Coronavirus Update

Lamogine

Publicat la data de: 06 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Lamogine

Ce este Lamotrigine si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Lamotrigine Torrent apartine unei grupe de medicamente denumita antiepileptice. Este utilizat pentru a trata doua afectiuni – epilepsia si boala bipolara.
Lamotrigine Torrent trateaza epilepsia prin blocarea semnalelor din creier care declanseaza crizele epileptice (convulsiile).
- Pentru adulti si copii cu varsta de 13 ani si peste, Lamotrigine Torrent poate fi utilizat singur sau cu alte medicamente, pentru tratamentul epilepsiei. Lamotrigine Torrent poate fi de asemenea folosit cu alte medicamente pentru tratarea convulsiilor care apar in cadrul unei afectiuni denumita sindrom Lennox-Gastaut.
- Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani, Lamotrigine Torrent poate fi utilizat impreuna cu alte medicamente, pentru a trata aceste afectiuni. Poate fi utilizat singur pentru tratamentul unui tip de epilepsie cunoscut sub numele de absente tipice.

Lamotrigine Torrent este utilizat de asemenea pentru tratamentul bolii bipolare.
Persoanele cu boala bipolara (denumita uneori depresie maniacala) prezinta schimbari extreme ale dispozitiei, cu perioade de manie (stare de excitatie sau euforie) alternand cu perioade de depresie (stare de tristete adanca sau disperare). Pentru adultii cu varsta peste 18 ani, Lamotrigine Torrent poate fi utilizat singur sau impreuna cu alte medicamente, pentru prevenirea perioadelor de depresie care apar in boala bipolara. Nu se stie inca cum actioneaza Lamotrigine Torrent la nivelul creierului pentru a produce acest efect.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Lamotrigine Torrent exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Ce doza de Lamotrigine Torrent sa luati
Poate sa dureze un timp pana la gasirea celei mai bune doze de Lamotrigine Torrent pentru dumneavoastra. Doza pe care o luati va depinde de:
- varsta dumneavoastra
- daca luati Lamotrigine Torrent impreuna cu alte medicamente
- daca aveti probleme cu rinichii sau ficatul.

Medicul dumneavoastra va va recomanda inceperea tratamentului cu o doza mica şi va creşte treptat doza in urmatoarele saptamani pana cand atingeti o doza care are efect la dumneavoastra (denumita doza eficace). Niciodata nu luati mai mult Lamotrigine Torrent decat v-a recomandat medicul.

Doza uzuala eficace de Lamotrigine Torrent pentru adulti si copii cu varsta peste 12 ani este intre 100 mg si 400 mg pe zi.
Pentru copii cu varsta intre 2 si 12 ani, doza eficace depinde de greutatea lor corporala – de obicei, este intre 1 mg si 15 mg pentru fiecare kg de greutate corporala a copilului, pana la maxim 400 mg pe zi.

Cum sa luati doza dumneavoastra de Lamotrigine Torrent
Luati doza dumneavoastra de Lamotrigine Torrent o data sau de doua ori pe zi, dupa cum va recomanda medicul.
Puteti sa luati comprimatul cu sau fara alimente.
Inghititi comprimatele intregi. Nu le rupeti, nu le mestecati si nu le zdrobiti.
Luati intotdeauna doza completa pe care v-a prescris-o medicul. Niciodata nu luati doar o parte
dintr-un comprimat.

De asemenea, medicul dumneavoastra poate sa va recomande inceperea sau intreruperea administrarii altor medicamente, in functie de afectiunea pentru care sunteti tratat si de modul in care raspundeti la tratament.

Daca luati mai mult decat trebuie din Lamotrigine Torrent
Daca oricine ia mai mult Lamotrigine Torrent decat trebuie, contactati imediat un medic sau un farmacist. Daca este posibil aratati-le cutia de Lamotrigine Torrent.

O persoana care a luat mai mult decat trebuie din Lamotrigine Torrent poate avea oricare dintre aceste simptome:
- Miscari oculare rapide, necontrolabile (nistagmus)
- Neindemanare si lipsa de coordonare, afectarea echilibrului (ataxie)
- Pierderea constientei si coma.

Daca uitati sa luati Lamotrigine Torrent
Nu luati comprimate in plus sau o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca ati uitat sa luati o doza de Lamotrigine Torrent, cereti sfatul medicului dumneavoastra in legatura cu modul in care se incepe din nou administrarea. Este important sa faceti acest lucru.

Daca incetati sa luati Lamotrigine Torrent
Luati Lamotrigine Torrent cat timp va recomanda medicul dumneavoastra. Nu intrerupeti tratamentul decat daca medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru.

Daca luati Lamotrigine Torrent pentru epilepsie
Pentru a intrerupe administrarea de Lamotrigine Torrent, este important sa reduceti treptat doza, pe durata a 2 saptamani. Daca intrerupeti brusc administrarea de Lamotrigine Torrent, epilepsia dumneavoastra poate reveni sau se poate agrava.

Daca luati Lamotrigine Torrent pentru boala bipolara
Lamotrigine Torrent isi poate face efectul dupa un anumit timp, deci nu este probabil sa va simtiti bine imediat. Daca opriti administrarea de Lamotrigine Torrent, doza dumneavoastra nu va trebui redusa treptat. Dar tot trebuie sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra, daca doriti sa intrerupeti administrarea de Lamotrigine Torrent.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Lamotrigine Torrent:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la lamotrigina sau la oricare dintre celelalte componente ale Lamotrigine Torrent.
Daca va aflati in aceasta situatie, spuneti-i medicului dumneavoastra, si nu luati Lamotrigine Torrent.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Lamotrigine Torrent
Medicul dumneavoastra trebuie sa stie inainte sa luati Lamotrigine Torrent:
- daca aveti probleme cu rinichii
- daca v-a aparut vreodata o eruptie pe piele cand ati luat lamotrigina sau alte medicamente pentru epilepsie
- daca luati deja medicamente care contin lamotrigina.
Daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, spuneti-i medicului dumneavoastra, care poate decide scaderea dozei sau ca Lamotrigine Torrent nu este potrivit pentru dumneavoastra.

Fiti atent la simptome importante
Daca prezentati oricare dintre aceste simptome dupa inceperea administrarii de Lamotrigine Torrent, cereti imediat ajutorul medicului:
- reactie neobisnuita la nivelul pielii, cum ar fi roseata sau eruptiile
- dureri bucale sau oculare
- cresterea temperaturii (febra), simptome asemanatoare gripei sau somnolenta
- umflare in jurul fetei sau umflarea ganglionilorde la nivelul gatului, axilei sau zonei inghinale
- sangerare sau invinetire neasteptata, sau daca degetele dumneavoastra devin albastre
- durere faringiana sau mai multe infectii (cum ar fi racelile) decat de obicei.

Aparitia acestor simptome este mai probabila in timpul primelor cateva luni de tratament cu Lamotrigine Torrent, mai ales daca incepeti cu o doza prea mare sau daca doza dumneavoastra este crescuta prea rapid sau daca luati Lamotrigine Torrent impreuna cu un alt medicament denumit valproat. Este mai probabil ca acestea sa apara la copii decat la adulti.

Aceste simptome enumerate mai sus, daca nu sunt tratate, pot sa duca la probleme mai grave, cum ar fi insuficienta de organ sau o afectiune foarte severa a pielii. Daca remarcati oricare dintre aceste simptome, mergeti la un medic cat mai curand posibil.

Medicul dumneavoastra poate decide efectuarea unor analize pentru a va verifica ficatul, rinichii sau sangele si va poate spune sa intrerupeti administrarea de Lamotrigine Torrent.

Ganduri de auto-vatamare sau sinucidere
Medicamentele anti-epileptice sunt utilizate pentru a trata diverse boli, inclusiv epilepsia si boala bipolara.

Persoanele cu boala bipolara pot prezenta uneori ganduri de auto-vatamare sau sinucidere. Daca aveti boala bipolara, este mai probabil sa ganditi in acest fel:
- cand incepeti pentru prima oara tratamentul
- daca ati avut in trecut ganduri de auto-vatamare sau sinucidere
- daca aveti varsta sub 25 de ani.

Ocazional, persoanele cu epilepsie pot avea ganduri de auto-vatamare sau sinucidere. Un numar mic de persoane tratate cu Lamotrigine Torrent pentru boala bipolara sau epilepsie au avut aceste ganduri.
Daca aveti ganduri sau experiente triste, sau daca observati ca va simtiti mai rau sau ca apar simptome noi in timp ce luati Lamotrigine Torrent, mergeti la un medic cat mai curand posibil sau mergeti la cel mai apropiat spital pentru ajutor.

La un numar mic de pacienti tratati cu medicamente antiepileptice cum este lamotrigina s-a constatat aparitia unor ganduri de auto-vatamare sau de sinucidere. In cazul in care va apar astfel de ganduri, contactati-va imediat medicul, indiferent de moment.

Daca luati Lamotrigine Torrent pentru epilepsie
Crizele din unele tipuri de epilepsie se pot agrava ocazional sau se pot produce mai frecvent chiar daca luati Lamotrigine Torrent. Unii pacienti pot prezenta crize severe, care pot provoca probleme grave de sanatate. Daca crizele survin mai frecvent sau daca prezentati o criza severa cand luati Lamotrigine Torrent mergeti la un medic cat mai curand posibil.

Lamotrigine Torrent nu trebuie administrat persoanelor cu varsta sub 18 ani pentru tratamentul bolii bipolare. Medicamentele pentru tratamentul depresiei si altor probleme de sanatate mentala determina cresterea riscului de ganduri si comportamente suicidare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, sau daca incepeti sa luati unele noi, inclusiv medicamente din plante si medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Daca luati anumite medicamente, medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa verifice doza de Lamotrigine Torrent. Acestea includ:
- oxcarbazepina, felbamat, gabapentina, levetiracetam, pregabalin, topiramat sau zonisamida, utilizate pentru tratamentul epilepsiei
- litiu, utilizat pentru tratamentul problemelor de sanatate mintala
- bupropion, utilizat pentru tratamentul problemelor de sanatate mintala sau pentru oprirea fumatului

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre acestea.
Anumite medicamente interactioneaza cu Lamotrigine Torrent sau fac mai probabila aparitia reactiilor adverse. Acestea includ:
- valproat, utilizat pentru tratamentul epilepsiei si problemelor de sanatate mintala
- carbamazepina, utilizata pentru tratamentul epilepsiei si problemelor de sanatate mintala
- fenitoina, primidona sau fenobarbital, utilizate pentru tratamentul epilepsiei
- olanzapina, utilizata pentru tratamentul problemelor de sanatate mintala
- risperidona, utilizata pentru tratamentul problemelor de sanatate mintala
- rifampicina, care este un antibiotic
- combinatie de lopinavir si ritonavir, utilizata pentru tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV)
- contraceptive hormonale, cum sunt contraceptive orale combinate (a se vedea mai jos).

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca luati, ati inceput sa luati sau ati intrerupt administrarea oricaruia dintre acestea.

Contraceptivele hormonale (cum ar fi contraceptive orale combinate) pot influenta modul in care actioneaza Lamotrigine Torrent

Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa utilizati un anume tip de contraceptiv hormonal, sau alta metoda de contraceptie, cum sunt prezervativele, diafragma sau steriletul.

Daca utilizati contraceptive orale combinate, medicul dumneavoastra poate sa va recolteze probe de sange pentru a verifica concentratia de Lamotrigine Torrent.

Daca planuiti sa incepeti utilizarea unui contraceptiv hormonal, discutati cu medicul dumneavoastra, care va va prezenta metode contraceptive adecvate pentru dumneavoastra.
Lamotrigine Torrent poate influenta, de asemenea, modul in care actioneaza contraceptivele hormonale, desi este improbabil ca acest lucru sa le faca mai putin eficace.

Daca utilizati un contraceptiv hormonal si remarcati modificari ale ciclului menstrual, cum sunt sangerari neregulate sau patare intre cicluri, spuneti-i medicului dumneavoastra. Acestea pot fi semne ca Lamotrigine Torrent afecteaza modul in care actioneaza contraceptivul dumneavoastra.

Sarcina si alaptarea

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, daca ati putea fi gravida sau daca planuiti sa ramaneti gravida.

Nu trebuie sa intrerupeti tratamentul pentru epilepsie in timp ce sunteti gravida. Cu toate acestea, exista un risc crescut de defecte congenitale la copiii ai caror mame au luat Lamotrigine Torrent in timpul sarcinii. Aceste defecte includ despicatura labiala sau palatina. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa luati suplimente de acid folic daca planuiti sa ramaneti gravida si in timpul sarcinii.

Sarcina poate de asemenea modifica eficacitatea Lamotrigine Torrent, astfel incat medicul dumneavoastra va poate recolta probe de sange pentru a verifica concentratia de Lamotrigine Torrent si va poate modifica doza.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca alaptati sau planuiti sa alaptati. Substanta activa din Lamotrigine Torrent trece in lapte si va poate afecta copilul. Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra riscurile si beneficiile alaptarii in timp ce luati Lamotrigine Torrent si va va verifica periodic copilul, daca decideti sa alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Lamotrigine Torrent poate provoca ameteli si vedere dubla.
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje decat daca sunteti sigur ca nu sunteti afectat.
Daca aveti epilepsie, discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor.
Informatii importante privind unele componente ale Lamotrigine Torrent

Comprimatele de Lamotrigine Torrent contin lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lamotrigine Torrent poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii alergice sau reactii cutanate potential grave- Cereti imediat ajutorul medicului!
Un numar mic de persoane care iau Lamotrigine Torrent fac o reactie alergica sau reactii la nivelul pielii potential grave, care pot duce la probleme mai grave si care chiar pot pune in pericol viata daca nu sunt tratate. Simptomele acestor reactii includ:
- eruptii sau roseata la nivelul pielii
- dureri bucale sau oculare
- cresterea temperaturii (febra), simptome asemanatoare gripei sau somnolenta
- umflare in jurul fetei sau umflarea ganglionilor de la nivelul gatului, axilei sau zonei inghinale
- sangerare sau invinetire neasteptata, sau degetele dumneavoastra devin albastre
- durere faringiana sau mai multe infectii (cum ar fi racelile) decat de obicei.

In multe cazuri, aceste simptome pot fi semne de reactii adverse mai putin grave. Dar trebuie sa fiti constient de faptul ca sunt potential grave – astfel incat, daca remarcati oricare dintre aceste simptome, mergeti la un medic cat mai curand posibil. Medicul dumneavoastra poate decide sa va efectueze analize pentru a va verifica ficatul, rinichii sau sangele si va poate spune sa intrerupeti administrarea de Lamotrigine Torrent.

Reactii adverse foarte frecvente-pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
- durere de cap
- senzatie de ameteala
- senzatie de somnolenta
- neindemanare si lipsa de coordonare (ataxie)
- vedere dubla sau vedere incetosata
- greata sau varsaturi
- eruptie pe piele.

Reactii adverse frecvente-pot afecta pana la 1 din 10 persoane
- agresivitate sau iritabilitate
- miscari rapide, necontrolabile ale ochilor (nistagmus)
- frisoane sau tremuraturi
- dificultati de somn
- diaree
- uscaciunea gurii
- senzatie de oboseala
- durere de spate, de articulatii sau in alta parte.

Reactii adverse rare-pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane
- mancarime la nivelul ochilor cu secretii si cruste ale pleoapelor (conjunctivita)
- afectiune rara a pielii, cu vezicule severe si sangerare de la nivelul buzelor, ochilor, gurii, nasului si zonelor genitale (sindrom Stevens–Johnson).

Reactii adverse foarte rare-pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane
- halucinatii ("vederea" sau "auzirea" de lucruri care nu exista in realitate)
- confuzie sau agitatie
- senzatie de “clatinare” sau de dezechilibru cand va deplasati
- miscari necontrolate ale corpului (ticuri), spasme musculare necontrolabile care afecteaza ochii, capul si toracele (coreoatetoza) sau alte miscari neobisnuite ale corpului ca spasme, tremor sau rigiditate
- reactie severa la nivelul pielii, care incepe cu o zona rosie si dureroasa si evolueaza cu vezicule mari apoi descuamare de straturi ale pielii (necroliza epidermica toxica)
- la persoanele care au deja epilepsie, crizele pot sa apara mai frecvent
- modificari ale functiei hepatice, care se va vedea in analizele de sange, sau insuficienta hepatica
- modificari care se pot vedea in analizele de sange – inclusiv scaderea numarului de globule rosii (anemie), scaderea numarului de globule albe (leucopenie, neutropenie, agranulocitoza), scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie), scaderea numarului tuturor acestor tipuri de celule din sange (pancitopenie) si o tulburare a maduvei osoase hematogene denumita anemie aplastica
- tulburare a coagularii sangelui, care poate provoca sangerari sau invinetiri neasteptate (coagulare intravasculara diseminata)
- cresterea temperaturii (febra)
- umflarea in jurul fetei (edem) sau umflarea ganglionilor la nivelul gatului, axilei sau zonei inghinale (limfadenopatie)
- la persoanele care au deja boala Parkinson, agravarea simptomelor

Daca aveti reactii adverse
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Lamogine Torrent

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Lamotrigine Torrent dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este lamotrigina. Fiecare comprimat contine lamotrigina 25 mg. - Substanta activa este lamotrigina. Fiecare comprimat contine lamotrigina 50 mg. - Substanta activa este lamotrigina. Fiecare comprimat contine lamotrigina 100 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, povidona K30, amidonglicolat de sodiu (tip A), oxid galben de fer (E172), talc purificat, dioxid de siliciu coloidal anhidru si stearat de magneziu.

Ambalaj

Lamotrigine Torrent 25 mg sunt comprimate rotunde, de culoare galben deschis, cu o linie mediana pe una din fete, cu diametrul de aprox. 6 mm. Medicamentul este disponibil in cutii cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Lamotrigine Torrent 50 mg sunt comprimate rotunde, de culoare galben deschis, cu o linie mediana pe una din fete, cu diametrul de aprox. 8 mm. Medicamentul este disponibil in cutii cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Lamotrigine Torrent 100 mg sunt comprimate rotunde, de culoare galben deschis, cu o linie mediana pe una din fete, cu diametrul de aprox. 10 mm. Medicamentul este disponibil in cutii cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

TORRENT PHARMA S.R.L.
Str. stirbei Voda, Nr. 36, Et. 2, Biroul A
Sector 1, Bucuresti, Romania

Fabricant

Heumann Pharma GmbH&Co. Generica KG
Sudwestpark 50, 90449 Nurnberg
Germania

Acest prospect a fost aprobat in Februarie, 2011.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Cum se transmite variola maimutei? Cum se transmite variola maimutei?

  Variola maimutei este o boala infectioasa cauzata de virusul variolic MPXV. Acest virus poate afecta anumtie organisme, inclusiv organismul uman. Variola maimutei a fost prima data identificata in anul 1958 in cadrul unui laborator din Copenhaga, Danemarca, unde maimutele...citeste mai mult

 • Hematomul aparut in urma unui traumatism Hematomul aparut in urma unui traumatism

  Hematomul este in general definit ca o colectie de sange situata inafara vaselor de sange. Cel mai frecvent, hematoamele sunt cauzate de un traumatism al peretelui vasului de sange. Hematomul poate rezulta prin lezarea oricarui tip de vas de sange (arterial, venos sau...citeste mai mult

 • Semnele si simptomele generale intalnite in fibromatoza Semnele si simptomele generale...

  Termenul de fibromatoza se refera la un grup de tumori ale tesutului moale, tumori ce au cateva caracteristici comune. Acestea poarta si numele de tumori desmoide si apar mai frecvent la nivelul abdomenului sau a membrelor superioare si inferioare. Tumorile fimbromatozei...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter