Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

tulburarile alimentare

Tulburarile alimentare: bulimia

Tulburarile alimentare: bulimia

Actualizat la data de: 12 Iulie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Bulimia nervoasa, cunoscuta pe scurt ca bulimia, este considerata o patologie cu origini psihologice si, totodata, o boala cronica. Multi dintre noi nu am intalnit pana acum astfel de persoane, insa niciodata sa nu spunem niciodata. Informarea privind tabloul clinic al acestor tulburari alimentare ne va ajuta sa recunoastem din timp un comportament alimentar distructiv, si astfel sa intervenim la timp, cu mult inainte ca acestea sa lase cicatrici adanci asupra organismului. Probabil ca in mintea noastra s-a format deja o idee despre cum ar arata o persoana care sufera de asa ceva, si anume obeza. Interesant si in acelasi timp alarmant este faptul ca o persoana bulimica poate fi supraponderala sau chiar normoponderala. Asa cum s-a mentionat anterior, aceasta tulburare este de natura psihologica, prin urmare, bulimicul va manifesta stari precum iritabilitate, depresie, anxietate sau nervozitate, si toate acestea, in stransa legatura cu imaginea de sine... [continuare]

Tulburarile alimentare - anorexia nervoasa

Tulburarile alimentare - anorexia nervoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Din pacate, standardul pentru un corp frumos in societatea secolului XXI este dat de reclamele pe care le vedem pe toate canalele mass-media (si nu numai). Societatea considera corpul ,slab" ca fiind frumos si atractiv, astfel ca orice alta marime decat aceasta afecteaza valoarea si imaginea de sine. Intr-o metaanaliza, Groesz a ajuns la concluzia ca distorsionarea imaginii de sine in randul adolescentelor a crescut in urma expunerii la imagini cu persoane ,,Slabe": Astfel, dupa cum stim, primele masuri ce urmaresc dobandirea unui corp frumos si acceptabil in societate vizeaza modul in care ne alimentam, dar si ce activitate fizica realizam. Definitie Comportamentul alimentar este definit ca "ansamblul actiunilor si atitudinilor legate de alimentatie". Grupul tulburarilor de comportament alimentar, pe scurt TCA, este constituit din afectiuni psihopatologice prezente incepand cu perioada copilariei si pana la varsta adulta, incidenta fiind crescuta in randul... [continuare]

Tulburarile alimentare la adolescenti

Tulburarile alimentare la adolescenti

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2018

Loredana Ionascu
Psihologie

Generalitati Multi copii, in special in perioada adolescentei, sunt foarte preocupati de felul in care arata corpul lor si de ceea ce simt in legatura cu acest lucru. In perioada pubertatii se petrec multe schimbari fizice si psihice, la care se mai adauga si presiunea sociala. Din nefericire pentru un procent din ce in ce mai mare de adolescenti, dorinta de a avea un corp perfect devine o obsesie care se va transforma intr-o tulburare alimentara. tulburarile alimentare, precum anorexia sau bulimia nervoasa cauzeaza fluctuatii dramatice de greutate ce afecteaza functiile vitale ale organismului si ritmul normal de viata. Parintii pot preveni aparitia tulburarilor alimentare, dezvoltandu-le copiilor o stima de sine sanatoasa si incurajand o alimentatie echilibrata. Daca va suspectati copilul ca ar avea o tulburare alimentara este imperios necesar sa cautati ajutor cat mai repede. Despre tulburarile alimentare In general, tulburarile alimentare implica autocritica, ganduri... [continuare]

Somnul si tulburarile de alimentatie

Somnul si tulburarile de alimentatie

Actualizat la data de: 22 August 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Desi par o categorie mai rara de afectiuni, tulburarile de alimentatie induse de somn reprezinta o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi pacienti. Caracteristica principala a unor astfel de afectiuni este reprezentata de comportamente anormale de alimentare ce se manifesta in timpul noptii. De aceea, specialistii le-au si dat o denumire sugestiva: “tulburari alimentare nocturne corelate cu somnul”. Aceasta foame nocturna nu este la fel de frecventa precum fenomenul de somnambulism, insa poate sa apara in timpul unor astfel de episoade. In ce consta o astfel de tulburare? In cadrul unui episod de foame nocturna, individul se trezeste, se duce si mananca, uneori chiar isi prepara mancare si gateste, insa nu isi aminteste nimic legat de acest incident. Daca astfel de episoade apar frecvent, pacientul poate observa ca ia semnificativ in greutate, sau exista riscul ca in timp acesta sa dezvolte diabet zaharat tip 2. Similar acestei... [continuare]

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Comportamentele alimentare anormale sunt cauzate de obicei de o combinatie de factori, care includ: - norme sociale care favorizeaza caractere delicate; - personalitatea vulnerabila; - distorisiuni ale perceptiei; - supraevaluarea beneficiilor cresterii sau scaderii in greutate sau modificarii formei; - regimul alimentar, in special la varste critice. Acesti factori pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Tulburarile de alimentatie, care incep ca un raspuns la restrictia calorica stricta, se transforma treptat in probleme de autoapreciere, in relatiile interpersonale si de dispozitie. Aceste comportamente alimentare sunt sustinute de preocuparile bolnavului in legatura cu greutatea si de o teama irationala de a deveni supraponderal, precum si de distorsionarea imaginii propriului organism. Medicii specialisti trebuie sa fie capabili sa... [continuare]

Tulburarile de nutritie ale persoanelor varstnice

Tulburarile de nutritie ale persoanelor varstnice

Actualizat la data de: 16 Iunie 2025

Dr Oana-Florentina Andrei
Medic Rezident Geriatrie si gerontologie

Varstnicii si alimentatia Alimentatia are un rol foarte important in mentinerea sanatatii si a calitatii vietii, mai ales in cazul varstnicilor. Multi se confrunta cu diverse tulburari de nutritie cauzate de factori biologici, psihologici si sociali care, intr-un final, pot duce la malnutritie supra- sau subponderabilitate). Dezechilibrele nutritionale pot avea consecinte grave, ducand in timp la afectarea sistemului imunitar, muscular si a functiilor cognitive. Cauzele tulburarilor alimentare Cauzele malnutritiei sunt complexe si multifactoriale, dar in procesul imbatranirii fiziologice au loc numeroase modificari ale aparatului digestiv care influenteaza nutritia: - atrofia mucoasei bucale si a papilelor gustative - scaderea secretiei de saliva - modificari dentare - scaderea aciditatii gastrice care creste riscul de malabsorbtie pentru calciu, vitamina B12 si fier - scaderea motilitatii intestinale care predispune la constipatie Cu toate acestea, functia... [continuare]

Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul

Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Tulburarile de anxietate, depresia, stresul sunt provocarile de ordin psihic cu care se confrunta destul de multe persoane. A avea grija de mintea ta ar putea fi o actiune asemanatoare cu ingijirea unei gradini. Daca nu incercati sa indepartati intr-un mod organizat buruienile nedorite, acestea va vor coplesi. Pe de alta parte, daca o veti intretine cu grija si dragoste si veti folosi seminte de calitate, atunci veti culege o recolta buna. Cu alte cuvinte, daca va bombardati constant mintea cu griji, anxietate si stres se va crea un dezechilibru. Incercati sa va pastrati gandurile pozitive si resursele care vor contribui la mentinerea sanatatii mintii. Cauzele anxietatii Anxietatea poate fi cauzata de o stare mentala, o conditie fizica, efectele medicamentelor sau o combinatie a acestora. Rolul initial al medicului este sa descopere daca anxietatea este provocata de o conditie sau afectiune medicala. Cele mai frecvente cauze de anxietate includ urmatoarele... [continuare]

Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile

Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Tulburarile anxioase si atacurile de panica se caracterizeaza prin aparitia unei temeri intense, a unei anxietati importante ce poate determina instalarea unor episoade dispneizante, aritmice sau a unor probleme gastrointestinale. Atacurile de panica sunt asociate unor simptome foarte variate, atat somatice cat si cognitive. Motivul de aparitie nu este, de cele mai multe ori, foarte bine cunoscut, ele aparand adesea brusc si in absenta unor triggeri evidenti. Persoana simte ca pierde controlul unor situatii sau chiar al intregii vieti si ca urmare, apar reactii psihice de o intensitate impresionanta. O parte din pacientii care s-au confruntat cu astfel de probleme au crezut ca, de fapt, sufera un infarct, si au avut senzatia de moarte iminenta. Un atac de panica dureaza in general intre 5 si 20 de minute (insa aceasta perioada este variabila, deoarece s-au descris situatii cu atacuri recurente de 15 secunde sau de cateva ore). Maximum de intensitate al unui atac d... [continuare]

Alimente bogate in fier

Alimente bogate in fier

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra. Importanta fierului in dieta Fierul este important pentru scaderea in greutate , intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, care sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care infometeaza nu functioneaza: daca nu mancati alimente bogate in fier nu veti pierde grasimea, ci doar se va modifica masa musculara si organele. Aveti nevoie sa consumati produse alimentare bogate in fier daca doriti sa ramaneti in forma. Daca valorile fierului din organism nu sunt cele... [continuare]

buna,am aproape 17 ani,1.75 si 56 de kg.vrea neaparat sa ma ingras.am fost la medicul de familie si nu vrea saimi dea nimic spune k nu sunt slaba.va rog ajutati-ma! [continuare]

Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?

Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarile de alimentatie sunt, de obicei, complexe si tratarea lor necesita un efort considerabil. Dar, cu putin ajutor pot fi depasite. Anorexia, bulimia si tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv sunt boli ale mintii, trupului si spiritului si, prin urmare, toate aceste categorii de disfuctii trebuie abordate distinct pentru ca tratamentul acestora sa fie eficient. Unele persoane considera ca indepartarea obiceiurilor gresite de alimentatie si corectarea simptomelor duc la vindecarea bolii. Totusi, solutiile sunt complexe si tulburarile sunt mult mai complexe si mai profunde decat se crede. Tipuri de tulburari de alimentatie Exista trei tipuri de alimentatie: anorexia nervoasa, bulimina nervoasa si tulburari de alimentatie de tip nespecificat. Tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv este plasat in ultima categorie. Persoana care sufera de anorexie va pierde in greutate cel putin 15% din greutatea normala a corpului, mananca... [continuare]

Tulburarile de alimentatie

Tulburarile de alimentatie

Actualizat la data de: 06 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarile de alimentatie sunt un grup de afectiuni grave. Bolnavul este preocupat de alimentatie si scaderea in greutate. Principalele tipuri de tulburari de alimentatie sunt anorexia nervoasa, bulimia nervoasa si mancatul compulsiv sau tulburarea binge eating. tulburarile alimentare pot provoca probleme fizice grave, chiar severe si pot pune in pericol viata unei persoane. Anorexia nervoasa Aceasta conditie este caracterizata prin: dorinta de a slabi foarte mult obsesia de a slabi si refuzul mentinerii unei greutati normale sau sanatoase teama intensa de a castiga in greutate imagine distorsionata a corpului, o stima de sine puternic influentata de perceptia corporala si forma sau refuzul de a accepta gravitatea unei scaderi semnificative in greutate lipsa menstruatiei consum de alimente limitat. Multe dintre persoanele care sufera de anorexie nervoasa se percep ca avand o greutate excesiva, chiar si atunci cand sunt... [continuare]

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi... [continuare]

Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna

Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suferiti de aciditate stomacala, arsuri sau unele probleme digestive? Exista alimente care pot ajuta la ameliorarea acestor neplaceri. Cele mai multe dintre mesele pe care le luam sunt pline cu ingrediente artificiale, conservanti, hormoni si aditivi chimici si deseori declanseaza indigestie. Indigestia se refera la sentimentul de satietate si disconfort dupa o masa, senzatia de arsura sau durere in partea superioara a abdomenului, greata si balonare. Lipsa de exercitii fizice si consumul unei cantitati mari de alimente rafinate, prelucrate si sarace in fibre contribuie, la agravarea problemelor digestive. Cauze frecvente ale indigestiei De cele mai multe ori, indigestia este cauzata de: - intervale neregulate la care este luata masa sau pauze lungi intre mese - supraalimentare - consum excesiv de alimente picante, fast-food, alimente prajite, produse alimentare - abuz de alcool si tutun - consum excesiv de cofeina (cafea sau ceai) - ulcere gastrice,... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale

Tulburarile gastrointestinale

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Tulburarile functionale Inainte de a aborda in mod special tulburarile gastrointestinale, trebuie sa se cunoasca cateva detalii legate de tulburarile functionale. Tulburarile functionale sunt cele intalnite atunci cand sistemul digestiv nu functioneaza corect, de exemplu. Acestea includ problemele care afecteaza cel mai des colonul si rectul si includ constipatia si sindromul de colon iritabil. Cauze Printre principalele cauze ale tulburarilor functionale se numera: - o dieta saraca in fibre - activitate fizica insuficienta - calatoriile sau alte modificari ale rutinei - consumul de lactate in cantitati mari - stresul - abtinerea atunci cand apare nevoia de a defeca - abtinerea atunci cand apare nevoia de a defeca, ca urmare a durerii provocate de hemoroizi - utilizarea excesiva a laxativelor care in timp duc la slabirea muschilor intestinului gros - administrarea de anumite medicamente (in special antidepresive, suplimente de fier, calmante, narcotice etc.) - prezenta... [continuare]

9 alimente recomandate cand aveti gripa

9 alimente recomandate cand aveti gripa

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic.  Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]

Poftele alimentare si nevoile organismului

Poftele alimentare si nevoile organismului

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2011

Autor: SfatulMedicului

Poftele alimentare nu au nicio legatura cu vointa umana! In majoritatea cazurilor, dorinta de a consuma un anumit aliment nu apare ca urmare a unei tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, obezitate), ci in urma unui dezechilibru hormonal cauzat de adoptarea unui regim alimentar necorespunzator. De asemenea, acestea se manifesta si in momentul in care glanda suprarenala nu mai functioneaza corespunzator - "oboseala suprarenala". In consecinta, manifestarea poftelor alimentare semnaleaza prezenta unui deficit de vitamine si minerale in organism. De exemplu, cand organismul este epuizat nivelul de zahar si/sau serotonina este redus, astfel se declanseaza pofta de dulciuri sau de carbohidrati. Potrivit ultimelor studii realizare in domeniu, un alt factor care declanseaza dorinta de a consuma un anumit aliment este imaginatia. Astfel, acest proces intelectual cognitiv numit imaginatie stimuleaza pofta unui aliment prin asocierea lui cu un eveniment placut, o perioada... [continuare]

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si... [continuare]

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Definitie Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente reci sunt dureri de cap scurte, cu caracter de intepatura care apar in urma consumului de mancaruri sau bauturi reci. Inghetata, bauturile carbogazoase reci, bauturile cu fulgi de gheata – toate pot cauza aparitia de dureri de cap. Din fericire insa durata acestor dureri de cap este redusa: ele trec de la sine in doar cateva secunde. Simptome Simptomele durerilor de cap aparute in urma consumului de alimente reci includ: • Dureri ale regiunii frontale, cu caracter de intepatura; • Dureri al caror varf de intensitate este atins intr-un interval de timp variind intre 30 si 60 de secunde de la debutul simptomului; • Dureri care dispar spontan in mai putin de cinci minute. Cand este cazul sa cereti sfatul medicului Intrucat durerile de cap aparute in urma consumului de alimente sau bauturi reci dispar spontan in cateva secunde, nu este necesar consultul medical. Cauze Durerile de cap aparute in urma... [continuare]

Anafilaxia Anafilaxia este o reactie alergica imediata si poate fi periculoasa. Atunci cand simptomele sunt amenintatoare de viata, cum ar fi scaderea severa a presiunii arteriale, inconstienta, ametelile, dispneea (dificultatea respiratiei), trebuie luate masuri de urgenta. Acestea includ administrarea rapida de medicamente, cum ar fi epinefrina (adrenalina) pentru a creste tensiunea arteriala - un medicament care se injecteaza sau administreaza intravenos. In rare cazuri, este necesara intubarea pacientului (insertia unui tub prin gura pana in plamani) pentru a asigura respiratia sau poate fi necesara, chiar respiratia mecanica asistata. Frecvent, este necesara administrarea de lichide, intravenos, pentru a creste tensiunea arteriala. Tratamentul anafilaxiei in dezvoltare include, de asemenea, medicamente antihistaminice si corticosteroizi pentru a ameliora raspunsul sistemului imun. In unele cazuri, blocantii receptorilor H2 (care reduc secretia gastrica acida si... [continuare]

Tulburarile mieloproliferative cronice

Tulburarile mieloproliferative cronice

Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarile mieloproliferative reprezinta un grup de boli in care maduva osoasa produce un numar crescut de globule rosii, albe sau plachete (trombocite). In mod normal, maduva osoasa produce celule stem (celule sanguine imature) ce se vor dezvolta in celule mature. Exista 3 tipuri de celule sanguine mature: - globulele rosii care transporta oxigenul si substantele nutritive la tesuturi - globulele albe implicate in apararea impotriva infectiilor si bolilor - plachetele (trombocitele) ce previn sangerarile prin formarea cheagurilor de sange Tulburarile mieloproliferative au ca punct de plecare maduva osoasa, iar cauza este creerea unui numar mare de celule stem ce se vor dezvolta in unul sau mai multe tipuri de celule sangiune. Boala se agraveaza treptat pe masura ce creste numarul de celule sanguine. Exista 6 tipuri de tulburari mieloproliferative cronice. Tipurile bolii mieloproliferative difera in functie de tipul de celule care este in... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

Tulburari ale ciclului menstrual

Tulburari ale ciclului menstrual

Actualizat la data de: 23 Iunie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciclul menstrual al femeii mature este un indicator relativ fidel al echilibrului dinamic dintre uter, ovare,hipofiza si hipotalamus, datorita sensibilitatii receptorilor uterini la variatia concentratiilor sangvine ale hormonilor ovarieni; astfel modificari ale ciclului menstrual constituie un semnal de alarma usor de observat atat de catre femeie cat si de catre medic. Dar tulburarile ciclului menstrual pot fi provocate si de o serie de afectiuni proprii uterului sau cailor genitale, independente de secretia hormonala si care pot afecta functia reproductiva a femeii fara alterarea celei endocrine. Eliminarea lunara din ovar a unui ovul matur, apt pentru fecundatie, pregatirea uterului pentru o eventuala sarcina si declansarea menstruatiei in lipsa fecundatiei, sunt procese care au loc ca urmare a functionarii unui sistem format din mai multe organe numit gonadostat: sub actiunea neuro-hormonilor hipotalamici hipofiza secreta gonadotropine care stimuleaza... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Pericolele tulburarilor de alimentatie

Pericolele tulburarilor de alimentatie

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In urma tulburarilor de alimentatie, rezulta frecvent complicatii medicale. Persoanele cu tulburari de alimentatie, care folosesc medicamente pentru provocarea varsaturilor, miscarilor intestinale sau a celor urinare, se pot afla intr-un pericol considerabil, intrucat aceste practici cresc riscul dezvoltarii insuficientei cardiace. Tulburarile de alimentatie iau nastere ca urmare a abuzului de alimente consumate, in scopul incercarii eronate de a rezolva problemele emotionale. In spatele fiecarei tulburari de alimentatie se afla o problema emotionala inca nedescoperita. Multe dintre tulburarile de alimentatie sunt letale, iar majoritatea victimelor sunt tineri cu varsta sub 20 de ani. Anorexia nervoasa Impactul fizic al anorexiei nervoase ar putea cauza: - boli cardiovasculare - ritmul cardiac incetinit si tensiunea arteriala scazuta cresc riscul declansarii unui atac de cord. Atacul de cord este rezultatul deshidratarii (care se poate instala inca din... [continuare]

intolerante alimentare Buna Ziua Va rog din suflet sa-mi recomandati unde as putea sa ma adresez pentru a putea vedea ce se intampla cu mine ca mi-e rau la orice mancare. [continuare]

Tulburari ale dezvoltarii

Din Dictionar Termeni

Intarzierea psihomotorie este un motiv frecvent de consultatie medicala. De fapt, absenta achizitiilor psihomotorii normale la sugar si dificultatile scolare ale copilului sunt cele care alerteaza in cea mai mare masura parintii. Totusi, unii dintre ei se nelinistesc fara motiv si compara prea sistematic copilul lor cu cei din clasa sa de varsta. La un copil trebuie apreciate intotdeauna separat achizitiile manuale (apucare si grafism), achizitiile de limbaj (intelegerea si exprimarea) si achizitiile relationale. De altfel, rapiditatea dezvoltarii intelectuale nu permite nici o apreciere dinainte a calitatii sale finale. Se intampla totusi ca un copil sa aiba probleme de autonomie si de adaptare legate de geneza personalitatii sale. Orice suspiciune de intarziere psihomotorie trebuie sa conduca la o consultatie pediatrica, care va verifica in special calitatea vederii si auzului copilului, precum si starea sa neurologica In perioada de la nastere pana la 1 an - excluzand... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)