Clickmed
programare rapida la medic

lipide mari

Metabolismul lipidic si dislipidemia

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Ce este metabolismul lipidic? Metabolismul lipidic reprezinta un ansamblu de reactii biochimice cu rolul de a sintetiza si a stoca grasimile in depozite, pentru a fi utilizate ulterior, sau cu rolul de a le descompune pentru a furniza energie. Grasimilie sunt esentiale pentru formarea si regenerarea celulara. Colesterolul este utilizat si pentru sinteza unor enzime si hormoni. Sursa de lipide Sursa principala de lipide (grasimi) este reprezentata de alimente. Atunci cand aportul zilnic de lipide depaseste capacitatea corpului de a le descompune (aportul caloric ingerat depaseste numarul de calorii utilizate), grasimile vor fi depuse in celule din intreg organismul, favorizand depunerea de tesut adipos si cresterea in greutate. Exista urmatoarele tipuri de grasimi: • Colesterol total - Colesterolul, pentru a ajunge prin sange la nivelul organelor tinta, este transportat de anumite proteine. In functie de densitatea acestor proteine, se imparte in: • LDL- considerat ca... [continuare]

Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei

Din Articole
Actualizat la data de: 17 August 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Ateroscleroza, numita si “boala vasculara aterosclerotica”, este cea mai frecventa afectiune vasculara si reprezinta principala cauza de deces; are caracter sistemic, este progresiva si afecteaza arterele medii si mari. Aparitia aterosclerozei este corelata cu dezvoltarea placilor de aterom, care au natura lipidica, principalul constituent fiind colesterolul. Acest sindrom se manifesta la nivelul arterelor si este initiat de aparitia unei stari inflamatorii endoteliale, ce va determina atragerea in aceste locuri a celulelor implicate in sustinerea procesului si cronicizarea lui. Ateroscleroza se va traduce in timp prin ingrosarea si ingustarea lumenului vascular. Arterele ajung astfel sa isi piarda unul din elementele caracteristice, anume elasticitatea. Ateroscleroza reprezinta principala cauza de aparitie a infarctului miocardic acut, a bolii coronariene ischemice si a accidentelor vasculare cerebrale. In Statele Unite, de exemplu, ateroscleroza se afla pe... [continuare]

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]

Lipid

Din Dictionar Termeni

Substanta care contine acizi grasi. lipidele serului sangvin cuprind acizi grasi liberi, esteri ai glicerolului, sau gliceride, continand unul sau mai multi acizi grasi fixati fiecare pe un grup alcool, colesterol, liber sau esterificat, precum si fosfolipide, lipide complexe care contin acid fosforic. Organismul isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve energetice sub forma de trigliceride. Un gram de lipide furnizeaza aproximativ 38 kilojouli, adica 9 calorii de energie. Unele alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei), altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Intr-o alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru aceasta, este recomandata cea mai mare varietate... [continuare]

Marul (malus pumila)

Din Plante medicinale

Marul este un arbore fructifer care poate atinge chiar si 15 metri inaltime, cultivat in tara noastra in majoritatea formelor de relief. Frunzele sunt mari ca dimensiune, cu peri pe partea interioara. Florile sunt de culoare roz pal, cu miros placut. Arborele infloreste in luna aprilie sau in luna mai. fructele difera ca forma si culoare in functie de soi. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructul recoltat la maturitate, dar si frunzele. Marul contine lipide, proteine, glucide, pectine, amidon, celuloza, sorbitol, apa, zaharuri, saruri de potasiu, sodiu, calciu, siliciu, mangan, clor, acid fosforic, fier, magneziu, brom, arsenic, mangan, cupru, cobalt, tanin, vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina A. Marul are proprietati antiinflamatorii, laxativ, dezinfectante, tonic muscular, nervin, depurativ, diuretic, antireumatic, uricolitic, sedativ, hipocolesterolemiant, antiseptic intestinal si gastric. Uz intern: - boli hepatice, constipatie, obezitate, astenie... [continuare]

Lipide totale (sange)

Din Analize Medicale

Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]

Colesterol si trigliceride mari

Din Comunitate

Buna ziua, Sotul meu are 26 de ani si acum la analize de rutina au iesit urmatoarele valori: trigliceride: 171, colesterol: 229, monocite: 10.20%, din urina - acid ascorbic: 20(val normala [continuare]

Problema mare!

Din Comunitate

Buna seara! Povestea mea este destul de lunga, incepand cu decembrie anul trecut cand am luat scabie. M-am plimbat pe la medici si dupa ce am fost prost diagnosticata si mi-au fost prescrise Borenar si alte pastile cu substanta cortizon timp de peste 1 luna din cauza ca aveam o eczema pe piciorul drept si foarte multe "bubite", spunandu-i doctorei ca dupa tratament am inceput sa am iar mancarimi si aceasta imi zicea sa mai iau alte 7 zile pastilele alea, am mers la al 3-lea medic si mi-a spus direct ca am scabie. Pe perioada in care am fost infestata imi ieseau multe bubite si pe buze, dar si pe nas, atunci am crezut ca asa se manifesta scabia. Am scapat de scabie si pe perioada verii ma mai deranja doar herpesul (asa am fost diagnosticata). Problema pe care o am acum este ca imi apar din cand in cand multe bubite mici pe buze , pe nas si trec la solutii temporare (creme, pastile). Niciodata nu am scapat de problemele "intergral". De cand a venit toamna ma mananca piciorul... [continuare]

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Din Comunitate

COLESTEROL 257 ,TRIGLICERIDE 158 .VA ROG SA-MI SPUNETI CE TREBUIE SA FAC- MULTUMESC [continuare]

Glucoza mare

Din Comunitate

La ultimul set de analize efectuat am avut nivelul glucozei situat la 156 mg/dL in condtiile unui unterval normal cuprins intre 74-106 mg/dL. Ce trebuie sa fac pentru a reduce acest nivel, doar folosindu-ma de alimentatie. Mentionez ca am 35 de ani si sunt de sex masculin. Multumesc [continuare]

10 pericole alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Arsuri stomac

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2023

Generalitati Arsurile retrosternale reprezinta senzatiile acelea intens neplacute, pe care le resimtim uneori dupa o masa prea abundenta, dupa un efort fizic prea intens, dupa o dieta bogata in carne, dulciuri si lipide. Deoarece sarbatorile se apropie, iar mesele vor fi mai bogate decat de obicei, specialistii sunt de parere ca ar trebui sa cunoastem cat mai multe informatii utile despre arsurile retrosternale si despre cat de grave pot fi ele in acest context. Sunt cauzate doar de o masa prea bogata sau problema este de fapt, mai grava? Arsurile, sau pirozisul, cum sunt ele numite in termeni medicali, sunt agasante, indiferent cand apar sau de ce. Ne pot strica buna dispozitie si ne creeaza o senzatie de profund disconfort. Daca va confruntati insa cu astfel de arsuri destul de frecvent, v-ati intrebat probabil cat sunt ele de serioase, de grave si cam ce este de facut pentru a le domoli. Sa fie doar dieta de vina, sau sa existe o afectiune a tubului digestiv…? Uneori,... [continuare]

4 motive pentru a servi o salata zilnic

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Aprilie 2010

Generalitati Ati mancat o salata astazi? Specialistii sunt de parere ca unul din cele mai sanatoase si mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta in aceasta perioada a anului, este consumul zilnic al salatei. Primavara poate fi considerata, din acest punct de vedere, sezonul care deschide pofta pentru salate, caci diversitatea legumelor proaspete este foarte mare. In plus, aceasta perioada a anului este singura in care putem gasi din abundenta legume proaspete (nu congelate, sau la borcan). Salata poate asigura consumul mai multor portii (recomandate de catre specialisti) de fructe si legume si poate furniza organismului o gama variata de vitamine, nutrienti si antioxidanti. Salata verde se afla in acest moment in meniul oricarui restaurant, deci si daca mergeti sa mancati in oras puteti face alegeri sanatoase, iar in incercarea de a comercializa si mancare mai sanatoasa, foarte multe lanturi de fast-food au introdus deja in meniul zilnic salata. Unele chiar... [continuare]

Interventii cosmetice : generalitati despre piele

Din Articole
Actualizat la data de: 02 August 2018

Generalitati Pielea reprezinta organul corpului cu suprafata cea mai mare, alcatuita din diferite componente, incluzand apa, proteinele, lipidele, diferite minerale si substante chimice. In medie, greutatea pielii este de aproximativ 6 kg. Rolul sau este important, de aceea ar trebui protejata de infectii si germeni. De-a lungul vietii, pielea sufera modificari in mod constant, atat pozitive, cat si negative. De fapt, pielea se regenereaza aproximativ la fiecare 27 de zile. O ingrijire adecvata a pielii este esentiala pentru a mentine sanatatea si vitalitatea acestui organ protectiv. Mentinerea sanatoasa a pielii Se uita usor sa se bea suficienta apa sau sa se curete tenul seara din cauza oboselii. In timp, aceste obiceiuri proaste isi lasa amprenta asupra pielii. In fiecare zi se recomanda sa se protejeze pielea prin: - consumul unei cantitati suficiente de apa; - curatarea adecvata a pielii; ar trebui realizata aceasta de doua ori pe zi, iar seara sa se asigure... [continuare]

Limfomul hodgkin in timpul sarcinii

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Decembrie 2009

Generalitati Limfomul Hodgkin este o afectiune maligna, cu mare potential de curabilitate, care poate afecta persoanele tinere. Boala are doua mari varfuri de incidenta, primul in perioada adolescentei si cea de adult tanar (15 - 35 de ani) si a doua dupa varsta de 55 de ani. Multe femei tinere pot ramane insarcinate in acest interval, asadar, diagnosticarea limfomului Hodgkin in timpul sarcinii nu este ceva iesit din comun. Limfomul Hodgkin este un cancer al sistemul limfatic, ce se caracterizeaza prin aparitia unor celule atipice, care prolifereaza dezordonat si care au mecanisme ce le permite sa scape de sub controlul organismului. Celulele nu sunt detectate ca anormale, nu vor fi deci nici indepartate, si li se permite sa se inmulteasca liber. Limfomul, desi are originea in celulele sistemului limfatic se va manifesta printr-o tumora solida. Neoplazia incepe sa afecteze grupe locoregionale de ganglioni si una din caracteristicile acesteia este extinderea, din aproape in... [continuare]

Derivati barbiturici

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Octombrie 2018

Descriere Compusii din clasa barbituricelor sunt derivati ai acidului barbituric, ureida ciclica a acidului malonic. Cercetatorul belgian, Adolf von Baeyer, sintetizeaza in 1863 acidul barbituric. Descoperirea a survenit in ziua de St. Barbara, asa ca el a ales numele "barbiturate" ca o combinatie dintre St Barbara si "ureea". Primul derivat barbituric introdus in terapeutica a fost sintetizat de E. Fischer si Joseph von Meering in1903, acesta fiind acidul dietilbarbituric (dietilmaloniluree, barbital, veronal). In 1912 a fost introdus, acidul feniletilbarbituric (luminal, fenobarbital). Mai tarziu au fost descoperiti derivatii acidului tiobarbituric, compusi cu liposolubilitate marcata, cu latenta si cu o durata de actiune mai redusa. In functie de durata de actiune, derivatii barbiturici se clasifica astfel: - durata foarte scurta (15-20 min.) – prezinta o liposolubilitate mare, penetreaza rapid in creier, apoi se redistribuie. Sunt utilizate ca anestezice (tiopental,... [continuare]

Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021

Generalitati Desi creierul primeste prin intermediul vascularizatiei sale foarte bogate o mare cantitate de substante plastice si energetice, materia prima a creierului o reprezinta totusi informatia. Spre deosebire de toate celelalte aparate si organe, care s-au specializat in prelucrarea substantelor si a energiei, creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor, care sunt absolut necesare pentru reglarea organelor interne si a comportamentului uman intr-un mediu foarte variabil. Organele de simt si receptorii interni s-au specializat in sesizarea si receptionarea informatiilor; creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor primite si in transmiterea deciziilor rezultate, spre diferite aparate si organe. Astfel, intregul organism a devenit de fapt un extrem de complicat sistem de comunicatii, de-a lungul caruia circula o cantitate foarte mare de informatii necesare reglarii tuturor organelor si a comportamentului uman. Cu toate ca prin sistemul de comunicatii... [continuare]

Crixivan 333, capsule

Din Medicamente

Compozitia O capsula contine 333 mg indinavir sub forma de sulfat de indinavir 416,3 mg. Forma de prezentare Capsule. Capsulele sunt albe semi translucide si inscriptionate cu rosu cu CRIXIVAN 333 mg. Indicatii terapeutice CRIXIVAN este indicat in asociere cu analogi nucleozidici antiretrovirali pentru tratamentul adultilor, adolescentilor si copiilor de 4 ani si peste, infectati cu HIV-1. La adolescenti si copii, trebuie avut in vedere, in mod special, beneficiul tratamentului cu indinavir fata de riscul crescut al nefrolitiazei. Doze si mod de administrare CRIXIVAN trebuie administrat de medici cu experienta in tratamentul infectiei hiv. Avand in vedere datele curente de farmacodinamie, indinavir trebuie utilizat in asociere cu alte antiretrovirale. In cazul in care CRIXIVAN se administreaza in monoterapie, se selecteaza rapid virusuri rezistente. Adulti Doza recomandata de CRIXIVAN este de 800 mg, administrata oral, la fiecare 8 ore. Copii si adolescenti... [continuare]

Hemoglobina eritrocitara medie (sange) sau media globulara a hemoglobinei mch, hem

Din Analize Medicale

Hemoglobina este proteina care se gaseste in globulele rosii din sange (eritrocite/hematii) si care transporta oxigenul prin organism. Hemoglobina este transportata de catre eritrocite. Cantitatea de oxigen primita de tesuturi depinde de volumul si functia eritrocitelor si hemoglobinei. Hemoglobina eritrocitara medie (HEM/MCH) reprezinta masa (greutatea) medie a hemoglobinei pe cantitatea de eritrocit. MCH se calculeaza prin inmultirea cu 10 a cantitatii totale de hemoglobina si impartirea acestui numar la numarul total de celule rosii din sange. Hemoglobina eritrocitara medie reprezinta concentratia medie a hemoglobinei dintr-un anumit volum de eritrocite. HEM este un indice utilizat pentru a diagnostica diferite tipuri de anemii. Indicii includ: - volumul eritrocitar mediu (MCV, VEM); - hemoglobina eritrocitara medie (HEM, MCH); - concentratia medie de hemoglobina eritrocitara (MCHC, CHEM). Valoarea normala a MCH este de 27 pana la 33 picograme(pg)/celula. Daca nivelul... [continuare]

Spitalul clinic colentina

Din Spitale

Servicii medicale Cardiologie: - asistenta cardiologica de urgenta, neinvaziva - defibrilari de necesitate si elective - fibrinoliza iv - adaptare pace-makere temporare si permanente - tratament anticoagulant minutat   Neurologie: - asistenta medicala pentru toate bolile neurologice in faza acuta (STI) sau subacuta - diagnosticul si tratamentul afectiunilor neurologice cu impact autoimun (laborator, STI, plasmafereza) - examenele medicale pentru Ambasada SUA Clinica medicala: - biopsie renala sub control tomografic - bronhoscopii - hemodializa acuta - plasmaforeza   Gastroenterologie: - diagnosticul si tratamentul bolilor digestive, hepato-biliare si pancreatice: - afectiuni eso-gastro-duodenale, boala hepatica, boala inflamatorie intestinala - bandaj elastic al hemoroizilor - biopsii de mucoasa rectocolonica - biopsii endoscopice - biopsii hepatice - colangiopancreatografie retrograda - coledoco-wirsungoscopie - colonoscopie - determinare... [continuare]

Pagina 1 din 27 (785 rezultate)