Coronavirus Update

Relenza, pudra inhalatorie

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Relenza, pudra inhalatorie

Compozitie
Fiecare relenza Rotadisk consta din patru blistere duble, fiecare dintre acestea continand un amestec de pulbere de zanamivir (5 mg) si lactoza (20 mg).

Actiune terapeutica
Proprietati farmacodinamice:
Mecanism de actiune: zanamivir este un inhibitor puternic si selectiv al neuraminidazei, enzima de suprafata a virusului gripal. Neuraminidaza virala contribuie la eliberarea din celulele infectate a unor particule virale nou formate si faciliteaza accesul virusului prin mucus spre suprafata celulelor epiteliale, pentru a permite infectarea virala a celulelor neafectate. Inhibarea acestei enzime este reflectata prin activitatea in vitro si in vivo impotriva replicarii virusurilor gripale A si B, actionand asupra tuturor subtipurilor cunoscute de neuraminidaza ale virusului gripal de tip A. Activitatea zanamivir este extracelulara. Acesta reduce propagarea virusurilor gripale A si B prin inhibarea eliberarii virionilor gripali infectiosi din celulele epiteliale spre tractul respirator. Replicarea virala este limitata la nivelul epiteliului superficial al tractului respirator. Eficacitatea administrarii topice a zanamivir la acest nivel a fost confirmata prin studiile clinice. Testele clinice au aratat ca tratamentul cu zanamivir al infectiilor virale acute are ca rezultat reducerea raspandirii virale din tractul respirator in comparatie cu placebo, precum si absenta unor forme virale cu susceptibilitate redusa la zanamivir. Experienta clinica: Relenza, administrat in dozele recomandate in tratamentul gripei, amelioreaza simptomele si reduce durata acestora. In unele studii, a fost observat efectul benefic in cazul pacientilor considerati in grupe de risc: varstnici si pacienti cu afectiuni cronice (cardiace, pulmonare, renale si metabolice). S-a aratat ca eficienta Relenza este optima daca tratamentul este inceput cat mai repede posibil dupa aparitia simptomelor. Un numar limitat de date arata ca zanamivir inhalator nu a afectat semnificativ functia pulmonara si hiperresponsivitatea bronsica atunci cand a fost administrat unor persoane cu astm usor/moderat. S-a aratat ca zanamivir, administrat profilactic, previne imbolnavirea. S-a demonstrat ca Relenza, administrat in doza recomandata pentru profilaxia gripei, reduce semnificativ incidenta cazurilor simptomatice cu aproximativ 70% in comparatie cu placebo.
Proprietati farmacocinetice:
Absorbtie: studiile farmacocinetice efectuate pe oameni au aratat ca biodisponibilitatea orala absoluta a medicamentului este scazuta (2%). Studii similare asupra zanamivir administrat inhalator pe cale orala indica faptul ca aproximativ 10-20% din doza este absorbita sistemic, concentratia plasmatica atingand varful in 1-2 ore. Slaba absorbtie a medicamentului are ca rezultat o concentratie sistemica scazuta si, astfel, nu exista o expunere sistemica semnificativa la zanamivir dupa inhalarea orala. S-a evidentiat absenta modificarilor cineticii dupa administrarea repetata a dozelor inhalatorii.
Distributie: dupa inhalarea pe cale orala, zanamivir este depozitat in concentratii ridicate de-a lungul tractului respirator, astfel distribuind medicamentul spre zonele infectate. Concentratia crescuta a zanamivir in tractul respirator are ca rezultat inceperea imediata a inhibarii neuraminidazei virale. Principalele zone de depozitare a zanamivir sunt orofaringele si plamanii (in medie 77,6% si respectiv 13,2%).
Metabolism: s-a aratat ca zanamivir este excretat renal sub forma de medicament nemodificat, fara a fi metabolizat.
Eliminare: timpul de injumatatire al zanamivir ca urmare a administrarii prin inhalare orala este cuprins intre 2,6 si 5,05 ore. Este eliminat in intregime nemodificat prin urina. Clearance-ul total este cuprins intre 2,5 si 10,9 l/h, fiind aproximat prin clearance-ul renal.
Eliminarea renala este completa in 24 ore. Pacienti cu disfunctie renala: in doza zilnica terapeutica de 20 mg, biodisponibilitatea este scazuta (10-20%), cu absenta unei expuneri sistemice semnificative a pacientilor la zanamivir. In limita de siguranta a zanamivir, posibila expunere crescuta a pacientilor cu insuficienta renala grava nu este considerata problematica si nu este necesara reducerea dozei.
Pacienti cu disfunctie hepatica: Zanamivir nu este metabolizat, astfel incat nu este necesara reducerea dozei la pacientii cu afectiuni hepatice.
Varstnici: in doza zilnica terapeutica de 20 mg, biodisponibilitatea este scazuta (10-20%), cu absenta unei expuneri sistemice semnificative a pacientilor la zanamivir. Este putin probabil ca afectarea farmacocineticii, care poate aparea cu varsta, sa aiba consecinte clinice, astfel incat nu este recomandata reducerea dozei.
Copii: intr-un studiu in care au fost administrate doze unice, a fost evaluata farmacocinetica zanamivir pe un grup de 24 copii, cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 12 ani, au fost folosite preparate sub forma nebulizata (10 mg) si pulbere inhalatorie uscata (10 mg). Expunerea sistemica a copiilor a fost similara cu 10 mg pulbere inhalatorie la adulti.
Date preclinice de siguranta: in studiile de toxicitate efectuate pe animale, administrarea zanamivir nu a fost asociata unor efecte de relevanta clinica. Zanamivir nu a fost genotoxic si s-a evidentiat absenta potentialului carcinogenic al zanamivir in studiile de carcinogenitate pe termen lung efectuate pe sobolani si soareci.
Lista de excipienti: Relenza este un amestec de pulbere de culoare alba, care contine zanamivir micronizat si lactoza.
Instructiuni pentru utilizare/manevrare: medicamentul sub forma de pulbere este inhalat pe gura spre plamani. In dispozitivul Diskhaler este incarcat un disc care contine medicamentul in blistere individuale, care sunt deschise atunci cand se manevreaza dispozitivul. Relenza Rotadisk poate fi pastrat in Diskhaler in permanenta, dar blister-ul trebuie desfacut numai inaintea utilizarii. Nerespectarea acestei instructiuni poate afecta functionarea Diskhaler. Diskhaler este un dispozitiv care se utilizeaza impreuna cu un Rotadisk, pentru inhalarea medicamentului. Diskhaler consta dintr-un: un corp exterior colorat prevazut cu capac si un ac pentru perforat, un capac de culoare inchisa pentru piesa bucala, un suport glisant alb, cu piesa bucala, o rotita de culoare inchisa ca suport pentru Rotadisk. Rotadisk-ul este compus din 4 blistere. Fiecare blister contine o doza masurata de medicament, sub forma de pulbere uscata.
Atentie: nu perforati blisterul inaintea incarcarii Rotadisk-ului in interiorul Diskhaler.
Incarcarea Rotadisk-ului in Diskhaler: indepartati capacul piesei bucale si verificati daca interiorul si exteriorul acesteia sunt curate. Tineti colturile suportului alb si trageti usor, pana cand vedeti striurile din plastic de pe marginile suportului. Puneti degetul mare si aratator pe striuri, apasati in interior si scoateti cu grija suportul din Diskhaler. Montati Rotadisk-ul pe rotita de culoare inchisa, cu blisterele spre interior. Puneti apoi suportul la loc in interiorul Diskhaler.
Perforarea blisterului in Rotadisk: ridicati capacul pana in pozitia verticala. Trebuie perforate ambele suprafete ale blisterului. Va fi simtita o usoara rezistenta, mai ales la perforarea suprafetei inferioare a blisterului. Inchideti apoi capacul.
Atentie: nu incercati sa ridicati capacul decat atunci cand suportul este in intregime in interiorul Diskhaler, sau cand este complet indepartat.
Inhalarea cu ajutorul Diskhaler: expirati adanc, atat cat este confortabil. Mentinand nivelul Diskhaler, ridicati-l spre gura si introduceti cu grija piesa bucala intre dinti si buze, fara a o musca. Nu acoperiti orificiile pentru aer ale piesei bucale. Inspirati adanc pe gura. Tineti-va respiratia pentru cateva secunde si scoateti Diskhaler-ul din gura. Continuati sa va tineti respiratia atat cat este confortabil.
Pregatirea pentru inhalarea urmatoare: rotiti Rotadisk-ul spre blisterul urmator prin miscarea usoara a suportului. Nu perforati blisterul decat imediat inaintea inhalarii. Pentru o a doua inhalare, perforati blisterul si inhalati asa cum a fost aratat in etapele 5 si 6. Dupa utilizare, repuneti intotdeauna capacul piesei bucale.
Inlocuirea Rotadisk-ului: fiecare Rotadisk cuprinde 4 blistere care contin medicamentul. Atunci cand Rotadisk-ul este gol, acesta este inlocuit cu un Rotadisk nou, prin repetarea etapelor 2-4. Atentie: nu aruncati rotita odata cu Rotadisk-ul gol.

Indicatii
Tratamentul gripei: Relenza este indicat in tratamentul infectiilor provocate de virusurile gripale A si B ale adultilor si adolescentilor (12 ani). Profilaxie: Relenza este indicat in profilaxia infectiilor provocate de virusurile gripale A si B ale adultilor si adolescentilor (12 ani).

Doze si mod de administrare
Relenza se administreaza numai prin inhalatii pe cale orala, spre tractul respirator, prin intermediul dispozitivului Diskhaler. Tratamentul gripei: doza recomandata de Relenza este de doua inhalatii (2 x 5 mg) de doua ori pe zi, timp de 5 zile, doza inhalatorie zilnica totala fiind de 20 mg. Pentru un efect benefic maxim, tratamentul trebuie inceput cat de repede posibil (preferabil in primele doua zile) dupa aparitia simptomelor. Profilaxie: Doza recomandata de Relenza este de doua inhalatii (2 x 5 mg) o data pe zi, in timpul perioadei de expunere. Experienta clinica arata administrarea pana la 28 de zile consecutive. In plus, dupa vaccinare, zanamivir poate fi administrat pentru a oferi protectie o perioada de 2-4 saptamani, pana la aparitia efectului vaccinului. Disfunctie renala sau hepatica: nu este necesara modificarea dozelor (vezi Proprietati farmacocinetice). Varstnici: nu este necesara modificarea dozelor (vezi Proprietati farmacocinetice).

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre ingredientii preparatului.

Masuri de precautie
Nu sunt cunoscute.
Interactiuni medicamentoase: Zanamivir nu se leaga de proteinele plasmatice, nu este metabolizat sau modificat la nivel hepatic. Este putin probabila aparitia unor interactiuni medicamentoase semnificative din punct de vedere clinic.
Sarcina si alaptare:
Sarcina: na fost stabilita siguranta utilizarii Relenza in timpul sarcinii. Studiile reproductive efectuate pe sobolani si iepuri au indicat prezenta transferului placentar al zanamivir. Studiile pe sobolani au evidentiat absenta teratogenitatii, afectarii fertilitatii, precum si absenta unei afectari semnificative din punct de vedere clinic a dezvoltarii peri- sau post-natale a produsului de conceptie, ca urmare a administrarii zanamivir. Oricum, nu exista informatii despre transferul placentar la oameni. Relenza nu ar trebui utilizata in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, decat daca beneficiul posibil asupra mamei depaseste orice risc posibil asupra fatului.
Alaptare: in studiile pe sobolani, s-a aratat ca zanamivir este secretat in laptele matern. Nu exista date despre prezenta zanamivir in laptele uman. Avand in vedere experienta restransa, utilizarea zanamivir de catre mamele care alapteaza trebuie luata in considerare numai atunci cand beneficiul posibil asupra mamei depaseste orice risc posibil asupra copilului.
Efecte asupra indemanarii de a conduce masina sau de a manipula utilaje: nu sunt cunoscute.
Supradozare: este putin probabila supradozarea accidentala, datorita limitarii fizice a preparatului, caii de administrare si a biodisponibilitatii orale scazute (2-3%) a zanamivir. Au fost administrate prin inhalatii orale (prin nebulizator) doze de zanamivir de pana la 64 mg/zi (aproximativ de 3 ori doza maxima zilnica recomandata) fara aparitia unor efecte adverse. In plus, s-a aratat ca expunerea sistemica prin administrarea intravenoasa a unor doze de pana la 1 200 mg/zi timp de 5 zile nu a avut efecte adverse.

Reactii adverse
Relenza este bine tolerat dupa administrarea pe cale inhalatorie orala. In studiile clinice, reactiile adverse raportate au fost similare celor observate in grupurile tratate placebo.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Tot ce trebuie sa stiti despre insulina pudra Tot ce trebuie sa stiti despre...

  Generalitati Insulina pudra, numita si insulina inhalabila, este o alternativa noua de administrare a insulinei pentru controlul diabetului de tip I si II. Medicamentul este menit sa inlocuiasca tratamentul standard de injectarea intravenoasa a insulinei sau de...citeste mai mult

 • Pudra de talc te poate imbolnavi? Riscurile ei asupra sanatatii! Pudra de talc te poate imbolnavi?...

  Pudra de talc este unul dintre cele mai utilizate produse de ingrijire, ajutandu-te sa scapi de transpiratie si sa previi iritatiile pielii cauzate de caldura. Ce nu stiai despre ea este ca poate declansa anumite probleme de sanatate. Oamenii de stiinta sustin ca e...citeste mai mult

 • Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Ingrijirea pielii bebelusului:...

  Generalitati Pare imposibil sa ne dezlipim de un bebelus, nu? Degetelele acelea atat de mici, ochii frumosi si pielea atat de fina, transforma fiecare bebelus intr-o adevarata papusa de care nu ne putem desparti, pe care vrem sa o mangaiem tot timpul. Fiecare...citeste mai mult

 • Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

  Generalitati Cianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN. Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter