zaharuri
Diabetul zaharat si kinetoterapia
Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Ce este diabetul? Diabetul este o boala metabolica, cu evolutie lunga, manifestata prin cresterea glicemiei (normal 0,8 - 1 g 0/00), aparitia zaharurilor in urina; clinic bolnavul prezinta polidipsie (dorinta mare de lichide), polifagie (foame exagerata) si poliurie (cantitati mari de urina emise). Tipuri de diabet Clasificarea diabetului: Tip 1: caracterizata prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas, conducand la lipsa totala de insulina, ea aparand mai ales la copii si tineri dar poate aparea si la adult. Tip 2: caracterizat prin prezenta unei cantitati insuficiente de insulina sau o anomalie a utilizarii insulinei de catre organism. In ambele cazuri, glicemia creste. Diabeticul prezinta frecvent diverse supuratii (ex: abcese, furuncule, infectii urinare, infectii ale unor plagi) si paradontoza, scadere in greutate, vedere incetosata, uscaciunea mucoasei bucale. Aceste simptome sunt datorate nivelului ridicat al glicemiei. Persoanele cu... [continuare]
Intoleranta la lactoza
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza. Aceasta conditie clinica este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana. Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera cantitatea de lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi, in general, lipsite de pericol. Cauze Unele din cauzele intolerantei la lactoza sunt cunoscute. De exemplu, diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea... [continuare]
Rezistenta la insulina
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Ce este insulina Insulina este un hormon esential secretat de celulele beta din pancreas si implicat in metabolizarea zaharurilor din organism. Fara acest hormon, organismul se afla in imposibilitatea de a converti alimentele consumate in energie utilizabila. Intelegerea rezistentei la insulina contribuie la intelegerea modului in care functioneaza insulina in organism. Imediat dupa consumarea produselor alimentare, o parte dintre alimentele digerate sunt desfacute in glucoza - principala sursa de energie a organismului. Pancreasul raspunde la cresterea cantitatii de glucoza din sange prin secretia de insulina. Majoritatea celulelor din organism contin receptori ai insulinei, care ajuta la asimilarea acesteia la nivel celular. Rolul insulinei Odata ce insulina ajunge in interiorul celulei sunt activate alte cai metabolice, care permit glucozei sa intre in celule si sa le furnizeze energia necesara pentru mentinerea functionalitatii si vietii. Alte roluri ale... [continuare]
Generalitati Doar una dintre urmatoarele afirmatii este adevarata. Stiti care...? • Cariile sunt cauzate de alimente cu un grad ridicat de aciditate, cum este lamaia. • Daca aveti o carie, cu siguranta, o veti observa. • Dupa tratarea cariei, dintele nu se va mai deteriora. Raspunsul corect il veti afla din randurile urmatoare. Zaharul este principala cauza de aparitie a cariilor Mit si adevar. In realitate, acidul ajuta la dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala si este responsabil de formarea cariilor. Bacteriile se hranesc cu glucide iar zaharul este unul dintre acestea. Orezul, painea, cartofii si fructele sunt de asemenea carbohidrati. In urma consumului de zaharuri, bacteriile produc acidul care ataca dintele, astfel, in interiorul acestuia se formeaza o cavitate la care nu ajunge nici periuta de dinti, nici ata dentara. Deoarece bacteriile metabolizeaza continuu carbohidratii si produc acid, cavitatea se mareste treptat. Atentie! Nu conteaza cantitatea... [continuare]
Definitie Carbohidratii sau glucidele (zaharurile) sunt substante nutritive indispensabile si esentiale pentru functionarea normala a organismului uman. Acestia sunt prezenti in natura sub diverse forme: • carbohidrati simpli alcatuiti din: - zaharuri care contin o singura molecula (glucoza, fructoza si galactoza), asimilate cu rapiditate de organism; - zaharuri care contin doua molecule, cele mai cunoscute sunt zaharul alb rafinat fabricat din trestie sau sfecla de zahar (fructoza si glucoza). Lactoza este zaharul care se gaseste in lapte si maltoza. • carbohidratii complecsi sunt forma preferata de combustibil a organismului, sunt stocati in muschi si se descompun mai incet decat glucidele simple si sunt constituiti dintr-un lant relativ lung de molecule de glucoza: - amidonul face parte din compozitia legumelor radacinoase si a tuberculilor; - glicogenul este o forma sub care glucoza este depozitate in organism, cu o compozitie asemanatoare amidonului; -... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate
Autor: SfatulMedicului
Introducere Daca o persoana se confrunta cu cresterea in greutate in ciuda unui regim alimentar sanatos, poate fi suspectata o problema de sanatate. In majoritatea situatiilor, cresterea in greutate sau imposibilitatea reducerii numarului de kilograme, sunt puse pe seama supraalimentatiei sau regimului alimentar bogat in zaharuri si grasimi, si nicidecum pe seama problemelor de sanatate sau a medicamentelor administrate. Intradevar, principalii factori ai cresterii in greutate sunt mesele imbelsugate si sedentarismul, insa, trebuie subliniat faptul ca exista si anumite afectiuni si medicamente utilizate pe scara larga care pot contribui cresterea numarului de kilograme si/sau ingreunarea/stoparea procesului de slabire. Hormonul masculin Probabil ca oricine ar putea crede ca 40 sau chiar mai multe kilograme in plus ar putea fi un semn ca ceva este in neregula. Cu toate acestea, mai mult de 10% dintre femeile aflate la premenopauza care sufera de sindromul ovarului... [continuare]
Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]
Generalitati Te-ai apucat de dieta, poate chiar ai inceput sa slabesti, dar foamea nu-ti da pace? Visezi la platouri pline de mancare sau dulciurile din vitrina iti fac cu ochiul... esti gata sa abandonezi dieta? Nu mai e cazul! Va voi prezenta cateva trucuri simple pentru a scapa de senzatia chinuitoare de foame. Citricele, aliati de nadejde Mananca o jumatate de grepfrut inainte de masa sau bea un suc de portocale proaspat stoarse. Pe langa faptul ca te va hidrata, iti va oferi si necesarul de vitamina C din organism, ceea ce iti va intari sistemul imunitar. Renunta la hidratii de carbon Pentru a-ti controla foamea, renunta la hidratii de carbon. De fapt, aportul exagerat de zaharuri, mai ales al celor rafinate, permite eliminarea rapida a insulinei care favorizeaza depunerea lor sub forma de trigliceride. Din cauza acestor zaharuri rafinate, pancreasul secreta mai multa insulina pentru arderea zaharului consumat. Asadar, insulina produsa in exces... [continuare]
Generalitati Ciocolata este o sursa bogata de zaharuri, grasimi si compusi neuroactivi, printre care cofeina, tetrahidro beta-carbonide, serotonina si alte amine biogene. Oricare dintre acesti compusi neuroactivi pot avea efect pozitiv sau negativ asupra activitatii epileptice cerebrale. Pentru unii bolnavi, care manifesta convulsii recurente, ciocolata ar trebui evitata. Totusi altii o pot tolera bine sau chiar o pot folosi ca parte a dietei de control a convulsiilor. Prima linie de tratament este medicatia antiepileptica, iar modificarile dietei pot fi considetate complementare medicatiei prescrise. Factori de risc Cofeina Cofeina se gaseste in mod natural in ciocolata deoarece este prezenta in boabele de cacao. Cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat continutul sau in cofeina este mai mare. Tabelele nutritionale arata ca o ciocolata cu 70-85% cacao ofera 80 mg cofeina in fiecare 100 gr de produs. Consumul a 30 de grame de ciocolata neagra ofera o cantitate similara... [continuare]
Carbohidrati
zaharuri, glucide (glucoza, fructoza, amidon etc.), substante care contin in molecula doar atomi de carbon (C), hidrogen (H) si oxigen (O). [continuare]
Sete
dorinta de a bea. Cauze - Senzatia de sete se manifesta datorita stimularii anumitor receptori nervosi atunci cand sangele prea concentrat (adica prea bogat in saruri, in zaharuri si in anumite alte substante) traverseaza hipotalamusul. Fenomenul se produce atunci cand subiectul nu bea suficiente lichide si lasa organismul sa se deshidrateze, atunci cand alimentatia este dezechilibrata (prea bogata in saruri, de exemplu) sau cand varsaturi importante, o diaree, o transpiratie abundenta, o hemoragie, arsuri intinse, un tratament diuretic provoaca o pierdere lichidiana excesiva. Potomania (sete permanenta si de nepotolit) poate semnala un diabet insipid sau zaharat, o tulburare psihica (polidipsie psihogena senzatie de sete exagerata, consecutiva unei afectiuni psihiatrice), o insuficienta renala tratata prin luarea de medicamente ca fenotiazinele sau o hemoragie grava. [continuare]
Digestie
Ansamblu al proceselor mecanice si biochimice care asigura transformarea si absorbtia alimentelor. Dupa ce a fost inghitit, bolul alimentar trece in faringe, apoi in esofag si ajunge in stomac datorita unui mecanism involuntar care pune in actiune muschii peretelui esofagian (peristaltism). - In stomac, alimentele sufera modificari care permit absorbtia lor ulterioara de catre intestinul subtire: digestia gastrica asigura stocarea lor si faramitarea lor mecanica, sterilizarea lor partiala si degradarea unor proteine. Stomacul poate stoca pana la aproximativ un litru de alimente care sunt transformate aici de secretiile gastrice Aceste secretii, produse de catre glandele gastrice, contin acid clorhidric si enzime digestive (indeosebi pepsina, necesara digestiei proteinelor). Mici contractii, propagate aproximativ din 20 in 20 de secunde de catre paturile musculare, permit amestecarea alimentelor cu secretiile si imping amestecul obtinut, chimul, catre partea inferioara a... [continuare]
Cetina de negi (juniperus sabina)
Cetina de negi face parte din familia Cupressaceae si apartine florei spontane din zonele montane europene si regiunilor cu clima temperata. In Romania este intalnit pe stancariile si grohotisurile calcaroase din Muntii Apuseni, dar este si cultivat ca arbore decorativ in parcuri. Este o planta lemnoasa scunda (atinge in jur de 80 cm maxim), vesnic verde, cu tulpini taratoare si are aspect de tufa. Frunzele sunt solzoase, alipite pe ramura, semirigide, inguste, ascutite terminal. fructele sunt pseudobace carnoase, sferice, verzi la inceput si apoi negre- albastrui brumate. Dintre substantele chimice ce intra in componenta plantei amintim: tanin, zaharuri, rezine, ulei volatil ce contine sabinol (este toxic).Principala sa calitate este ca ajuta la indepartarea negilor. In fitoterapie se folosesc fructele sau frunzele. Uz extern: - cheratozele pielii, negi, dureri reumatice - sub forma de comprese cu infuzie de fructe si frunze, tinctura. Efecte... [continuare]
Porumbar (prunus spinosa)
Porumbarul face parte din familia Rosaceae si este raspandit in Europa, Asia, Caucaz si Africa de Nord. In Romania Porumbarul creste in luminisuri, pe pasuni si fanete, dar mai ales la margine de paduri, urcand adesea pana la 1600 de metri. Este un arbust salbatic, care atinge inaltimea maxima de 1-2 metri. Ramurile sale sunt spinoase, tulpina este bine ramificata. Frunzele sunt ovale, uneori paroase si dintate pe margini. Florile apar inaintea frunzelor, in lunile aprilie- mai, au miros puternic si acopera in intregime ramurile; petalele sunt albe, ovale. Fructele sunt globuloase, albastrui-negricioase, cu aspect brumat la maturitate, foarte astringente. Compozitia chimica a plantei: flavone, saruri de magneziu si potasiu, quercetin, kemferol, acizi organici, glicozizi cianhidrogeni si glicocamferozide, flavonozizi, zaharuri, antocianini, prunicianina, acizi organici, polifenoli, saruri de calciu si magneziu, gumirezine. Calitatile Porumbarului sunt:... [continuare]
Anason (pimpinella anisum l.)
Planta medicinala anuala, de cultura, cu putine frunze, dintate si inflorescente umbrelate de forma ovala, mici si albe. fructele sunt in forma de stea, acoperite de un par aspru, scurt. Contin semninte din care se prepara infuzii. Au gust aromat si miros placut. Acestea au in compozitie ulei volatil format din anetol, metilcavicol, cetone, adelhide anihica si acetica, colina, protide, lipide, amidon, zaharuri si substante minerale. Fructele coapte se recolteaza din luna iulie pana in septembrie, recomandabil dimineata sau seara. In scop medicinal se folosesc fructele uscate pentru ca au efect carminativ, galactogog dar si expectorant. Anasonul se utilizeaza si in gastronomie, pentru aromatizarea mancarurilor. Uz intern: - fructe - bronsite, stimularea secretiei lactate, combaterea oxiurozei, sindrom dispeptic gastric, meteorism, colici abdominale (recomandat si sugarilor si copiilor mici), stimuleaza digestia, apetitul si... [continuare]
Aminoplasmal hepa 10
Ce este Aminoplasmal Hepa 10 si pentru ce se utilizeaza Indicatii Profilaxia si tratamentul encefalopatiei hepatice (afectarea sistemului nervos datorita concentraț iei de amoniac in sange). Aport de aminoacizi pentru nutritia parenterala la pacientii cu insuficienta hepatica severa si encefalopatie hepatica iminenta sau manifesta clinic. Reechilibrarea balantei aminoacizilor in cazul afectiunilor severe ale ficatului. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doze recomandate In functie de necesitatile individuale: - Doza uzuala recomandata este de 0,7–1,0 g aminoacizi/kg si zi (7 - 10 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l/kg si zi). - Doza maxima recomandata este de 1,5 g aminoacizi/kg si zi (15 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l/kg si zi). In cazurile in care exista concomitent insuficienta renala,... [continuare]
Calciu-d3 masticabil, comprimate masticabile
Ce este Calciu - D3 masticabil si pentru ce se utilizeaza Indicatii Calciu D3 Plus sunt comprimate masticabile care contin calciu si vitamina D3, ambele substante ajutand la formarea oaselor. Calciu D3 Plus se utilizeaza pentru prevenirea si tratarea carentelor de calciu si vitamina D in randul varstnicilor si drept supliment pentru tratamentul specific al osteoporozei. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Calciu D3 Plus exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este un comprimat administrat de doua ori pe zi. Comprimatele pot fi mestecate sau supte. Daca utilizati mai mult decat trebuie din Calciu D3 Plus Daca utilizati mai mult decat trebuie din Calciu D3 Plus, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Daca uitati sa utilizati Calciu D3 Plus Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu... [continuare]
Omicral, capsule
Prezentare OMICRAL se prezinta sub forma de capsule nr.0, de culoare verde opac, ce contin microgranule sferice de culoare bej-galbui. Cutie cu 1 blister Al/Al cu 4 capsule Cutie cu 1 blister Al/Al cu 6 capsule Cutie cu 4 blistere Al/Al a cate 4 capsule Cutie cu 3 blistere Al/Al a cate 6 capsule Cutie cu 8 blistere Al/Al a cate 4 capsule Cutie cu 3 blistere Al/Al a cate 5 capsule Compozitie OMICRAL face parte grupa farmacoterapeutica: Antiinfectioase, antimicotice Are o mare afinitate fata de tesuturile keratinoase cum sunt pielea si unghiile, ca si fata de tesutul vaginal. Concentratiile terapeutice persista in piele timp de 2 pana la 4 saptamani dupa intreruperea tratamentului, in functie de durata acestuia. Concentratiile terapeutice din tesutul vaginal sunt mentinute timp de inca 2-3 zile dupa intreruperea unui tratament, in functie de durata acestuia. Itraconazol poate fi de asemenea distribuit in sebum, sudoare, plamani, rinichi, ficat, oase, stomac, splina si... [continuare]
Priorix, vaccin rujeolic, urlian si rubeolic, liofilizat
Indicatii Priorix este indicat pentru imunizarea activa fata de rujeola, oreion si rubeola. Priorix nu trebuie administrat daca: ati avut vreodata o reactie alergica la Priorix sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului, inclusiv la neomicina (un antibiotic). Substanta activa si excipientii sunt listati la sfarsitul prospectului. Simptomele unei reactii adverse pot include eruptie pe piele insotita de mancarimi, dificultati in respiratie si umflarea fetei si a limbii. aveti vreo boala care slabeste sistemul imunitar luati vreun medicament care poate slabi sistemul imunitar sunteti insarcinata Priorix nu trebuie administrat daca oricare dintre afirmatiile de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Doze si mod de administrare Se recomanda administrarea unei singure doze de 0,5 ml de vaccin reconstituit. Deoarece schemele de vaccinare pot diferi de la o tara la alta, acestea... [continuare]
Laevolac, solutie orala
Ce este Laevolac si pentru ce se utilizeaza Indicatii Laevolac contine un laxativ denumit lactuloza. Acesta face scaunul de consistenta mai moale si mai usor de eliminat, atragand apa in intestin. Medicamentul nu se absoarbe in organismul dumneavoastra. Laevolac se utilizeaza in: - tratamentul simptomelor constipatiei; - tratamentul unei boli speciale a ficatului (encefalopatia porto-sistemica). Mod de administrare Luati intotdeauna Laevolac exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Luati-va dozele la aceeasi ora in fiecare zi. Doza poate fi administrata o data pe zi, de exemplu la micul dejun sau impartita in doua doze pe zi. inghititi medicamentul rapid. Nu il tineti in gura. Puteti sa luati Laevolac solutie orala in forma nediluata sau diluat intr-un lichid. Folositi paharul dozator furnizat. Pe durata tratamentului cu laxative, trebuie sa consumati lichide in cantitati... [continuare]
Laurina
Ce este Laurina si pentru ce se utilizeaza Indicatii Laurina este folosit pentru a preveni sarcina. Cand este luat corect (fara comprimate uitate), riscul de a ramane gravida este foarte mic. Mod de administrare Cand si cum sa luati comprimatele Blisterul de Laurina contine 21 de comprimate filmate: 7 galbene (numerotate 1 -7), 7 rosii (numerotate 8-14) si 7 comprimate albe (numerotate 15-21). Luati-va comprimatul in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora, cu o cantitate suficienta de lichid, daca este nevoie. De fiecare data cand incepeti un nou blister de Laurina , luati comprimatul galben cu numarului 1 din coltul stanga sus al blisterului. Alegeti din cele 7 etichete pe cea corespunzatoare zilei din care incepeti Laurina.Lipiti-o pe blister, deasupra randului de comprimate galbene. Aceasta va va permite sa verificati daca ati luat zilnic comprimatul. Urmariti directia sagetilor pana cand luati toate cele 21 comprimate. Deci, utilizati mai intai comprimatele galbene, apoi... [continuare]
Nurofen sirop copii
Prezentare Cutie cu 1 flacon din PET cu 100 ml suspensie orala si seringa pentru administrare orala din PP cu piston din PE. Compozitie 5 ml suspensie orala contin, ca substanta activa, 100 mg ibuprofen si excipienti: polisorbat 80, glicerina, maltitol lichid, zaharina sodica, acid citric monohidrat, citrat de sodiu, guma Xantan, clorura de sodiu, aroma de capsuni (Strawberry 500244E), bromura de domifen, apa purificata. In cutie se afla o seringa pentru administrare orala. Indicatii Nurofen pentru copii apartine unui grup de medicamente ce amelioreaza senzatia de durere, inflamatia si febra. Pentru ce este folosit Nurofen pentru copii? Nurofen pentru copii este folosit pentru a ameliora febra si durerea la sugari si copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 12 ani. Nurofen pentru copii amelioreaza febra asociata unor afectiuni, precum: raceala, gripa, varicela, pojar, oreion sau febra post-imunizare. Nurofen pentru copii amelioreaza durerea usoara sau moderata de diverse... [continuare]
Glime tad, comprimate
Ce este GlimeTad si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glimepirida face parte din grupul de medicamente denumit sulfonamide, medicamente ce reduc glucoza sanguina. Glimepirida este indicata in tratamentul diabetului zaharat de tip II, atunci cand dieta, exercitiul fizic si scaderea in greutate, singure, nu sunt eficiente. Mod de administrare Luati intotdeauna GlimeTad exact asa cum v-a prescris medicul. Intrebati medicul sau farmacistul daca aveti nelamuriri. Medicul va va spune cate tablete de GlimeTad sa luati si pentru cat timp trebuie sa continuati administrarea lor. Acestea variaza de la persoana la persoana si medicul ajusteaza numarul de tablete si concentratia potrivite pentru dumneavoastra. Doza obisnuita recomandata la inceputul tratamentului este de 1 mg GlimeTad zilnic, dar medicul o poate creste la fiecare 1-2 saptamani de tratament. Doza maxima recomandata este de 6 mg Glime Tad pe zi. Glimepririda poate fi folosita in asociatie cu insulina, daca diabetul nu... [continuare]
Glimeran, comprimate
Ce este Glimeran si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glimeran comprimate este indicat in tratamentul diabetului zaharat de tip 2, insulino-independent, atunci cand regimul alimentar, exercitiile fizice regulate si scaderea greutatii corporale nu pot mentine glicemia la valori normale. Mod de administrare Doza trebuie stabilita de catre medic. Sa nu luati mai mult decat v-a prescris medicul. Verificati eticheta cu atentie pentru a sti cat trebuie sa luati si cat de des. Doza de glimepirida trebuie stabilita numai de catre medic. Pacientul nu trebuie sa intrerupa tratamentul, sa modifice doza sau regimul alimentar decat la recomandarea medicului. Doza de glimepirida se stabileste in functie de rezultatele testelor metabolice (determinarea glicemiei si glucozuriei); este preferabil sa se administreze doza minima de eficace. In timpul tratamentului este necesara monitorizarea metabolica regulata. Doza initiala recomandata este de 1 mg glimepirida o data pe zi. Daca este necesar... [continuare]
Lipofundin mct/lct 200 mg/ml emulsie perfuzabila
Ce este Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml si pentru ce se utilizeaza Indicatii Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml este o emulsie de uleiuri in apa. Uleiurile din Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml furnizeaza energie si contin acizi grasi esentiali care sunt necesari pentru procesele de crestere sau recuperare din organismul dumneavoastra. Vi se administreaza Lipofundin MCT/LCT 200 mg/mlprin picurare in vena (perfuzie) ca parte a unui regim de nutritie deoarece nu puteti manca in mod adecvat sau nu puteti fi hranit prin intermediul sondei. Mod de administrare Acest medicament se administreaza prin perfuzie (picurare) intravenoasa, adica prin intermediul unui mic tub direct intr-o vena. Urmatoarele doze sunt recomandari pentru indrumarea dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide cantitatea din acest medicament de care aveti nevoie si cat de mult timp veti avea nevoie de tratament cu acest medicament. Adulti Doza uzuala este de0,7 - 1,5glipide/kg/zi. O doza maxima de 2,0 glipide kg/ziar... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter