Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

patrunjelul

Reactii ale pielii cauzate de plante

Reactii ale pielii cauzate de plante

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Maria Zarva
Medic specialist medicina generala

Generalitati Incidenta maxima a problemelor de la nivelul pielii, determinate de actiunea plantelor, se inregistreaza primavara si vara, odata cu explozia de vegetatie si iesirile tot mai dese in natura, fie pentru a ne relaxa, fie pentru a lucra in gradina. Plantele ne pot afecta pielea in mod: • mecanic - prin lezarea pielii de catre spinii sau perii fini de pe tulpina; • iritativ - prin substantele chimice continute de tulpina, frunze, fructe, seminte. De asemenea, plantele pot produce alergii, reactii fotosensibile si urticarie.Unele plante pot determina mai multe tipuri de reactii la nivelul pielii, in acelasi timp. De exemplu, lalelele produc reactie alergica locala (dermatita de contact), dar si o reactie alergica sistemica (urticaria). Tipuri de dermatita Iata cele mai frecvente tipuri de dermatita produsa de catre plante: Dermatita mecanica - se produce prin inteparea sau abraziunea pielii cu spinii sau perii fini de pe suprafata plantelor. Aceste leziuni se... [continuare]

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat). Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri. patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din... [continuare]

Comunitate medicala

Patrunjel

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Remedii naturiste

Buna ! .Am o nelamurire . Care e mai bogat in vitamine si minerale ,raDAcina de patrunjel ,, sau frunzele verzi ? Multumesc [continuare]

Patrunjelul (petroselinum crispum)

Din Plante medicinale

Planta medicinala, aliment si condiment bianuala, cultivat in majoritatea zonelor de relief in tara noastra. Radacina este conica, groasa, de culoare alba. Frunzele sunt aromate, sectate, mici ca dimensiune. Florile sunt de culoare alba, grupate in umbele. Fructul este o dicariopsa, de culoare verde-cenusie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina, fruzele si fructele (semintele).patrunjelul contine glucide, proteine, vitamine (mai ales vitamina c), minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide, flavonoizi. Are efect expectorant, diuretic, tonic, antioxidant, stomahic, carminativ, hipotensiv, antispastic.patrunjelul este folosit si in gastronomie, pentru aromatizarea preparatelor culinare. Uz intern: - edeme, infectii, astenie, tulburari de circulatie sanguina, hipertensiune, boli reumatice, vermifug, intoxicatii cu alcool, anorexie,meteorism si colici abdominale, dismenoree, amenoree, astm bronsic, stimuleaza secretia lactata, litiaza... [continuare]

Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni

Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni

Actualizat la data de: 04 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati patrunjelul este una dintre cele mai populare plante in bucatariile din toata lumea. Este atat un aliment, cat si un medicament natural recunoscut pentru proprietatile sale. Planta se foloseste cu totul atat in preparate, cat si in scop fitoterapeutic. In literatura de specialitate este cunoscut sub denumirea de Petroselinum crispum si exista dovezi ca a fost folosit inca din antichitate, in special datorita aromei sale deosebite, dar si datorita efectelor sale benefice pentru sanatate. Ce contine patrunjelul Putina lume stie faptul ca patrunjelul este mai bogat in vitamina C decat este lamaia sau portocala. Pe langa vitamina C, patrunjelul mai contine si vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K si E. patrunjelul contine si proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), glucide, lipide, flavonoizi si ulei volatil. Are un nivel ridicat de betacaroten, dar si de acid folic, clorofila si calciu. Beneficiile patrunjelului patrunjelul este cel... [continuare]

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Morcovii, denumiti stiintific Daucus carota, fac parte din familia legumelor radacinoase alaturi de patrunjel, pastarnac, marar, chimen etc si sunt consumati in intreaga lume, datorita gustului dulce si proprietatilor nutritive importante. Exista peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variaza de la nuanta portocaliu intens, pana la mov, galben sau alb. Cel mai frecvent, este consumata radacina morcovului, insa frunzele sale sunt si ele comestibile. Morcovii contin in proportie de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenusa si 0,2% grasimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai mare parte, din celuloza. Alte substante furnizate de aceste legume sanatoase sunt glucoza, xiloza si fructoza. Gustul dulceag se datoreaza acidului glutamic si altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar). Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de morcovi... [continuare]

Alimentatia in sezonul rece

Alimentatia in sezonul rece

Actualizat la data de: 13 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]

E adevarat ca ceaiul de patrunjel e bun pentru par ?? si ca sa l bei normal ..sau frunzele consumate chiar ajuta la mentinerea tineretii pielii si altele? [continuare]

Paralizie

Din Dictionar Termeni

paralizia este un simptom neurologic constand in imposibilitatea de a executa o miscare. Dupa provenienta, sunt 3 tipuri de paralizii : 1. Paralizia data de lezarea celulei nervoase motorii din maduva spinarii. Paralizia va fi limitata la muschii inervati de acel etaj al maduvei. 2. Paralizia data de lezarea fasciculului piramidal din scoarta cerebrala. Poate fi pe jumatate din corp (hemiplegie), fiind afectata miscarea voluntara. Miscarile reflexe (retragerea piciorului intepat) sunt bune. 3. Paralizia data de alterarea functionala a unor nervi. De exemplu, inhibitia unor centri motori (in isterii) care la un excitant electric cedeaza. Paraliziile pot fi dupa localizare, partiale (hemiplegii - pe 1/2 corp), paraplegii (partea inferioara a corpului), monoplegii (a unui singur membru). Este insotita de o intarire (rigiditate) a muschilor nefunctionali, dureroasa sau nu si duce la atrofie musculara. In caz de paralizie faciala, se aplica pe obraz o compresa calda cu otet de... [continuare]

sclipeti (potentilla erecta)

Din Plante medicinale

Sclipetii fac parte din flora spontana din Europa si America de Nord. In tara noastra planta poate fi intalnita in prin tufarisuri, pe pasuni sau in zone cu taieturi de padure, pana in zona sub- alpina. Sclipetii au in pamant un rizom bine dezvoltat, din care cresc tulpinile numeroase si subtiri, ce pot fi taratoare sau erecte. Frunzele sunt trifoliate si crestate pe margini, foarte asemanatoare cu cele ale patrunjelului. Florile sunt mici si galbene, alcatuite din 4 petale si infloresc din mai pana in septembrie. Dintre substantele chimice continute amintim: tanin galic, rosu de Tormentilla, acizii elagic si chinovic, rezine, mucilagii, substante minerale, vitamina K.Principalele proprietati ale plantei sunt: puternic astringenta, antimicrobiana, hemostatica, cicatrizanta rapida, antibiotic, antiinflamatoare. In fitoterapie este utilizat rizomul, ce trebuie recoltat in perioada septembrie-noiembrie. Uz intern: - boli intestinale, diaree, enterite,  hematurie, hemoragii... [continuare]

Asmatuiul (anthriscus cerefolium)

Din Plante medicinale

Planta creste in locuri umede si umbroase, in zona de stepa, in raristea padurilor, prin gradini si in special are parte de putina umbra. Florile sunt albe, sub forma de umbrela. Radacina este pivotanta, subtire, ramificata. Tulpina erecta, cilindrica, de 50-70 cm, este acoperita cu perisori moi. Frunzele sunt diachene tripenat-sectate. Asmatuiul este apreciat indeosebi pentru frunzele foarte aromate, amarui. In scop fitoterapeutic se utilizeaza lastarii floriferi, frunzele si fructele. Este o planta anuala, se poate cultiva din martie pana in in iunie, plantele rasar dupa doua saptamani dupa insamantare, iar in 30-40 de zile se pot recolta primele frunze. Frunzele si lastarii se recolteaza esalonat, treptat. Datorita continutului sau de vitamine, fier si esente asmatuiul este deosebit de apreciata in domeniile: culinar, curativ si, nu in ultimul rand, in cosmetica. Compozitie a chimica a plantei: ulei eteric ompus din glicozidul apiina, metilcavicol,... [continuare]

Alive! (fara fier)

Din Medicamente

Ce este Alive! si pentru ce se utilizeaza Indicatii Alive! (fara fier) este un mega nutrient cu o compozitie unica, 100% naturala, care mentine un nivel maxim de sanatate, imunitate si energie! Nutrientii din ALIVE! (fara fier) se absorb in circuitul sanguin in mai putin de 20 de minute, adica de 5 ori mai repede decat in cazul altor produse similare. Alive! (fara fier) contine cele mai bune ingrediente: minerale chelatate cu aminoacizi, extracte din fructe si legume procesate astfel incat sa-si mentina calitatile, puterea enzimatica si antioxidanta, extracte organice din ciuperci medicinale chinezesti si japoneze – toate ingredientele fiind testate in laborator pentru asigurarea puritatii si eficientei. Mod de administrare Cate 3 tablete/zi sau conform recomandarii consultantului de specialitate. Atentionari si precautii Contraindicatii A nu se asocia cu sulfonamide (Biseptol, Biseptim, Sumetrolim, Neoxazol) deoarece PABA interfereaza cu astfel de substante. Informatii... [continuare]

pentru prostata, SEMINTE DE DOVLEAC CRUDE . macina 2 kg de seminte de dovleac si ia cate o lingurita dimineata cu un pahar mare de apa si una seara, timp de 1 luna de zile , si apoi vezi rezultatul. continua pana i-ti trece . pt. infectii urinare ceai din patrunjel verde. [continuare]

pentru prostata, SEMINTE DE DOVLEAC CRUDE . macina 2 kg de seminte de dovleac si ia cate o lingurita dimineata cu un pahar mare de apa si una seara, timp de 1 luna de zile , si apoi vezi rezultatul. continua pana i-ti trece . pt. infectii urinare ceai din patrunjel verde. [continuare]

Comunitate medicala

Dureri stomac

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli intestinale

buna ziua ,, am probleme cu stomacul de undeva 4-5 ani shi nu-mi mai trece ,, am luat tratament de cateva ori cu complex de antibiotice si inhibitori de aciditate dar fara mai rezultate ,, La moment am dureri de stomac un deva in epi si mezo gastru .. arsuri la 1-2 ore dupa ce mananc .. Episoade dureroase am shi noaptea in timpul somnului cand matrezesc shi ma duc sa mananc ceva ca sa iimi treaca durerile .. In fiecare dimineata am dureri si greata usoara. Dupa ce maninc ma simt balonat si nici nu pot sa maninc mult ... (iau 4-5 mese pe zi,, uneori 6) In ultimul timp am obsevat ca am scaunul nedigerat ,, (morcov , patrunjel intreg nedigerat) Ajutati-ma va rog [continuare]

Comunitate medicala

Diversificare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

Buna ziua.Am o fetita de 6 luni si o saptamana si am inceput de 3 saptamani ,cu o saptamana pauza dupa prima saptamana (refuza sa manace ce ii dadeam),diversificarea fara nici un succes. Am inceput cu pireu de morcov fiert 3 zile,apoi pastarnac,patrunjel,cartof dulce respectand regula celor 3 zile. Am incercat si cu fructe:mar,pruna,caisa,banana. Nimic!Ori refuza sa deschida gurita ori daca o deschide se stramba si scoate afara.Este alimentata cu formula de la 2 luni jumate.Inainte de a incepe diversificarea avea un scaun pe zi,de cand ma chinui cu ea cu mancarea(mananca maxim 2 lingurite mici pe zi si alea ca ii fac diverse jocuri ca altfel nu ar deschide gura) are scaun o data la 2 zile(un pic mai tare la inceput).I-am dat si cereala,acelasi lucru,parca o idee mai bine.Luna trecuta nu a luat in greutate mai nimic. Nu stiu ce sa-i mai fac si ce sa-i mai dau.Lapte mananca binisor cam 700-800ml/zi. Ce ma sfatuiti sa fac? [continuare]

Buna ziua! Pentru a incepe sunt foarte revoltat impotriva sistemului acutal in care banii nostri nu ajung la bugetul sanatatii ci ajung in buzunarele hotilor si banditilor si de aceea noi trebuie sa scoatem bani grei din buzunar pentru orice banalitate cu toate ca platim si platesc o gramada de bani spre sistemul de sanatate si nu facem nimic, de aceea ma feresc de spitale, doctori etc pentru ca stiu ca voi fi tarat si restarat si voi plati bani grei pentru chestii banale. Acum sa incep cu problema mea... imi miroase limba foarte urat. Ma spal pe dinti dar degeaba, ma curat cu bicarbonat de sodiu sau mananc patrunjel , mirosul dispare temporar (30 de min) dupa care reapare din spatele limbii (dinspre gat), folosesc ata dentara regulat si am fost la dentist pentru control dar se pare ca nu e de acolo. Nu mi-a zis nimeni ca imi miroase gura dar simt eu ca limba e incarcata si miroase urat... adica daca dau cu limba pe mana las putin si miros are un miros urat. Daca dau cu degetu... [continuare]

Comunitate medicala

Alimentatia

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

buna tuturor am o fetita de 7 luni si mananca urmatoarele banana ,mar, biscuiti ,cereale, legume cartof telina pastarnac patrunjel dovlecel si ceapa iaurt si branza ce i-as mai putea da diversificarea am inceput-o la 5 luni va multumesc [continuare]

Iau marvelon21 si as dori sa stiu daca efectul anticonceptionalelor este anulat de vreunul din urmatoarele medicamente si plante: aspirina ampicilina neurofen modafen paracetamol ceai sunatoare ceai galbenele ceai patrunjel Dea asemenea, in cazul in care trebuie neaparat sa iau antibiotice si se bat cap in cap cu pilule(vine sezonul rece cu gripa :D ),care este modalitatea de a le imbina pe amandoua? Sau care este altenativa la antibiotice? [continuare]

Pagina 1 din 12 (354 rezultate)