Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

salmonelozele

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal

Actualizat la data de: 05 Martie 2019

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Cancerul este definit ca o aglomerare de celule cu morfologie anormala, acestea cresc rapid si formeaza diferite mase, numite tumori. In cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul intestinului (colon si rect). Cancerul colorectal este denumirea comuna folosita in clinica pentru cancerul de colon cat si de rect, pentru ca au simptome foarte asemanatoare. Cancerul colorectal este a treia cauza de cancer in SUA, cat si in Europa si apare mai frecvent in randul persoanelor peste 50 de ani. Daca este diagnosticat in stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ usor si uneori chiar vindecat, dar din cauza ca in majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, acest tip de cancer este a doua cauza de deces secundara unui proces neoplazic (pe primul loc situandu-se cancerul pulmonar). Cauze Nu este cunoscuta cauza exacta a cancerului colorectal. Majoritatea cazurilor debuteaza prin aparitia unor vegetatii mici sau... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Febra recurenta: cauze si simptomatologie

Febra recurenta: cauze si simptomatologie

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2022

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta febra recurenta? Temperatura centrala a corpului uman este situata in mod fiziologic in jurul valorii de 37 ° C, valoare care poate fi modificata in functie de varsta, gen, sarcina sau alte situatii la care organismul incearca sa se adapteze. Variatii ale temperaturii intre 37-38 ° C sunt incadrate ca stare de subfebrilitate, iar febra este reprezentata de valorile care depasesc 38 ° C, substratul fiziopatologic al acesteia fiind caracterizat de dezechilibrul creat intre producerea si pierderea de caldura. Febra recurenta este o patologie acuta de natura infectioasa care intereseaza articulatiile, cordul si sistemul nervos, manifestata prin episoade febrile delimitate de perioade in care pacientul se afla in afebrilitate. Aceasta este incadrata din punct de vedere etiologic in grupul boreliozelor deoarece sursa ei este reprezentata de spirokete din genul Borrelia care se transmite la oameni prin vectori precum paduchele sau capusa. Astfel, sunt mentionate... [continuare]

Rezistenta la antibiotice

Rezistenta la antibiotice

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Uneori este necesar sa luam antibiotice, acele medicamente care ne ajuta in lupta impotriva unei infectii bacteriene. De la descoperirea lor si pana in prezent, acest domeniu s-a dezvoltat forte mult, astfel incat antibioticele sunt forte la indemana pentru tratamentul multor intectii bacteriene si boli, sustinand vindecarea. Cealalta fata a monedei este insa rezistenta la antibiotice. Descoperirea antibioticelor Probabil cea mai cunoscuta poveste despre descoperirea antibioticelor este legata de descoperirea intamplatoare a penicilinei de catre Alexander Fleming in anul 1928. Si nu pe nedrept, deoarece aceasta a reprezentat un punct de plecare important in dezvoltarea unui antibiotic eficient. Introducerea acestora in practica medicala reprezinta probabil cea mai mare realizare a medicine secolului XX, schimband drastic medicina moderna (folosirea lor permit proceduri moderne complexe, cum ar fi transplantul de organe si operatiile pe cord deschis) si marind... [continuare]

Salmonelozele

Salmonelozele

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati salmonelozele reprezinta un tip de toxiinfectii alimentare cauzate de bacteria Salmonella. Exista mai multe tipuri ale acestei bacterii: Salmonella typhimurium si Salmonella enteritidis, acestea sunt cele mai frecvente tipuri intalnite in SUA. In fiecare an, aproximativ 40000 de cazuri de salmoneloza sunt raportate in SUA. Deoarece cazurile usoare nu sunt diagnosticate sau raportate, numarul real al infectiilor poate fi de 30 de ori mai mare. salmonelozele sunt mai frecvente vara decat iarna. Copiii sunt cei mai susceptibili sa faca salmoneloza; copiii mici, varstnicii si persoanele cu deficiente ale sistemului imun fac formele cele mai grave ale infectiei. Cauze Se poate contacta salmoneloza prin consumarea de alimente contaminate cu Salmonella. Aceasta se poate intampla in urmatoarele situatii: -alimentul poate fi contaminat in timpul procesului de pregatire a mancarii -alimentul poate fi contaminat prin manipularea lui cu maini nespalate sau... [continuare]

Salmonelioza sau salmoneloza

Din Dictionar Termeni

boala infectioasa provocata de o salmonella, bacterie Gram negativa care paraziteaza tubul digestiv al vertebratelor. Cauze - Salmonellozele, care prezinta numeroase varietati, sunt transmise pe cale digestiva (toxiinfectie alimentara) fie prin ingestia de apa - provenind adesea dintr-o fantana, fie prin ingestia de alimente care contin bacteria (fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, lapte, oua). In unele cazuri, bacteria este transportata pe hrana prin intermediul mustelor, plecand de la materiile fecale infectate; hrana mai poate fi infectata atunci cand este manipulata de catre purtatori de salmonelle. salmonelozele afecteaza indivizii fie in cazuri izolate, fie iau forma unor epidemii, in particular in colectivitati (cantine, focare, spitale). Simptome si semne - Acestea variaza dupa germenele responsabil: gastroenterita febrila, care survine la 24-48 ore de la ingestia alimentului contaminat si care este responsabila de diaree si de varsaturi sau... [continuare]

Inundatiile: afectiuni provocate

Inundatiile: afectiuni provocate

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Deoarece in ultima perioada natura s-a dezlantuit frecvent ne-am propus sa va prezentam care sunt consecintele inundatiilor asupra sanatatii si calitatii vietii! Inundatiile reprezinta un factor de risc pentru sanatatea celor care traiesc in zonele calamitate din cauza contaminarii apei potabile; atat apa din fantani cat si cea de la robinet pot fi contaminate motiv pentru care acestea nu vor fi utilizate, nici macar pentru spalarea dintilor. Pentru consum si igiena se recomanda numai folosirea apei imbuteliate. Apa ramasa in urma inundatiilor este o sursa reala de infectie; din aceasta cauza copiii nu vor fi lasati sa se joace in apa, intreaga casa va fi curatata cu dezinfectant lichid iar jucariile copiilor si tacamurile vor fi sterilizate. Potrivit expertilor, jucariile din plus si saltelele de pat ar trebui aruncate deoarece pot fi focare de bacterii si fungi. Din cauza mizeriilor aduse de ape, a hranei pregatita necorespunzator si a rozatoarelor si... [continuare]

Cate oua este recomandat sa consumi zilnic

Cate oua este recomandat sa consumi zilnic

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale sunt o sursa importanta de calciu, proteine si vitamine, dar nu pot fi consumate la discretie, intrucat pot cauza probleme grave de sanatate. Numarul de oua consumate pe zi, fara a risca o problema de sanatate, depinde de fiecare individ in parte. Astfel, daca persoana este sanatoasa, poate manca si doua-trei oua pe zi, insa daca este diagnosticata cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul marit, va trebui sa se limiteze la un consum de maximum cinci oua pe saptamana. In schimb, copiii pot consuma si sase oua pe saptamana, fiindca ei au un necesar de lipide mai mare. Trebuie tinut cont de faptul ca un ou contine aproximativ 220 de miligrame de colesterol, fiind practic unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol. De aceea, medicii avertizeaza ca un consum excesiv de oua poate conduce la probleme grave de sanatate, precum ateroscleroza. Totodata, specialistii de la Scoala Medicala de la Harvard, SUA, rec [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile

Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

HOTARARE Nr. 589 din 13 iunie 2007 privind stabilirea metodologiei de raportare si de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al ARTICOLUL 78 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. ARTICOLUL 1. In vederea implementarii sistemului de alerta precoce si raspuns rapid privind prevenirea si controlul bolilor transmisibile, se aproba fisa unica de raportare, prevazuta in anexa*) care face parte integranta din prezenta hotarare. ARTICOLUL 2. Pentru bolile transmisibile marcate cu "(T)" din fisa unica de raportare prevazuta la ARTICOLUL 1, toti furnizorii de servicii medicale au obligatia sa declare telefonic cazurile depistate, indata dupa depistare, la serviciul de supraveghere si control al bolilor transmisibile din cadrul autoritatii de sanatate publica judetene si,... [continuare]

Diaree

Din Dictionar Termeni

Stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa. Poate fi insotita de colici abdominale, greturi si varsaturi, febra si chiar scaune cu sange. Diareea acuta este cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar, iar cea cronica este cel mai frecvent determinata de o afectiune inflamatorie a intestinului. Cauzele bolii sunt: stresul social si psihic, unele medicamente, alimentele alterate, apa de baut poluata, alergiile alimentare, salmoneloza, gastrita, colita, afectiunile renale si intestinale. Diareea acuta - Aceasta emisie de scaune lichide si frecvente este caracterizata printr -un debut brutal si o duraia limitata. Diareele acute sunt provocate de germeni, paraziti sau virusuri. Ele se contracteaza prin ingestia apei sau a alimentelor infectate sau prin transmiterea fecalelor contaminate la gura prin intermediul mainilor. Unele cazuri de diaree infectioasa, in majoritate de origine microbiana, sunt contagioase prin... [continuare]

Sumetrolim, comprimate

Din Medicamente

Ce este Sumetrolim si pentru ce se utilizeaza Indicatii infectii de cai respiratorii superioare si inferioare, bronsiectazie, pneumonii inclusiv cea cu pneumocystis carinii, sinuzite, faringite, otite medii, amigdalite. infectii de tract urinar: pielonefrite acute si cronice, cistite, uretrite. infectii gastrointestinale: salmoneloze, dizenterie bacilara, enterocolite, colecistite, colangite. Infectii ale pielii si ale partilor moi ; piodermite, furunculoza, abcese. infectii ale sferei genitale: uretrite gonococice, prostatite, anexite. Alte infectii bacteriene: osteomielite acute si cronice, bruceloza acuta, nocardioza. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Comprimatul trebuie luat cu un volum mare de lichid, de preferat dupa mese. Pentru o vindecare completa este important ca administrarea acestor comprimate... [continuare]

Cotrimoxazol, comprimate

Din Medicamente

Indicatii terapeutice Infectiile cailor respiratorii superioare si inferioare (inclusiv laringita si angina), bronsitele cronice în faza acutizarii, pneumoniile de diversa etiologie, inclusiv cu pneumocystis carinii (si la bolnavii de sida), empiem pleural, scarlatina, meningita, absces cerebral, osteomielita, sepsis, boala bronsiectazica în faza de acutizare, otita medie, tusa convulsiva, infectii renale si ale tractului urinar (cistita, uretrita, prostatita, pielonefrita), gonoree acuta si cronica, infectiile gastrointestinale (febra tifoida si paratifoida, dizenterie, salmoneloze, enterite, adjuvant în tratamentul holerei), colicistita, colangita, bruceloza acuta, nocardioza, infectiile pielii si tesuturilor moi (inclusiv furunculoza, impetigo, erizipel, foliculita purulenta, acnee, plagi infectate), toxoplasmoza (în cadrul terapiei asociate). Descrierea preparatului Comprimate de culoare alba sau alba cu nuanta galbuie, cu suprafata plata, secabile, cu margini bine... [continuare]

Servicii medicale   Clinica boli infectioase I - Adulti: - diagnosticul, tratamentul si monitorizarea hepatitelor virale acute si cronice active - diagnosticul, tratamentul si monitorizarea infectiei HIV/SIDA - diagnosticarea bolilor de ficat prin PHB + markeri virali si incarcaturi virale - diagnosticarea bolilor febrile prelungite de cauza neprecizata - monitorizarea si tratamentul infectiilor sistemice imunocauzatoare si imunodeprimative - paracenteze - punctii biopsii hepatice - punctii pleurale, rahidiene - tratamentul infectiilor severe de diferite etiologii - tratamentul meningitelor tuberculoase - venoculturi, recoltari de diverse produse patologice (spute, coproculturi, uroculturi, secretii purulente, punctionare de colectie) - zoonoze   Clinica boli infectioase II - Adulti: - asistenta medicala de varf in patologia bolilor infectioase, cu monitorizarea in dinamica a parametrilor clinico-biologici si microbiologici: - hepatite acute si/sau cronice cu... [continuare]

Imunoglobulina d (sange) ig d

Din Analize Medicale

Testul de sange al imunoglobulinei D ajuta la determinarea nivelului de IgD din sange. Este util la diagnosticarea mieloamelor si a deficientelor imune. Exista 5 tipuri principale de imunoglobuline; fiecare tip, care difera in functia si distributia pe tot corpul. Cele 5 tipuri sunt: IgA, IgG, IgE, IgD, IgM. Imunoglobulina D (IgD) se gaseste cel mai adesea pe suprafata celulelor imune speciale numite celule B (tip de limfocite), unde ajuta la reglarea functiei celulelor B. IgD activeaza de asemenea anumite celule imune. IgD apare in mod normal in ser in cantitati mici. Cresterile concentratiilor de imunoglobulina serica apar datorita proliferarii imunoglobulinelor policlonale sau oligoclonale in afectiunile hepatice (hepatita cronica, ciroza hepatica), infectii acute si cronice, boli autoimune, precum si in sangele ombilical al nou-nascutilor cu infectii intrauterine si perinatale. Cresteri ale concentratiei serice de imunoglobulina sunt observate in gamapatii monoclonale, cum... [continuare]

Comunitate medicala

Interpretare analiza

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Constipatie

Baietelul meu in varsta de 1 an si 10 luni are scaune moi si dese, 3-4 scaune/ zi, uneori apoase. La indicatia medicului de familie - pediatru i-a fost facuta o coprocitograma. Rezultat: 7 leucocite / camp. Imi spuneti va rog daca rezultatul e in intervalul valoriilor normale? Ce mai indicati ca investigatii suplimentare? Multumesc anticipat pentru raspuns. [continuare]

Pagina 1 din 1 (17 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »