Clickmed
programare rapida la medic

Ce inseamna de fapt SMURD?

Prim ajutor
Intrebare postata de AdinaS cu 14 ani in urma

Am asistat sambata trecuta (6 martie) la un accident pe o trecere de pietoni, unde unei tinere i-a fost rupra coloana verebrala. a fost apelat 112, dar a aparut un echipaj SMURD care nu a facut nimic (erau pompieri!!) si au asteptat inca 15 min. pana cand a aparut al doilea echipaj, cu medic. Abia al doilea echipaj a luat ranita de jos, I-A FACUT FOTOGRAFII SI A FILMAT TOATA OPERATIUNEA, apoi au transportat-o la spital. In final ramane intrabarea: de ce se ”calca” pe picioare aceste echipaje SMURD si ce e cu acest ritual de imagine la fiecare caz public (petrecut in strada), cand e in joc viata acidentatului??

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Ce inseamna de fapt SMURD?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (31)

elena (acum 14 ani)

Bine ati venit pe site-ul Fundatiei pentru SMURD

Cine suntem? Prin promovarea transparentei si profesionalismului, Fundatia Pentru SMURD sustine, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).

Misiunea Fundatiei Pentru SMURD este sa imbunatateasca calitatea vietii persoanelor care locuiesc si muncesc in Romania, prin sprijinirea dezvoltarii sistemului integrat medical si tehnic de urgenta si prim ajutor.

Fundatia Pentru SMURD functioneaza in mod independent, fara sa obtina profit, contribuind la formarea unui sistem integrat de asistenta medicala, tehnica de urgenta si prim ajutor puternic prin intermediul unor parteneriate durabile intre institutiile abilitate, cum ar fi, dar fara a se limita la, Ministerul Administratiei si Internelor, respectiv Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Unitatea Speciala de Aviatie, Ministerul Sanatatii, administratiile publice locale şi alte companii şi organisme responsabile şi dornice să se implice în acest sens.

Fundatia pentru SMURD este o organizatie non-guvernamentala, infiintata in anul 2006, ca persoana juridica privata, non-profit, apolitica, independenta de orice alta institutie sau persoana, romana sau straina.

INTREBARI FRECVENTE:

1. Este SMURD un serviciu privat?

* SMURD nu este serviciu privat. Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sanatatii, SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
* Activitatea SMURD-ului este reglementata foarte amanuntit prin acte normative, asa cum este reglementata activitatea serviciilor de ambulanta publice si private. Actele normative includ Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, O.U.G. nr. 126/2003 si un numar semnificativ de ordine de ministru care reglementeaza asistenta medicala de urgenta in Romania.

2. A fost vreodata SMURD serviciu privat?

* Nu! SMURD nu a functionat niciodata ca serviciu privat. Pornirea acestui serviciu a fost initiativa unei singure persoane. La aceasta s-au alaturat, in anul 1990, mai multi voluntari: studenti, medici si asistenti medicali Ulterior, in anul 1991, SMURD a inceput sa functioneze experimental in cadrul Grupului de Pompieri Militari din Judetul Mures iar la 6 luni de la inceperea operarii experimentale a SMURD-ului in cadrul pompierilor, in urma unei evaluari a activitatii din partea unei comisii a Comandamentului Corpului Pompierilor Militari din Romania, s-a decis integrarea acestui serviciu ca o componenta in structura pompierilor. Acest mod de organizare continua si functioneaza si in ziua de azi.

3. A fost numele SMURD atribuit de la bun inceput acestui serviciu?

* La inceput activitatea desfasurata in primul an la Targu Mures s-a desfasurat sub denumirea SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare). Aceasta denumire este utilizata de servicii similare in tari francofone cum sunt Franta si Belgia. In anul 1993, introducand primul echipaj de descarcerare la Targu Mures si concomitent la Oradea, s-a adaugat litera “D” pentru descarcerare, numele devenind SMURD “Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare”.

* Trebuie mentionat ca s-a incercat schimbarea denumirii SMURD in “SIAMUD” (Statia de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare) cu speranta de a scadea rezistenta de atunci a Ministerului Sanatatii impotriva SMURD-ului. Unele judete au folosit aceasta denumirea o scurta perioada insa in final s-a revenit la denumirea initiala confirmata si prin lege.

4. Cum este finantat SMURD?

* Conform legislatiei SMURD este un serviciu public fara personalitate juridica, deci nu are buget propriu. In cadrul SMURD lucreaza trei categorii de angajati respectiv personal medical - angajat al spitalelor pentru echipajele de terapie intensiva mobila si salvare aeriana, pompieri - angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Administratiei si Internelor si piloti - angajati ai Unitatii Speciale de Aviatie, Ministerul Administratiei si Internelor. Mai exista si un numar mic de pompieri/paramedici angajati ai autoritatilor publice locale.
* Astfel activitatea SMURD este finantata din bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor si din donatii si sponsorizari. Unele echipaje SMURD primesc finantare din partea autoritatilor publice locale, prin plata salariilor angajatilor.
* Dotarea SMURD este facuta din bugetul de stat si, in unele situatii, din bugetul autoritatilor publice locale precum si din donatii si sponsorizari in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

5. De ce a trebuit infiintata Fundatia pentru SMURD?

* Motivul infiintarii Fundatiei pentru SMURD este acela de a gestiona donatiile si sponsorizarile catre SMURD precum si gestionarea campaniei 2% pentru SMURD.
* In lipsa unui ONG care sa sprijine activitatea SMURD si sa gestioneze fondurile care nu provin din banii publici, multe donatii si sponsorizari devin inutile si imposibil de gestionat. Ele fie trebuie refuzate, fie varsate in conturile institutilor publice, in structura carora functioneaza SMURD, devenind uneori imposibil de utilizat si de accesat in scopul pentru care au fost efectuate.

6. Daca SMURD este un serviciu public, nu este ilegal sa aiba fundatie care sa-l sprijine sau sa-i poarte denumirea?

* Multe institutii publice au fundatii care le sprijina si le asigura o finantare complementara pentru activitati greu de finantat din fondurile publice. Astfel de practica se regaseste pe plan mondial si nu este o practica noua in Romania. Spitalele, pompierii, serviciile publice cu activitati sociale infiinteaza fundatii pentru rularea unor programe si pentru gestionarea unor fonduri provenite prin donatii si sponsorizari.
* Fundatia pentru SMURD a fost infiintata de dl. dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD-ului. Se poate observa din statut ca scopul fundatiei se limiteaza la sprijinirea SMURD-ului si dezvoltarea asistentei medicale de urgenta. Fundatia nu are scop patrimonial si nici alte activitati care sa aduca vreun profit fondatorului sau membrilor boardului.
* Fundatia nu poarta numele SMURD (ex. "Fundatia SMURD”) deoarece este interzis si neacceptat in justitie. Acesta este motivul pentru care s-a dat denumirea “Fundatia pentru SMURD” , astfel incat sa se inteleaga ca fundatia respectiva are un scop bine definit si anume cel de a sprijini activitatea SMURD. Ea putea sa fie denumita altfel dar, in cazul respectiv, activitatea era mai greu de indentificat de catre pop**atie.

7. Cine plateste salariile angajatilor Fundatiei pentru SMURD?

* Fundatia pentru SMURD are un singur angajat in functia de director executiv. Salariul acestuia este platit de un partener al fundatiei, respectiv compania EON. Din fondurile fundatiei se mai plateste o suma contabilei care are responsabilitatea verificarii si completarii actelor finanaciare ale fundatiei.
* Membrii boardului fundatiei se implica in mod voluntar in activitatea fundatiei si nu au nici un beneficiu material datorat functiei pe care o detin, nici macar pentru pentru participarea la sedintele de bord. Singurele costuri care pot fi preluate de fundatie sunt cele de deplasare si cazare ale unui membru al boardului, daca acesta participa la o sedinta care nu are loc in localitatea de domiciuliu.

8. Care este relatia intre SMURD ca serviciu public si Fundatia pentru SMURD?

* Nu exista nici o relatie directa de subordonare sau de control intre SMURD si Fundatia pentru SMURD. Sunt doua entitati total diferite.
* Fundatia pentru SMURD este un ONG cu personalitate juridica si are ca scop sprijinirea neconditionata a unitatilor SMURD si dezvoltarea asistentei medicale de urgenta. SMURD este un serviciu public subordonat din punct de vedere operativ Ministerului Administratiei si Internelor si din punct de vedere medical Ministerului Snatatii.

9. Pana la infiintarea fundatiei pentru SMURD cum ati rezolvat aspectele ce tin de donatii si campania 2%?

* Pana in 2006, anul de infiintare al Fundatiei pentru SMURD, donatiile si proiectele au fost realizate prin intermediul Societatii de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania (SMUCR). SMUCR este un ONG ce desfasoara o activitate stiintifica, infiintat in anul 1991, in mod similar cu societatile de profil cum ar fi Sociatatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva, Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Chirurgie etc.
* La inceput, pana la infiintarea Fundatiei pentru SMURD, campania 2% s-a derulat prin SMUCR. Chiar daca, pana in prezent, unii cetateni au directionat cei 2% in conturile SMUCR, aceste fondurile au fost transferate catre conturile Fundatiei pentru SMURD, care gestioneaza aceasta campanie incepand cu 2006.
* Unul din motivele principale ale infiintarii Fundatiei pentru SMURD a fost necesitatea separarii activitatii umanitare destinate SMURD de activitatea generala, stiintifica si profesionala a SMUCR. Astfel, fondurile si echipamentele destinate SMURD, nu mai sunt donate prin intermediul SMUCR, ci sunt directionate unei entitati create in acest scop, respectiv Fundatiei pentru SMURD.

10. Care este relatia intre Fundatia pentru SMURD si Asociatia SMURD Galati?

* Nu exista nici o relatie intre cele doua entitati. Asociatia SMURD Galati a fost infiintata de autoritatile publice locale cu scopul de a sprijini activitatile SMURD Galati. Fundatia pentru SMURD nu are control asupra activitatii respective si nu exista transfer de fonduri intre cele doua entitati.
* Fundatia pentru SMURD a finantat mai multe proiecte in Galati din fondurile stranse prin campania 2%, in mod direct si in cooperare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati.

11. In ultima perioada activitatea fundatiei a fost atacata prin diferite modalitati, de regula, in mod anonim. Cum comentati acest lucru?

* Activitatea fundatiei a fost atacata intradevar in anul 2009 de catre un ONG care are ca si obiect de activitate incurajarea ciclismului si care este condus de un medic din Cluj. Au mai aparut si alte atacuri anonime care s-au intensificat in perioada in care s-a desfasurat campania de colectare de fonduri prin 2%. Fundatia pentru SMURD nu doreste sa intre intr-o polemica cu astfel de persoane sau ONG-uri care, se pare , ca nu au inteles nimic din scopul campaniei 2%. Din pacate, fondurile destinate actiunii 2% sunt mult mai mari decat fondurile stranse de toate ONG-urile la un loc. Consideram ca, in loc sa atacam ONG-urile care au mai mult succes in colectarea acestor fonduri, mai intelept este sa intensificam informarea pop**atiei despre aceasta posibilitate, astfel incat fiecare persoana sa completeze formularul pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit pentru a sprijini un ONG a carui activitate o considera importanta. Nu noi, reprezentantii ONG-urilor, decidem care activitate este mai importanta si care este mai putin importanta, ci pop**atia. Fundatia nu va raspunde atacurilor deschizand o polemica in acest sens, insa isi rezerva dreptul de a actiona in judecata orice persoana sau entitate juridica care ar aduce prejudicii fundatiei sau activitatii pe care aceasta o sprijina.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
AdinaS (acum 13 ani)

bla, bla...
daca vroiam acest tip de informatie, ma uitam pe site-ul SMURD-ului

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de AdinaS
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de AdinaS
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Monica (acum 14 ani)

E o porcarie.O munca facuta de angajati ai statului,platita de toti cetatenii si coordonata de un O.N.G. care nu poate fi tras la raspundere pt.donatiile,sponzorizarile facute.Nu-i intraba nimeni de ce,cum sau unde au deplasari,pe ce se duc contributiile de2 la suta donate ONG-ului SMURD. .Medicii se plang de salarii mici,dar fac voluntariat,ei care n-au timp sa-si trateze pacientii si ii plimba de la stat la cabinetul privat.Angajatii SMURD sunt ai M.I. ,NU FAC VOLUNTARIAT,si au salarii de rahatt,ARAFAT SA FACA SMURDUL LUI ,SEPARAT DE M.I. ,IAR SALVAREA SA-SI FACA DATORIA.SMURDUL -pompieri ADUNA TOTI BETIVII,OAMENIISTRAZII,IAR SALVAREA DOARME,ASISTENTELE DORM,LE deranjezi PT.INJECTIE ,MEDICUL CALCULEAZA PROGRAMARILE TRANSFERATE DIN SPITAL CATRE CABINETUL PARTICULAR,SI ASA,ARAFAT A MULTUMIT PE TOATA LUMEA.Sa-si faca si-un spital,sa aiba angajati,sa ma lase cu voluntariatul lui
Un angajat cu program normal,nu are timp de voluntariat.Acest voluntariat nu poate fi facut decat de studenti la medicina care experimenteaza, care n-au familie.Investitiile la SMURD cine le-a facut? Sa ne spuna ARAFAT.Ce investitii a facut ONG-ul lui?Cine a dotat SMURDUL?Nu cumva statul?De ce statul nu a modernizat spitalele,ambulantele ,nu a facut sau nu a controlat gestiunea banului public in sanatate?Am fi fost mai multumiti.SMURDUL este ca si politia comunitara inventata si bagata pe gat.SMURDUL ar trebui sa apartina exclusiv de Ministerului Sanatatii ori sa fie un serviciu separat ,privat ,sa fie apelat la un anumit numar de telefon, nu la 112 , nu se face sanatate cu pompierii.Specializeaza-i mai intens din sponsorizarile tale,dar ei sunt subofiteri,se cam bate legislatia cap in cap,nu-i asa.Dece sa nu-ti faca serviciul asta Ministerul de interne pe banii lui,doar ,saracu, are buget,e ca o vaca de muls.IN tara asta nu se mai stie care e politia, care e salvarea.Toate au un asa zis echivalent, toate tind spre descentralizare; politie-politie comunitara, ambulanta-smurd,iarpompieri= tot ce inseamna situatii de urgenta .

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
UN VOLUNTAR!!!! (acum 13 ani)

Eu am o parere pozitiva pentru SMURD...si pt Serviciul de Ambulanta..:):X

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Mihai (acum 14 ani)

Smurd actioneaza foarte bine dealtfel am asigurat primul ajutor unor persoane de cand ma aflu in tara si telefonand la 112 am constatat ca raspund surprinzator de repede fata de alte tari. Totodata vorbindu-se la inceputul acestui articol despre fata accidentata cand a sosit un echipaj Smurd inteleg ca nu au luat masuri urgent deoarece fata accidentata si cu Coloana rupta (asa am inteles eu din ce s-a scris mai sus) nu trebuia miscata pana la sosirea echpajului Medical care putea constata daca fata putea fi miscata pentru a fi urcata in Ambulanta in siguranta pentru a nu complica si mai mult starea si asa grava in care se afla. Ceea ce doresc, e sa contribui cu ajutorul meu si de Tehnician in Electronica unde am o bogata experienta si in Echipamentele Medicale de Inalta Tehnologie pe care le pot repara si intretine aici in Romania si costul fiind mai redus odata cu atentia mai deosebita pentru garantarea acestora daca se intentioneaza o colaborare. De altfel sint unicul care are o asemena experienta intensa in repararea Echipamentelor Medicale si alte Echipamente Electronice unde colaborarea mea aduce avantaje mari, de cost redus si profesionalism. Stiu ca este foarte mult de lucru si pot pregati personal calificat pentru repararea acestor Echipamente pentru viitor in tara mea.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
RAIDER (acum 14 ani)

Sunt primii la accidente, primii care dau primul ajutor in masura posibilitatilor. Vezi fizic unde se duc aia 2% si poti sa te simti cat de cat bine ca ai contribuit la masinile alea pastrate excelent de oameni care stiu ce fac si care s la accidente 24/24.
Daca ti dau 2% faci tu ce fac ei?
In plus, nu confunda SMURD cu serviciul de ambulanta. Unde ai oameni cu facultate facuta, cu pregatire specifica, care s calificati sa mute o persoana cu coloana vertebrala rupta. In orice manual de prim ajutor ( pe care aia de la SMURD il stiu la perfectie ) scrie negru pe alb ca ceI accidentati la gat/coloana nu trebuie dplasati pana la sosirea unui echipaj specializat. Iar SMURD poa` sa scoata chiar si o drujba din masina ca sa te scoata dintr o carcasa contorsionata.
Cam pe acolo se duc banii.
Da, primii sunt pompierii. O fi anuntat cineva la 112 ca e o masina facuta praf. Primii care ajung, sunt cei de la descarcerare, e procedura standard, e normal ca sa salvezi o viata, intai sa scoti accidentatul din masina.
Pune si tu manuta si documenteaza te...

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
SMURD+Ambuanta= LOVE :P (acum 14 ani)

Haideti sa va explic ce e cu echipajele astea. Asistenta de urgenta in prespital este asigurata de echipaje cu diferite grade de competenta: prim ajutor (pompierii cu pregatire paramedicala SMURD), echipaje de urgenta (un asistent de la serviciul de ambulanta), urgenta 2 (ambulanta), urgenta 1(ambulatna) si urgenta 0 (SMURD). In functie de gravitatea cazului dispeceratul trimite un echipaj corespunzator. DAR daca in zona e un echipaj care poate sa ajunga mult mai repede e trimis. Din cauza asta au trimis la accident un echipaj de prim ajutor mai intai care a solicitat echipaj cu medic de la fata locului probabil. Acum sa explic de ce ai avut impresia ca nu au facut nimic. In cazul prezentat de tine e important ca pacientul sa nu fie miscat. Cu siguranta paramedicii i-au pus pacientei un guler cervical, au conectat-o la monitor si eventual au pus-o pe saltea vacuum ca sa o imobilizeze. Ei atat puteau sa faca. Nu puteau sa administreze medicatie sau sa intubeze sau ce altceva ai fi vrut sa vezi. Apoi a venit echipajul medical de terapie intensiva care a continuat treaba. Unii va intrebati de ce paramedici in locul medicilor de la ambulanta. Pentru ca aceste echipaje cu paramedici raspund la urgentele care nu necesita interventii avansate sau pentru ca ajung foarte repede la solicitare ac***a rolul de a mentine pacietnul in viata pana vine medicul daca e vorba de un caz foarte grav (pentru ca sunt multe echipaje si nu pleaca din acelasi loc toate).
Inca ceva important. Dotarile ambulantelor de la serviciile de ambulanta sunt aceleasi dotari pe care le au si ambulantele SMURD. S-au luat de curand o gramada de masini noi si pt ambulana si pt SMURD.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
cosmin (acum 13 ani)

Cine vrea sa stie ce inseamna cu adevarat SMURD sa vina in Targu Mures, sa iasa in strada si sa spuna ca SMURD-ul nu isi face datoria. Cred ca ar avea cu siguranta nevoie de SMURD. Oameni de aici au crescut cu asa ceva, au vazut care este diferenta intre SMURD si vechea ambulanta. Seful ambulantei acum 5 ani achizitiona piese de reparatii pentru ambulante de la o firma privata. (culmea piesele erau de audi, si de golf 3). Nu exista un defribilator in ambulantele lor, pe langa asta aveau achizitii de miliarde de lei, achizitiile constantd in combustibili, calculatoare portabile pentru contabili, secretare magazioneri. referitor la chestia cu echipajul care nu a intervenit era si normal. Persoana respectiva avea coloana fracturata, sau era suspect de asa ceva. Pompierii au dat verdictul ac***a pregatirea si au asteptat sosirea echipei specializate. Daca intervenea vre-un destept risca sa moara. De aceea cand suni la 112 te intreaba mai multe detalii asupra accidentului. Ca sa stie si ei ce echipa sa trimita.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Grecu Valentina (acum 13 ani)

Este foarte usor sa critici si sa blamezi atunci cand privesti lucrurile din exterior.
Sunt de parere ca ar trebui sa va documentati inainte de a improsca cu noroi oameni care salveaza vieti si care fac cu adevarat ceva BUN si FOLOSITOR!

Va mai trece mult timp pana se va aduce mentalitatea romanului pe o linie de plutire. Pana atunci,haideti sa incercam sa fim mai civilizati sau macar sa ne abtinem de la comentarii rautacioase sau jigniri!

Invatati sa apreciati oamenii acestia! Fara ei,fie SMURD fie SABIF,nu stiu ce ati face!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
AdinaS (acum 13 ani)

cu ce pret? nu vedeti ca de 20 de ani curg bani garla pe unele servicii ca SMURD-ul (dublarea serviciului de salvare) si nu se lucreaza la eficientizarea sistemelor existente?

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de AdinaS
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de AdinaS
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
gigi (acum 13 ani)

smurd e doar imagine si atat;sunt f putine echip cu medic,major sunt doar pompieri care habar nu au de partea medicala,ei stiu doar sa descarcereze,in rest doar transp pacientul la spital,fara nici un fel de act medical concret asupra pac si cu consec directe;conect pac la un monitor ekg/satur de oxig/TA,eventual aplica un guler cerv chiar daca nu e nevoie si imaginea e creata;in real nu stiu sa interpreteze ce arata monitorul,dar vizual totul e impresionant mai ales pt neavizati;se invest mult in ac imagine,pe banii cui, ai nostri desigur;de fapt se spala bani in spatele acesui smurd,totul e doar o afacere cu bani de la buget cei mai multi

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
dae1974 (acum 13 ani)

esti prost

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
smurd (acum 12 ani)

prost rau...si frustrat!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Ariana275592 (acum 13 ani)

Sa se inteleaga: SMURD este o organizatie de elita care in mod normal ar trebui sa fie pregatita pt situatile dintre cele mai grave sau dificile. Ei ar trebui sa fie capabili sa ia masuri in situatile cum a fost tanara despre care s-a vorbit. Sa nu se mai cante in struna acestora care au stat la locul accidentului asteptand dupa medic... Ar fi trebuit sa actioneze imediat in consecinta, in functie de situatia in care s afta tanara!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Ariana275592
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Ariana275592
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
elena (acum 13 ani)

Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD). In momentul cand o persoana da telefon la 112 trebuie sa precizeze foarte clar ce anume solicita: politia, pompierii, ambulanta. Dispecera care raspunde la telefon anunta/ trimite una dintre acestea...

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
gabriel (acum 13 ani)

daca ai si tu un accident,ciiiiiiine te salveaza?,nu tot SMURD!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
gabriel (acum 13 ani)

Inca tot nu se stie de ce trebuie sa existe doua ambulante,cel de la smurd si vechea ambulanta?teoretic sint aceeasi,cu medici si asitenti,smurdul mai are si paramedici(adica linga medici) insa astia nu au medici cu ei sunt asa ceva de neexplicat,ptr ce sunt buni?! de ce se deplaseaza ei mai repede la accident cind tot prin intermediul 112 primesc solicitarea!? pai nu ai fi bine ca totdeauna sa mearga in cazul acesta personal calificat la accidente ? de ce avem totdeauna intermediari?primul ajutor incepe totdeauna inaintea descarcerarii,iar ecesta trebuie data de un personal medical;deci paramedicii???uniforme frumoase rosii,buni de filmat fotografiat..

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
AdinaS (acum 13 ani)

exista si ambulante private mult mai profesioniste si de care nu se vorbeste nimic!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de AdinaS
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de AdinaS
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
craciun marian (acum 13 ani)

Buna ziua! Sunt Craciun Marian , student anul 6 la UMF cluj . paramedic voluntar timp de 3 ani! in bucuresti sunt 36 de echipaje Smurd, localizate la unitatile de pompieri din diferite regiuni ale orasului. dupa parerea mea , primul echipaj a venit pt ca era cel mai apropiat , si-au dat seama ca nu este de competenta lor si au asteptat un echipaj cu medic pt a nu face mai rau decat s-a intamplat. ei nu pot administra medicamente, nu pot face ALS. nu e o chestie de imagine, e o chestie de competenta. bravo lor! si-au recunoscut limitele!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
AdinaS (acum 13 ani)

aveti perfecta dreptate, in logica metafizica... insa la Bucuresti situatia e departe de ce se vede de la Cluj... aici se achizitioneaza ore de zbor cu elicopterul pt SMUD, la pretul cel cel mai mare posibil pe piata!!! si atunci de ce nu-si permite SMURD si medic in echipajele de pompieri? daca tot sunt dotati cu aparatura medicala...? pop**atia asteapta putina gandire de la cei care investesc atatia bani... dar noi ne-am obisnuit sa gandeasca unul pentru toti si ceilalti sa-l aplaude...

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de AdinaS
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de AdinaS
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Pag 1 din 2

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.