Dopaj
Utilizarea de substante dopante, substante care permit cresterea in mod artificial a performantelor sportive ale unui individ. De cele mai multe ori, substantele dopante sunt medicamente deturnate de la folosinta lor normala: stimulante (amfetamine, cofeina), analgezice, hormoni (anabolizanti, hormoni de crestere, corticosteroizi), betablocante. Dupa caz, ele permit diminuarea oboselii, cresterea volumului si fortei musculare sau chiar atenuarea senzatiilor dureroase ale subiectului.
Efectele lor nedorite, numeroase si grave, variaza dupa natura substantelor. Ele pot fi de ordin cardiovascular (moartea subita in timpul competitiei, hemoragie cerebrala, hipertensiune arteriaIa), tumoral (tumori ale ficatului, ale prostatei), hormonal si genital (sterilitate, impotenta la barbat, virilizare la femeie), osos sau traumatic (oprirea cresterii la un adolescent, fracturi, rupturi de tendoane).
Lista substantelor dopante a caror folosire este interzisa in competitii este fixata de catre fiecare federatie sportiva, care, de fapt, adopta de cele mai multe ori lista stabilita de catre Comitetul international olimpic. Sunt efectuate regulat controale antidopaj in timpul competitiilor si al antrenamentelor, de catre medici care au depus un juramant.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter