Coronavirus Update

Ceftazidim, pulbere pentru solutie injectabila

Publicat la data de: 02 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 19 Aprilie 2021

Informatii prospect Ceftazidim, pulbere pentru solutie injectabila

Ce este Ceftazidim si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ceftazidim este o cefalosporina bactericida rezistenta la majoritatea beta-lactamazelor si activa asupra unei game largi de germeni gram pozitivi si gram negativi. Este indicata in tratamentul infectiilor unibacteriene sau pluribacteriene, determinate de germeni sensibili. Ca urmare a spectrului larg de actiune, ceftazidime poate fi utilizata singura, ca antibiotic de prima linie, pana la sosirea rezultatului antibiogramei. In tratamentul meningitelor, se recomanda cunoasterea rezultatului antibiogramei, inainte de a se administra ceftazidime ca medicatie unica.

Produsul poate fi utilizat in tratamentul infectiilor determinate de germeni rezistenti la alte antibiotice, ca de exemplu: aminoglicozide si numeroase alte cefalosporine. Daca este necesar, poate fi utilizat in combinatie cu un aminoglicozid sau cu un alt antibiotic beta-lactaminic (de exemplu in prezenta unei neutropenii severe) sau cu un antibiotic activ impotriva anaerobilor, cand se suspicioneaza o infectie cu Bacteroides fragilis.

Indicatiile includ:
Infectii severe sistemice: de exemplu septicemii, peritonite, meningite, infectii la bolnavi imunodeprimati cu tumori maligne, leucemii sau limfoame si la pacientii din serviciile de terapie intensiva cu afectiuni specifice, de exemplu arsuri suprainfectate.

Infectii ale cailor respiratorii: de exemplu pneumonii, bronhopneumonii, pleurezii, empieme, abcese pulmonare, bronsiectazii suprainfectate, bronsite si infectii pulmonare la bolnavii cu fibroza chistica (mucoviscidoza).

Infectii din sfera ORL: de exemplu otite medii, otite externe severe, mastoidite, sinuzite si alte infectii severe ale urechii sau gatului.

Infectii ale tractului urinar: de exemplu pielonefrite acute si cronice, pielite, prostatite, cistite, uretrite (numai de etiologie bacteriana), abcese renale si litiaza renala sau vezicala suprainfectate.

Infectii ale pielii si tesuturilor moi: de exemplu erizipel, abcese, celulite, arsuri si plagi suprainfectate, mastite, ulcere cutanate.

Infectii gastrointestinale, biliare si abdominale: de exemplu colangite, colecistite, empiem vezicular, abcese intraabdominale, peritonite, diverticulite, enterocolite, infectii postpartum si procese inflamatorii pelvine.

Infectii osteoarticulare: de exemplu osteite, osteomielite, artrite septice, bursite suprainfectate.

Dializa: infectii asociate hemodializei, dializei peritoneale si dializei peritoneale cronice ambulatorii.

Mod de administrare

Adulti: Doza de ceftazidime pentru un adult este intre 1 si 6 g pe zi, adica 500 mg, 1 g sau 2 g administrate la 12 sau 8 ore interval. in infectiile urinare si in alte infectii mai putin severe, doza adecvata este de 500 mg sau 1 g la 12 ore interval. in majoritatea infectiilor dozele optime sunt de 1 g la 8 ore sau 2 g la 12 ore. in infectii foarte severe, mai ales la bolnavii imunodeprimati, inclusiv cei cu neutropenie marcata, se indica administrarea de 2 g la interval de 8 sau 12 ore.
Fibroza chistica (mucoviscidoza): La adultii suferind de fibroza chistica, cu functie renala normala si care au infectii pulmonare determinate de Pseudomonas, se vor administra doze mari, cuprinse intre 100-150 mg/kg corp/zi divizate in trei prize. La adultii cu functie renala buna doza de 9 g/zi a putut fi administrata fara riscuri.

Sugari si copii: Doza uzuala la copiii peste doua luni este cuprinsa intre 30-100 mg/kg corp/zi, repartizat in 2-3 prize. La copiii cu fibroza chistica, meningita sau imunodeprimati, dozele cresc pana la 150 mg/kg corp/zi (maximum 6 g/zi) repartizat in 3 prize.

Nou-nascuti si sugari pana la doua luni: Desi experienta clinica este limitata, doza zilnica de 25-60 mg/kg corp divizata in doua prize s-a dovedit eficace. La nou-nascuti timpul de injumatatire poate fi de 3 sau 4 ori mai lung.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefalosporine.

Atentionari

Precautie la pacientii cu hipersensibilitate de tip I la penicilina si cefalosporine. Poate determina aparitia colitei pseudomembranoase. Precautie in cazul asocierii cu medicamente nefrotoxice aminoglicozide sau diuretice puternice). Poate determina pozitivarea testului Coombs precum si rezultate fals pozitive la determinarea glucozei urinare. Precautie la femei insarcinate sau care alapteaza.

Reactii adverse posibile

Prurit, eritem, febra, flebite si inflamatie la locul injectarii, diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale, cefalee, ameteli, parestezii, candidoze si vaginite, angioedem si reactii anafilactice. Eozinofilii si trombocitoze tranzitorii, cresterea AST, ALT, LDH si fosfatazei alcaline. Cresteri ale valorilor serice ale ureei, azotului si creatininei. Rar, leucopenie, neutropenie, agranulocitoza, trombocitopenie si limfocitoza.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este ceftazidima (sub forma de ceftazidima pentahidrat)
Ceftazidima Hospira este disponibila in urmatoarele concentratii: 1 g şi 2 g.

-Celalalt excipient este carbonatul de sodiu anhidru.

Ambalaj

Ceftazidima 1 g si 2 g este disponibila in flacoane din sticla, sub forma de pulbere sterila.
Fiecare flacon individual este ambalat in cutie.
Acestea sunt furnizate spitalului in ambalaje de 1, 5, 10 sau 25 de flacoane.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala vor pregati injectia sau perfuzia folosind
apa pentru preparate injectabile sau un lichid pentru perfuzie corespunzator. Dupa pregatire,
Ceftazidima are o culoarece variaza de la galben deschis pana la culoarea chihlimbarului.
Acest lucru este perfect normal.

Fabricant

Hospira UK Limited
Queensway
Royal Leamington Spa
Warwickshire
CV31 3RW
Marea Britanie

Hospira Enterprises B.V.
Randstad 22-11, 1316 BN, Almere
Oland

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Hospira UK Limited
Queensway
Royal Leamington Spa
Warwickshire
CV31 3RW
Marea Britanie

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa: e mai bine sa o previi, nu...

  Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult

 • 3 solutii naturale pentru starile de stres si anxietate 3 solutii naturale pentru starile de...

  Stresul a ajuns sa puna stapanire peste viata nostra. Mancam pe fuga, alergam dintr-un loc in altul sa ajungem la timp sa rezolvam probleme personale, avem termene limita la locul de munca si avem mai putin timp pentru a-l petrece cu cei dragi sau sa ne relaxam. Pe...citeste mai mult

 • Postbioticele – O noua solutie pentru sanatatea intestinului Postbioticele – O noua solutie...

  Daca sunteti la curent cu stirile din domeniul sanatatii, cel mai probabil ca ati auzit de prebiotice si probiotice*. Ambele au legatura cu mentinerea sistemului digestiv sanatos, printre alte beneficii pentru sanatate. Postbioticele sunt mult mai putin cunoscute,...citeste mai mult

 • Contraceptivele injectabile Contraceptivele injectabile

  Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

Comunitate

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter