principiile nutritive
Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni
Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale
Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]
Suplimentele nutritionale
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din traiul de zi cu zi. Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente sunt necesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca sunt luate fara o indrumare de specialitate. Este adevarat ca, din nefericire, datorita solicitarilor vietii moderne, oamenii au tendinta la o alimentatie dezechilibrata care nu reuseste sa le aduca toate principiile nutritive de care au nevoie. Mesele traditionale , compuse din mai multe feluri de mancare si obtinute dintr-o varietate de materii prime sunt inlocuite cu snack-uri sau mancare de tip... [continuare]
Nutritia si alimentatia rationala la copil
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]
Generalitati Dieta Dukan este un plan alimentar dezvoltat de medicul francez Pierre Dukan in urma cu un deceniu, fiind gandit ca un tratament de reechilibrare ponderala pentru persoanele obeze. In timp, dieta Dukan a inceput sa fie adoptata de persoanele care isi doresc o pierdere rapida in greutate si nu vor sa urmeze o cura de slabire ce implica monitorizarea numarului de calorii sau cantarirea alimentelor inainte de consum. Dieta Dukan promite nu doar inlaturarea excesului ponderal, ci si sanse maxime de mentinere a greutatii corporale ideale pe termen lung. Principiile dietei Dukan Dieta Dukan este, in esenta, un plan nutritional hipocaloric, bazat pe consumul de proteine, care se imparte in 4 etape. Avantajele acestei diete sunt acelea ca alimentele permise pot fi consumate in orice cantitate, la orice ora a zilei, cata vreme meniul este constituit din proteine slabe. De altfel, proteinele se afla la baza tuturor celor 4 etape ale dietei Dukan, alaturi de taratele de... [continuare]
9 principii eficiente de slabit inspirate din dieta duke
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta Duke este un program modern de slabit dezvoltat de expertii Centrului de Fitness si Dieta Duke din Durham, Carolina de Nord, care a ajutat foarte multi pacienti supraponderali si obezi sa scape de greutatea in exces, astfel incat sa duca o viata mai sanatoasa si mai fericita. Programul special include un plan de dieta personalizat, antrenamente fizice, suport comportamental si consultatii medicale efectuate de specialisti. In acest mod, eliminarea kilogramelor in plus se realizeaza pe baza unor principii stiintifice eficiente, intr-un mediu profesionist. Intrucat dieta Duke nu presupune adoptarea unor masuri drastice pentru scaderea in greutate, ci respectarea unor principii dezvoltate de experti de-a lungul a patru decenii de cercetari, planul ofera rezultate valabile pe termen lung. Oricine se poate inspira din aceste principii de baza care s-au dovedit utile in mii de cazuri. Principiile sanatoase de slabit ale dietei Duke 1. Mancati pe saturate, insa... [continuare]
Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]
Vreau sa-mi dezvolt masa musculara doar a pieptului. Am bratele mari si intrebarea este: Daca iau suplimente de proteine doar in ziua in care lucrez pieptul la sala are efect doar asupra pieptului sau proteinele se raspandesc in tot corpul? Nu vreau sa se depuna pe brate si picioare caci le am dezvoltate si nu vreau sa le maresc masa musculara, decat pe cea a pieptului. Deci se depune in special la pectorali sau nu? [continuare]
Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]
Totul despre soia si beneficiile sale asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Asemanarea nutritiva a produselor din soia cu cea a proteinelor animale este izbitoare, conform nutritionistilor. Singura diferenta este ca aceasta nu iti furnizeaza si toxinele sau chiar hormonii pe care carnea, de exemplu, le contine din belsug. Gustul sau este mai mult decat delicios, diversitatea preparatelor in care poti sa o folosesti este uriasa, iar beneficiile pe care le are asupra organismului tau sunt numeroase. Iata tot ce trebuie sa stii despre soia si despre efectele benefice pe care le are acest aliment: Ce nutrienti si vitamine iti ofera produsele din soia Indiferent daca este vorba despre muguri de soia, despre boabe de soia fierte, despre tofu facut din soia sau chiar despre gustosul lapte de soia, acest aliment ii va furniza organismului tau vitamina C - care stimuleaza sistemul imunitar, acid folic - care sustine absorbtia complexului de vitamine B si care totodata contribuie. In cazul femeilor, la construirea unui sistem de aparare impotriva cancerului de... [continuare]
Generalitati In contrast cu majoritatea dietelor care au facut valva in ultimile decenii, programul Perricone, cel putin in forma sa actuala, nu pune accentul pe scaderea in greutate. Specialistii in dermatologie si nutritie (in frunte cu Dr. N. Perricone) care propun acest program, considera ca acest regim alimentar, la care se adauga vitamine si suplimente minerale, plus lotiuni si creme, incetinesc procesul de imbatranire, iar persoanele care urmeaza programul Perricone vor arata mai tineri si vor fi mai sanatosi. De asemenea, Dr. Perricone afirma ca aceasta dieta diminua procesele inflamatorii de la nivelul diferitelor organe si sisteme, imbunatateste metabolismul, induce o buna dispozitie si echilibreaza starea psihica. In plus, cordul este mai putin supus imbolnavirilor, riscul de cancer este redus semnificativ, densitatea osoasa este crescuta, pielea este refacuta si arata mai bine, sistemul imunitar este intarit si se poate pierde chiar si excesul... [continuare]
Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]
Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul pacientilor cu infectie HIV, mai ales cand infectia a atins stadiul SIDA, este foarte slabit, atat datorita bolii in sine, care prin caracterul cronic consuma rezervele energetice si nutritive, cat si datorita tratamentului. Pe acest teren pot sa apara o serie de afectiuni, numite oportuniste. Acestea pot fi relativ bine suportate de o persoana anterior sanatoasa, insa pe un fond de infectie HIV, ele pot face adevarate ravagii. Bolile cu caracter oportunist pot fi infectii (atat bacteriene si fungice, cat mai ales parazitare), si cancere. Una din aceste afectiuni oportuniste este si limfomul non - Hodgkin, a carui frecventa de aparitie este relativ crescuta in randul pacientilor HIV, dar ramane in limite reduse in populatia generala. Limfomul non - Hodgkin Datorita frecventei atat de crescute in HIV, limfomul non - Hodgkin este denumit de specialisti, in acest context, limfomul asociat HIV. Virusul imunodeficientei umane dobandite este un agent patogen... [continuare]
Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]
Sindrom pluricarential
Stare patologica rezultata ca urmare a unui aport redus sau absorbtie redusa a mai multor principii nutritive. [continuare]
Lapte
Produs de secretie a glandelor mamare. Contine principiile nutritive in conditii optime de sterilitate si digestibilitate: proteine, glucide, lipide, saruri minerale, anticorpi. [continuare]
Electovit, comprimate filmate
Ce este Electrovit si pentru ce se utilizeaza Indicatii Vitaminele sunt substante organice reclamate de organismul uman in cantitati mici pentru diverse procese metabolice. Ele nu sunt sintetizate in organism sau sunt, dar in cantitati prea mici ori insuficiente desfasurarii ciclurilor metabolice. Deficitul vitaminic poate rezulta dintr-o dieta inadecvata, datorata posibil unor cerinte crescute, fie in timpul sarcinii, fie induse de unele stari patologice, fie de interactia cu unele medicamente. Vitaminele pot fi folosite clinic pentru tratamentul preventiv si curativ al unui deficit specific, iar detalii privitoare la utilizarea lor in ceea ce priveste indicatia si modul de administrare sunt specificate in monografiile de specialitate. Aportul excesiv de vitamine hidrosolubile are un mic efect indezirabil, acestea excretandu-se rapid pe cale urinara, dar ingestia excesiva de vitamine liposolubile care se acumuleaza in organism constituie un potential pericol. Se considera in... [continuare]
Viplex, drajeuri
Compozitie Drajeuri continand - tocoferol acetat 3 mg; clorhidrat de tiamina 5 mg; acid ascorbic 50 mg; riboflavina 1,2 mg; clorhidrat de piridoxina 1,6 mg; colecalciferol 0,00625 mg; retinol acetat (500000 U.I.) 4 mg; nicotinamida 3 mg. Actiune terapeutica Vitaminele sunt substante organice reclamate de organismul uman in cantitati mici pentru diverse procese metabolice. Ele nu sunt sintetizate in organism sau sunt, dar in cantitati prea mici ori insuficiente desfasurarii ciclurilor metabolice. Deficitul vitaminic poate rezulta dintr-o dieta inadecvata posibil datorata unor cerinte crescute, fie in timpul sarcinii, fie indus de unele stari patologice, sau de interactiunea cu unele medicamente. Vitaminele pot fi folosite clinic pentru tratamentul preventiv si curativ al unui deficit specific, iar detalii privitoare la utilizarea lor in ceea ce priveste indicatia si modul de administrare sunt specificate in monografiile de specialitate. Aportul excesiv de vitamine... [continuare]
Euro net
EURO NET este parte a unei companii multinationale care distribuie produse naturiste si suplimente nutritive destinate sanatatii si bunastarii organismului, obtinute cu tehnologii avansate si la standarde europene de calitate. Produsele sunt distribuite prin intermediul celui mai inovativ sistem de afaceri actual, care revolutioneaza sistemele deja clasice de marketing in retea (Multi Level Marketing). EURO NET inseamna: - produse extraordinare destinate vindecarii, intretinerii si frumusetii dvs. - garantia calitatii si a unui bogat continut de principii active naturale in toate produsele comercializate - sansa unui stil de viata natural si sanatos - obtinerea independentei financiare si inceperea unei afaceri proprii - un sistem deschis, echitabil, modern, care imbina cu succes cele mai noi modalitati de distributie pentru a oferi o baza sigura de dezvoltare [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter