Agrisul (ribes uva-crispa sau ribes grossularia)
Agrisul este un arbust cu o inaltime, la maturitate, cuprinsa intre 60 si 150 cm. In tara noastra se intalneste in zona subalpina si alpina, prin tufarisuri si paduri. Apartine familiei saxifragaceelor. Ramurile sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma lobata. Florile, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai. In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, cu gust dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica. Culoarea poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosietica. Recoltarea se face pe tot parcursul verii. Planta este intalnita si sub forma cultivata, agrisele fiind prelucrate, cu succes, in industria alimentara. Agrisele au si o mare valoare medicinala, fiind bogate in saruri minerale si vitamine. In practica naturista, si nu numai, se face cura de agrise, ajungandu-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1 kg de agrise pe zi. Se consuma atat ca desert cat si in scop curativ fructele care au un gust placut, dulce-acrisor. Substante active importante: vitaminele A, B1, B2, C si P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine.
Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine si saruri minerale, sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind socotite fructele vacantelor de vara petrecute la munte (agrisele sunt un excelent tonic-aperitiv, dar si un bun digestiv). In practica medicinala curenta, agrisele sunt utilizate datorita calitatii lor laxative si depurative. Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta, in afectiunile cardiace. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si eficient. Agrisele sunt recomandate si in curele de slabire. Planta are urmatoarele calitati terapeutice: tonic, digestiv, laxativ, depurativ, diuretic
Uz intern:
- atonie digestiva, obezitate, afectiuni hepatice, reumatice, cardiace, digestive – fructe proaspete sau sub forma de infuzie sau dulceata.
Contraindicatii:
- Agrisul este contraindicat in caz de alergii la fructele arbustului.
Citeste si
Arhiva-
Alcoolul in exces: efecte acute si cronice asupra organismului
Consumul de alcool este larg raspandit si social acceptat in multe culturi, insa abuzul sau consumul excesiv poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Alcoolul afecteaza multiple organe si sisteme, in special ficatul, inima si creierul, iar efectele pot fi atat acute,...citeste mai mult
-
Somnul – pilon ignorat al sanatatii
Somnul nu este doar un moment de odihna, ci un proces activ si complex, esential pentru functionarea optima a organismului. Lipsa somnului adecvat este asociata cu o gama larga de afectiuni, de la tulburari metabolice si boli cardiovasculare, pana la deteriorarea...citeste mai mult
-
Stresul emotional de sarbatori si cum sa-ti protejezi inima
Sarbatorile de iarna sunt pentru multi un timp de bucurie, reuniune si relaxare.Totusi, paradoxal, acestea pot fi si o perioada de stres intens, cu efecte directe asupra inimii. Aceste situatii pot fi prevenite sau diminuate prin obiceiuri simple si planificare atenta. citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter