Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

pelagra

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Deficienta de vitamine

Deficienta de vitamine

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Dozele zilnice recomandate de vitamine trebuie atinse pentru prevenirea deficientei de vitamine, dar si pentru a se evita efectele secundare asociate cu supradozajul vitaminic. Daca dieta dvs. nu contine suficienti nutrienti sau daca asimilati cantitati prea mari de vitamine sub alta forma decat naturala, exista probabilitati de a manifesta diverse conditii, unele dintre ele cu potential grav. Vestea buna este ca deficienta de vitamine este rara in randul persoanelor care au acces la o mare varietate de alimente si care stiu sa alcatuiasca o dieta echilibrata. De exemplu, singurele persoane susceptibile de a experimenta o deficienta de vitamina E sunt sugarii nascuti prematur sau care au o greutate mica la nastere si persoanele cu tulburari metabolice care impiedica organismul sa absoarba grasimi. Organismul unui adult sanatos poate functiona, fara sa prezinte simptome vizibile, chiar si 10 ani cu o dieta deficitara in vitamina E. Nutritionistii folosesc... [continuare]

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2023

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]

Tumorile carcinoide din perspectiva oncologului

Tumorile carcinoide din perspectiva oncologului

Actualizat la data de: 11 Martie 2024

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Ce sunt tumorile carcinoide Tumorile carcinoide sunt un tip de tumori cu crestere lenta care se dezvolta in celulele sistemului endocrin, in special in celulele care produc hormoni. Ele pot aparea intr-o varietate de organe, dar sunt mai frecvente in tractul gastrointestinal (cum ar fi stomacul, intestinul subtire si intestinul gros) si in plamani. Etiologie Tumorile carcinoide au fost descrise prima data in anul 1888. Acestea au o incidenta de 2 la 100.000 de locuitori si sunt mai frecvente in grupurile de varsta 15-25 de ani si 65-75 de ani. Ele sunt alcatuite din celule neuroendocrine. Aceste celule sintetizeaza o varietate de polipeptide, amine biogene si prostaglandine. Actiunea acestor compusi determina aparitia unei constelatii de manifestari, ce alcatuiesc sindromul carcinoid, unul din cele mai vechi sindroame descrise. Totusi este greu de aratat, care compusi determina fiecare manifestare. Aceste tumori pot aparea la nivelul tractului gastrointestinal, la... [continuare]

Pelagra

Din Dictionar Termeni

boala provocata de o carenta in vitamina pp. pelagra exista in stare endemica in regiunile in care alimentatia este bogata in porumb si saraca in proteine animale, indeosebi in triptofan, precursor al vitaminei PP. Carenta in vitamina pp se asociaza destul de des cu o carenta in vitaminele grupului B, indeosebi in alcoolismul cronic. Ea se traduce prin tulburari cutanate (roseata, mancarimi, ingrosare a pielii), digestive (afte, diaree, varsaturi), nervoase si mintale (insomnie, dureri de cap, confuzie si depresie, tulburari de memorie, atingere a nervilor membrelor inferioare). Tratamentul consta in administrarea de vitamina PP si intr-un regim suficient de bogat in proteine animale. [continuare]

Vitaminele si mineralele

Vitaminele si mineralele

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]

8 beneficii uimitoare pentru sanatate ale complexului de vitamine b

8 beneficii uimitoare pentru sanatate ale complexului de vitamine b

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Complexul de vitamine B se numara printre categoriile de nutrienti esentiale sanatatii organismului. Aportul zilnic corespunzator de vitamine B aduce o serie intreaga de beneficii, inclusiv un risc mai mic de atac cerebral si o functionare optima a metabolismului. Vitaminele B se regasesc in cerealele integrale si fortificate, in legumele verzi, lactate si carne. Doza zilnica recomandata de vitamine B Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine distincte, fiecare cu propria sa functie in organism si cu doza zilnica recomandata. Tiamina sau vitamina B1 trebuie sa fie furnizata organismului intr-o doza de 1,1 mg pe zi in cazul femeilor si de 1,2 mg pe zi in cazul barbatilor. Este necesara in transmiterea impulsurilor nervoase si ajuta la metabolizarea carbohidratilor si a anumitor aminoacizi. Cele mai bune surse de tiamina sunt painea si cerealele fortificate. Riboflavina ajuta la transformarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor in energie.... [continuare]

Abc-ul vitaminelor

Abc-ul vitaminelor

Actualizat la data de: 03 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele sunt compusi organici necesari bunei desfasurari a functiilor organismului. Acestea trebuie sa fie preluate preponderent din alimente, deoarece corpul nu le poate produce in totalitate. Aportul insuficient de vitamine conduce la instalarea unor deficiente cauzatoare de boli. Studiati indelung de oamenii de stiinta, acesti nutrienti ascund informatii importante pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Clasificarea vitaminelor Vitaminele se clasifica in doua categorii principale: - Vitaminele solubile in grasimi. Sunt depozitate in tesuturile grase ale corpului, sunt mai usor de absorbit in organism (prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul lipidelor) si raman in corp perioade lungi de timp (vitaminele A, D, E si K). - Vitaminele solubile in apa. Sunt depozitate in corp perioade scurte, fiind eliminate prin urina. Asadar, trebuie sa fie inlocuite mai des decat vitaminele solubile in grasimi (vitaminele C si complexul vitaminic B). In... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?

Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Cum se manifesta o carenta vitaminica Vitaminele sunt elemente nutritive organice, vitale pentru sanatatea si functionarea normala a tuturor celulelor, tesuturilor si proceselor organismului. Este important sa aveti o dieta echilibrata, care sa contina o mare varietate de alimente pentru a obtine toate vitaminele de care aveti nevoie. In caz contrar, carentele isi vor face simtita prezenta. Anemie pernicioasa Aceasta afectiune este cauzata de cele mai multe ori din cauza lipsei vitaminei B12 din organism. Simptomele includ oboseala, confuzie, apetit scazut, piele palida, diaree sau constipatie, amorteala in degete si o limba rosie, umflata. Centrul Medical al Universitatii din Maryland recomanda administrarea zilnica a cel putin 2,4 micrograme de vitamina B12. Daca organismul dumneavoastra nu este capabil sa absoarba in mod adecvat substantele nutritive esentiale, ati putea avea o tulburare digestiva. Consultul medical este foarte important in acest caz. Simptomele... [continuare]

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]

Totul despre foame si infometare

Totul despre foame si infometare

Actualizat la data de: 01 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un om cu adevarat infometat ar manca orice, de la hainele de pe el pana la... cel mai bun prieten. Afla si alte lucruri despre infometare si efectele ei. „Mi-e foame” este una din replicile pe care le auzim sau le rostim zilnic. De fapt, intr-o lume in care a obtine mancare inseamna un drum pana la frigider sau cel mult pana la supermarket, putini stiu ce este foamea adevarata, aceea care te-ar aduce in stare sa mananci orice sau sa colectionezi poze cu mancare. Ce pot manca oamenii cu adevarat infometati Un sofer care a ramas captiv timp de o luna in masina lui inghitita de o avalansa a supravietuit pentru ca si-a mancat hainele. A inceput cu pantofii de piele, apoi a trecut la sosetele si caciula de lana, mestecandu-le bine, iar la final a mancat si tricoul din bumbac. El a spus ca s-a inspirat din povestea „omului care si-a mancat cizmele”, un explorator american din anii 1800 care, in cursul unei expeditii a devenit atat de... [continuare]

buna ziua, am un baiat de 10 ani si de ceva vreme cam octombrie 2009 ii cade parul la ceafa . prima data era cat o moneda de 10bani apoi s-a extins tot circular acum a ajuns aproape de 5-7cm.am fost la dermatolog si a spus ca, este vorba de pelagra.si sa ii dau cu alopexi solutie. nu am vazut o imbunatatire din moment ce s-a marit.din pacate baiatul sufera din cauza colegilor.nu stiu ce sa ii mai dau.multumesc [continuare]

Vitamina pp

Din Dictionar Termeni

vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta in... [continuare]

Acid pantotenic

Din Dictionar Termeni

Vitamina B3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea, modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]

Vitamina b3

Din Dictionar Termeni

vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]

Niacina

Din Dictionar Termeni

vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]

Limba boului (anchusa officinalis)

Din Plante medicinale

Limba boului este planta din flora spontana din regiunile cu clima temperata din Europa. La noi in tara apare ca flora spontana prin pasuni, fanete uscate, pe marginea semanaturilor, padurilor, drumurilor, de la campie pana in regiunea montana, dar este cultivata uneori in gradini. Planta poate ajunge pana la inaltimi de 1 m, este acoperita cu perisori aspri, frunzele sunt ascutite la varf, iar florile hermafrodite sunt de culoare albastra sau roz. Lastarii tineri, florile si frunzele sunt comestibile, avand gustul asemanator cu cel al spanacului. Frunzele uscate au un puternic parfum de mosc.substantele chimice care intra in alcatuirea plantei sunt: alantoina, acid salicilic, consolidina, colina, mucilagii, substante minerale, ulei volatil, etc. Principalele calitati ale plantei sunt: diuretica, emolienta, antiscorbutica, diaforetica, antibiotica, emolienta, antigutoasa, anticanceroasa, antiinflamatorie, cicatrizanta, expectoranta, digestiva, usor analgezica. In... [continuare]

Vitamin b complex, sirop

Din Medicamente

Compozitie Fiecare 5 ml contin: vitamina b1 5 mg; vitamina b2 2 mg; nicotinamida 20 mg; vitamina b6 2 mg; panthenol 3 mg. Actiune terapeutica Vitaminele B sunt implicate in metabolismul glucidic, lipidic si proteic. Asocierea acestor vitamine are un efect tonic asupra sistemului nervos si a functiei gastrointestinale; stimularea apetitului si a digestiei; combaterea iritabilitatii, a asteniei. Doze si mod de administrare Adulti: 2 - 3 linguri de sirop pe zi. Copiii: 1 - 2 lingurite de sirop pe zi. Copii mici: 1/4 - 1/2 lingurite de sirop de 2 - 3 ori/zi. Siropul poate fi administrat si diluat prin amestecare cu apa, suc de fructe etc. Atentie! Coloratia galbena a urinei se datoreaza Vitaminei B2 . Indicatii Beriberi, sub-beriberi, pelagra; pentru profilaxia si tratamentul deficitului de vitamine aparut dupa tratamentul cu antibiotice sau chimioterapice; necesar crescut de vitamine in perioada de convalescenta a unor boli infectioase (boli tropicale), parazitare, diaree... [continuare]

Vitamina pp, fiole

Din Medicamente

Compozitie Fiole continand nicotinamida 0,10 g/2 ml. Actiune terapeutica Vitamina PP este vitamina antipela-groasa avand o actiune vasodilatatoare cu predominanta periferica. Indicatii pelagra si toate manifestarile acesteia. lupus eritematos, prurit, degeraturi, eritrodermie, acnee. Astm bronsic, diateza exsudativa; hipertensiune arteriala, arterite. Hipo- si aclorhidrie. hepatite. inflamatii ale cailor biliare; glomerulonefrite acute difuze, infarcte renale. intoxicatii saturninice si barbiturice. Doze si mod de administrare 60-100 mg pe zi, mai multe saptamani, in injectii intramusculare sau intravenoase, foarte lent. Contraindicatii Sindroame hemoragice de origine capilara. Reactii adverse Aparitia de senzatii de caldura, inrosirea fetei si a corpului, greata, eritem de tip urticarian; dispar de obicei dupa 1-3 ore. [continuare]

stomatita bucala , din ce cauze apare si ce tratament se face pentru ea? am urmat de mai multe ori o reteta cu vitamina A,B2,B6,GLICERINA etc. pe moment se ameliora , insa dupa 2-3 saptamani reaparea din nou. Am incercat cu diferite ceaiuri (gargara,spalaturi),dar fara rezultate bune. multumesc!!! [continuare]

Comunitate medicala

Info rog

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Refluxul gastroesofagian

In atentia Dr. Cristian Irina, va spuneam de intolerantala la B complex, aceste manifestari apar numai dupa administratarea B-urilor; va rog, de asemenea ,sa-mi spuneti cite zile se face cura cu B complex. Cu multumiri. [continuare]

Comunitate medicala

Durere in piept

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Am o durere in piept! Nu o am tot timpul,ci doar periodic,dar totusi destul de des. De vreo saptamana parca am tot timpul o senzatie de emotie tot timpul,ca si cum m-ar trece niste fiori la aflarea unei vesti. Nu stiu cauza declansarii acestei stari. Cand am aceasta "criza" simt ca si cum ceva m-ar apasa pe piept,nu prea tare si parca inima bate mai puternic. Ce afectiune as putea avea,ce a provocat-o si cat este de perioculoasa? [continuare]

Pagina 1 din 1 (25 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »