Clickmed
programare rapida la medic

Gyno canesten 3

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Gyno canesten 3

Ce este Canesten Gyn 3 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Canesten Gyn 3 este un medicament care apartine grupului de medicamente numit derivati de imidazol, care sunt utilizati pentru tratamentul infectiilor fungice.

Canesten Gyn 3 se utilizeaza pentru tratamentul infectiilor vaginale.
Secretiile vaginale sunt cele mai frecvente manifestari ale infectiilor determinate de fungii care pot exista in vagin fara ca macar sa observati. Cu toate acestea, in anumite circumstante, fungii se pot dezvolta determinand o infectie a vaginului, iar simptomele pot fi raspandite in jurul ariei infectate (la nivelul vulvei).

Cele mai frecvente simptome ale infectiilor vaginale sunt:

- mancarimi ale vulvei si vaginului;
- inrosirea si umflarea tesuturilor vaginului si vulvei;
- senzatie de arsura la nivelul vaginului;
- secretie vaginala de culoare alba, fara miros.

Nu toate femeile care prezinta infectii vaginale au toate aceste simptome. Este posibil sa aveti doar unul dintre aceste simptome.

Daca aveti astfel de simptome pentru prima data, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Canesten Gyn 3.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Canesten Gyn 3 exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Introduceti comprimatul Canesten Gyn 3 in vagin cu ajutorul aplicatorului, cat mai profund posibil, seara la culcare. Introducerea comprimatului vaginal se face in pozitie culcat pe spate, avand picioarele departate si usor indoite.

Comprimatele vaginale Canesten Gyn 3 necesita un mediu umed intravaginal, pentru a se dizolva complet. Altfel, fragmentele nedizolvate pot cadea din vagin. Pentru a preveni nedizolvarea, comprimatele vaginale Canesten Gyn 3 trebuie introduse in vagin cat mai profund posibil, seara la culcare. In situatia in care comprimatul nu s-a dizolvat complet dupa o noapte, trebuie luata in considerare utilizarea cremei vaginale.

Femei adulte, adolescente cu varsta peste 16 ani: doza recomandata este de un comprimat vaginal Canesten Gyn 3 (200 mg clotrimazol), timp de 3 zile consecutive. Daca este necesar, tratamentul poate fi repetat.

Daca simptomele persista pentru mai mult de 7 zile, pacienta s-ar putea sa aiba o afectiune care necesita tratament recomandat de catre medic.

Tratamentul poate fi repetat, daca este necesar, cu toate acestea, infectiile recurente pot indica o afectiune de baza, incluzand diabetul zaharat sau infectia cu HIV.Pacientul trebuie sa solicite consult medical daca simptomele revin in termen de 2 luni.

Daca infectia afecteaza atat vaginul cat si vulva, puteti utiliza concomitent o crema cu clotrimazol.

Nu utilizati comprimatele vaginale Canesten Gyn 3 in timpul perioadei menstruale deoarece acestea pot fi eliminate din vagin odata cu fluxul sanguin. Tratamentul trebuie finalizat inainte de inceperea menstruatiei.

Deoarece Canesten Gyn 3 se administreaza cu aplicator, nu este recomandat pentru utilizare la fetite sau adolescente cu varsta sub 16 ani.

A nu se utiliza tampoane , dusuri intravaginale, spermicide sau alte produse vaginale in timpul utilizarii Canesten Gyn in timpul administrarii Canesten Gyn se recomanda evitarea contactului sexual, deoarece infectia s-ar putea transmite partenerului, iar eficacitatea si siguranta in administrare a produselor din latex (cum sunt prezervativele, diafragme) poate fi redusa. In timpul sarcinii tabletele pot fi folosite dar fara a se utiliza aplicatorul.

Introducerea comprimatelor vaginale cu ajutorul aplicatorului:
1. Trageti de pistonul aplicatorului (A) pana se opreste.
Ca sa introduceti comprimatul vaginal in aplicator (B), deschiderea acestuia trebuie presata ca sa ia o forma ovala.
Puneti comprimatul vaginal in aplicator, cu varful in sus.
2. Introduceti cu atentie aplicatorul in vagin, cat mai profund. Introducerea comprimatului vaginal se face in pozitie de clinostatism dorsal, avand picioarele departate si usor indoite.
3. impingeti cu atentie pistonul (A) pana se opreste, astfel introducandu-se comprimatul in vagin. Scoateti aplicatorul.
4. Aplicatorul poate fi reutilizat. Spalati-l cu apa calda dupa utilizare, scotand complet pistonul (A) din aplicator (B).

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Canesten Gyn 3
Nu utilizati mai multe comprimate vaginale decat trebuie sau pentru o perioada de timp mai indelungata.
Nu s-a raportat nici un caz de supradozaj, dupa administrare vaginala.
In caz de ingestie accidentala, adresati-va medicului dumneavoastra sau departamentului de urgenta al celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Canesten Gyn 3
Daca ati uitat sa utilizati Canesten Gyn 3 seara la culcare, introduceti comprimatul vaginal a doua zi dimineata. Daca se apropie administrarea urmatorului comprimat vaginal, introduceti doar acest comprimat. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca ati uitat sa utilizati Canesten Gyn 3 mai mult de o zi, este posibil ca infectia sa nu fie complet vindecata si simptomele sa persiste.

Daca incetati sa utilizati Canesten Gyn 3
Daca intrerupeti tratamentul cu Canesten Gyn 3 mai devreme decat trebuie, este posibil ca infectia sa nu fie complet vindecata si simptomele sa persiste.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Canesten Gyn 3 daca sunteti alergica (hipersensibila) la clotrimazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Canesten Gyn 3. Daca nu sunteti sigura, intrebati medicul dumneavoastra.

Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil si nu utilizati Canesten Gyn 3 daca aveti unul dintre urmatoarele simptome:

- sangerari vaginale neregulate;
- sangerari vaginale anormale sau secretii cu sange;
- ulceratii, vezicule, arsuri sau dureri la nivelul vaginului sau vulvei;
- dureri la nivelul abdomenului inferior;
- dureri sau dificultati la urinare;
- febra sau frisoane;
- greata sau varsaturi;
- diaree;
- secretii vaginale cu miros urat.

Este posibil ca tratamentul cu Canesten Gyn 3 sa nu fie potrivit pentru dumneavoastra.
Daca nu sunteti sigura ca aveti o infectie, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Canesten Gyn 3.

Precautii

Inainte de a utiliza Canesten Gyn 3, adresati-va medicului dumneavoastra daca:

- ati avut mai mult de doua infectii vaginale in ultimele 6 luni;
dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra ati/a avut vreodata boli cu transmitere sexuala;
- aveti varsta sub 16 ani sau peste 60 ani;
- ati avut vreodata o reactie alergica la Canesten Gyn 3 sau la alte medicamente antifungice cu administrare vaginala.

Ca si alte creme sau comprimate vaginale, Canesten Gyn 3 poate diminua eficacitatea produselor din latex (de exemplu prezervative, diafragme) cand sunt utilizate concomitent. Eficacitatea spermicidelor vaginale poate fi, de asemenea, diminuata. Se recomanda utilizarea altor masuri contraceptive pe durata tratamentului si inca 5 zile dupa intreruperea acestuia.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicatie concomitenta cu clotrimazol vaginal si Tacrolimus orale (FK-506; imunosupresoare) ar putea duce la niveluri plasmatice crescute ale Tacrolimus. Pacientii trebuie strict monitorizati pentru aparitia simptomelor de supradozaj cu tacrolimus, daca este necesar, prin determinarea concentratiilor plasmatice respective.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau intentionati sa deveniti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza Canesten Gyn 3. Daca deja ati discutat cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, urmati instructiunile acestora.
In timpul sarcinii trebuie exercitata atentie deosebita cand utilizati aplicatorul.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Canesten Gyn 3 nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Canesten Gyn 3 poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Rar, la unele femei Canesten Gyn 3 poate determina reactii adverse. Reactiile adverse sunt similare simptomelor infectiei. Daca apar inrosire, senzatie de arsura, agravarea iritatiei sau umflaturii, intrerupeti utilizarea Canesten Gyn 3 si adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Ca si in cazul altor medicamente, unele femei pot fi alergice la Canesten Gyn 3. In general, daca sunteti alergica la aceste comprimate vaginale, o reactie adversa va aparea imediat ce veti utiliza comprimatul.

Reactia alergica se manifesta prin eruptii pe piele, greata, stare de lesin sau umflarea fetei. Tulburari ale sistemului imunitar: reactii alergice (sincopa, hipotensiune arteriala, dispnee, urticarie) Tulburari ale aparatului genital si ale sanului: peeling genital, prurit, eruptii cutanate, edem, disconfort, senzatie de arsura, iritatie, dureri pelviene Tulburari gastro-intestinale: durere abdominala

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Canesten Gyn 3

Nu pastrati medicamentul la indemana copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. Nu utilizati Canesten Gyn 3 dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este clotrimazol. Clotrimazolul inhiba cresterea si multiplicarea celulelor fungice cum sunt ciupercile, anumite specii de fungi si anumite bacterii.

Celelalte componente sunt: lactat de calciu pentahidrat, amidon de porumb, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal, acid lactic, lactoza, stearat de magneziu, celuloza microcristalina, hipromeloza 15 mPas.

Ambalaj

Comprimate vaginale de culoare aproape alba pana la slab galbui.
Cutie cu un blister din PA-Al-PVC/Al a 3 comprimate vaginale si un aplicator din PEiD.

Fabricant

BAYER PHARMA AG
Kaiser-Wilhelm-Allee
51368 Leverkusen, Germania

Acest prospect a fost aprobat in Mai, 2013

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • 5 simptome comune ce pot ascunde afectiuni nebanuite 5 simptome comune ce pot ascunde...

  Generalitati Daca organismul uman ar fi mai exact in transmiterea de semnale atunci cand exista o problema medicala, multe afectiuni ar fi mai usor de diagnosticat; dar, in multe situatii, un simptom comun si adesea neglijat, poate avea explicatii din cele mai...citeste mai mult

Comunitate

 • mancarimi genitale

  de catva timp am o mancarime foarte mare in zona genitala afara si inghinala ma scarpin pana curge sange mai ales seara si noaptea va rog daca a avut cineva astfel de probleme cum se trateaza, eu ma dau cu triamcinolon si imi trece o perioada apoi iar apare

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter