Clickmed
programare rapida la medic

Enurezie sau enurezis

Emisie de urina, involuntara si inconstienta, in general nocturna, la un copil care a depasit varsta deprinderii de a fi curat si care nu sufera de vreo leziune organica a cailor urinare. Enurezia se deosebeste de incontinenta, in care copilul nu este curat nici ziua, nici noaptea. Enurezia este numita primara atunci cand copilul nu este in masura sa-si controleze vezica la varsta normala a curateniei, adica intre 2 si 4 ani; ea este numita secundara atunci cand survine dupa o perioada in care curatenia fusese deprinsa. Tulburarea functionala a controlului emisiei de urina este frecventa: intre 5 si 10% dintre copiii in varsta de 7 ani si intre (0,5 si 1 % dintre copiii de 8 ani sunt afectati de aceasta tulburare.

Tipuri de enurezie
- Enurezia nocturna izolata sau enurezia adevarata se observa mai ales la baieti si prezinta adesea un caracter familial (parinti, frati si surori). Ea nu survine decat noaptea.
- Enurezia prin imaturitate vezicala, cauzata de persistenta unei vezici de tip infantil, foarte contractila, ea este cea mai raspandita la fete. Ea se caracterizeaza mai ales prin nevoia frecventa si imperioasa de a urina (mai mult de 6 mictiuni pe zi) sau prin pierderi de urina in timpul rasului, tusei, jocului.

Cauze - Mecanismul enureziei este inca prost cunoscut. Unii ii atribuie o cauza psihomatica (dificultati relationale si afective, climat de tensiune familiala, rigoare excesiva a mamei in ceea ce priveste dobandirea deprinderii de a fi curat), altii sustin interventia unui mecanism hormonal (absenta reducerii secretiei hormonului andiuretic in timpul noptii, conducand la o umplere excesiva a vezicii ceea ce sta la baza pierderii de urina). Aceste explicatii raman doar ipoteze.

Tratament - Tratamentul necesita participarea activa a copilului care va trebui sa primeasca atatea explicatii anatomice si fiziologice cat este posibil sa inteleaga. Trebuie, de asemenea, sa i se suprime asternutul sau scutecul, ceea ce mentine copilul intr-o situatie regresiva. Restrictia aporturilor de lichide seara nu are un efect terapeutic real. In orice caz, este indispensabil sa disculpabilizezi copilul, sa nu fie dojenit, nici pedepsit si sa nu fie ironizat.

Tratamentul propriu-zis variaza in functie de tipul de enurezie:
- Enurezia nocturna izolata poate fi suprimata progresiv, dupa varsta de 8 ani, cu ajutorul unui aparat numit "pipi-stop" care, plasat sub cearceaf suna la contactul cu primele picaturi de urina. El permite stabilizarea unei treziri conditionate, dar trebuie totusi ca responsabilitatea operatiilor sa fie data pe mana copilului. In fapt, trezirile nocturne impuse de parinti sunt cel mai des epuizante pentru ei si ineficace. Daca tulburarile persista, recurgerea la un tratament hormonal antidiuretic usor va avea un efect imediat. In cazurile cele mai severe, poate fi pusa in aplicare o psihoterapie.
- Enurezia prin imaturitate vezicala se trateaza, in principal, prin reeducarea mictiunilor copilului, intr-un serviciu de urodinamica. Este, de asemenea, posibil sa se recurga la un tratament medicamentos care vizeaza reducerea contractilitatii excesive a muschiului vezicii.

Citeste si

Arhiva
 • Ce este si cum se manifesta enurezisul? Ce este si cum se manifesta enurezisul?

  Ce este enurezisul la copii Incontinenta urinara sau enurezisul este lipsa controlului asupra vezicii urinare, vizibila prin urinarea involuntara in timpul zilei sau a noptii. La copiii sub 3 ani este normal sa nu existe control complet asupra vezicii urinare. Cei...citeste mai mult

 • Urinarile frecvente la copii Urinarile frecvente la copii

  Ce este polakiuria Urinarea frecventa (polakiuria) reprezinta nevoia de a urina de mai multe ori pe parcursul zilei, noaptea (nicturie), sau ambele, dar in volume normale sau mai putin decat normale. Aceasta poate fi insotita de o senzatie de nevoie urgenta de...citeste mai mult

 • Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Enurezisul nocturn primar (urinatul...

  Generalitati Enurezisul nocturn reprezinta urinarea incontrolabila ce apare in timpul somnului copilului. Udarea accidentala a hainelor sau asternuturilor este comuna in cazul copiilor mai mici de 4 ani si este, de obicei, o etapa normala in dezvoltarea controlului...citeste mai mult

 • Enurezisul nocturn Enurezisul nocturn

  Generalitati Udarea patului in timpul noptii, numita enurezis nocturn, consta in scaparea involuntara de urina in timpul somnului. Udarea patului este un lucru foarte obisnuit la sugari si copiii mici, dar este considerat o problema cand apare la baieti peste 6 ani...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter