lupta impotriva caloriilor
Febra la copii - cat de periculoasa poate fi
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este febra Febra este de obicei primul semn de ingrijorare pentru parinti. Desi este adesea inofensiva, este motivul pentru care majoritatea copiilor ajung in sectiile de primiri urgenta pentru tratament de specialitate. Febra este de cele mai mule ori un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Cand vine vorba despre bebelusi, febra trebuie tratata cu mai multa seriozitate si consultat cat mai repede un medic pediatru, deoarece nou-nascutii si sugarii au organismul mult mai vulnerabil, iar o infectie la aceasta varsta duce adesea la complicatii grave. Cauzele febrei Febra nu este o boala, ea reprezinta raspunsul organismului in fata unei agresiuni din partea mediului inconjurator. Infectia este cea mai frecventa cauza de febra mai ales in perioadele reci ale anului. Febra post vaccinare apare frecvent la copiii mici, este usoara si nu prezinta motiv de ingrijorare. Nou-nascutii si sugarii pot face febra daca sunt expusi timp indelungat la o temperatura... [continuare]
Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce este sistemul imunitar Sistemul imunitar este un sistem de aparare, format din structuri biologice (tesuturi, organe, celule). Acestea desfasoara procese complexe, pentru a lupta impotriva agentilor patogeni: virusuri, bacterii si corpuri straine, care provoaca infectii sau boli. Pentru a functiona corect, un sistem imunitar trebuie sa distinga intre agentii patogeni si celulele propriului organism. Cand sistemul imunitar intra in contact cu un agent patogen, acesta declanseaza un raspuns imun. Sistemul imunitar elibereaza anticorpi, care se ataseaza de antigeni si ii anihileaza. Pentru a avea loc aceste procese biologice, organismul, are nevoie de anumite substante. Pot anumite alimente sa stimuleze sistemul imunitar? Incorporarea unor alimente specifice in dieta, poate intari raspunsul imun al unei persoane. Daca sunteti in cautarea unor modalitati de prevenire a racelii, a gripei si a altor infectii, primul pas ar trebui sa fie o vizita la raionul de fructe si legume.... [continuare]
Cancerul de colon si dieta
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Asimilarea unei cantitati suficiente de calorii, pentru a va mentine puterea, este doar unul dintre aspectele dietei specifice pentru cancerul de colon. Este deosebit de important sa mancati sanatos, pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a face fata unor posibile deficiente nutritionale. Cancerele ataca atunci cand sistemul imunitar este slabit. Scopul dumneavoastra este acela de a consolida sistemul imunitar si de a va forma si mentine corpul sanatos, astfel incat celulele canceroase sa se dezvolte cu dificultate. Din fericire, cele mai multe tipuri de cancere raspund pozitiv la dieta. Alimentatia pentru a preveni sau a lupta cu cancerul colorectal Dieta si nutritia corecta sunt instrumente vitale in lupta impotriva cancerului de colon. Acumularea de dovezi stiintifice privind aceste efecte benefice sustin adoptarea unei diete sanatoase, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea cancerului colorectal. In general, recomandarile dietetice includ consumul... [continuare]
Sistemul imunitar Cu totii stim de prezenta numeroaselor tipuri de virusuri ce ne pot ataca organismul, afectand mai multe sisteme: tractul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea, ficatul si creierul. Virusurile gripale sunt cele mai comune, afectand o mare parte dintre noi, in sezonul rece. Din fericire, organismal nostru este echipat cu un excelent sistem imunitar, un aliat in lupta cu virusuri si infectii. Alimentele pe care le consumati au un rol major in functionarea sistemului imun, influentandu-l in bine sau rau. Cum sa va stimulati imunitatea in mod natural? Sistemul imun este pregatit de actiune impotriva unui virus, in special atunci cand il hraniti cu alimente ce furnizeaza toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari. Dietele centrare in jurul alimentelor integrale, pe baza de plante par sa stimuleze celulele imune: limfocitele B, limfocitele T si celulele NK. Alimente ce stimuleaza imunitatea Exista cateva alimente specifice, in principal de origine... [continuare]
Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele persoane sunt ingrijorate ca ar putea dezvolta cancer din cauza faptului ca in familia lor au existat rude care au manifestat acasta boala, iar altele doresc pur si simplu sa previna aparitia bolii. Indiferent de tipul motivatiei, alegerile dietetice sunt importante si pot sustine si consolida sistemul imunitar in lupta contra celulelor maligne. Nu toate problemele de sanatate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate mentine un echilibru al starii de sanatate, o perioada indelungata de timp. Cercetarile au demonstrat deja ca intr-un procent destul de mare, stilul de viata influenteaza declansarea cancerului sau evolutia sa negativa. Astfel, evitarea fumatului, bauturilor alcoolice, exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt un start bun pentru un stil de viata anti-cancer. Alaturi de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoana sa cunoasca mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula... [continuare]
strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sezonul strugurilor este in toi. Deliciosi, racoritori si foarte sanatosi, este destul de greu sa refuzam un ciorchine apetisant. Indiferent de preferinte (albi, roze sau negri), strugurii pot fi un aliat de baza al organsimului in combaterea unor efectiuni acute (avitaminoza, deficit de minerale) sau cronice. Chiar daca pare surprinzator, acele bobite pe care poate pana acum nu le priveam decat ca pe o sursa de savoare, pot fi adevarati adjuvanti ai tratamentelor clasice administrate impotriva unui spectru foarte larg de boli : astm, boli cardiovasculare, constipatie, migrene, afectiuni renale, indigestie, hiperlipidemii, sindroame metabolice. Un studiu publicat recent de catre specialistii americani sugereaza faptul ca strugurii ne pot ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale. Rolul lor benefic se datoreaza continutului bogat in vitamine si antioxidanti. Flavonoizii, compusi naturali care se gasesc din abundenta in coaja, pulpa si chiar semintele... [continuare]
Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca aveti hepatita C, protejarea ficatului este un lucru foarte important. Este o chestiune de viata si de moarte. Hepatita C este cauza principala a bolii hepatice severe (ciroza) si a cancerului de ficat, ambele putand fi fatale. In cazul in care virusul hepatitei C patrunde in organism, acesta ataca ficatul si incepe replicarea, deoarece poate provoca deteriorarea celulelor hepatice, intrucat organismul incearca sa repare prejudiciul si sa scape de virus, ceea ce duce la o inflamare. De-a lungul anilor, aceasta inflamatie determina formarea tesutului cicatricial, la fel ca in cazul in care aveti o taietura pe piele si se inchide cu o cicatrice. Acumularea de tesut cicatricial in ficat poate duce in cele din urma la o ciroza severa si chiar la cancer la ficat. Cel mai important pas ce trebuie sa il faceti pentru a mentine ficatul sanatos este sa urmati un plan de tratament impotriva hepatitei C. Tratatarea hepatitei C cronice, cu o terapie... [continuare]
Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi multe alimente sunt bogate in zahar, grasimi sau sare si au de multe ori un gust bun, nu toate sunt benefice pentru sanatate. Riscul de a dezvolta boli de inima se poate mari din cauza alimentelor pe care le consumati. Grasimilor (in special celor saturate si trans) li se acorda importanta, in lupta impotriva bolilor de inima, dar si sarea si zaharul joaca roluri esentiale in dezvoltarea acestor conditii. Desi este mai putin analizat, sodiul afecteaza starea de sanatate a multor persoane. Acesta poate creste tensiunea arteriala. Chiar si zaharul are efecte negative asupra sanatatii. In cazul celor care mananca multe dulciuri exista probabilitatea dezvoltarii diabetului zaharat. In timp, atat diabetul zaharat, cat si hipertensiunea arteriala ar putea duce la slabirea inimii si a unui risc crescut de aparitie a bolilor de inima. Alimentele procesate sunt o sursa majora de grasimi, zahar si sare. Acordarea unei atentii sporite achizitionarii alimentelor si... [continuare]
Metode de slabit: mersul vs. alergatul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Practicarea unei activitati fizice regulate este esentiala pentru starea de bine a unei persoane. Aceasta relaxeaza, lupta impotriva stresului, alunga oboseala si este esentiala pentru sanatate in general. Ce este mai potrivit pentru sanatate: mersul sau alergatul? Ideea cea mai vehiculata este ca exercitiile cardio sunt o mai buna metoda pentru a scapa de surplusul de grasime decat mersul pe jos. Insa, veti afla exact de ce mersul pe jos este o practica mai benefica si eficienta pentru a slabi decat alergatul. Multe persoane opteaza pentru exercitiile cardio pentru a arde grasimile si a pierde din greutate. Totusi, aceste exercitii nu vizeaza castigarea in masa musculara, ci doar de a avea rezistenta pentru a practica culturismul, in special. Pe de alta parte, exercitiile cardiovasculare pot influenta functionarea tiroidei. Aceasta glanda produce un hormon numit tiroxina totala (T4) care, in prezenta iodului, se transforma in T3 (triiodotironina). Acesta din... [continuare]
Generalitati Broccoli este o leguma foarte buna pentru sanatate, avand o multitudine de beneficii. Broccoli scade colesterolul, imbunatateste vederea, lupta impotriva cancerului, detoxifica organismul. Prezinta numeroase proprietati, fiind o leguma extrem de bogata in substante nutritive, minerale si vitamine, precum: vitamina A, vitamine B, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, seleniu, mangan si fosfor. Mai mult, aceasta leguma contine si anumiti compusi cu rol antioxidant puternic, precum flavonoizi si glucozinolati. Principalele beneficii • Broccoli protejeaza vederea . Broccoli contine zeaxantina, vitamina A, complexul B, C, E betacaroten si fosfor, substante utile pentru sanatatea oculara. Aceste substante au rol de protectie impotriva degenerarii maculare si a daunelor produse la nivel ocular de radiatiile ultraviolete. Mai mult, aceasta leguma are un rol important in prevenirea cataractei. • Detoxifica organismul . Broccoli purifica sangele si previne... [continuare]
11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Frumusetea toamnei nu sta doar in coloristica arborilor, ci si in beneficiile pentru sanatate pe care le aduc roadele specifice acestui anotimp. Fructele si legumele de toamna abunda in substante nutritive care ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor si virozelor de sezon si sa faca, in acelasi timp, fata altor afectiuni care se pot agrava toamna din cauza unui sistem imunitar slabit. Nu avem nicio scuza sa nu mancam echilibrat si sa nu adoptam o dieta cat mai sanatoasa, cu ajutorul celor mai delicioase si sanatoase fructe si legume de sezon! Cele mai sanatoase fructe de toamna Mere Merele sunt disponibile tot anul, insa toamna este singurul moment cand le putem consuma proaspat culese si ne putem bucura cu adevarat de gustul lor autentic. Merele dulci si zemoase sunt pline de antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa ne ferim de afectiunile specifice toamnei. Contin din plin vitamina C, care ajuta organismul sa lupte impotriva... [continuare]
Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti?
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt antioxidantii? Antioxidantii sunt nutrienti care ajuta la amanarea sau chiar prevenirea deteriorarii celulelor din organism. Atunci cand sunt consumati in cantitati mari, antioxidantii pot ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi potential nocivi si care duc la aparitia stresului oxidativ. Stresul oxidativ creste riscul de a dezvolta mai multe afectiuni, precum cancerul sau bolile cardiace. Multe alimente sanatoase contin antioxidanti. Cand o persoana consuma in mod regulat alimente sanatoase, aceasta isi creste nivelul de antioxidanti si reuseste sa previna daunele asociate stresului oxidativ. Afinele Afinele sunt bogate in nutrienti, dar sarace in calorii. Specialistii au aratat ca afinele salbatice contin un numar mare de antioxidanti. Studiile de specialitate au aratat ca afinele au efecte benefice ca urmare a continutului lor crescut de antioxidanti. De exemplu, autorii unui studiu efectuat pe animale au concluzionat ca antioxidantii din afine ar... [continuare]
Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru a-l ajuta in lupta impotriva bolii. Pentru unii oameni aflati in batalia cu artrita, cancerul, depresia sau alte afectiuni este mult mai usor sa fie de acord cu un anumit regim alimentar decat sa-l respecte. In ajutorul acestor persoane, medicii au completat un regim alimentar care contine toate substantele nutritive necesare pentru o recuperare mai rapida. Puterea proteinelor O zicala spune ca cea mai importanta substanta nutritiva, atunci cand o persoana se simte slabita, este proteina. Proteinele sunt necesare pentru pastrarea fortei musculare, pentru mentinerea masei corporale. Daca o persoana sufera de cancer si nu are pofta de mancare si, in concluzie, nu mananca, se poate ajunge ca organismul sa fie atat de... [continuare]
Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, iar majoritatea nutritionistilor vorbesc de el ca de un adevarat miracol pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organsimului sa lupte impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general. Dar, este oare polenul indicat tuturor sau sunt si persoane care ar trebuie sa fie precaute cand vin in contact cu el? Dupa ani de cercetari, specialistii inca nu sunt decisi daca polenul are toate aceste efecte extraordinare care ii sunt atribuite. Cat este efect placebo si cat este meritul substantelor si nutrientilor din polen? Cateva din beneficiile si riscurile consumului polenului de albine sunt prezentate in continuare. Ce este polenul de albine ? Polenul este o substanta ce se gaseste in florile care au inflorit sau sunt... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Generalitati Afinele sunt bogate in antioxidanti. Totusi, beneficiile afinelor inseamna mai mult decat substantele chimice din compozitia acestora, despre care ati auzit atat de des. Afinele lupta impotriva bolilor la mai multe niveluri si sunt un instrument pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, utilizate insa insuficient. Stiti probabil despre sucul de afine ca este o unealta de lupta impotriva infectiilor bacteriene ale tractului urinar. Suferinzii de cistita trebuie sa consume mult suc de afine neindulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli si Proteus, care provoaca dureri in timpul urinarii, crampe abdominale si chiar sangerari. Beneficii Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea... [continuare]
Generalitati Vara este cu adevarat cel mai frumos anotimp cand aveti o silueta de invidiat, cu toate ca va rasfatati culinar iar numarul de calorii consumate nu este tocmai mic. Pentru ca problema kilogramelor in plus sa nu va afecteze va prezentam o lista a alimentelor de sezon care pot conduce la o crestere considerabila in greutate, impreuna cu alternativele sanatoase, dar la fel de delicioase ale acestora. Cafea cu gheata O cafea rece poate fi modul perfect de a va racori intr-o dimineata de vara. Insa, stiati ca aceasta bautura poate contine un numar de calorii asemanator cu cel al unei mese de pranz? De exemplu, o cafea mare de la fast-food sau de la cafenea contine pana la 860 de calorii, adica jumatate din numarul de calorii pe care le puteti consuma pe parcursul unei zile. Solutia: cafea simpla cu gheata. Chiar daca adaugati putin zahar sau frisca nu va contine un numar mare de calorii! Hot -dog Hot-dog-ul si carnatii sunt preparati din carne prelucrata, care... [continuare]
Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pacientii care sufera de cancer au nevoie de o alimentatie speciala, care sa respecte o serie de sfaturi de nutritie adaptate nevoilor organismului cu resurse tot mai putine de regenerare. Alimentatia este cu atat mai importanta pentru persoanele cu acest diagnostic, cu cat boala si tratamentele specifice (chimioterapia, radioterapia etc.) afecteaza apetitul alimentar si sanatatea sistemului digestiv. Fara un aport bogat de calorii si proteine pe care corpul sa le foloseasca in procesul regenerarii celulelor sanatoase, sansele de recuperare sunt foarte mici. Importanta alimentatiei in lupta impotriva cancerului Tratamentele destinate tratarii diverselor tipuri de cancer, precum chimioterapia, radioterapia sau interventiile chirurgicale, au drept scop inhibarea raspandirii celulelor canceroase si eliminarea lor completa. In tot acest demers, nu doar celulele bolnave sunt atacate, ci si o parte din cele sanatoase. Prin urmare, nutritia inadecvata poate... [continuare]
Generalitati Efectele uimitoare ale lamailor in timpul gatitului demonstreaza cat de multe proprietati unice au aceste citrice despre care egiptenii din Antichitate credeau ca sunt singurul remediu impotriva otravirii. In afara de contributia lor in mentinerea greutatii corporale si detoxifierea organismului, lamaile sunt un ingredient-cheie in numeroase retete culinare, facand gatitul mai usor si imbunatatind aspectul, gustul si textura multor preparate. Lamaile ca ingredient culinar Lamaile se remarca prin proprietatile lor antibacteriene, antivirale si imunostimulatoare, datorita continutului bogat de substante benefice si nutrienti (acid citric, magneziu, calciu, vitamina C, bioflavonoizi, pectina si limonen), care intaresc imunitarea organismului si lupta impotriva infectiilor. Lamaile pot fi consumate crude, in cantitati mici, insa sunt utilizate cel mai des pentru aromatizarea multor preparate dulci sau copioase. Citricele sunt adaugate in sosuri sau folosite ca... [continuare]
Motive pentru care este recomandat sa consumati capsuni
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile consumului de capsuni Daca nu sunteti amatori ai capsunilor, ar trebui sa deveniti. Nu doar ca sunt suculente, estivale si delicioase, ci reprezinta un aliment remarcabil din toate punctele de vedere. Pline de elemente nutritive, de fibre si de antioxidanti (cum ar fi vitamina C), capsunile ofera o gama larga de avantaje pentru sanatate care ar putea sa va surprinda. Aceste alimente mici rosii protejeaza ochii, favorizeaza digestia si regleaza tensiunea arteriala. Putin calorice, pot fi consumate fara moderatie. Iata cele mai bune motive pentru care ar trebui ca aceste fructe sa se regaseasca din ce in ce mai des in meniul dumneavoastra: Intaresc imunitatea Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, asigura medicii nutritionisti. Majoritatea mamiferelor – exceptand oamenii – au capacitatea de a produce in mod natural vitamina C; iata de ce este important sa consumati diferite alimente care o contin. O portie de capsuni acopera 51,5 mg de vitamina C si... [continuare]
Ce este alaptarea Alaptarea ofera hrana naturala de neegalat la nou-nascuti si sugari. Daca dezvoltarea sistemului imunitar este imbunatatita semnificativ odata cu introducerea componentelor din laptele matern, alaptarea se intrerupe prematur, putand facilita patogeneza multor boli cronice mai tarzii din viata (tulburarile autoimune). Ce este laptele matern Laptele matern uman contine numerosi factori de protectie impotriva bolilor infectioase si poate influenta dezvoltarea sistemului imunitar, asa cum s-a aratat in studiile anterioare privind raspunsul la vaccinul pentru sugari si in dezvoltarea glandei timus. Laptele matern este cel mai bun pentru copilul dumneavoastra, iar beneficiile alaptarii se extind cu mult fata de nutritia de baza. Fata de vitaminele si nutrientii de care toti copiii au nevoie in primele 6 luni de viata, laptele matern lupta impotriva diferitelor boli ce pot aparea. Acesta este un motiv pentru care medicii pediatri recomanda alaptarea exclusiva... [continuare]
Generalitati Capsunile sunt foarte gustoase si au putine calorii. Astfel, cura de capsuni are rolul de a ne mentine sanatosi si, mai mult decat atat, consumul acestora nu ingrasa. Aproximativ 150 de grame de capsuni contin doar 50 de calorii. Pretioasele proprietati ale capsunilor Bogate in vitamine . Acestea au o multime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, contin si acid folic, fier, calciu, magneziu si fibre, care ajuta in procesul de digestie. Mai mult, problemele legate de constipatie pot fi inlaturate printr-un consum de capsuni. Contribuie la arderea grasimilor. Capsunile contin o substanta numita antocianina, responsabila de stimularea arderii depunerilor de grasime. In plus, au foarte putine calorii, asa ca nu contribuie la acumularea de kilograme. Imbunatatesc sanatatea ochilor. Antioxidantii din capsuni pot ajuta la prevenirea cataractei, o afectiune care, in stadii evoluate, poate cauza orbire. De asemenea, fiind bogate in vitamina C, acestea au rolul... [continuare]
Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]
Sida - infectia cu virusul imunodeficientei umane (hiv)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un virus care ataca sistemul imun, si ingreuneaza lupta organismului cu infectiile si cu bolile. HIV este virusul care produce Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA). Totusi a fi infectat cu virusul HIV nu inseamna a avea SIDA. SIDA este ultimul si cel mai sever stadiu al infectiei cu virusul HIV. Unii oameni traiesc cu infectia cu virusul HIV multi ani, chiar zeci de ani pana la a avea SIDA. Odata cu patrunderea virusului HIV in organism, acesta infecteaza un grup de celule albe din sange, celule numite limfocite CD4+. Aceste celule albe sanguine reprezinta o parte importanta a sistemului imunitar, care ajuta organismul in lupta cu infectiile. Prin infectarea si distrugerea limfocitelor CD4+ de catre HIV, sistemul imunitar devine mai putin capabil sa lupte impotriva infectiilor si a bolilor. Cauze Infectia este cauzata de virusul imunodeficientei umane (HIV).Odata ajuns in organism, HIV ataca si distruge... [continuare]
Generalitati Lupta cu numarul in plus de kilograme poate oscila destul de usor de la o dieta usoara la comportamente extreme, unele pur si simplu riscante. Unele obiceiuri pot provoca efecte nedorite, pot fi nesigure pentru sanatate si pot avea consecinte grave. Oamenii devin atat de concentrati asupra pierderii in greutate incat sunt dispusi sa faca lucruri periculoase care se pot intoarce impotriva lor si pot cauza probleme grave de sanatate. Dietele extreme pot creste riscul dezvoltarii tulburarilor de alimentatie. 7 metode periculoase Infometarea, postul sau dietele cu un continut foarte scazut de calorii Dietele care au foarte putine calorii duc la scaderea in greutate, dar kilogramele pierdute includ si diminuarea masei musculare si prezinta riscuri pentru sanatate. Cele mai multe dintre persoane care slabesc rapid recastiga toate kilogramele, la care se adauga si altele. Cantitatea de grasime acumulata va fi mai mare iar masa musculara mai scazuta,... [continuare]
Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]
Ce este metabolismul? Rata metabolica este cantitatea de energie (caloriile) de care organismul are nevoie pentru a functiona in conditii optime. Metabolismul este un proces complex care se desfasoara la nivelul muschilor si organelor, vizeaza in mod direct viteza de actiune a intregului organism, iar rezultatul acestuia consta in ceea ce se numeste "arderea caloriilor". De ce este necesar ca metabolismul sa fie rapid? Cel mai important avantaj al unui metabolism rapid este mentinerea greutatii corporale chiar daca, cantitatea alimentelor consumate este mai mare. Metabolismul ridicat presupune un consum ridicat de energie! Ce factori influenteaza metabolismul? Rata metabolica este determinata de trei factori: 1. Cantitatea de energie utilizata de organism pentru desfasurarea proceselor vitale, cum ar fi respiratia. 2. Cantitatea de energie consumata (caloriile arse) in timpul activitatilor fizice. 3. Cantitatea de energie folosita in timpul procesului de digestie. In... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter