diabet si nutritie

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip II) apare in urma pierderii progresive a secretiei de insulina de catre celulele β din pancreas, pe fondul rezistentei la insulina. Insulina este un hormon care participa la reglarea nivelului de glucoza din sange,facilitand utilizarea eide catre celule. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange creste si valori mai mari de 126 mg/dl definesc diabetul zaharat. Valorile constant crescute ale glicemiei pot duce la aparitia complicatiilor micro sau macrovasculare ale diabetului. Complicatii Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie sila nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala... [continuare]

Dr. cristina blot, medic endocrinolog si diabet, ne vorbeste despre diabetul zaharat si cauzele instalarii diabetului
Dr. Cristina Blot
Medic specialist Endocrinologie, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este diabetul? Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice Diabetul zaharat este o afectiune metabolica caracterizata prin cresterea cronica a glicemiei. Este cauzata de scaderea productiei de insulina si/sau rezistenta la actiunile insulinei. Ca urmare a hiperglicemiei, apar modificari ale metabolismului proteinelor, grasimilor, apei si electrolitilor. Diabetul zaharat produce o tulburare complexa a metabolismului energetic al organismului. De cate tipuri este diabetul? Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice Exista cateva tipuri de diabet zaharat: 1.Tipul 1 – caracterizat prin absenta secretiei de insulina, avand cauze autoimune 2.Tipul 2 – caracterizat prin scaderea treptata a productiei de insulina pe fondul rezistentei la insulina 3.Diabetul zaharat gestational – diagnosticat in trimestrul 2 sau 3 de sarcina 4.Alte... [continuare]

Interviu cu dr. cristina blot: hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol?
Dr. Cristina Blot
Medic specialist Endocrinologie, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice
Dr. Cristina Blot, ne vorbeste despre hipoglicemie Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin deficit absolut de insulina. Ca urmare, insulinoterapia este recomandata de la debut. Diabetul zaharat de tip 2 se trateaza initial cu dieta si antidiabetice orale, in general (exista si exceptii care necesita insulinoterapie din stadiul initial). Fiind o boala progresiva, care se agraveaza in timp, in cazul diabetului zaharat de tip 2 insulinoterapia poate deveni necesara. Medicul diabetolog, in colaborare cu pacientul, stabileste momentul si necesitatea initierii terapiei cu insulina. Tintele terapeutice glicemice sunt individualizate, in sensul ca la pacientii in varsta si/sau cu multiple boli asociate, aceste tinte sunt mai mari pentru a reduce riscul de hipoglicemie.in general, glicemia de dimineata ar trebui sa fie intre 80 si 120 mg/dl, iar cea la 2 ore dupa mese - sub 160 mg/dl. Glicemiile ce depasesc aceste valori se incadreaza la hiperglicemie. Valorile peste 180 mg/dl... [continuare]

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati DZ de tip I apare la orice varsta, insa predomina la copii si adultii tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru DZ de tip I este DZ insulino-dependent (DZID). Cauze Aparitia DZ de tip I este determinata de distrugerea autoimuna a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. Nu se cunoaste cauza declansarii raspunsului imun. Ereditatea joaca un rol important in patogenia DZ de tip I. Totusi, un numar mare de pacienti cu DZ de tip I nu prezinta antecedente familiale de diabet insulino-dependent. De aceea, specialistii considera ca pe langa predispozitia genetica, anumiti factori de mediu, cum ar fi infectiile virale au un rol important in declansarea bolii. Unul din factorii de mediu implicati in declansarea diabetului este de obicei, un agent infectios, de tipul virusului Coxackie B. Rata distrugerii celulelor beta-pancreatice secretoare de insulina este variabila: - la... [continuare]
Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]
Generalitati In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumul de alcool conduce la cresterea nivelului de zahar din sange. Din acest motiv, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat. De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au un nivel ridicat de trigliceride trebuie sa consulte medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice. Alcoolul si organismul uman Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore. Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul. Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]
Programul national de diabet zaharat
Autor: SfatulMedicului
ORDIN privind aprobarea organizarii si desfasurarii programului national de diabet zaharat MINISTERUL SANATATII PUBLICE Ordinul Nr. 1061/31.08.2006 / CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE Ordinul Nr. 425/04.09.2006 In temeiul prevederilor: Legii bugetului de stat pe anul 2006 nr. 379/2005, cu modificarile si completarile ulterioare; ARTICOLUL 362, Titlul XI (Finantarea unor cheltuieli de sanatate) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii; ARTICOLUL 50, Titlul II (Programele Nationale de Sanatate) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii; Titlul VIII (Asigurarile sociale de sanatate) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii Hotararii Guvernului pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea listei cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de... [continuare]

Buna ziua,sunt insarcinata in 33 sapt si de curand am facut analiza de glicemie provocata in urma careia mi s-a spus(de catre medicul de diabet si nutritie) ca am diabet gestational.Nelamurirea mea este ca,mi s-a spus sa imi controlez glicemia in fiecare dimineata pe nemancate,si ca valorile nu trebuie sa fie mai mari de 90 iar la 2 ore dupa ce am mancat sa nu fie mai mari de 100-110.La mine este tocmai invers,dimineata pe nemancate este 110-120 iar la 2 ore dupa micul dejun scade la 80-90.Ma puteti lamuri,va rog frumos?Poate aveti si niste retete pe care am putea sa le urmam ,noi gravidutele cu aceasta problema,ca nu stiu nici macar ce sa mai mananc . Va multumesc anticipat. [continuare]

Buna ziua. Mi-ar fi de mare ajutor sfatul unui nutritionist.Ma intereseaza un model de dieta pentru diabetul zaharat de tip 2.Am lista cu alimentele de baza si procentul de carbohidrati pe care-l contin ,dar as vrea ceva concret-un meniu saptamanal cu cantitatile corespunzatoare.As vrea sa stiu cum sa combin alimentele astfel incat sa am o dieta echilibrata si diversificata.Am diabet de tip 2 , 42 de ani, 1,63 m inaltime si 80 kg, si sunt sedentara.De 9 luni ,de cand mi-a fost depistat diabetul ,am tinut un regim oarecum strict(desi ora pentru masa de seara era intotdeauna foarte tarzie) si am reusit sa slabesc 13 kg ,dar in ultimele doua luni am "sarit calul" si am pus la loc 5 kg.Stiu ca trebuie sa fiu foarte disciplinata ca sa pot tine boala in frau si de aceea ar fi extraordinar sa am pe cineva care sa ma indrume. Va multumesc. [continuare]
Servicii medicale: - analize medicale - asistenta medicala curativa si profilactica pentru pacientii cu diabet zaharat si complicatii ale acestei patologii - consultatii pentru diagnostic si recomandari de tratament in: obezitate, dislipidemii, endocrinologie - neurologie - oftalmologie - pediatrie [continuare]
Servicii medicale: - consult de specialitate si investigatii medicale - analize medicale - centru de hemodializa si dializa peritoneala - sectie terapie intensiva - asistenta medicala curativa si profilactica pentru pacientii cu diabet zaharat si complicatii ale acestei patologii - consultatii pentru diagnostic si recomandari de tratament in: obezitate, dislipidemii, etc. - servicii medicale in ambulatoriu: diabet, endocrinologie, neurologie, cardiologie, oftalmologie (pentru bolnavii de diabetici cuprinsi in programul de diabet si alte boli de nutritie). [continuare]
Servicii medicale: - terapie LASER Argon pentru retinopatie diabetica - LASER Yag pentru tratamentul cataractei secundare si al glaucomului de unghi ingust. [continuare]
Cabinet de diabet zaharat, obezitate si nutritie
Ma numesc Anca Barbulescu , sunt medic nutritionist ,diabetolog, fitoterapeut in Bucuresti si sunt aici pentru a va indruma catre un regim alimentar sanatos , pentru a regasi drumul catre o greutate ideala , o nutritie sanatoasa ,catre armonia si echilibrul corpului dumneavoastra. Cred cu tarie ca este dreptul noastru firesc sa traim si sa murim sanatosi ! Este un adevar simplu pe care multi l-au uitat . Adesea vin pacienti la cabinet carora li se pare normal sa se imbolnavesca pentru ca au deja o anumita varsta.. Este trist si trebuie sa indepartam rapid acest crez distructiv. Este firesc sa fim sanatosi , plini de vitalitate si limpezime , nu obositi , nu obezi , nu imbatraniti prematur ! Exista un vechi indemn : "Alimentele voastre sa fie medicamente si medicamentele voastre sa fie alimente ." Eu , ca doctor nutritionist , consider ca o alimentatie sanatoasa trebuie sa fie fundamentul tuturor eforturilor facute catre vindecare. Majoritatea bolilor isi gasesc solutia... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter