faina pentru prajituri fara gluten
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Glutenul este o combinatie biochimica din clasa proteinelor, sau mai precis in cereale se gaseste sub forma de prolamina si glutelina. Glutelina se regaseste in grau sub forma de glutenina, in orz ca si hordenina, in ovaz ca si avenalina, in orez ca si oricenina, in secara ca si secalinina, iar in porumb ca si zeanina. Insa glutenul la care se face referire cand vorbim despre o intoleranta la gluten este cel din grau adica la glutenina. Glutenul este folosit in produsele de panificatie deoarece confera acestuia elasticitatea. In schimb glutenul se poate regasi si in anumite produse de patiserie precum foietajele la anumite prajituri, sau in anumiti biscuiti pentru a conferi acestor produse fragezimea. Alimente permise si nepermise Din punct de vedere medical, glutenul la persoanele cu intoleranta la gluten se regaseste in produsele cu continut bogat in grau, secara, orz sau ovaz, germenii de grau sau faina de cartofi. Restul alimentelor de tipul quinoa, porumb,... [continuare]
Alergia la cerealele pe baza de grau
Dr. Antoniu Cerasela
Medic specialist pediatru
Generalitati Alergia reprezinta un raspuns anormal, exagerat al organismului, declansat de expunerea lui la substante comune, prezente in mediul inconjurator, bine tolerate de persoanele fara predispozitie genetica la dezvoltarea unor boli alergice, dar percepute ca fiind alergene de catre persoanele susceptibile. Compotamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul dintre parinti. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent la copii si, in special, la sugari deoarece atat sistemul imunitar, cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai susceptibile sa dezvolte o reactie alergica la o proteina continuta intr-un aliment sau aditiv alimentar. Exista sugari foarte sensibili la aceste alimente incat pot dezvolta o reactie alergica prin intermediul laptelui matern, daca mama a consumat aceste alimente. Au fost descrise 8 alimente sau... [continuare]
Generalitati Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire. Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor. La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura. Alimente permise Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara: fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata ouale proaspete ... [continuare]
Generalitati Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]
Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]
Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]
Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]
Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preparatele de Paste au o reputatie mai putin admirabila din prisma caloriilor pe care le furnizeaza. Desi sunt gustoase si stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, sunt pline de grasimi saturate, carbohidrati si zahar. Vestea buna este ca specialitatile culinare pascale pot lua o forma prietenoasa cu silueta, cata vreme sunt preparate cu ingrediente atent alese, care stirbesc o buna parte din calorii. Ingrediente pentru retete de Paste sanatoase Retetele de Paste pot fi cu usurinta reinventate, astfel incat sa pastreze gustul apetisant pentru care sunt indragite si sa scape in acelasi timp de caloriile suplimentare. Cateva ajustari in modul de preparare a bunatatilor de sarbatoare sunt suficiente pentru eliminarea riscului de ingrasare. In linii mari, este bine sa respectati urmatorii pasi prin care meniul de Paste poate deveni mult mai dietetic - Inlocuiti toate lactatele integrale cu variantele lor degresate. - Folositi doar albusurile de ou... [continuare]
Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca numeroasele diete promovate intens in mass-media va fac dificila alegerea uneia dintre ele, incercati sa va personalizati regimul alimentar zilnic. Cu alte cuvinte, va puteti transforma in propriul nutritionist, alegand cele mai importante principii nutritionale din toate dietele celebre propuse de specialisti. Optarea pentru o cura de slabire sau alta naste numeroase polemici in randul persoanelor care aleg un regim alimentar si incearca sa ii convinga pe toti din jur ca acesta este cel sanatos, corect sau cu adevarat eficient. Vestea buna este ca nu trebuie sa va alaturati neaparat unei tabere anume, ci puteti pune laolalta cateva reguli de nutritie pentru propria dieta zilnica, preluate din mai multe surse. Intocmirea unei diete personalizate Adeptii dietei Dukan acuza dieta Atkins ca ar fi o varianta mult mai extrema si nesanatoasa. Cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana cred cu tarie ca oricine mananca proteine de origine animala isi... [continuare]
acum 3 ani am mancat niste pateuri..dupa care am avut un episod de diaree la circa 1 ora dupa ce le-am mancat, de atunci nu mai pot manca fructe si lactate..pt ca imediat apare diareea. dupa vreo 6 luni am ajuns la spital si mi-a fost scoasa vezica biliara. dar simptomele nu au disparut..si continui sa am diaree cu mucus... am fost la diversi doctori..explicatia data ca toate astea se intampla ca nu mai am vezica biliara...desi problemele mele sunt de dinaintea operatiei. am incercat n tratamente..si nicio rezolvare! tot ce am incercat dupa 2 zile revin la starea initiala! am incercat debridat,ibutin,ursofalk, mezym forte, creon, triferment,colebil,no-spa, colospasmin, sucralan...si alte medicamente din aceeasi gama, am fost chiar si la un homeopat..dar nimic:(( dimineata dupa ce mananc apar scaunele ..respectiv de la scaun normal pana la golirea intestinului cu diaree si mucus! s-a mai confruntat cineva cu o astfel de situatie? multumesc anticipat [continuare]
Constipatie la copil 2 ani
Am o fetita de 2 ani si de 1 luna este constipata. Are scaune numai cu supozitor sau microclisma si o doare fff rau (plange). I-am facut analizele (recomandate de medicul de familie) si nu are giardia sau oxiuri. Nu am vazut scaune cu sange. Cand are scaune face fff gros de ma si mir cum iese. Ce sa mai fac...poate ma auta cineva...va rog.. Am uitat sa spun : bea apa, ceai, lapte, mananca bine.... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter