilactice se manifesta prin dispnee acuta, chiar apnee prin bronhospasm si edem laringian, hipotensiune arteriala mergand pana la colaps, urticarie etc.
Evolutia poate fi rapid letala daca nu se face tratamentul adecvat in timp util: se injecteaza imediat adrenalina, de preferinta intravenos lent (0,1-0,25 mg diluat in 10 ml), introduse in 5-15 min; de asemenea, se introduce intravenos, injectabil lent sau in perfuzie, hemisuccinat de hidrocortizon 250 - 500 mg. Reactiile anafilactoide constau in apnee (prin spasm bronsiolic si edem laringian) si/sau colaps. Crize de astm Aparitia crizelor de astm a fost observata la pacientii cu astm la AINS. Tegumente si mucoase Pot sa apara urticarie, eruptii maculopapuloase si cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson. Modificari hematologice Rar pot sa apara leucopenie si foarte rar agranulocitoza sau trombocitopenie. Principalele manifestari in caz de agranulocitoza sunt febra, angina ulcero-necrotica si hemoragiile. Hemograma arata disparitia aproape totala a polinuclearelor, iar in maduva se constata blocarea maturarii la nivelul promielocitelor. Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic. Aparat renal Foarte rar pot sa apara insuficienta renala acuta sau nefrita interstitiala, insotita uneori de un sindrom nefrotic cu proteinurie.


Supradozaj

Semnele si simptomele intoxicatiei In caz de supradozaj acut s-au semnalat: greata, dureri abdominale, afectarea functiei renale si - rar - simptome la nivelul sistemului nervos central (vertij, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la soc si tulburari de ritm (tahicardie). Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in rosu a urinei.
Tratamentul
Daca administrarea de metamizol este recenta se pot incerca masurile uzuale de micsorare a absorbtiei (lavaj gastric, respectiv administrare de carbune medicinal). Metabolitul principal (4 -N - metilaminoantipirina) poate fi indepartat prin hemodializa, hemofiltrare, hemoperfuzie sau filtrare plasmatica. Atat tratamentul intoxicatiei cat si prevenirea complicatiilor necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva.

Pastrare A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25grade C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj Cutie cu 2 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Ce sunt metastazele – tipuri, simptome determinate Ce sunt metastazele – tipuri,...

  Metastazele sunt un termen medical folosit pentru a descrie raspandirea cancerului. Spre deosebire de celulele sanatoase din organism, celulele canceroase au proprietatea unica de a se multiplica necontrolat, chiar si inafara locului de origine. Astfel, cancerul care isi...citeste mai mult

 • Rinita vasomotorie - Influenta temperaturii scazute asupra secretiilor nazale Rinita vasomotorie - Influenta...

  Rinita vasomotorie reprezinta o forma de rinita de tip non-alergic cel mai frecvent influentata de modificarile de temperatura, poluantii din aer, medicamente, expunerea la umiditate, praf, diferite mirosuri sau parfumuri mai puternice. In urma expunerii la acesti...citeste mai mult

 • Studiu MedLife: “Aproape 80% dintre cei vaccinati prezinta un nivel protectiv de anticorpi in fata formelor grave de COVID-19, chiar si la 6 luni dupa rapel Studiu MedLife: “Aproape 80% dintre...

  Specialistii diviziei de cercetare MedLife anunta rezultatele finale aferente celei de-a treia etape din cadrul studiului care evalueaza raspunsul imun al organismului in urma vaccinarii impotriva COVID-19, la 6 luni de la administrarea rapelului. Pentru a urmari evolutia...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter