Coronavirus Update

Cephalexin, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Cephalexin, capsule

Ce este Cephalexin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii datorate unor germeni sensibili la cefalexina: infectii ale cailor respiratorii superioare si inferioare, ale cailor genitourinare (inclusiv gonoree), ale pielii si tesuturilor moi, infectii ale tesutului osos.
Nota. cefalexina nu reprezinta antibioticul de prima alegere pentru tratamentul infectiilor cu neisseria gonorrhoeae. In caz de alergie la peniciline sau cefalosporine se vor utiliza alte antibiotice, neapartinand clasei beta-lactaminelor. Cefalexina nu se indica in tratamentul meningitei, chiar daca este provocata de germeni sensibili.

Mod de administrare

Adulti:1-2 g/zi (in infectii grave pana la 4 g/zi) impartita in 3 prize. In infectii urinare doza zilnica poate fi administrata in 2 prize egale. In cazul infectiilor cu streptococul beta-hemolitictratamentul va dura cel putin 10 zile. penicilinele G si V raman antibioticele de electie pentru eradicarea acestui germen si pentru prevenirea recaderilor.
Tratamentul gonoreei: barbati - 1 doza unica de 3 g cefalexina + 1 g probenecid; femei - 1 doza unica de 2 g cefalexina + 0,5 g probenecid.

Copii: 25 - 50 mg/kg corp/zi ( in infectii grave pana la 100 mg/kgcorp/zi), divizate in 3 prize. La copiii mai mari de 2 ani, in infectiilecailor respiratorii, ale cailor urinare si ale tesuturilor moi, doza zilnica poate fi administrata in 2 prize. Doza maxima pe 24 de ore este de 4 g.
In insuficienta renalaposologia va fi adaptata in functie de clearance-ul creatininic.

Clearance creatininic (ml/min)

Doza maxima pentru adult (g/zi)

5-20

1,5

< 5

0,5

Pacientii hemodializati vor primi o doza suplimentara de 500 mg dupa fiecare hemodializa (pana la 1 g/zi). copiii vor primi o doza suplimentara de 8 mg/kg corp/zi. In cadrul studiilor clinice efectuate la Clinica Chirurgicala Coltea si Spitalul Clinic "N.Ghe.Lupu" - in serviciul de ortopedie - traumatologie, Cephalexin produs de Europharm Brasov s-a folosit pentru antibioterapia preventiva, in cazul unor interventii chirurgicale de amploare si de lunga durata: 1,5 g/zi (2 capsule la 8 ore) timp de 3 zile. Nu s-a inregistrat nici o infectie postoperatorie, nici reactii adverse.
La bolnavii cu diverse afectiuni, la care existau deja infectii de diferite grade sau la care infectiile au aparut postoperator (cauzate de germeni gram pozitivi sau gram negativi) s-a obtinut disparitia simptomelor clinice dupa un tratament de 5-6 zile cu 2 g cefalexina/zi in 4 prize.
Stingerea infectiilor osteoarticulare, cu sterilizarea secretiilor sero-hemato-purulente, s-a obtinut dupa un tratament de lunga durata: 14, 15, 19 zile. La Clinica Pediatrie III-UMF Cluj Napoca si Clinica de boli infectioase Cephalexin s-a utilizat ca antibiotic de electie in infectia de tract urinarla copii, folosind doze de 50 mg/kg corp/zi, timp de 10 zile. Cefalexina s-a dovedit a fi foarte eficienta, obtinandu-se sterilizarea uroculturilor de control si disparitia simptomatologiei clinice in proportie de 90%.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la peniciline, penicilamina sau cefalosporine. Se va lua in considerare raportul risc/beneficiu in cazul unor tulburari digestive: colita ulcerativa, enterite, colite datorate antibioterapiei.

Precautii

Se va administra cu precautie la bolnavii cu antecedente de astm, diateza alergica sau colita. Tratamentul se va opri la aparitia manifestarilor alergice, a diareei sau a colitei pseudomembranoase. Ca si in cazul celorlalte cefalosporine este posibila pozitivarea testului Coombs, fara hemoliza asociata. Se pot obtine valori false la determinarea glucozuriei (Benedict, Fehling, dar nu si pentru metoda glucozo-oxidazei). Poate sa interfereze dozarea creatininei cu picrati alcalini.

Interactiuni medicamentoase

Probenecidul interfera procesul de secretie tubulara a cefalexinei, favorizand retinerea sa in organism.

Se recomanda evitarea asocierii cefalexinei cu aminoglicozide sau diuretice cu actiune intense ( creste riscul nefrotoxicitatii).

Uneori determina pozitivitatea testului Coombs direct si indirect. Ocazional survine o crestere trecatoare a nivelului plasmic al transaminazelor serice si al fisfatazei alcaline.

Cefalexina poate modifica rezultatele dozarii glucozei in urina.

Sarcina si alaptarea

Cefalexina se va administra doar in caz de stricta necesitate.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

In mod exceptional s-au semnalat reactii anafilactice.
Tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree. Eruptii maculo-papulare, rash cutanat. Foarte rar s-a observat aparitia unei leucopenii reversibile, neutropenii reversibile, trombocitopenii, sau cresterea tranzitorie a transaminazelor si a fosfatazelor. Utilizarea prelungita poate duce la suprainfectii cu germeni rezistenti (candidoze) sau la aparitia colitei pseudomembranoase.

Supradozare

Concentratiile serice pot fi reduse prin dializa peritoneala sau hemodializa.

Cum se pastreaza Cephalexin

A nu se utilize dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Ase pastra la temperaturi sub intre 15 - 25 grade Celsius, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cefalexina monohidrat echivalent cu 250 mg cefalexina anhidra/capsula.

Ambalaj

Cutie cu 1 blister a cate 12 capsule.

Cutie cu 100 blistere a cate 12 capsule (ambalaj clinic).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

  Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

 • Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS Dublu la acelasi pret in probioticul...

  In perioada 01 iulie – 30 septembrie 2011, primesti dublu la achizitionarea probioticului Jarro-Dophilus + FOS de la Secom! Fiecare flacon contine acum 200 de capsule in loc de 100. Jarro-Dophilus+FOS este un probiotic de ultima generatie, care contine...citeste mai mult

 • Opiu Opiu

  Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

Comunitate

 • CUM SCAP DE STAFILOCOCUS AUREUS?

  La exudatul nazal mi-a iesit prezent stafilococul aureus si la antibiograma scrie sensibil: Amoxicilina+Ac Clavulanic,Ampicilin,Ampicilin_Sulbactam,Cefaclor,Cefoxitine,Cefuroxime,Cephalexin,Eritromicina CE AR TREBUI SA FAC? SA INCEP TRATAMENTUL CU UNUL DIN ACESTE ANTIBIOTICE...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter