Coronavirus Update

Adasuve, pulbere unidoza de inhalat

Publicat la data de: 12 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Adasuve, pulbere unidoza de inhalat

Ce este ADASUVE si pentru ce se utilizeaza

ADASUVE contine substanta activa loxapina, care apartine unui grup de medicamente denumit antipsihotice. ADASUVE actioneaza prin blocarea anumitor substante chimice la nivelul creierului (neurotransmitatori), cum sunt dopamina si serotonina, producand astfel efecte de calmare si atenuand comportamentul agresiv.

ADASUVE se utilizeaza in tratamentul simptomelor acute ale agitatiei usoare pana la moderate care poate aparea la pacientii adulti cu schizofrenie sau tulburare bipolara. Acestea sunt afectiuni care se caracterizeaza prin simptome precum:

Schizofrenia - sa auzi, sa vezi sau sa percepi lucruri care nu sunt reale, suspiciune, convingeri gresite, sa vorbesti si sa te comporti incoerent si sa nu ai emotii. Persoanele cu aceasta afectiune pot sa se simta, de asemenea, deprimate, vinovate, anxioase sau iritate.

Tulburare bipolara - sa te simti „in forma”, avand energie in exces, sa ai nevoie mai scazuta de somn decat in mod obisnuit, sa vorbesti repede, cu fuga de idei si, uneori, iritabilitate accentuata.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau asistenta medicala. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta medicala daca nu sunteti sigur.

Doza initiala recomandata este de 9,1 mg. Dupa 2 ore, medicul va poate prescrie o a doua doza dupa ce a analizat cu atentie starea dumneavoastra, iar doza poate fi redusa la 4,5 mg daca medicul considera ca aceasta este o doza mai potrivita pentru tratamentul afectiunii dumneavoastra.

Veti utiliza ADASUVE sub supravegherea unui medic sau a unei asistente medicale.
ADASUVE este destinat administrarii inhalatorii. Dupa ce medicul sau asistenta medicala a preparat ADASUVE pentru utilizare, vi se va cere sa luati dispozitivul in mana, sa expirati si apoi sa puneti piesa bucala in gura, sa inhalati medicamentul prin dispozitiv si apoi sa va tineti respiratia pentru scurt timp.

Daca utilizati mai mult ADASUVE decat trebuie: adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Pacientii carora li s-a administrat mai mult ADASUVE decat trebuia pot prezenta oricare dintre urmatoarele simptome: oboseala extrema sau somnolenta, dificultati de respiratie, tensiune arteriala mica, iritatie la nivelul gatului sau gust neplacut in gura, miscari musculare sau ale ochilor pe care nu le pot controla.

Daca aveti orice intrebari suplimentare privind utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.

Atentionari si precautii

Nu utilizati ADASUVE daca:

 • sunteti alergic la loxapina sau amoxapina;
 • aveti simptome de respiratie suieratoare sau de scurtare a respiratiei;
 • aveti probleme cu plamanii, cum sunt astmul bronsic sau boala pulmonara obstructiva cronica (pe care medicul dumneavoastra o poate numi „BPOC”).

Medicul sau asistenta medicala vor discuta cu dumneavoastra inainte de a utiliza ADASUVE si vor stabili daca acest medicament este potrivit pentru dumneavoastra.

ADASUVE poate cauza contractia cailor respiratorii (bronhospasm) si va poate cauza respiratie suieratoare, tuse, senzatie de constrictie toracica sau va poate scurta respiratia. De obicei, aceasta va aparea in decurs de 25 de minute de la utilizare.

Sindromul neuroleptic malign (SNM) reprezinta o serie de simptome care pot aparea daca luati medicamente antipsihotice, inclu siv ADASUVE. Aceste simptome pot fi febra mare, rigiditate musculara, frecventa cardiaca sau puls neregulat sau rapid. SNM poate cauza moartea. in cazul in care apare SNM, nu utilizati ADASUVE din nou.

Medicamentele antipsihotice, cum este ADASUVE, pot cauza miscari pe care sa nu le puteti controla, inclusiv sa va strambati, sa scoateti limba, sa plescaiti sau sa va tuguiati buzele, sa clipiti rapid sau sa va miscati cu rapiditate picioarel e, bratele sau degetele. in cazul in care apar aceste simptome, poate fi necesara oprirea tratamentului cu ADASUVE.

ADASUVE trebuie utilizat cu precautie la pacientii intoxicati sau care delireaza.
inainte de tratamentul cu ADASUVE, spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca:

 • aveti sau ati avut probleme de respiratie, cum este astmul bron sic sau alte boli pulmonare cronice, cum este bronsita sau emfizemul
 • aveti sau ati avut probleme cu inima sau accident vascular cerebral
 • aveti sau ati avut tensiune arteriala mica sau mare
 • aveti sau ati avut crize convulsive (convulsii)
 • aveti sau ati avut glaucom (crestere a presiunii in ochi)
 • aveti sau ati avut retentie de urina (golirea incompleta a vezicii)
 • ati utilizat deja ADASUVE si daca ati manifestat simptome de respiratie suieratoare sau de scurtare a respiratiei
 • ati avut vreodata miscari musculare sau ale ochilor pe care nu le-ati putut controla, lipsa de coordonare, contractii musculare prelungite sau v-ati simtit nelinistit sau incapabil sa stati asezat linistit
 • sunteti o persoana in varsta cu dementa (pierdere a memoriei si a altor capacitati mintale).

Spuneti medicului dumneavoastra daca manifestati oricare dintre aceste simptome dupa utilizarea ADASUVE.

Copii si adolescenti
ADASUVE nu se utilizeaza la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, inclusiv:

 • adrenalina
 • medicamente pentru tratamentul unei probleme de respiratie
 • medicamente care v-ar putea expune riscului de crize convulsive (de exemplu, clozapina, antidepresive triciclice sau ISRS, tramadol, meflochina)
 • medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson
 • lorazepam sau alte medicamente care actioneaza la nivel central (pentru tratamentul anxietatii, depresiei, durerii sau pentru a va ajuta sa dormiti) sau orice alte medicamente care determina somnolenta
 • droguri recreationale (ilegale)
 • medicamente cum sunt fluvoxamina, propranolol si enoxacina, pre cum si alte medicamente care inhiba o anumita enzima hepatica numita „CYP450 1A2”.
 • medicamente pentru tratamentul schizofreniei, depresiei sau al durerii, intrucat puteti creste riscul de aparitie a crizelor convulsive.

Utilizarea ADASUVE impreuna cu adrenalina poate cauza scadere a tensiunii dumneavoastra arteriale.

ADASUVE impreuna cu alcool etilic
Avand in vedere ca ADASUVE afecteaza sistemul nervos, alcoolul etilic trebuie evitat cand se utilizeaza ADASUVE.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu trebuie sa alaptati timp de 48 de ore dupa administrarea ADASUVE si trebuie sa aruncati laptele produs in aceasta perioada.

Urmatoarele simptome pot aparea la copiii nou-nascuti ai mamelor care au utilizat in mod repetat medicamente antipsihotice in ultimele trei luni de sarcina: tremuraturi, rigiditate si/sau slabiciune musculara, somnolenta, agitatie, probleme de respiratie si dificultati de hranire. Daca bebelusul dumneavoastra manifesta oricare dintre aceste simptome, poate fi necesar sa va adresati medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule si nu folositi unelte sau utilaje dupa ce ati utilizat ADASUVE pana nu stiti in ce mod va afecteaza ADASUVE, deoarece ametelile, sedarea si somnolenta au fost raportate ca reactii adverse potentiale ale ADASUVE.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca manifestati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, adresati-va imediat medicului dumneavoastra si incetati administrarea medicamentului.

 • orice simptome respiratorii, cum sunt respiratie suieratoare, tuse, scurtare a respiratiei sau constrictie toracica, deoarece acestea pot insemna ca medicamentul va irita caile respiratorii (aparitie mai putin frecventa, exceptand cazul in care aveti astm bronsic sau BPOC);
 • stare de confuzie sau lesin, deoarece acestea pot insemna ca medicamentul va scade tensiunea arteriala (aparitie mai putin frecventa);
 • agravare a starii de agitatie sau de confuzie, in special in combinatie cu febra sau rigiditate musculara (aparitie rara). Aceste simptome pot fi asociate cu o afectiune severa numita sindrom neuroleptic malign (SNM).

Adresati-va, de asemenea, medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse care pot aparea si cu alte forme ale acestui medicament:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoana din 10): gust neplacut in gura sau somnolenta.

Frecvente (pot afecta cel mult 1 persoana din 10): ameteli, iritatie la nivelul gatului, uscaciune a gurii sau oboseala.

Mai putin frecvente (pot afecta cel mult 1 persoana din 100): miscari musculare sau ale ochilor pe care nu le puteti controla, lipsa de coordonare, contractii musculare prelungite sau stare de neliniste ori incapacitate de a sta linistit asezat.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza ADASUVE

A nu se lasa la indemana copiilor.

Nu utilizati ADASUVE dupa data de expirare inscrisa pe eticheta medicamentului. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Pastrati in punga originala pana la utilizare pentru a fi protejat de lumina si umezeala. Nu utilizati ADASUVE daca observati ca punga este deschisa sau rupta sau daca observati semne de deteriorare fizica a medicamentului.

Nu aruncati ADASUVE pe calea reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa este loxapina. Fiecare inhalator cu doza unica contine loxapina 5 mg si elibereaza 4,5 mg de loxapina.

Ambalaj
ADASUVE 4,5 mg pulbere unidoza de inhalat consta dintr-un inhalator din plastic alb, de unica folosinta, cu doza unica, care contine loxapina. ADASUVE este ambalat intr-o punga din folie inchisa ermetic care contine un inhalator cu doza unica. ADASUVE 4,5 mg este disponibil intr-o cutie cu 1 sau 5 unitati.

Producatorul
Ferrer Internacional, S.A.
Joan Buscalla, 1-9, 08173 Sant Cugat del Valles
Barcelona, Spania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Inhalanti - generalitati Inhalanti - generalitati

  Descriere Termenul "inhalanti" cuprinde mai mult de o mie de produse casnice sau comerciale care pot fi folosite abuziv prin inhalarea pe gura sau pe nas pentru a obtine o serie de efecte psihoactive. Astfel de produse sunt accesibile, ieftine si usor de...citeste mai mult

 • Inhalarea sau inghitirea unor obiecte straine Inhalarea sau inghitirea unor obiecte...

  Generalitati In cazul in care o persoana inhaleaza un obiect strain, acesta se blocheaza in tractul respirator si determina dificultati la respiratie (dispnee), dar si fenomene inflamatorii si infectioase. Daca obiectul strain este inghitit, va ajunge in tubul...citeste mai mult

 • De ce sa alegem terapia prin inhalare (inhalatii) De ce sa alegem terapia prin inhalare...

  Capacitatea de a respira adanc este ceva ce, de obicei, consideram de la sine inteles. Abia atunci cand racelile si virusii ne ataca apreciem importanta respiratiei. Dar daca noi, adultii, ne imbolnavim relativ rar, copiii, cu sistemul lor imunitar fragil, sunt mult mai...citeste mai mult

 • Medicamente folosite pentru controlul astmului Medicamente folosite pentru controlul...

  Generalitati Tratamentul astmului beneficiaza de mai multe cai de administrare: inhalator sau sistemic (oral sau parenteral intravenos, intramuscular sau subcutanat). Administrarea inhalatorie prezinta cateva avantaje: - administrare directa in caile...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter