Clickmed
programare rapida la medic

Hypotensor, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Hypotensor, comprimate

Ce este Hypotensor si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hypotensor actioneaza prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei I in angiotensina II.

Administrarea catoprilului blocheaza secretia angiotensinei II implicata in declansarea secretiei de aldosteron si are ca efect diminuarea rezistentei vasculare sistemice prin vasodilatatie si diminuarea retentiei hidrosodate. La hipertensivi, efectul administrarii captoprilului se traduce prin diminuarea presiunii arteriale, sistolice si diastolice in decubit, ortostatism, in repaus si la efort fara modificarea debitului si ritmului cardiac; in insuficienta cardiaca scade rezistenta arteriala si venoasa (pre si post sarcina), creste debitul si indexul cardiac, dar fara accelerarea ritmului. In insufucienta cardiaca si HTA efectele captoprilului se mentin pe termen lung si dispar progresiv la oprirea tratamentului.
Hipertensiune arteriala in toate stadiile; insuficienta cardiaca congestiva.
Antihipertensiv.

Mod de administrare

In HTA doza uzuala este de 50 mg/zi sau fractionat cate 25 mg la 12 ore. HTA severa necesita doze mai mari de 150 mg/zi in trei prize.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Alergie la captopril, sarcina (la animale s-au semnalat cazuri de fetotoxicitate), la om s-au semnalat cazuri de intarziere in dezvoltarea uterina, de prematuritate si persistenta a canalului arterial, fara insa a se putea exclude existenta unei patologii subiacente, cazuri rare de anurie neonatala ireversibila in cazul asocierii unui duretic in tratamentul antihipertensiv la mama.

Interactiuni medicamentoase

In cazul tratamentului cu insulina sau sulfamide hipoglicemiante, utilizarea captoprilului poate antrena marirea efectului hipoglicemiant.

Reactii adverse posibile

Risc de hipotensiune arteriala si/sau insuficienta renala, depletie hidrostatica sau stenoza arterelor renale antrenand stimularea sistemului renina-angiotensina. Blocajul acestui sistem printr-un inhibitor al enzimei de conversie poate provoca dupa prima priza si in cursul primelor doua saptamani de tratament o scadere a tensiunii si/sau intr-un grad variabil o insuficienta renala functionala.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat contine: Captopril 25 mg sau 50 mg. Excipienti q.s.

Ambalaj

Cutie cu 20 comprimate a 25 mg sau 50 mg captopril.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter