Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Jalra

Publicat la data de: 04 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Jalra

Ce este Jalra si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Jalra apartine unui grup de medicamente numite „antidiabetice orale”.

Jalra se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu diabet zaharat de tip 2. Medicamentul este utilizat atunci cand diabetul nu poate fi controlat numai prin regim alimentar si exercitii fizice. Acesta ajuta la controlarea valorii glicemiei.

Diabetul zaharat de tip 2 apare daca organismul nu produce suficienta insulina sau daca insulina pe care o produce organismul nu functioneaza atat de bine cat ar trebui. De asemenea, acesta poate apare daca organismul produce prea mult glucagon.

Insulina este o substanta care ajuta la scaderea valorii glicemiei, in special dupa mese. Glucagonul este o substanta care stimuleaza producerea de zahar de catre ficat, determinand cresterea valorii zaharului din sange (glicemiei). Pancreasul este cel care produce ambele substante.

Jalra actioneaza determinand pancreasul sa produca mai multa insulina si mai putin glucagon. Acest lucru ajuta la controlarea valorii glicemiei. Medicul dumneavoastra va va prescrie Jalra impreuna cu un anumit alt medicament antidiabetic, pe care deja il luati pentru controlul diabetului, in cazul in care un singur medicament nu este suficient pentru a va controla valoarea glicemiei.

Chiar daca incepeti acum sa luati un medicament pentru diabetul de care suferiti, este important sa urmati in continuare regimul alimentar si/sau programul de exercitii fizice care v-au fost recomandate.
Utilizati intotdeauna Jalra exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Mod de administrare

Cantitatea de Jalra pe care trebuie sa o ia diferite persoane variaza in functie de starea acestora. Medicul dumneavoastra va va spune exact cate comprimate de Jalra trebuie sa luati.
Doza uzuala de Jalra este fie de:

50 mg pe zi administrate ca o singura doza dimineata, daca utilizati Jalra impreuna cu un alt medicament numit sulfoniluree, fie de
100 mg pe zi administrate ca 50 mg dimineata si 50 mg seara, daca luati Jalra impreuna cu un alt medicament numit metformina sau o glitazona.

Medicul dumneavoastra va va prescrie Jalra impreuna cu un alt medicament pentru controlul valorii glicemiei.

Cand si cum sa luati Jalra

Luati acest medicament dimineata sau dimineata si seara. Inghititi comprimatele intregi, cu putina apa.

Cat timp se administreaza Jalra

Luati Jalra in fiecare zi atat timp cat va spune medicul dumneavoastra. Este posibil sa trebuiasca sa urmati acest tratament pe o perioada de timp indelungata.
Medicul dumneavoastra va monitoriza periodic starea dumneavoastra pentru a verifica daca tratamentul are efectul scontat.

Nu incetati administrarea Jalra decat daca medicul dumneavoastra va spune sa faceti acest lucru. Daca aveti intrebari despre cat timp sa luati acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Jalra:

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la vildagliptin sau la oricare dintre celelalte componente ale Jalra. Daca presupuneti ca puteti fi alergic la vildagliptin sau la oricare dintre celelalte componente ale Jalra, nu luati acest medicament si discutati cu medicul dumneavoastra.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Jalra:

Daca oricare din aceste cazuri este valabil pentru dumneavoastra, informati-va medicul inainte de a utiliza Jalra.

- daca suferiti de diabet zaharat de tip 1 (adica organismul dumneavoastra nu produce insulina).
- daca suferiti de boli renale moderate sau severe.
- daca faceti dializa.
- daca suferiti de boli hepatice.
- daca suferiti de insuficienta cardiaca.

Daca ati luat vildaglipin inainte, dar a trebuit sa intrerupeti tratamentul din cauza reactiilor adverse (boala hepatica), nu trebuie sa luati acest medicament.

Leziunile diabetice ale pielii sunt o complicatie frecventa a diabetului zaharat. Sunteti sfatuit sa urmati recomandarile pe care vi le dau medicul dumneavoastra sau asistenta privind ingrijirea pielii si a piciorului. De asemenea, sunteti sfatuit sa acordati o atentie deosebita la aparitia de noi basici sau ulcere in timpul administrarii Jalra. Daca acestea apar, trebuie sa il informati imediat pe medicul dumneavoastra.

Nu se recomanda utilizarea Jalra la copii si adolescenti.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicul dumneavoastra va poate modifica doza de Jalra daca utilizati alte medicamente (cum sunt medicamentele numite tiazide, corticosteroizi, medicamente pentru tiroida si anumite medicamente care afecteaza sistemul nervos).

Utilizarea Jalra impreuna cu alimente si bauturi

Puteti utiliza Jalra cu sau fara alimente.

Sarcina si alaptarea

Femeile care sunt gravide sau intentioneaza sa ramana gravide trebuie sa discute cu medicul lor inainte de a utiliza Jalra. Nu trebuie sa utilizati Jalra in timpul sarcinii.

Nu se cunoaste daca Jalra trece in lapte. Nu trebuie sa utilizati Jalra daca alaptati sau intentionati sa alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Daca resimtiti ameteli in timp ce utilizati Jalra, nu conduceti vehicule sau folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componentele ale Jalra

Jalra contine lactoza (zahar din lapte). Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Jalra (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) este ameteala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Jalra, a se consulta prospectul.
Jalra nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la vildagliptin sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Administrarea sa in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace trebuie limitata la pacientii cu forme usoare.
Deoarece vildagliptinul a fost asociat cu probleme hepatice, functia hepatica a pacientilor trebuie testata inainte de initierea tratamentului cu Jalra si la intervale regulate in timpul tratamentului.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare galben deschis (50 mg).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter