Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

sulfitii din vin

Astmul bronsic la adolescenti si adulti

Astmul bronsic la adolescenti si adulti

Actualizat la data de: 27 Martie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Pacientii cu astm bronsic au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot apare din cand in cand sau in cazurile severe in fiecare zi. Crizele de astm pot apare pe toata perioada vietii (boala cronica), ele putand fi controlate prin tratament medicamentos. Astmul bronsic produce dificultati respiratorii deoarece poate produce inflamatia bronhiilor (principalele ramificatii ale traheei ce patrund in plamani). Inflamatia debuteaza gradat si in timp poate determina contractia muschilor situati in jurul bronhiilor (bronhospasm). Acest efect poate duce la ingustarea sau blocarea cailor respiratorii, ingreunand respiratia, ceea ce poarta denumirea de episod acut de astm (denumit si atac, exacerbare sau criza). Episoadele acute de astm bronsic pot fi rare sau dese, usoare sau severe. Cel mai des simptomele pot fi controlate la domiciliu folosind un plan de actiune (plan scris in care se precizeaza care sunt medicamentele necesare si cand este necesar un... [continuare]

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]

Astmul bronsic la copii

Astmul bronsic la copii

Actualizat la data de: 11 August 2022

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Copiii cu astm bronsic au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot apare din cand in cand sau, in cazurile severe, in fiecare zi. Crizele de astm bronsic pot apare pe toata perioada copilariei (boala cronica), ele putand fi controlate prin tratament medicamentos. Astmul bronsic produce dificultati respiratorii, deoarece poate produce inflamatia bronhiilor (principalele ramificatii ale traheei ce patrund in plamani) copilului. Inflamatia debuteaza gradat si in timp poate determina contractia muschilor situati in jurul bronhiilor (bronhospasm). Acest efect poate duce la ingustarea sau blocarea cailor respiratorii ale copilului, ingreunandu-i respiratia, ceea ce poarta denumirea de episod acut de astm (denumit si atac, exacerbare sau criza). Episoadele acute de astm bronsic pot fi rare sau dese, usoare sau severe. Cel mai des simptomele pot fi controlate la domiciliu, folosind un plan de actiune (plan scris in care se precizeaza care sunt... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Afectiuni ale sistemului digestiv

Afectiuni ale sistemului digestiv

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas. Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si... [continuare]

Cefaleea – simptom comun, cauze multiple

Cefaleea – simptom comun, cauze multiple

Actualizat la data de: 24 August 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Generalitati despre cefalee In timpul vietii, majoritatea persoanelor se confrunta cel putin o singura data cu un episod de cefalee, adica o durere resimtita la nivelul capului sau al fetei, de diferita intensitate si durata, care cedeaza sau nu la administrarea unor calmante, insa cel mai important aspect care trebuie elucidat este cauza care declanseaza acest simptom. Simptomatologie Cefaleea se poate manifesta sub forma unei dureri ascutite, pulsatila sau de intensitate redusa, dar constanta, se poate dezvolta brusc sau poate aparea treptat, iar durata ei poate fi de la ore pana la cateva zile in functie de cauza. Pe langa aceste caracteristici, trebuie avute in vedere simptomele care insotesc durerea respectiva pentru stabilirea unui diagnostic corect. De multe ori, cefaleea nu reprezinta un semnal de alarma, insa daca apare alaturi de senzatie de lesin, convulsii, confuzie sau dificultati de vorbire/ intelegere/ vedere, dificultate la mers, amorteli, parestezii si... [continuare]

Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa

Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este regimul alimentar sanatos Un regim alimentar sanatos este, in cazul copiilor, baza cresterii si dezvoltarii lor armonioase si, in cazul adultilor, previne aparitia unor boli cronice. Ce trebuie sa contina Un regim alimentar de calitate contine o varietate mai mare de legume si fructe, cereale integrale, proteine, lactate semidegresate si uleiuri sanatoase. De asemenea, are un continut scazut de grasimi de tip saturat si trans, dar, si de sare si zahar. Toate aceste caracteristici duc la un aport corespunzator de vitamine, minerale si macronutrienti (adica proteine, glucide si grasimi). Importanta regimului alimentar sanatos Un consum scazut de legume, leguminoase si fructe, adaosul de zahar si glucide rafinate, un aport crescut de alimente procesate si sedentarismul sunt factorii care contribuie la aparitia obezitatii, atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor. Prevenirea si tratamentul obezitatii la populatia pediatrica poate reduce comorbiditatile pe... [continuare]

Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?

Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]

Alimentele care va pot provoca migrene

Alimentele care va pot provoca migrene

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumati si recurenta migrenelor. De altfel, regimul alimentar s-a dovedit a fi responsabil, in 30% dintre cazuri, de instalarea durerilor de cap intense, insotite de stari de ameteala, greata si slabiciune corporala. Din fericire, identificarea alimentelor care pot stimula declansarea simptomelor migrenei ajuta la reducerea frecventei acestor episoade neplacute, odata ce sursele alimentare periculoase sunt excluse din dieta zilnica. Legatura dintre migrene si alimentatie Migrenele sunt o afectiune dureroasa, deseori debilitanta, care afecteaza un procent seminificativ din populatia Pamantului. Cu toate ca oamenii de stiinta nu au putut stabili cu exactitate cauzele migrenelor si ce se intampla concret in timpul acestor crize, expertii medicali cred ca durerile sunt cauzate de un flux prea mare de sange care invadeaza vasele sanguine de la nivel cerebral. Acestea din urma ajung sa exercite o presiune... [continuare]

Reactia alergica la muraturi

Reactia alergica la muraturi

Actualizat la data de: 29 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti. Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei. Sensibilitatea la sulfit Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente. Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave,... [continuare]

Intoleranta si alergiile la alcool

Intoleranta si alergiile la alcool

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt folositi pentru a spori aspectul si aroma alimentelor si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Faciliteaza procesarea, ambalarea si depozitarea. Cu toate acestea, mai multi aditivi alimentari s-au dovedit a avea consecinte negative deosebit de grave asupra sanatatii, inclusiv consumul peste masura al aditivilor alimentari obisnuiti, asa cum este sarea, poate fi daunator. Unii aditivi alimentari sunt mai periculosi decat altii. In continuare este lista celor mai importanti aditivi alimentari care trebuie evitati si efectele nocive pe care le au asupra organismului: Indulcitori artificiali Aspartamul (E951), cunoscut mai mult ca Nutrasweet si Equal, se gaseste in alimentele "de dieta" sau etichetate ca fiind "fara zahar". Aspartamul este un neurotoxin si s-a dovedit a fi cancerigen. Afecteaza memoria pe termen scurt, iar componentele acestui indulcitor pot duce la tumora cerebrala, limfom, diabet, scleroza... [continuare]

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]

Buna ziua, as dori sa aflu daca aceste medicamente merg bine impreuna si daca dauneaza sau nu, de asemenea daca modul de administrare este corect. Dimineata iau o pastila de Piracetam 800mg impreuna cu una de MemoPlus Energizer si una de Lecitina Forte 1200 Doppel Herz, iar la pranz si seara iau cate una de Piracetam 800mg. De asemenea, sub ce nume se gaseste Colina in farmacii? Am inteles ca piracetamul functioneaza bine alaturi de colina, nu stiu ce doze trebuie sa iau. De cand iau aceste pastile simt imbunatatiri foarte mari, avand in vedere ca, inainte eram molesit toata ziua,ma simteam depresiv, nu ma simteam motivat sa fac nimic, si uitam absolut orice. Dupa doua saptamani in care am luat aceste pastile ma simt foarte activ, tin minte absolut tot ce am facut in ziua respectiva, si am observat si ceva imbunatatiri ale vederii. Citesc mai multe carti, retin mai mult, ma implic in conversatii cu alti oameni, imi vin idei foarte multe, ma simt creativ si dornic de... [continuare]

Comunitate medicala

Alergie la alcool?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

De cand sunt in relatie cu sotul meu am inceput sa beau alcool in weekend (10 ani). De cca 6 luni sunt in terapie si mi-am dat seama ca obiceiul de a consuma alcool nu este al meu, l-am preluat de la partenerul meu. Totusi imi face placere sa mai beau un pahar de vin in weekend sau la o poveste dar observ ca mi se face imediat un rau general, ameteala si greata si dupa doar doua inghitituri. Suspectez ca este vorba tocmai de aceasta asociere, de constientizarea faptului ca nu imi apartine obiceiul, sau poate experienta cu alcoolici in copilarie. As vrea sa stiu ce analize se fac pentru a determina daca sunt alergica sau daca consumul de alcool mi-a provocat vreo afectiune care acum face intolerabil consumul. P.S. nu este ceva ce as vrea sa discut cu medicul de familie. [continuare]

Kefungin, crema

Din Medicamente

Ce este Kefungin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Nizoral crema este un medicament care contine ketoconazol, pentru tratamentul infectiilor produse de fungi (ciuperci). Nizoral 20 mg/g crema este utilizat in tratamentul infectiilor fungice ale pielii si ale celor produse de ciuperci, care pot aparea pe maini, picioare, zona genitala, trunchi, plica inghinala, pielea capului, fata, piept sau spate. Anumite infectii ale pielii, recunoscute prin petele maro roscat insotite de cruste galbene sau albicioase pe fata si piept (dermatita seboreica), sunt de asemenea tratate cu Nizoral crema. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Nizoral 20 mg/g crema exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. NIZORAL 20 mg/g CREMa ESTE NUMAI PENTRU UZ EXTERN Fiecare tub de Nizoral 20 mg/g crema este sigilat. Folositi capacul pentru a perfora sigiliul. Cat de des trebuie sa utilizati Nizoral 20 mg/g... [continuare]

Am 18 ani.. si ocazional beau. Am baut vodka cu suc.. dar nu stiu cat. Cert este ca in seara aia am vomitat de 3 ori. Dimineata eram rosu la fata..iar cu trecerea timpului se agrava. Cam in o ora am ajuns sa fiu "rosu ca racu" si ardeam.. Mi s-a spus ca e de la tensiune.. acum dupa o zi.. mi-au ramas ceva pete pe fata.. dar nu foarte rosii..cat sa se observe putin. Se vor duce? Puteti sa imi spuneti exact ce mi s-a intamplat? Multumesc [continuare]

as vrea sa stiu mai multe lucruri despre astm si ce tratamente naturiste as putea sa ii fac?De cate ori pe an se merge la salina pentru asta?Daca o sa se faca bine sau o sa trebuiasca tot timpul sa depinda de medicatie? [continuare]

Pagina 1 din 1 (20 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »