Coronavirus Update

Dextrose vioser 5 g/100 ml

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Dextrose vioser 5 g/100 ml

Ce este Dextrose Vioser 5 g/100 ml si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dextrose Vioser 5 g/100 ml este o solutie pentru administrare intravenoasa (i.v., in vena). Acest produs ofera un lichid care contine diferite cantitati de zaharuri pentru organismul dumneavoastra cand nu sunteti capabil sa beti suficient lichid sau cand este necesar mai mult lichid. De asemenea, medicamentul poate fi utilizat pentru a fi amestecat cu solutii (ca diluent) pentru alte medicamente pentru administrare i.v..

Mod de administrare

Solutia perfuzabila de dextroza se administreaza prin vena (i.v.), conform recomandarilor medicului. Dozele sunt in functie de starea dumneavoastra de sanatate si raspunsul la tratament. Trebuie respectate toate instructiunile pentru amestecarea corespunzatoare cu alte medicamente administrate pe cale i.v.. Intrebati farmacistul dumneavoastra daca aveti nelamuriri privind utilizarea medicamentului dumneavoastra.

Inainte de utilizare, acest medicament trebuie controlat vizual pentru prezenta particulelor sau modificari de culoare. Daca acestea sunt prezente solutia nu se utilizeaza.

Daca vi s-a administrat mai mult decat trebuie din Dextrose Vioser 5 g/100 ml

Supradozajul poate provoca hiperglicemie, glicozurie, hiperosmolaritate, coma hiperglicemica sau hiperosmolara, hiperhidratare si dereglari ale balantei hidroelectrolitice.

Principala masura terapeutica este oprirea perfuziei. La nevoie dereglarile metabolismului electrolitic si al carbohidratilor se trateaza prin administrare de insulina si aportul electrolitic adecvat.

Daca s-a omis administrarea Dextrose Vioser 5 g/100 ml

Daca s-a omis o doza, anuntati medicul dumneavoastra pentru a se stabili o noua schema de tratament. Daca administrarea s-a intrerupt, anuntati imediat medicul dumneavoastra pentru a stabili o noua schema terapeutica.

Daca se inceteaza administrarea Dextrose Vioser 5 g/100 ml

Nu trebuie oprita utilizarea acestui medicament fara aprobarea medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Dextrose Vioser 5 g/100 ml

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la oricare dintre componentele Dextrose Vioser 5 g/100 ml
- in caz de hiperglicemie
- in caz de hipokaliemie (fara administrare simultana de electroliti),
- in caz de acidoza metabolica,
- stari de hiperhidratare si deshidratare hipotona
- daca se administreaza prin acelasi set i.v. si concomitent cu sange

Informati medicul dumneavoastra sau persoana care va ingrijeste daca oricare din aceste situatii este valabila pentru dumneavoastra.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Dextrose Vioser 5 g/100 ml

Unele stari ale sanatatii dumneavoastra pot interactiona cu dextroza. Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca aveti oricare problema de sanatate, in special daca sunteti in oricare din urmatoarele situatii

- daca sunteti gravida, planuiti sa ramaneti gravida sau alaptati
- daca utilizati oricare medicament obtinut pe baza de prescriptie sau fara, preparate din plante sau suplimente nutritionale
- daca sunteti alergic la medicamente, alimente sau la alte substante
- daca ati fost in coma (produsa de diabet sau boli de ficat)
- daca aveti stare de confuzie, probleme de memorie sau sangerari in cap sau maduva spinarii
- daca aveti diabet zaharat sau concentratie mare de galactoza in sange
- daca aveti probleme cu inima (de exemplu insuficienta cardiaca), probleme cu rinichii
- concentratie scazuta de potasiu in sange (hipokaliemie)
- umflaturi (edeme)

Glicemia, echilibrul hidro-electrolitic si echilibrul acido-bazic trebuie monitorizate frecvent. in conditii metabolice de toleranta limitata la glucoza, poate sa apara hiperglicemie, chiar la o doza si o viteza de administrare mai mici decat cele maxime recomandate. La pacientii cu diabet zaharat este necesara asocierea insulinoterapiei.

In stari post traumatice sau postoperatorii in care utilizarea glucozei este modificata, glicemia trebuie frecvent monitorizata pentru adaptarea corecta a dozelor de glucoza in functie de conditiile metabolice existente.

Prudenta in toate situatiile in care supraincarcarea lichidului poate fi daunatoare: insuficienta cardiaca, stari edematoase, hipertensiune arteriala, etc.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Spuneti medicului in special despre: „comprimatele pentru eliminare de apa" (de exemplu furosemid, hidroclorotiazida), corticotropina (hormon adrenocorticotrop), glucocortioizi (exemplu hidrocortizon, prednison).

Concentratele cu eritrocite nu trebuie suspendate in solutie de glucoza datorita riscului de pseudoaglutinare.

Nu incepeti sa utilizati oricare medicament si nu intrerupeti un tratament fara aprobarea medicului sau a farmacistului.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Daca ramaneti gravida, discutati cu medicul dumneavoastra despre beneficiile si riscul utilizarii dextrozei in cursul sarcinii. Dextroza poate fi administrata femeii gravide numai daca este absolut necesar. Solutia de glucoza poate fi perfuzata, daca se monitorizeaza cu grija si frecvent glicemia, echilibrul hidroelectrolitic si daca doza este adaptata la necesarul fiziologic si la starea metabolismului.

Alaptarea

Solutia de glucoza poate fi perfuzata, daca se monitorizeaza cu grija si frecvent glicemia si balanta hidroelectrolitica si daca doza este adaptata la necesarul fiziologic si limitele metabolice.

Fertilitate

Datele provenite din utilizarea dextrozei la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Dextrose 100 mg/ml Vioser solutie perfuzabila nu este recomandat la femei aflate la varsta fertila care nu utilizeaza masuri contraceptive

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu este cazul.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dextrose Vioser 5 g/100 ml poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

In general, nu apar reactii adverse daca administrarea este corect adaptata scopului propus. Pot sa apara dureri, inrosire sau umflare la locul de injectare, cresterea eliminarii de urina. Anuntati imediat medicul dumneavoastra daca apar oricare din urmatoarele reactii adverse care sunt mai putin probabil sa se manifeste dar, care sunt grave: febra, inrosirea pielii, vezici pe piele (urticarie), tulburari de respiratie, senzatie de apasare in piept, umflarea gurii, a fetei, buzelor sau a limbii); stare de confuzie; rigiditate musculara; convulsii; umflarea mainilor si a picioarelor; stare de slabiciune.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Dextrose Vioser 5 g/100 ml

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Dextrose Vioser 5 g/100 ml dupa data de expirare inscrisa pe eticheta cutiei si a flaconului dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati Dextrose Vioser 5 g/100 ml daca observati ca flaconul nu este intact sau ca solutia nu este limpede sau prezinta particule.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este glucoza anhidra

100 ml solutie perfuzabila contine glucoza anhidra 5 g sub forma de glucoza monohidrat 5,5 g.

Celalalt component este apa distilata pentru preparate injectabile

Ambalaj

Dextrose Vioser 5 g/100 ml solutie perfuzabila este o solutie limpede incolora.

Cutie cu 10 flacoane din LDPE a cate 250 ml solutie perfuzabila

Cutie cu 10 flacoane din LDPE a cate 500 ml solutie perfuzabila
Cutie cu 10 flacoane din LDPE a cate 1000 ml solutie perfuzabila

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Vioser S.A. Parenteral Solution Industry, 9thkm Trikala-Larissa Nt. Rd., 42 100 Trikala Grecia

Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • 30 de modalitati de a pierde 100 de calorii 30 de modalitati de a pierde 100 de...

  Generalitati Stiati ca daca pierdeti 100 de calorii in fiecare zi, greutatea dvs. se va reduce cu 10 kilograme intr-un an? Modificari minore ale obiceiurile dvs. zilnice, pot face diferenta. Uneori este mai usor sa faceti pasi mici, in loc sa incercati sa...citeste mai mult

 • Dieta de 100 de calorii Dieta de 100 de calorii

  Generalitati Dieta de 100 de calorii se bazeaza pe tinerea unei evidente a numarului de calorii pe care o persoana le consuma. Pentru a slabi, cei care aleg aceasta dieta trebuie sa controleze cantitatea si tipul mancarurilor incluse in alimentatia zilnica, pentru a...citeste mai mult

 • Gustari cu cel mult 100 de calorii Gustari cu cel mult 100 de calorii

  Generalitati Aprovizionati-va frigiderul si camara cu ingrediente pentru gustari rapide, sanatoase si cu un continut caloric scazut, pentru a evita consumul altor deserturi sau gustari nesanatoase, bogate in calorii. Bucurati-va de urmatoarele retete de gustari...citeste mai mult

 • Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie Ce beneficii aduc 10 zile de tacere...

  Generalitati 10 zile petrecute in tacere si 100 de ore de meditatie fac parte dintr-o practica straveche numita Vipassana, ale carei beneficii au fost confirmate de numeroase cercetari efectuate de oamenii de stiinta in prezent. Peste 200 de centre de meditatie din...citeste mai mult

Comunitate

 • SCOLIOZA

  scolioza dextro-concava pensare posterioaraL5 S1 spina bifida S1

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter