Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

nutritie caz diaree

Diareea la copii - sfaturi dietetice

Diareea la copii - sfaturi dietetice

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala, incluzand atat cauze infectioase (microbiene, virale, parazitare), cat si neinfectioase (diete necorespunzatoare, tratament antibiotic prelungit). Diareea poate fi agravata prin regim alimentar necorespunzator, insa prin regim adecvat poate fi si ameliorata. Recomandarile specialistilor Printre sfaturile utile adresate de catre specialisti parintilor, se numara: Mentinerea alimentatiei normale Mentinerea unei diete cat mai normale, continand alimentele de baza, cu care copilul e deja obisnuit. Daca in trecut medicii recomandau instituirea unei diete hidrosaline, care avea drept scop punerea in repaus a tubului digestiv, insa cu asigurarea aportului de apa si electroliti, studiile clinice recente au demonstrat ca... [continuare]

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]

Diareea cronica

Diareea cronica

Actualizat la data de: 09 August 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Prezenta scaunelor moi, apoase, drumurile frecvente la baie pentru eliminarea scaunului si alte simptome persistente, neplacute sunt caracteristice tulburarii digestive numita diaree cronica. Oameni de toate varstele pot manifesta aceasta conditie care poate fi deosebit de periculoasa pentru copii si persoanele in varsta, intrucat poate provoca rapid deshidratare si trebuie sa fie tratata prompt pentru a se evita problemele grave de sanatate. La adultii sanatosi cel mai frecvent intalnit tip de diaree este cea acuta sau pe termen scurt, care dureaza cateva zile si, in general, dispare de la sine, fara nici un tratament special. Totusi, in cazul in care diareea dureaza mai mult de o saptamana si este insotita de deshidratare extrema, sete excesiva, gura si piele uscate, urinare in cantitati mici, slabiciune severa, ameteala, trebuie contactat urgent medicul. Este necesara interventia medicala atunci cand este prezenta durerea abdominala sau rectala, scaunul este... [continuare]

Tulburarile de nutritie ale persoanelor varstnice

Tulburarile de nutritie ale persoanelor varstnice

Actualizat la data de: 16 Iunie 2025

Dr Oana-Florentina Andrei
Medic Rezident Geriatrie si gerontologie

Varstnicii si alimentatia Alimentatia are un rol foarte important in mentinerea sanatatii si a calitatii vietii, mai ales in cazul varstnicilor. Multi se confrunta cu diverse tulburari de nutritie cauzate de factori biologici, psihologici si sociali care, intr-un final, pot duce la malnutritie supra- sau subponderabilitate). Dezechilibrele nutritionale pot avea consecinte grave, ducand in timp la afectarea sistemului imunitar, muscular si a functiilor cognitive. Cauzele tulburarilor alimentare Cauzele malnutritiei sunt complexe si multifactoriale, dar in procesul imbatranirii fiziologice au loc numeroase modificari ale aparatului digestiv care influenteaza nutritia: - atrofia mucoasei bucale si a papilelor gustative - scaderea secretiei de saliva - modificari dentare - scaderea aciditatii gastrice care creste riscul de malabsorbtie pentru calciu, vitamina B12 si fier - scaderea motilitatii intestinale care predispune la constipatie Cu toate acestea, functia... [continuare]

Automedicatia, un fenomen ce pune in pericol copiii Practicarea automedicatiei si utilizarea irationala a medicamentelor reprezinta o preocupare majora pentru sanatatea publica de la nivelul intregului glob. Conceptul de automedicatie implica utilizarea medicamentelor in scop curativ, dar fara a fi administrate la indicatia unui profesionist din domeniul medical. De asemenea, automedicatia poate fi considerata un act de obtinere si de consum de medicamente fara un sfat medical si care poate avea numeroase efecte negative, precum risipa de bani si substante medicamentoase, rezistenta la antibiotice, dependenta si sevraj, supradoza si chiar deces. Utilizarea abuziva a automedicatiei Trebuie cunoscut faptul ca aceasta practica este mult mai dezastruoasa la copii, unde dozele variaza in functie de greutatea si suprafata corporala. Pe de o parte, prin utilizarea unor doze prea mici de medicament vor fi produse efecte reduse ale acestuia, alaturi de riscul formarii rezistentei la... [continuare]

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]

Hipertensiunea - valori crescute ale presiunii arteriale

Hipertensiunea - valori crescute ale presiunii arteriale

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Cand presiunea arteriala are valori crescute, afectiune numita hipertensiune, presiunea exercitata de fluxul sangvin asupra peretilor arteriali este prea mare. Valorile crescute ale presiunii arteriale pot produce leziuni la nivelul arterelor coronare, inimii,creierului, ochilor si rinichilor si determina accelerarea aterosclerozei. Hipertensiunea mai este numita un "ucigas silentios" deoarece nu produce simptome decat la valori foarte ridicate si, fara ca pacientul sa aiba la cunostinta acest lucru, poate duce la aparitia unor leziuni majore, organice, in cazul in care nu este tratata. In cadrul masurarii presiunii arteriale se pot distinge doua valori: sistolica si diastolica. Presiunea arteriala sistolica reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali, in momentul in care inima a terminat de pompat sangele in circulatia sistemica (la sfarsitul contractiei). Aceasta valoare reprezinta prima sau cea mai mare valoare in cadrul masurarii... [continuare]

Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare

Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare

Actualizat la data de: 24 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este diareea Diareea poate fi descrisa pe scurt drept episoade de scaune moi, deplasari frecvente ale intestinului, balonare, crampe, gaze. Exista, de asemenea, si o continua stare de disconfort care va produce asemenea episoade de cel putin 2 ori. Cum se manifesta Diareea este o trecere la scaune moi sau apoase. Pentru unii, diareea este usoara si va disparea in cateva zile. Pentru altii, poate dura mult mai mult. Se poate pierde foarte mult lichid (ce duce la deshidratare) si se instaleaza o stare de slabire. Aceste lucruri pot duce la pierderi nesanatoase in greutate. Cauze Gripa stomacului este o cauza comuna de diaree. Tratamentele medicale, cum ar fi antibioticele si unele tratamente impotriva cancerului, pot provoca si ele diaree. Avand aceasta problema, uneori nu este nimic grav cu privire la acest lucru. Ce poate provoca diareea este o gripa la stomac sau consumarea unui aliment care a fost fie expirat, fie stomacul nu il tolereaza. [continuare]

Alimente care pot provoca diaree sau indigestie

Alimente care pot provoca diaree sau indigestie

Actualizat la data de: 03 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Legatura dintre alimentele consumate zilnic si predispozitia catre diaree si indigestie nu tine doar de tipul hranei ingerate, ci si cantitatea ei, momentul zilei in care este consumata si alte vulnerabilitati fiziologice ale fiecarui individ. Tulburarile digestive apar cel putin o data in viata, mai ales daca obisnuiti sa mancati prea mult, prea repede, in conditii de stres sau asociind hrana cu alcoolul. Un numar mare de persoane experimenteaza adesea reactii idiosincratice (pseudo-alergice), ceea ce inseamna ca anumite alimente tulbura echilibrul tractului gastrointestinal. Alimentele picante, zaharurile artificiale sau citricele sunt deseori cauza unui stomac deranjat. Cauzele indigestiei si ale diareei Diareea si indigestia sunt tulburari cauzate de regula de schimbari in obiceiurile alimentare. Nutritia incorecta poate declansa reactii neplacute ale corpului, alaturi de anumite afectiuni sau chiar de anxietate. Bolile cu simptome stomacale pot fi hernia,... [continuare]

9 greseli alimentare in cazul colitei ulcerative

9 greseli alimentare in cazul colitei ulcerative

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colita ulcerativa, un tip de boala inflamatorie intestinala, cauzeaza ulcere si inflamatii la nivelul tesutului intestinului gros sau al rectului. Persoanele care sufera de aceasta afectiune comit deseori greseli in dieta, care agraveaza semnificativ simptomele colitei ulcerative, precum crampele abdominale, balonarea sau diareea. Anumite alimente sau obiceiuri alimentare nu cauzeaza propriu-zis colita ulcerativa, insa o pot agrava. Evitati urmatoarele greseli in dieta daca suferiti de aceasta tulburare, pentru a tine sub control eficient simptomele foarte neplacute. Colita ulcerativa si dieta Dieta in cazul colitei ulcerative nu trebuie sa fie una restrictiva, intrucat organismul are nevoie de toti nutrientii pe care ii poate primi, de vreme ce episoadele recurente de diaree conduc la eliminarea multor substante nutritive importante. O persoana cu colita ulcerativa, care a observat reactii adverse la spanac, de pilda, poate sa evite intru totul consumul... [continuare]

Aș dori să știu cum pot administra furazolidon 25 mg, la bebe de 6 luni și 7 kg cu diaree severă.. are scaun apos aproape după fiecare 1-2 ore .. [continuare]

Malnutritia

Malnutritia

Actualizat la data de: 19 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Malnutritia este o problema majora de sanatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Alimentarea cu apa, canalizarea si igiena sunt foarte importante avand in vedere impactul lor direct asupra bolilor infectioase, in special, diareea. Problemele cu alimentarea cu apa, nutritia inadecvata si canalizarea sunt intalnite deseori in locurile in care nu exista conditii normale de trai. Impactul diareei recurente sau persistente cauzata de igiena precara, provoaca o sensibilitate la diareea infectioasa - intalnita mai ales in randul copiilor din tarile in curs de dezvoltare. Copiii sunt mai vulnerabili la efectele malnutritiei in special in perioada in care sunt sugari si in copilaria timpurie. Bebelusii nascuti prematur au nevoi nutritionale speciale, au nevoie de lapte fortifiat sau de formula de lapte special conceputa pentru prematuri. Bolile si modul in care acestea afecteaza oamenii Malnutritia inseamna in esenta, ca o persoana nu s-a hranit corect si... [continuare]

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Actualizat la data de: 09 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos

Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care sunteti insarcinata sau va doriti sa aveti un bebelus si luati in calcul o posibila sarcina, este foarte important sa respectati cateva recomandari minime pe care le fac specialistii in scopul unei sarcini normale, fara complicatii, finalizata cu aducerea pe lume a unui bebelus cat mai sanatos. Evitarea consumului de droguri este una din cele mai importante recomandari pentru o viitoare mamica, iar in aceasta categorie pot intra atat drogurile usoare (marijuana), cat si cele cu impact mult mai periculos (metamfetamine, cocaina, heroina). Interdictia specialistilor se manifesta si asupra unor substante de care tindem sa abuzam in viata cotidiana, dar al caror consum nu este in totalitate sigur, cum ar fi cafeaua sau tutunul. Acestea pot sa influenteze in mod negativ dezvoltarea bebelusului, mai ales daca sunt consumate in primul trimestru de sarcina, caracterizat prin formarea organelor interne esentiale. Malformatii congenitale,... [continuare]

Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?

Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?

Actualizat la data de: 04 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Alimente recomandate O dieta sanatoasa poate avea efecte pozitive si asupra activitatii sexuale. In cazul in care va doriti o activitate sexuala implinita, ingrijiti-va sistemul cardiac. Acestea sunt sfaturile date de autoarea Lynn Fischer in cartea „Un sex mai bun prin dieta”. In aceasta carte nu exista referiri la partea emotionala (desi acesta ar putea fi subiectul unei carti separate), ci la sistemul muscular care coordoneaza organul muscular situat la nivelul toracelui (cordul). In fond, oamenii, indiferent de varsta, necesita un flux sanguin ridicat la nivelul organelor genitale, pentru erectie si excitatie sexuala. Foarte multe persoane, cu tulburari ale coagularii, pot avea diverse tulburari in activitatea sexuala. Pentru a preveni acest lucru, Ficher prescrie o dieta bazata pe descoperirile doctorului Dean Ornish. Rezultatele studiului au aratat ca afectiunile cardiace pot fi reversibile printr-o dieta cu continut scazut in grasimi, efectuarea de exercitii... [continuare]

Malnutritia la varstnici

Malnutritia la varstnici

Actualizat la data de: 30 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O buna nutritie este foarte importanta pentru sanatatea varstei a treia, dar multi batrani nu mananca corect. Persoanele in varsta au un risc mai mare de a avea o nutritie inadecvata decat adultii tineri – si sunt mai susceptibili la probleme de sanatate legate de o dieta inadecvata. Multi adulti in varsta in azile au o stare de nutritie precara. In timp ce persoanele ingrijite la domiciliu sau cele care se ingrijesc singure merg mai bine, paternurile dietei neadecvate – numita si malnutritie – deseori incep acasa. Cunoasterea cauzele si pericolelor problemelor de nutritie este un aspect important in sanatatea persoanei varstnice. Problemele cauzate de malnutritie In timp, malnurtitia la persoanele varstnice poate duce la oboseala si la un risc crecut pentru afectiuni digestive , pulmonare si cardiace. Batranii malnutriti au un risc crescut pentru deces. Malnutritia slabeste sistemul imunitar, crescand riscul pentru pneumonie si ale infectii serioase.... [continuare]

Fibroza chistica sau mucoviscidoza

Fibroza chistica sau mucoviscidoza

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibroza chistica este o boala in care secretiile mucoase ale organismului au consistenta crescuta, sunt uscate si aderente. Acest mucus asemanator lipiciului se intareste si determina simptomatologie, afectand multe organe, in special plamanii si pancreasul. Persoanele care au fibroza chistica pot avea probleme respiratorii si afectarea plamanilor. Pot avea probleme cu nutritia sau digestia, cresterea si dezvoltarea. Nu exista tratament curativ pentru fibroza chistica si boala se agraveaza in timp. Durata medie de viata pentru oamenii cu fibroza chistica a crescut constant in ultimii 40 de ani. In medie, persoanele cu fibroza chistica traiesc pana la 30 de ani desi tratamente noi fac posibila prelungirea vietii pana in jur de 40 de ani. Cauze Fibroza chistica apare cand un copil mosteneste cate o gena de la ambii parinti. Aceasta se numeste gena transmembranara a fibrozei chistice si codifica o proteina reglatoare transmembranara a fibrozei chistice (CFTR).... [continuare]

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]

Uleiul de menta - beneficii pentru sanatate

Uleiul de menta - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Menta este o planta ale carei frunze si uleiuri sunt folosite pentru tratarea si ameliorarea multor conditii. Menta este utilizata in cazul racelilor, infectilior respiratorii si ale sinusurilor, tuse, inflamatia gurii si gatului, probleme digestive, arsuri stomacale, greata, varsaturi, greata de dimineata, sindrom de colon iritabil, crampe ale tractului gastrointestinal superior, ale cailor biliare, stomac deranjat, diaree, suprainfectie bacteriana a intestinului subtire, flatulenta, probleme menstruale, tulburari hepatice, etc. Uleiul de menta este aplicat pe piele pentru tratarea durerilor de cap, a celor musculare, ale nervilor, dintilor, bolilor articulatiilor, prurit, eruptii cutanate alergice, infectii bacteriene si virale, dar si pentru respingerea tantarilor. Menta aromatizeaza bauturile si alimentele din compozitia carora face parte. Planta mai este folosita ca parfum pentru sapunuri si cosmetice. Uleiul de menta Beneficiile pentru sanatate ale uleiului... [continuare]

Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa

Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa

Actualizat la data de: 27 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Clostridium difficile este o bacterie care provoaca diverse simptome, care variaza de la diaree la inflamatie a colonului, care poate pune in pericol viata bolnavului. Colita cu clostridium difficile afecteaza persoanele in varsta internate in spital pe termen lung sau care urmeaza tratamente medicamentoase pe termen lung si apare, de obicei dupa utilizarea antibioticelor. In ultimii ani, infectiile cu aceasta bacterie au devenit din ce in ce mai frecvente, severe si dificil de tratat. In fiecare an, zeci de mii de oameni se imbolnavesc de aceasta boala. In forma sa usoara, boala se poate ameliora daca se opreste administrarea antibioticelor. Simptomele difera in functie de tipul de antibiotic utilizat. Aparitia a noi tulpini Una dintre tulpinile agresive ale bacteriei produce mult mai multe toxine decat alte tulpini. Noua tulpina este mai rezistenta la multe dintre medicamente si a fost descoperita la oamenii care nu au frecventat spitale sau care... [continuare]

Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin

Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul pacientilor cu infectie HIV, mai ales cand infectia a atins stadiul SIDA, este foarte slabit, atat datorita bolii in sine, care prin caracterul cronic consuma rezervele energetice si nutritive, cat si datorita tratamentului. Pe acest teren pot sa apara o serie de afectiuni, numite oportuniste. Acestea pot fi relativ bine suportate de o persoana anterior sanatoasa, insa pe un fond de infectie HIV, ele pot face adevarate ravagii. Bolile cu caracter oportunist pot fi infectii (atat bacteriene si fungice, cat mai ales parazitare), si cancere. Una din aceste afectiuni oportuniste este si limfomul non - Hodgkin, a carui frecventa de aparitie este relativ crescuta in randul pacientilor HIV, dar ramane in limite reduse in populatia generala. Limfomul non - Hodgkin Datorita frecventei atat de crescute in HIV, limfomul non - Hodgkin este denumit de specialisti, in acest context, limfomul asociat HIV. Virusul imunodeficientei umane dobandite este un agent patogen... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Regimul alimentar dupa colecistectomie

Regimul alimentar dupa colecistectomie

Actualizat la data de: 11 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]

Alaptarea

Alaptarea

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi... [continuare]

Polineuropatia alcoolica

Polineuropatia alcoolica

Actualizat la data de: 17 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Polineuropatia alcoolica reprezinta o afectiune caracterizata prin scaderea functionalitatii nervilor, datorata leziunilor induse prin consumul cronic prelungit de alcool. Simptomele neuropatiei alcoolice, ca in cazul altor boli de acest tip, apar initial la nivelul extremitatilor inferioare, mai ales picioare (talpa, fata dorsala a piciorului) si sunt de natura senzitiva, ulterior aparand si manifestarile motorii. Debutul bolii este insidios, dupa o evolutie foarte indelungata, desi au fost descrise si cazuri cu progresie rapida, acuta. Polineuropatia alcoolica este de fapt o neuropatie axonala caracterizata prin ceea ce specialistii numesc 'degenerescenta walleriana', insotita de reducerea mielinizarii fibrelor nervoase. Degenerescenta walleriana este un proces patologic ce apare in momentul in care fibrele nervoase sunt strivite sau taiate si partea axonului desprinsa de corpul celulei moare. Aceasta degenerescenta apare atat in afectiuni ale sistemului nervos... [continuare]

Pagina 1 din 11 (317 rezultate)