Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mielomeningocel

tumora chistica, in general congenitala, amplasata in lungul coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivel lombar sau lombosacral.
Un mielomeningocel este forma cea mai grava de spina bifida (malformatie congenitala caracterizata prin lasarea descoperita a unei parti din maduva spinarii).

Simptome si semne -De culoare rosietica si de volum variabil, un mielomeningocel este acoperit de o pelicula fina foarte fragila care risca sa se rupa in orice clipa pentru a lasa sa iasa lichidul cefalorahidian. Mielomeningocelul antreneaza, in general, o paralizie a membrelor inferioare si o incontinenta urinara. In plus, pot fi asociate hidrocefalia si malformatii ale gambelor.

Diagnostic -Multumita ecografiei acest diagnostic poate fi pus chiar inainte de nastere. In acest caz, nasterea trebuie sa aiba loc intr-o maternitate in apropierea unui centru de chirurgie neonatala. Daca diagnosticul este stabilit la nastere, se impune transferul nou-nascutului afectat intr-un centru specializat.

Tratament -Atunci cand este posibil, tratamentul este chirurgical si trebuie sa fie intreprins rapid dupa nastere. El consta in reducerea herniei maduvei spinarii si in reconstruirea peretelui. Totusi, interventia chirurgicala nu este practicata, in general, decat in formele cele mai grave.

Prognostic -Prognosticul este foarte rezervat, mai ales daca tumora ocupa o pozitie mai la inaltime (regiunea lombara medie), daca ea coexista cu o hidrocefalie severa prezenta la nastere, daca ea este insotita de o paralizie a membrelor inferioare cu atingerea majoritatii muschilor soldului si sfincterelor.

Citeste si

Arhiva
 • Tot ce trebuie stiut despre mielomeningocel

  Prezentare generala Mielomeningocelul este cea mai grava forma de spina bifida. Maduva spinarii si coloana vertebrala nu reusesc sa se inchida in timp ce fatul creste, ceea ce va duce la o protuzie a unui sac ce contine parti din maduva spinarii. Mielomeningocelul...citeste mai mult

 • Sindroame rare

  Sindromul acrocalosal Sindromul acrocalosal reprezinta o malformatie congenitala (este prezenta inca de la nastere si este dobandita intrauterin) rara. Boala se caracterizeaza in principal prin absenta unei portiuni din creier (corpul calos), deficit mental...citeste mai mult

 • Malformatia Arnold - Chiari

  Malformatia Arnold - Chiari reprezinta o anomalie de dezvoltare a creierului care poate fi uneori, dar nu in majoritatea cazurilor, diagnosticata inca de la nastere (sau chiar antenatal). Se caracterizeaza prin anomalii aparute la nivelul jonctiunii dintre maduva...citeste mai mult

 • Spina bifida - afectiune congenitala a coloanei vertebrale

  Generalitati Termenul de spina bifida desemneaza o malformatie, un defect al coloanei vertebrale cuprinzand mai multe leziuni de gravitate si prognostic diferit, care necesita o conduita terapeutica adaptata, dar totdeauna chirurgicala. Conform importantei...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter