Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Genticol, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Genticol, solutie oftalmica

Ce este Genticol, solutie oftalmica si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul infectiilor externe ale globului ocular si anexelor produse de germeni sensibili la gentamicina: conjunctivita, cheratita, cheratoconjunctivita, ulcer cornean, blefarita, blefaroconjunctivita, dacriocistita.
Profilaxia infectiilor chirurgicale oflalmologice.

Mod de administrare

GENTICOL, solutie oftalmica: se instileaza 1-2 picaturi, de 3-4 ori pe zi, in sacul conjunctival inferior sau dupa sfatul medicului. In cazul infectiilor cu germeni rezistenti doza poate fi crescuta la 1 -2 picaturi de 6-8 pe zi.

Deschideti flaconul tragand capacul in sus, in afara si apoi in jos.
Introduceti picuratorul.
Pentru a utiliza continutul, intai indepartati capacelul protector de plastic, apoi rasturnati flaconul si instilati picaturile apasand pe flacon.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la gentamicina sau la oricare dintre excipienti.

Precautii

Folosirea locala timp indelungat a antibioticelor poate determina cresterea rezistentei microorganismelor.

Atentionari speciale

Daca nu s-au obtinut rezultate terapeutice semnificative dupa o perioada relativ scurta de timp sau daca apar reactii de hipersensibilitate, se impune intreruperea tratamentului si reevaluarea atitudinii terapeutice.

La copii produsul trebuie folosit numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.
Genticol – solutie oftalmica- contine clorura de benzalconiu care se poate depune in lentilele de contact moi, de aceea Genticol nu trebuie administrat in timpul folosirii acestor lentile.

Lentilele trebuie indepartate inaintea administrarii picaturilor si nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.

Interactiuni medicamentoase

Este contraindicata asocierea cu alte aminoglicozide administrate concomitent. Se recomanda evitarea asocierii aminoglicozidelor, chiar si locala, cu polimixine, cefalotina, furosemid, acid etacrinic, amfotericina B, ciclosporina, cisplatina sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic si ototoxic (creste riscul oto- si nefrotoxicitatii).

Antibioticele aminoglicozidice nu trebuie amestecate cu alte medicamente, in special cu antibiotice beta-lactamice (studii in vitro au demonstrat ca se inactiveaza reciproc).

Sarcina si alaptarea

Desi studiile preclinice nu au evidentiat efecte fetotoxice dupa administrarea topica a gentamicinei, produsul se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar si dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Deoarece nu se stie daca gentamicina administrata local se excreta in lapte si daca exista riscul unor reactii adverse severe la sugari, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Reactii adverse posibile

Genticol poate determina ocazional iritatii oculare trecatoare si usoare. Daca in timpul tratamentului apar fenomene de iritatie la locul aplicarii sau reactii alergice tratamentul trebuie intrerupt.

Supradozaj

Datorita concentratiei mici a substantei active si administrarii locale, supradozajul acut este putin probabil. In cazul ingestiei accidentale se instituie tratament simptomatic.

Informatii suplimentare

Compozitie

100 ml solutie oftalmica contin gentamicina 300 mg sub forma dd sulfat de gentamicina si excipienti: monohidrogenofosfat de sodiu, dihidrogenolosfat de sodiu, clorura de benzalconiu, clorura de sodiu, apa purificata.

Ambalaj

GENTICOL, solutie oftalmica
Cutie cu un flacon a 10 ml solutie oftalmica.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

  Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

 • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor

  Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura, simtim...citeste mai mult

 • Ambliopia

  Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

 • Orjeletul si Salazionul

  Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter