Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de un virus. Deoarece este extrem de contagioasa, are o raspandire comunitara accelerata, putand declansa foarte rapid o epidemie sau o pandemie. Aceasta afecteaza sistemul respirator, in primul rand: nas, gat, putand sa ajunga si la plamani. Virusul gripal patrunde prin nas sau prin gura, iar ulterior ajunge in plamani, unde se inmulteste.
PediatrieDefectul de sept ventricular este un defect congenital al inimii, ceea ce inseamna ca este prezent de la nastere. Inima are 4 camere, separate prin 2 septuri: sept atrial si sept ventricular. Prezenta unui orificiu in septul ventricular impiedica separarea celor doi ventriculi, cauzand efecte specifice cardio-vasculare.
CardiologieAngioedemul ereditar este estimat ca afecteaza 1 din 50,000 de persoane, in intreaga lume. Exista 2 tipuri principale, dintre care tipul 1 este responsabil de 85% din cazuri. Unele studii au demonstrat existenta tipului 3, care este insa foarte rar.
Medicina internaVara mult asteptata vine la pachet cu o serie de provocari pentru organismul nostru, care trebuie sa faca fata, intr-un fel sau altul, temperaturilor ridicate specifice acestei perioade. Transpiratia este una din problemele care ne dau mari batai de cap in sezonul cald, mai ales atunci cand provoaca si mirosuri neplacute. Pierdem, insa, din vedere faptul ca transpiratia este benefica pentru organism, intrucat are rolul de a elimina caldura excesiva si de a mentine constanta temperatura corpului. Problema reala apare atunci cand ne confruntam cu hiperhidroza, o afectiune caracterizata printr-o transpiratie excesiva, abundenta, mult peste ceea ce este necesar pentru reglarea temperaturii corpului. Potrivit Societatii Internationale de Hiperhidroza (IHS), aproximativ 5% din oamenii din intreaga lume - adica 367 de milioane de persoane - se confrunta cu probleme legate de transpiratia excesiva.
Dermatologie-EsteticaPancreatita autoimuna este o inflamatie a pancreasului realizata autoimun, de catre propriul organism. Sistemul imun propriu ataca celulele pancreatice, cauzand inflamatia si distructia lor. Exista doua tipuri de pancreatita autoimuna, cunoscute ca tipul 1 si tipul 2.
Medicina internaVitamina K este un supliment de care organismul are nevoie pentru coagularea sangelui. In organism, vitamina K este stocata in ficat, creier, plamani.
PediatrieBoala Parkinson reprezinta o afectiune cronica determinata degenerarii neuronale progresive, cu afectare la mai multe niveluri: sinapse (dopa si non-dopa), SNC (inclusiv retina), si Sistemul Nervos Periferic vegetativ, caracterizata prin tetrada alcatuita din hipo si bradikinezie, tremor de repas, instabilitate posturala si rigiditate.
NeurologieObezitatea poate provoca boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer uterin, mamar, de prostata si de colon, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, probleme ale sistemului digestiv, probleme la nivelul tractului respirator, probleme la nivelul sistemului muscular si osos, probleme urogenitale si probleme psihosociale. Conf.Univ.Dr. Abdulcabbar Kartal, medic specialist in chirurgie generala din cadrul Centrul de medicina Anadolu are 10 recomandari importante pentru pacientii care au suferit o interventie chirurgicala bariatrica.
GastroenterologieChiar daca vorbim despre o afectiune a pielii foarte frecventa si inofensiva, care provoaca denivelari pe coapse, solduri, fese si abdomen, celulita poate fi extrem de inestetica si de-a dreptul enervanta pentru femei, ele fiind cele mai predispuse sa o detina.
Dermatologie-EsteticaTremorul poate fi definit ca o miscare involuntara oscilatorie, ritmica, produsa prin contractii sincrone, alternative sau neregulate ale muschilor inervati reciproc. Caracterul sau ritmic distinge tremorul de alte miscari involuntare iar natura sa oscilatorie il deosebeste de alte probleme neurologice.
NeurologieO taietura sau inteptura este o plaga la nivelul pielii, ce rezulta dintr-un traumatism asupra pielii, mic sau mare. Acestea pot aparea oriunde pe corp, produse de o varietate mare de instrumente, actiuni, accidente casnice si accidente de munca.
InfectioaseVi se intampla frecvent sa va simtiti rau dupa ce ati consumat chiar si o cantitate mica de alcool? Aveti o senzatie de caldura neobisnuita sau pielea dumneavoastra devine roz atunci cand va expuneti la soare? Intoleranta la alcool se poate manifesta intr-o varietate de moduri.
Psihologie-PsihiatrieIschemia este o afectiune serioasa, caracterizata prin flux insuficient de sange catre o anumita regiune sau organ. Atunci cand scade fluxul sanguin intr-o artera, tesutul vascularizat de catre artera respectiva nu primeste destul oxigen si nutrienti, astfel instalandu-se ischemia. Ischemia membrelor, atat superioare cat si inferioare, apare prin reducerea sau oprirea fluxului sanguin in arterele ce deservesc membrele.
Medicina internaArtroplastia de sold este operatia chirurgicala in care o parte a articulatiei soldului sau toata articulatia sunt inlocuite cu un implant artificial ( proteza). De regula, artroplastia de sol este ultima etapa la care se ajunge in incercarea de a salva articulatia soldului.
OrtopedieDaca suferi de anxietate generalizata, atacuri de panica, ingrijorare obsesiva, te intrebi probabil daca esti nevoit sa traiesti cu asta toata viata. Te simti neajutorat si doresti sa stii daca se trateaza. Da, se poate trata. Trebuie doar sa stii cum, sau, mai exact, sa apelezi la un specialist care stie sa ajunga la radacina anxietatii ca sa poata usura suferinta. Anxietatea te face sa simti frica si interfereaza cu aproape tot ce faci sau incerci sa faci. Anxietatea apare si dispare. Cand ti se pare ca ai scapat de ea, revine din nou. Exista mai multe tipuri de anxietate cu care te poti confrunta.
Psihologie-Psihiatrie