Sfecla rosie (beta vulgaris)
Sfecla contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, acizi organici (malic, oxalic, citric, succinic), fenoli, vitamine (B, C), substante minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu, bor, fier, mangan). In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina.
Planta este utilizata in gastronomie in prepararea salatelor, in forma cruda sau fiarta, in diverse combinatii cu alte legume.
Uz intern:
- hipertensiune, anemie, guta, gripa, leucemie, gastroduodenite, tuberculoza, bronsita, constipatie - se consuma radacina cruda, sub forma de suc.
Uz extern:
- leucoree, vaginite, traumatisme, contuzii, paradontoza - sub forma de cataplasma, bai sau spalaturi locale, gargara.
Contraindicatii:
- Planta este contraindicata in cantitati mari in diabet.
Efecte adverse:
- Supradozajul poate produce tulburari digestive, hipocalcemie, blocaj renal, hipotiroidism, hipovitaminoza A.
Citeste si
Arhiva-
Stresul emotional de sarbatori si cum sa-ti protejezi inima
Sarbatorile de iarna sunt pentru multi un timp de bucurie, reuniune si relaxare.Totusi, paradoxal, acestea pot fi si o perioada de stres intens, cu efecte directe asupra inimii. Aceste situatii pot fi prevenite sau diminuate prin obiceiuri simple si planificare atenta. citeste mai mult
-
De ce ajung mai multi pacienti la urgenta in perioada sarbatorilor
Fie ca este vorba de excese alimentare si consum crescut de alcool, stres, frig sau neglijarea tratamentelor cronice, toti acesti factori determina cresterea numarului de urgente medicale in perioada sarbatorilor de iarna.citeste mai mult
-
Influenta medicamentelor uzuale asupra capacitatii de a conduce vehicule si asupra rezultatelor testelor antidrog
Unele medicamente actioneaza asupra sistemului nervos central si pot modifica starea de vigilenta, timpul de reactie sau capacitatea de concentrare. Aceste efecte se pot manifesta prin somnolenta, ameteli, confuzie, vedere incetosata sau o incetinire generala a reactiilor. citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter