Clickmed
programare rapida la medic

Minirin 0,1 mg; minirin 0,2 mg, comprimate

Publicat la data de: 03 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Minirin 0,1 mg; minirin 0,2 mg, comprimate

Prezentare

Cutie cu un flacon din PEiD cu 30 comprimate, prevazut cu sistem de inchidere securizat pentru copii continand desicant

MINIRIN 0,1 mg

Comprimate ovale, convexe, de culoare alba, cu un sant median pe o fata, iar pe cealalta fata avand gravat „0,1".

Un comprimat contine desmopresina 0,089 mg, sub forma de acetat de desmopresina 0,1 mg.

MINIRIN 0,2 mg

Comprimate rotunde, convexe, de culoare alba, cu un sant median pe o fata, iar pe cealalta fata avand gravat „0,2".

Un comprimat contine desmopresina 0,178 mg, sub forma de acetat de desmopresina 0,2 mg.

Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de cartofi, povidona, stearat de magneziu.

Compozitie

Substanta activa este: acetat de desmopresina.

MINIRIN apartine grupului de medicamente numite hormoni ai lobului posterior hipofizar; hormon antidiuretic (ADH) si analogi si este indicat in:

diabetul insipid de origine centrala;
enurezisul primar nocturn la copii cu varsta de peste 6 ani cu capacitate normala de concentrare a urinii, dupa eliminarea unei patologii organice subiacente;
tratamentul simptomatic al nicturiei asociate poliuriei nocturne la adulti cu varsta sub 65 ani.

Contraindicatii

Nu folositi MINIRIN:

daca sunteti hipersensibil la acetatul de desmopresina sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului MINIRIN;
daca suferiti de polidipsie (aport anormal de mare de lichide), insuficienta cardiaca sau orice alte afectiuni care necesita tratament diuretic, insuficienta renala, sindromul secretiei inadecvate de ADH (SIADH), etilism sau alte afectiuni in care restrictia hidrica nu poate fi respectata-afectiuni neurologice sau tulburari cognitive severe;
daca aveti nivelul plasmatic de sodiu scazut.

Aveti grija deosebita cand utilizati MINIRIN

daca utilizati MINIRIN concomitent cu alte medicamente (vezi Utilizarea altor medicamente)
daca echilibrul lichidian este perturbat din cauza altor afectiuni.

Cand utilizati MINIRIN in tratamentul enurezisului primar nocturn trebuie sa limitati aportul de lichide cu o ora inainte si 8 ore dupa administrare. MINIRIN se utilizeaza cu precautie cand exista un dezechilibru lichidian.

Daca apare vreuna din urmatoarele simptome a acumularii unei cantitati crescute de lichide in organism, anuntati medicul imediat:

cefalee;
greata, voma;
crestere in greutate;
in cazuri severe convulsii.

Doze si mod de administrare

Luati intotdeauna MINIRIN exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Daca aveti nelamuriri despre modul de administrare al acestui medicament, adresati-va medicului sau farmacistului dumneavoastra.

Este important sa nu luati mai mult decat doza prescrisa de medic pe zi.

Dozele se stabilesc individual si medicul va prescrie cea mai potrivita doza pentru dumneavoastra. Diabet insipid central: doza initiala recomandata pentru adulti si copii este de 0,1 mg acetat de desmopresina de 3 ori pe zi (1 comprimat MINIRIN 0,1 mg de 3 ori pe zi). Dozele se ajusteaza apoi in functie de diureza.

Enurezis primar nocturn: doza uzuala este de 0,2-0,4 mg (1-2 comprimate MINIRIN 0,2 mg) la culcare.

Nicturia: doza uzuala este de 0,1 mg (1 comprimat MINIRIN 0,1 mg) seara la culcare. Trebuie limitat aportul de lichide.

Alimentele pot reduce intensitatea si durata efectului antidiuretic la doze mici a desmopresinei.

Daca aveti impresia ca efectul medicamentului MINIRIN este prea intens sau prea slab, contactati medicul sau farmacistul.

Daca luati utilizati mai mult decat trebuie din MINIRIN

Daca luati prea multe comprimate, consultati imediat medicul sau farmacistul.

In cazul aparitiei semnelor de retentie hidrica/hiponatremie (cefalee, greata/varsaturi, crestere in greutate si, in cazuri severe, convulsii) tratamentul se intrerupe pana la recuperarea completa.

Daca uitati sa luati MINIRIN

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca uitati sa luati sa luati mai multe doze, luati o doza cand va aduceti aminte si apoi reveniti la dozele asa cum au fost prescrise.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interactiuni

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Tratamentul concomitent cu anumite medicamente impotriva depresiei (antidepresive triciclice, inhibitori selectivi de serotonina), clorpromazina - antipsihotic, carbamazepina - antiepileptic, loperamida - antidiareic si unele medicamente analgezice si antiinflamatorii nesteroidiene) poate creste efectul antidiuretic al MINIRIN, ducand la acumularea de lichide in organism. Tratamentul concomitent cu dimeticona (folosita impotriva meteorismului) poate scade absorbtia MINIRIN.

Folosirea MINIRIN cu alimente si bauturi

Este recomandat ca MINIRIN sa fie administrat inaintea mesei pentru a reduce influenta alimentelor asupra medicamentului. Alimentele si lichidele consumate concomitant cu MINIRIN ii reduc eficacitatea.

Sarcina si alaptare

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Experienta utilizarii medicamentului MINIRIN in timpul sarcinii este limitata. Medicamentul MINIRIN nu va fi prescris decat cu prudenta la femeia gravida. Se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale datorita riscului de aparitie a preeclampsiei. MINIRIN se excreta in laptele matern, dar nu exista riscuri pentru sugar la dozele terapeutice.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

MINIRIN nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale MINIRIN

Deoarece contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Reactii adverse

Ca si alte medicamente, MINIRIN poate produce efecte nedorite. Acestea au fost clasificate in functie de frecventa astfel:

Foarte frecvente (la mai mult de un pacient din 10);

Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai putin de un pacient din 10);

Mai putin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai putin de un pacient din 100);

Foarte rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000), ce include raportari izolate.

Daca aportul de lichide nu se limiteaza conform instructiunilor de mai sus, in organism se va acumula o cantitate mare de lichid ceea ce va determina: durere de cap, greata/varsaturi, crestere in greutate si in cazuri severe, convulsii. In cazul aparitiei acestor simptome tratamentul se intrerupe si consultati imediat medicul sau farmacistul.

In general tratamentul cu MINIRIN este bine tolerat.

Cele mai frecvente reactii adverse sunt: cefalee, greata si dureri abdominale.

In cazuri rare au fost raportate reactii alergice cutanate si reactii alergice generale mult mai severe.

Au fost, de asemenea, raportate foarte rare cazuri de tulburari emotionale la copii.

Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Cifoza congenitala

    Generalitati Coloana vertebrala are o serie de curbe normale, atunci cand este privita din lateral. Aceste curbe contribuie la absorbtia presiunii rezultata de greutatea unei persoane asupra coloanei vertebrale. Coloana cervicala si coloana lombara au o curbura...citeste mai mult

  • Hipopituitarismul

    Generalitati Hipopituitarismul este o afectiune rara, caracterizata printr-un deficit in producerea a unuia sau a mai multor, sau a tuturor hormonilor trofici hipofizari, indeosebi in cei secretati de antehipofiza (hormonul adrenocorticotrop-ACTH, hormonul...citeste mai mult

  • Cum functioneaza apendicele?

    Ce este apendicele Apendicele este localizat in partea initiala a colonului, la jonctiunea dintre intestul subtire si cel gros, fapt ce il predispune la aparitia infectiilor, avand in vedere continutul intestinal ce il traverseaza. Apendicele este descris ca un...citeste mai mult

  • Migrena menstruala

    Generalitati O migrena menstruala (sau durere de cap hormonala) incepe inainte sau in timpul menstruatiei unei femei si poate aparea in fiecare luna. Simptomele obisnuite includ o durere de cap palpitanta surda sau pulsatorie severa, sensibilitate la lumina, greata,...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • BOALA PARKINSON SAU SINDROM EXTRAPIRAMIDAL?

    Am 43 de ani si in urma cu 7 ani,in urma unei encefalite virala am ramas cu sechele, mi s-a pus diagnosticul de parkinsonism postencefalitic.Am fost la Spitalul Judetean Tg Mures si mi s-a pus diagnosticul de b. parkinson forma tremorigena si am urmat tratament cu madopar, viregit ,selegos,timp...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter