Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

in alimente in ce se gaseste fierul

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. afla daca suferi de aceasta problema!

6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. afla daca suferi de aceasta problema!

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Fierul este un mineral de care corpul nostru are nevoie pentru multe functii. De exemplu, fierul face parte din hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul din plamani prin corpul nostru. Ne ajuta muschii sa stocheze si sa utilizeze oxigenul. De asemenea, fierul face parte din multe alte proteine si enzime. Corpul tau are nevoie de cantitatea potrivita de fier. Daca aveti prea putin fier, puteti dezvolta anemie feripriva. Cauzele nivelului scazut de fier includ pierderea de sange, o dieta proasta sau incapacitatea de a absorbi suficient fier din alimente. Persoanele cu risc mai mare de a avea prea putin fier sunt copiii mici si femeile care sunt insarcinate sau au menstruatie. Prea mult fier va poate deteriora corpul. Luarea prea multor suplimente de fier poate provoca intoxicatii cu fier. Unii oameni au o boala mostenita numita hemocromatoza care determina acumularea de prea mult fier in organism. Daca erai o persoana plina de energie, insa treptat ai inceput... [continuare]

Anemia prin deficit de fier

Anemia prin deficit de fier

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Deficitul de fier Sangele omului contine 3 tipuri de celule: hematii (sau celule rosii), leucocite (sau celulele albe) si trombocite (sau plachete) . Toate sunt absolut esentiale pentru multitudinea de functii pe care sangele le indeplineste in organism. Cele mai multe sunt celulele rosii ale sangelui denumite si hematii sau eritrocite. Ele sunt extrem de specializate, fiind adaptate perfect la functia de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon. Celulele rosii au un diametru de aproximativ 7,8 μm si au forma unor discuri biconcave, care le ofera cel mai mare raport suprafata-volum, esential pentru functia pe care o indeplinesc. Numarul normal de celule rosii variaza intre patru milioane si sase milioane pe milimetru cub de sange. Ce este hemoglobina Principala functie a acestor celule este aceea de transport al hemoglobinei (Hb). Hemoglobina este o proteina ce leaga atomi de fier. Rolul Hb e este acela de a transporta oxigenul de la nivelul plamanilor catre fiecare... [continuare]

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta. Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri. Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea 1. Vitamina C Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea... [continuare]

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Actualizat la data de: 21 Mai 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

8 alimente care cresc nivelul de energie din organism

8 alimente care cresc nivelul de energie din organism

Actualizat la data de: 08 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Perioadele in care te simti fara vlaga, cand organismul este slabit si parca nu mai ai forta sa faci absolut nimic, pot fi depasite mai usor cu ajutorul alimentatiei. Unele alimente reprezinta o sursa de energie inepuizabila si tin departe obosela si somnolenta. Ouale Bogate in proteine, ouale sunt alimentele preferate ale atletilor pentru ca le cresc capacitatea de rezistenta. Sunt o sursa rapida de energie , iar cand te simti lipsit de vlaga un ou fier te poate ajuta pentru a alunga aceasta stare. Contin biotina, care ajuta la producerea energiei, dar si colina, care ajuta la imbunatatirea functiilor neurologice. Nu este indicat insa consumul a mai mult de trei oua pe zi pentru a nu exista riscul cresterii nivelului de colesterol din sange. Varza murata Garnitura perfecta pentru mai multe feluri de mancare, varza murata aduce nenumarate beneficii pentru sanatate. Flavonoidele care rezulta in urma fermentarii ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, oferind... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]

Deficienta de fier si consecintele asupra organismului

Deficienta de fier si consecintele asupra organismului

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Anemia feripriva Anemia reprezinta scaderea masei eritrocitare totale, avand ca parametri scaderea numarului eritrocitelor (hematiilor) si scaderea hemoglobinei (pigment eritrocitar). Anemia feripriva este o anemie hipocroma (cu colorit slab al eritrocitelor) si microcitara (cu eritrocite mici ca dimensiuni), ca urmare a carentei de fier din organism. In mod normal, in organism se gasesc 3-5 g de fier, din care mai mult de 60% se afla in hemoglobina, iar restul se afla in maduva spinarii, sub forma de depozite. Fierul rezultat din liza hematiilor (distrugerea hematiilor) e depozitat, legat de transferina (o proteina) la maduva osoasa, unde se utilizeaza pentru refacerea hemoglobinei. Este absorbit de catre organism la nivelul jejunului si ileonului (intestinului subtire), cu ajutorul acidului clorhidric. Cauzele anemiei feriprive - sangerari menstruale abundente; - sangerari in unele afectiuni, precum ulcerul gastroduodenal, hemoroizii, cancerul sau utilizarea cu regularitate... [continuare]

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Actualizat la data de: 21 August 2019

Autor: SfatulMedicului

De ce avem nevoie de hidratare suplimentara vara? Apa este esentiala pentru organismul unei persoane, dar nu este singura care ajuta la hidratare. Oamenii isi pot creste nivelul de hidratare si aportul de lichide prin intermediul unui numar mare de alimente. Consumul de alimente bogate in apa poate mentine un nivel optim de hidratare, in special pe perioada verii, deoarece in aceasta perioada organismul pierde apa si electroliti prin sudoratie. Castravetii Castravetii au un continut de apa de 96,73%. De asemenea, reprezinta o sursa ideala de potasiu, fosfor si magneziu, dar contin si o cantitate mica de calciu. Desi nu contin vitamine si minerale precum alte legume, castravetii au in componenta lor nutrienti speciali numiti cucurbitacine. Acesti nutrienti sunt importanti, deoarece ofera protectie impotriva aparitiei diabetului. Consumul de castraveti are numeroase beneficii precum: - ajuta la pierderea in greutate; - contin numerosi antioxidanti; -... [continuare]

Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism este cauza fie a unei alimentatii sarace in... [continuare]

Surse vegetale de fier

Surse vegetale de fier

Actualizat la data de: 12 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fierul este un mineral esential care are rolul de a transporta oxigen tuturor partilor corpului. Un deficit usor de fier poate cauza anemie (oboseala si slabiciune), iar un deficit cronic de fier poate provoca leziuni grave la nivelul organelor. In schimb, prea mult fier poate determina o crestere a productiei de radicali liberi din organism. Radicalii liberi pot interfera cu metabolismul, declansand leziuni ale organelor. Organismul este capabil de a controla asimilarea fierului, deci supradozajul este rar intalnit sau apare doar atunci cand oamenii iau suplimente cu fier in cantitati prea mari. Sursele naturale de fier, cum sunt cele enumerate mai jos, sunt considerate sigure si sanatoase. Desi fierul este mai bine absorbit din carne, exista numeroase surse vegetale de fier, la fel de sanatoase si la indemana pentru persoanele care nu consuma carne. In mod normal, cantitatea zilnica recomandata de fier este de 18 miligrame. Cele mai bune surse vegetale de fier -... [continuare]

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]

Cele mai bune alimente care lupta cu raceala

Cele mai bune alimente care lupta cu raceala

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este raceala? Simptomele de raceala va pot face viata dificila. Nas infundat, tuse, congestie si febra - toate sunt manifestari foarte neplacute. Racelile sunt, de obicei, inofensive, dar exista cazuri in care virusul responsabil de declansarea racelii poate ataca organismul intr-un mod mai agresiv, cauzand complicatii medicale serioase. Alimente recomandate pentru tratarea racelii Pentru tratamentul racelilor si gripelor medicul dumneavoastra va poate recomanda, in functie de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice care se elibereaza fara prescriptie medicala. Pe langa acestea, trebuie sa stiti ca exista numeroase alimente pe care le puteti consuma pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva racelii. Usturoi si ceapa Usturoiul contine un compus numit alicina - o substanta uleioasa, care ii confera mirosul specific, dar si alte caracteristici si care are proprietati antioxidante. Utilizarea unor suplimente care sa abia in compozitie alicina poate... [continuare]

Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise

Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise

Actualizat la data de: 09 Mai 2016

Autor: SfatulMedicului

Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, care are o importanta majora pentru buna functionare a corpului uman. In momentul in care aceasta glanda functioneaza deficitar, apar afectiuni precum hipertiroidia si hipotiroidia. Dieta te poate ajuta, ca sa iti mentii tiroida sanatoasa. Totodata, exista unele mancaruri pe care nu trebuie sa le consumi in exces, daca ai probleme cu functonarea acestei glande. Sarea, utila Iodul este elementul principal care ajuta glanda tiroida sa sintetizeze hormonii T3 si T4. Multe persoane insa sufera de o deficienta de iod, de aceea este important sa foloseasca sarea iodata la gatit. Un aport de 5 g de sare pe zi aduce 100 μg de iod. Pestele, in special somonul, tonul si heringul, precum si fructele de mare sunt alimente care contin iod, pe care le poti consuma de 2-3 ori pe saptamana. Legumele cu fruze verzi, indicate Spanacul, salata verde, leurda sunt o sursa importanta de magneziu, un mineral care are un rol important... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic

Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic

Actualizat la data de: 03 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Sistemul imunitar este cel care are grija de sanatatea noastra, protejandu-ne contra infectiilor si luptand cu virusurile si microbii. Este cel care, atunci cand identifica un pericol pentru corpul nostru, lupta pentru a-l anihila. Un sistem imunitar slabit ne face sa ne simtim obositi, apatici, sa suferim repetat de infectii, dar si de alergii sau de tulburari digestive. Ca sa te asiguri ca functioneaza in parametrii normali, alimentatia are o importanta deosebita. Exista mancaruri care contribuie din plin la o imunitate de fier. Iata care sunt acestea: 1. Ciupercile Sunt gustoase, usor de preparat si au si numeroase proprietati terapeutice, ajutand la buna functionare a sistemului imunitar. Acestea furnizeaza corpului seleniu si vitamina B, elemente care previn aparitia racelilor si care contribuie din plin la buna functionare a sistemului imunitar. 2. Fructele de acai Fructele de acai fac miracole pentru imunitate, datorita antioxidantilor pe ca [continuare]

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa si usturoiul sunt condimente foarte des utilizate in alimentatia noastra. Metabolismul, desi trebuie sa aiba o linie similara pe tot parcursul zilei sau pe o anumita perioada de homeopatie, exista mici diferente de capacitate de metabolism si capacitate de absorbtie care pot varia pe parcursul unei zile. Multe persoane cunosc proprietatile benefice, nutritive ale cepei si usturoiului. De asemenea, consumarea usturoiului sau a ceapei in perioada sezonului rece scade probabilitatea de gripa sau viroza. Exista si alte proprietati cunoscute de multi dintre noi ca fiind proprietati nocive, care sunt resimtite simptomatic. Multe persoane s-au confruntat cu o stare de greata, balonare dupa un consum al acestor alimente. Sa vedem, de fapt, care sunt proprietatile, atat benefice, cat si nocive ale usturoiului si ale cepei. Usturoiul Usturoiul este in cea mai mare parte (80%) cultivat si adus din China. Portiunea cel mai adesea folosita a usturoiului este bulbul.... [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

Topul alimentelor care scad nivelul colesterolului

Topul alimentelor care scad nivelul colesterolului

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In urma unui consum ridicat de grasimi animale, ficatul produce mai mult colesterol decat este necesar. Colesterolul in exces se depune pe artere, incetinind circulatia sangelui. De aceea, mentinerea colesterolului in limite normale este esentiala pentru prevenirea unor boli grave precum accidentul vascular cerebral si ateroscleroza. Renuntarea la alimentele grase si produsele de tip fast-food sau altfel spus, adoptarea unui diete sanatoase, practicarea sportului si tratamentul recomandat de medic, atunci cand este cazul, vor contribui la mentinerea in limite normale a colesterolului. Alimente care scad nivelul colesterolului In topul alimentelor care scad nivelul colesterolului se numara: • Soia . Este indicata persoanelor care au colesterolul marit, fiindca izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange. In plus, soia contine proteine, fibre, vitamina E, acid folic, potasiu, calciu, zinc, fier, fosfor, mangan si magneziu. • Iaurtul. ... [continuare]

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este stresul Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali – fizici, chimici, biologici, psihici. Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi: - hipertensiunea arteriala, - infarctul de miocard, - accidentul vascular cerebral, - depresie, - anxietate, - sindromul de oboseala cronica, - sindromul de intestin iritabil, - obezitate, - migrene si diferite afectiuni respiratorii. De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere. Manifestari ale stresului Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel... [continuare]

De pe la 6-7 luni cand am inceput diversificarea mai serios,am inceput sa avem probleme cu apetitul si cu varsaturile..dupa mai multe investigatii am fost diagnosticati cu fiere sugrumata..ce presupune asta??? Afecteaza cu ceva dezvotarea copilului ?nu a mai luat in greutate de 3-4 luni are tot 9,5 kg,si mancatul pt ea este un chin... S-a nascut la 3,4kg,a fost alaptata la san pana la 6 luni...si s-a dezvoltat f bine pana pe la 7-8 luni. exista vre-un tratament??sau la maturitate va trebui sa se opereze? Va rog din suflet sa imi raspundeti cu detalii pt ca nu stiu mai nimic pe acest subiect,la noi in fam nu a avut nimeni asa ceva... Multumesc anticipat [continuare]

buna,am si eu o problema cam de multi ani,stiu ca am pietre la fiere leam vazut la radiografie,numi da probleme mari doar ma imbalonez foarte des,ma doare umarul drept,un regim nu urmez,as dori sa stiu daca nu exista vreun tratament naturist ptr eliminarea pietrelor,fara sa ajung la operatie ! va multumesc. [continuare]

Comunitate medicala

Migrene cauzate de fiere

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Migrena

Buna ziua . Ma numesc Nicoleta si am 32 de ani. De 12 ani sufar de probleme cu fierea (am fierea strangulata ), si cel mai greu, cand fac crize de fiere e sa suport migrenele care le insotesc si dureaza cateodata si 3 zile. Medicamente am incercat Quarelin, No-spa, Nurofen, Migrenostop, dar fara rezultat. Stie cineva vreun medicament sau vreun remediu care sa functioneze? Multumesc anticipat. [continuare]

Este indicat sa tin un regim de slabit pe baza de elixir de fructe de soc, daca am namol la fiere? Ce ce recomanda ca si tratament la fierea cu namol sau un alt diagnostic fiere strangulata? [continuare]

Comunitate medicala

Fier crescut copil!

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > ADHD

Am mers cu copilul de 8-9 ani la medic si a spus ca are sindrom adhd...ce inseamna asta si ce putem face noi?... si fierul este dublu in corp fata de cat ar trebui sa fie... ce inseamna asta... poate fi cancer? si ce se poate face?multumesc si va doresc toate cele bune.. [continuare]

Buna ziua, Am un baiat de 13 ani si i-a iesit fierul, la niste analize de rutina, 130 cand lim.max este de 110. Doctorul de familie a spus ca re ficatul putin obosit si i-a dat hepatoprotect timp de 3 luni. Eu i-am repetat sideremia peste 3 saptamani si a iesit fierul 162, deci a crescut. Ce investigatii sa mai fac sau ce poate fi? Va multumesc [continuare]

Am fost operata anul trecut de piatra la fiere,anul asta am facut un an de la operatie,totusi am ramas cu,un gand.Probabil o sa sune aiurea dar m-as mai linisti sa aflu o parere buna despre asta.Noi cei care avem fierea scoasa stiu ca in mod normal ar trebui sa ducem o viata normala,dar totusi faptul ca nu mai avem fiere nu ne poate afecta la un moment dat viata?adica sa ne imbolnavim Doamne fereste de ficat?cat de mult suntem predispusi sa ne imbolnavim de ficat fata de o persoana cu fiere?Si inca ceva,o persoana fara fiere poate trai la fel de mult ca o persoana cu fiere?eu am 24 ani si sunt foarte ingrijorata de acest lucru,mai ales ca am fost fortata sa ma operez la 23.Multumesc frumos ! [continuare]

Fier

Din Dictionar Termeni

Compus indispensabil organismului, care intervine in numeroase reactii chimice si permite indeosebi transportul oxigenului prin hemoglobina globulelor rosii. Fiziologie - Aproape 70% din fierul (Fe) organismului se gaseste asociat la hemoglobina globulelor rosii si reprezinta aproape 3 grame. Distrugerea permanenta a globulelor rosii elibereaza fierul din hemoglobina, care este reutilizat de catre organism in cursul sintezei noilor globule rosii. Cealalta parte a fierului, fierul de rezerva (intre 0,6 si 1.2 grame), este situat in tesuturi ca cele ale splinei, maduvei osoase si ficatului, fie sub forma de feritina, rapid disponibila in caz de nevoie, fie sub forma de hemosiderina pentru o eliberare mai treptata. Piederile de fier sunt, in general, foarte mici, de ordinul miligramului pe zi. La femei, in perioada menstrelor cresc pierderile zilnice, care pot atunci sa se ridice la 3 miligrame pe zi. Pentru a compensa aceste pierderi, organismul scoate fierul din alimentatie.... [continuare]

Pagina 1 din 9 (241 rezultate)