Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Airflusal forspiro, pulbere unidoza de inhalat

Publicat la data de: 17 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Airflusal forspiro, pulbere unidoza de inhalat

Ce este AirFluSal Forspiro si pentru ce se utilizeaza

AirFluSal Forspiro este utilizat pentru tratamentul astmului bronsic.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Astm bronsic
Doza recomandata pentru adulti si copii cu varsta peste 12 ani este de 1 inhalare de doua ori pe zi.

Medicul dumneavoastra va dori sa verifice periodic simptomele astmului bronsic.

Daca simptomele devin controlate utilizand AirFluSal Forspiro de doua ori pe zi, medicul dumneavoastra poate reduce doza la o administrare zilnica:

 • o data pe noapte daca aveti simptome nocturne
 • o data dimineata daca aveti simptome diurne

Utilizati AirFluSal Forspiro in fiecare zi asa cum a prescris medicul dumneavoastra, de obicei chiar inainte de masa dimineata si/sau seara. A se clati gura cu apa dupa utilizare.

Daca nu folositi AirFluSal Forspiro corect sau conform recomandarii, problemele dumneavoastra respiratorii se pot agrava. Pentru un tratament optim trebuie sa utilizati AirFluSal Forspiro zilnic, chiar in absenta oricarui simptom.

Instructiuni de utilizare
Medicul, asistenta medicala sau farmacistul dumneavoastra trebuie sa va arate cum sa utilizati inhalatorul si trebuie sa va verifice periodic.

Dispozitivul pentru inhalare contine 60 de doze de medicament pulbere intr-o folie spiralata. Acesta are un dispozitiv de masurare a dozei care arata cate doze mai sunt disponibile si numara de la 60 la 0. Cand ajungeti la ultimele 10 doze, numerele vor apare pe un fond rosu.

Dispozitivul pentru inhalare nu este reincarcabil – va rugam sa aruncati dispozitivul pentru inhalare cand este gol si sa il inlocuiti cu unul nou.

Inainte de a utiliza dispozitivul pentru inhalare
Deschideti clapeta transparenta a camarutei laterale, indepartati folia de la nivelul camarutei laterale prin tragerea completa a acesteia in sens invers zimtilor de la acest nivel, asa cum este prezentat mai jos. Nu impingeti si nu fortati folia. Inchideti clapeta camarutei laterale si indepartati folia folosita.

Important
In timp ce utilizati dispozitivul pentru inhalare, camaruta laterala se va umple treptat cu folia folosita. Folia cu dungi negre nu contine medicament. Eventual sectiunile numerotate ale foliei se vor vedea la nivelul camarutei laterale.

Nu lasati mai mult de 3 sectoare de folie la nivelul camarutei laterale deoarece acest lucru poate bloca dispozitivul pentru inhalare. indepartati cu grija folia asa cum este prezentat mai sus si aruncati-o conform reglementarilor locale.

Utilizarea dispozitivului de inhalare
1. Deschideti capacul de protectie orientat in jos pentru a expune piesa bucala. Verificati indicatorul pentru doze pentru a vedea cate doze mai sunt disponibile.
2. Ridicati capatul manetei albe. Asigurati-va despre inchiderea camerei laterale. Atentie: Manevrati maneta alba numai cand sunteti gata sa inhalati o doza de medicament. Daca va jucati cu maneta alba puteti pierde doze. Miscati maneta alba complet pana se aude un clic. Aceasta actiune deplaseaza o doza noua in pozitie, cu numarul expus la capat. Inchideti complet maneta alba, aceasta fiind introdusa cu un clic in pozitia sa originala. Acum inhalerul este pregatit pentru utilizare imediata.
3. La departare de piesa bucala de inhalat, expirati cat de mult este posibil. Nu trebuie niciodata sa expirati direct in inhaler deoarece acest lucru poate afecta doza. Tineti inhalerul cu capacul de protectie in jos. Strangeti ferm buzele in jurul piesei bucale. Inspirati constant si adanc prin inhaler, nu pe nas. Indepartati inhalerul din gura si tineti-va respiratia pentru 5-10 secunde sau cat timp este posibil fara a determina disconfort. Apoi expirati incet, dar nu in inhaler. Inchideti capacul protector peste piesa bucala. Clatiti gura cu apa care trebuie scuipata. Aceasta poate ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor fungice la nivelul gurii si a aparitiei raguselii.
4. Stergeti partea exterioara a piesei bucale cu un servetel curat, uscat daca este nevoie. Nu demontati inhalatorul pentru curatare sau pentru alte motive! Nu curatati cu apa sau servetele umede partile inhalatorului deoarece pot fi afectate dozele! Nu introduceti niciodata un ac sau obiecte ascutite in piesa bucala sau in alte parti deoarece puteti distruge inhalerul.

Daca luati mai mult AirFluSal Forspiro decat trebuie
Adresati-va medicului sau farmacistului dumneavoastra. Simptomele supradozajului sunt:

 • durere de cap
 • ritm rapid al inimii
 • slabiciune musculara
 • articulatii dureroase
 • ameteala

Daca ati utilizat doze mai mari pe o perioada indelungata, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari. Acest lucru se datoreaza faptului ca doze mai mari de AirFluSal Forspiro pot reduce cantitatea de hormoni steroizi produsi de glanda suprarenala.

Daca uitati sa utilizati AirFluSal Forspiro
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Utilizati doza urmatoare la momentul potrivit.

Daca incetati sa utilizati AirFluSal Forspiro
Nu intrerupeti si nu reduceti brusc doza de AirFluSal Forspiro fara acordul medicului dumneavoastra deoarece acest lucru poate determina agravarea problemelor dumneavoastra respiratorii si reactii adverse foarte rare pot sa apara. Acestea includ:

Foarte rar, daca aveti o infectie sau in momente de stres extrem (de exemplu dupa un accident grav sau daca aveti interventii chirurgicale), pot aparea reactii adverse similare. Pentru a preveni aceste simptome, medicul poate prescrie suplimentar corticosteroizi (cum ar fi prednisolon).

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati AirFluSal Forspiro daca sunteti alergic la salmeterol, fluticazona sau la oricare dintre excipientii acestui medicament.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza AirFluSal Forspiro daca aveti:

AirFluSal Forspiro previne aparitia respiratiei dificile si suieratoare. Va rugam sa aveti in vedere ca nu are efect in cazul in care aveti deja respiratie dificila sau suieratoare.

Daca apare o astfel de criza cu lipsa de aer, trebuie sa utilizati un medicament care largeste caile respiratorii, cum este salbutamol.

Informati imediat medicul dumneavoastra daca astmul bronsic sau problemele respiratorii se agraveaza. Puteti observa ca:

Continuati sa utilizati AirFluSal Forspiro daca apare oricare dintre aceste manifestari, insa nu cresteti numarul de inhalari. Starea dumneavoastra se poate agrava si puteti prezenta o afectiune grava. Adresati-va medicului dumneavoastra deoarece este posibil sa fie nevoie de medicatie suplimentara.

Copii si adolescenti
AirFluSal Forspiro nu este recomandat la copii cu varsta sub 12 ani.
Alte medicamente si AirFluSal Forspiro

Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alt medicament.

Urmatoarele medicamente pot influenta sau pot fi influentate de AirFluSal Forspiro:

 • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, pentru inima sau alte afectiuni, cu substanta activa a carei denumire se termina in “olol” (beta-blocante), cum sunt atenolol, propranolol si sotalol medicamente pentru tratamentul virusurilor, cum este ritonavir medicamente pentru tratamentul infectiilor fungice, cum sunt ketoconazol si itraconazol
 • cortizon, administrat pe gura sau injectabil, medicamente pentru tratamentul inflamatiilor sau pentru prevenirea rejetului organului transplantat

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Medicul dumneavoastra va decide daca puteti utiliza AirFluSal Forspiro pe parcursul acestei perioade.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Este putin probabil ca AirFluSal Forspiro sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

AirFluSal Forspiro contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, desi acestea nu se manifesta la toate persoanele.

Reactii alergice: posibil sa observati ca brusc respiratia se agraveaza dupa utilizarea AirFluSal Forspiro. Ar putea fi foarte suieratoare si sa apara tusea. Puteti observa, de asemenea, mancarime si umflare (de obicei la nivelul fetei, buzelor, limbii sau a gatului).

Daca aveti aceste reactii sau daca se intampla brusc dupa utilizarea AirFluSal Forspiro spuneti medicului dumneavoastra imediat.

Reactii alergice la AirFluSal Forspiro sunt mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 persoana din 100).

Alte reactiile adverse pot apare cu urmatoarele frecvente:

 • Foarte frecvente, afecteaza mai mult de 1 din 10 persoane: durere de cap. Aceasta se amelioreaza de obicei la continuarea tratamentului.
 • crestere a frecventei racelilor la pacientii cu boala pulmonara cronica obstructiva.

Frecvente, pot afecta pana la 1 din 10 persoane: infectii fungice (afte) cu aspect de pete galben-crem la nivelul gurii si a gatului si/sau voce ragusita. Spalati gura cu apa si scuipati imediat dupa fiecare inhalare. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente care sa vindece infectiile fungice, crampe, articulatii umflate si dureri musculare, crampe musculare, iritatia gatului

Spalati gura cu apa si scuipati imediat dupa fiecare inhalare.

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate si la pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) inflamatie a plamanilor si/sau a cailor respiratorii.

Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele simptome: crestere a secretiei de mucus, modificare a culorii mucusului, febra, frisoane, accentuare a tusei, accentuare a problemelor respiratorii

 • vanatai si fracturi la nivelul corpului
 • inflamatie a sinusurilor
 • concentratie plasmatica scazuta a potasiului (s-ar putea sa aveti senzatie ca va simtiti bataile inimii, tremuraturi musculare si/sau crampe)

Mai putin frecvente, pot afecta pana la 1 din 100 de persoane

 • ritm accelerat al inimii (tahicardie)
 • senzatia ca va simtiti bataile inimii sau acestea sunt rapide si neregulate (palpitatii) - cestea sunt de obicei fara pericol si se reduc pe parcursul tratamentului
 • senzatie de ingrijorare - acest efect se produce in principal la copii si adolescenti.
 • crestere a concentratiei zaharului in sange. Daca aveti diabet zaharat poate fi necesara o monitorizare mai atenta a glicemiei si posibil o ajustare a dozelor medicamentelor antidiabetice.
 • tulburari de somn
 • eruptie
 • dureri in piept
 • crestere a presiunii la nivelul ochiului (cataracta)

Rare, pot afecta pana la 1 din 1000 persoane: agravarea respiratiei sau wheezing-ului care se agraveaza imediat dupa utilizarea AirFluSal Forspiro. Nu mai utilizati AirFluSal Forspiro si spuneti imediat medicului dumneavoastra si folositi medicamentele cu durata rapida de actiune pentru largirea cailor respiratorii care va ajuta sa respirati. Spuneti imediat medicului dumneavoastra.

 • producere anormala a anumitor hormoni, in special in cazul utilizarii medicamentului in doza mare pentru perioade lungi de timp. Semnele sunt: incetinire a cresterii la copii si adolescenti; subtiere a oaselor; opacifiere a lentilelor ochilor (glaucom); crestere in greutate; fata rotunda in luna plina (sindrom Cushing). Medicul dumneavoastra va verifica periodic pentru reactii adverse, asigurandu-se ca utilizati doza cea mai mica posibil.
 • tulburari de comportament cum sunt activitate intensa si iritabilitate. Aceste efecte apar mai ales la copii si adolescenti.
 • batai neregulate ale inimii sau ritm neregulat al inimii. Spuneti medicului dumneavoastra, dar nu intrerupeti utilizarea AirFluSal Forspiro decat daca acesta recomanda
 • depresie sau agresivitate Aceste efecte pot apare la copii si adolescenti.

Cum se pastreaza AirFluSal Forspiro

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade C.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta si cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
AirFluSal Forspiro 50 micrograme/250 micrograme/doza pulbere unidoza de inhalat

Substantele active: salmeterol si fluticazona. Fiecare doza masurata de AirFluSal Forspiro furnizeaza 50 micrograme de salmeterol (sub forma de salmeterol xinafoat) si 250 micrograme de propionat de fluticazonaCorespunde la o doza masurata de 45 micrograme salmeterol (sub forma de xinafoat de salmeterol) si propionat de fluticazona 233 micrograme
Cealalta componenta: lactoza monohidrat

Ambalaj
Dispozitiv de inhalare din plastic de culoare violet cu folie de aluminiu cu 60 de doze de amestec de pulbere.
Fiecare doza este pre-determinata
Marimi de ambalaj: 1, 2, 3, 4, 5, 6 sau 10 dispozitive de inhalare care contin 60 doze.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Fabricantul
Aeropharm GmbH
Francois-Mitterrand-Allee 1
07407 Rudolstadt
Germania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Inhalanti - generalitati

  Descriere Termenul "inhalanti" cuprinde mai mult de o mie de produse casnice sau comerciale care pot fi folosite abuziv prin inhalarea pe gura sau pe nas pentru a obtine o serie de efecte psihoactive. Astfel de produse sunt accesibile, ieftine si usor de...citeste mai mult

 • Silicoza - boala produsa de inhalarea prafului cu siliciu

  Ce este silicoza Silicoza este o afectiune a aparatului respirator, principalul organ afectat fiind plamanul. Silicoza face parte din categoria de pneumoconioze, fiind cauzata de inhalarea particulelor cristaline, de dimensiuni mici, de dioxid de siliciu....citeste mai mult

 • Inhalarea sau inghitirea unor obiecte straine

  Generalitati In cazul in care o persoana inhaleaza un obiect strain, acesta se blocheaza in tractul respirator si determina dificultati la respiratie (dispnee), dar si fenomene inflamatorii si infectioase. Daca obiectul strain este inghitit, va ajunge in tubul...citeste mai mult

 • Medicamente folosite pentru controlul astmului

  Generalitati Tratamentul astmului beneficiaza de mai multe cai de administrare: inhalator sau sistemic (oral sau parenteral intravenos, intramuscular sau subcutanat). Administrarea inhalatorie prezinta cateva avantaje: - administrare directa in caile...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 • Cum pot ameliora durerile din dreptul plămânilor sau mai bine zis arsuri?

  Bună ziua, sunt diagnosticata cu bpoc gr 1gold, ca și tratament am airflusal de 50 mg. Am facut ct ul de curand si specifica linii ușoare de fibroza pulmonara si aspect de pom înmugurit pe partea dreapta a plamanului, cu un vems mai mic cu 5 la suta,,,nedumerirea mea este urmatoarea ,acele...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter