Coronavirus Update

Lodine, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Lodine, capsule

Actiune terapeutica
Antiinflamator nesteroidian. Etodolac este un ains din clasa acidului piranocarboxilic. Timpul pana la atingerea concentratiei maxima: 1-2 h. Debutul efectului analgezic: 30 min; durata 4-12 h. T : 7,3 h. Se leaga de proteine in proportie mai mare de 99%. Este metabolizat la nivel hepatic, iar metabolitii sunt excretati la nivel renal.

Indicatii

tratamentul acut si cronic al osteoartritei si a artritei reumatoide. Durerea usoara / moderata.

Contraindicatii

Pacientilor la care aspirina sau alte AINS au determinat astm, rinita, urticarie, sau alte reacii alergice. Utilizarea in timpul lactatiei, in timpul travaliului si la copii.

Precautii
Utilizati cu precautie la cei cu insuficienta renala sau hepatica, insuficienta cardiaca, in tratament cu diuretice si la varstnici. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copii. Protejati capsulele de umiditate.
Observatii pentru pacient – familie: Luati medicamentul in timpul mesei pentru a diminua acuzele gastrointestinale. Poate determina ameteli si somnolenta, de aceea evitati activitatile ce solicita atentie sporita pana la epuizarea efectului. Anuntati orice leziune sau sangerare, rash, tegumente galbene sau lipsa raspunsului. Intrerupeti medicatia si anuntati in caz de crestere ponderala, lipsa de control a TA, tumefiere a extremitatilor, prezenta sangelui in scaune sau urina. Evitati consumul de alcool, aspirina si alte AINS. Evaluarea si controlul terapiei: Observati efectele utilizarii anterioare a AINS sau a acidului acetilsalicilic. In terapia de lunga durata, monitorizati periodic HLG, examenele biochimice, testele functionale hepatice si renale. Stabiliti daca exista istoric de boala cardiaca sau insuficienta cardiaca. Stabiliti varsta si greutatea pacientului si daca urmeaza tratament cu diuretice in momentul respectiv. Testele de laborator: posibil reactie fals pozitiva pentru bilirubina urinara si pentru cetone urinare. Cresc enzimele hepatice, creatinina serica. Creste timpul de sangerare.

Supradozarea

Simptome: greturi si varsaturi, somnolenta, letargie, durere epigastrica, anafilaxie. Rar, hipertensiune, insuficienta renala acuta, depresie respiratorie.
Tratament: tratamentul este simptomatic si suportiv, deoarece nu exista antidot specific. Se poate practica emeza urmata de administrarea de carbune activ sau catartic osmotic in primele 4 ore.

Interactiuni medicamentoase

Ciclosporina. Creste nivelul seric al ciclosporinei datorita scaderii excretiei renale; Creste riscul de nefrotoxiciate indusa de ciclosporina Digoxin. Creste nivelul seric al digoxinului datorita scaderii excretiei renale
Litiu. Creste nivelul seric al litiului datorita scaderii excretiei renale
Metrotexat. Creste nivelul seric al metrotexatului datorita scaderii excretiei renale

Reactii adverse

Gastrointestinale diaree, gastrita, sete, stomatita ulcerativa, anorexie. SNC: nervozitate, depresie.
Cardiovasculare: sincopa.
Respirator: astm. Dermatologic: angioedem, rash veziculobulos, vasculita cutanata cu purpura, hiperpigmentare. Diverse: icter, hepatita.

Mod de administrare
Capsule, Tablete, Tablete Cu Eliberare Extensiva: Osteoartrita, artrita reumatoida
Adulti, initial: 300 mg de 2 ori/zi sau de 3 ori/zi sau 400 mg sau 500 mg de 2 ori/zi atunci cand se administreaza tablete / capsule. In utilizarea de lunga durata, dozele pot fi ajustate in functie de raspunsul clinic. Tablete cu eliberare extensiva: 400-1000 mg/zi administrate o data pe zi. Dozele mai mari de 1000 mg/zi nu au fost adecvat evaluate.
Durere acuta: Adulti: 200-400 mg la fiecare 6-8 h, fara a depasi 1200 mg/zi. Utilizati capsule sau tablete. Nu depasiti doza de 20 mg/kg la pacientii care au greutatea mai mica de 60 kg.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

  Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

 • Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS Dublu la acelasi pret in probioticul...

  In perioada 01 iulie – 30 septembrie 2011, primesti dublu la achizitionarea probioticului Jarro-Dophilus + FOS de la Secom! Fiecare flacon contine acum 200 de capsule in loc de 100. Jarro-Dophilus+FOS este un probiotic de ultima generatie, care contine...citeste mai mult

 • Opiu Opiu

  Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter