Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

boala sprue

Polineuropatiile toxice: caracteristici si tratament

Polineuropatiile toxice: caracteristici si tratament

Actualizat la data de: 06 Iulie 2022

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce sunt polineuropatiile toxice Polineuropatiile reprezinta afectarea bilaterala si simetrica a mai multor nervi periferici determinata de un proces sistemic. Polineuropatiile toxice intra in categoria polineuropatiilor dobandite alaturi de polineuropatiile din bolile metabolice (Diabet Zaharat, hipoglicemie, uremie, guta, hepatopatie, hipotiroidie, acromegalie, hiperlipidemie), din paraneoplazii (Neoplasm bronsic, Limfoame, Neoplasm ovarian, Neoplasm gastric), din paraproteinemii (gamapatie monoclonala benigna, mielom multiplu, macroglobulinemie Waldenstrom), colagenoze ( Lupus Eritematos Sistemic, sclerodermie, artrita reumatoida, Sjogren, boala mixta de tesut conjunctiv), vasculite (granlomatoza Wegener, poliarterita nodoasa, granulomatoza alergica Chung Strauss, crioglobulinemie, angeite de hipersensibilizare), malnutritie (carente de B1, PP, ac pantotenic, B12, E, intoxicatie cu B6, sprue). Polineuropatiile de cauza toxica sunt determinate in principal de alcool,... [continuare]

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]

Anemia prin deficit de vitamina b12

Anemia prin deficit de vitamina b12

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp. Vitamina B12 (denumita si cobalamina) ajuta la sinteza de eritrocite (globule rosii). Eritrocitele transporta in corp oxigenul la celule si indeparteaza rezidurile. Fara o cantitate corespunzatoare de vitamina B12, organismul nu va sintetiza suficiente eritrocite si astfel celulelor nu li se va furniza oxigenul necesar. Cauze Anemia prin deficit de vitamina B12 apare de obicei cand organismul nu poate absoarbe aceasta vitamina din alimente. Aceasta se poate intampla daca este prezenta anemia pernicioasa. In cazul anemiei pernicioase organismul distruge celulele de la nivelul stomacului care sunt responsabile de absorbtia vitaminei B12: - pacientul a suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei portiuni a stomacului sau a ultimului segment al intestinului subtire (ileon) - sunt prezente afectiuni... [continuare]

Carenta de acid folic poate duce la anemie

Carenta de acid folic poate duce la anemie

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este acidul folic Acidul folic sau folatul este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de mentionat faptul ca acidul folic reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9 si nu se regaseste in mod natural in alimente, ci sub forma de supliment alimentar. Folatul este forma naturala a vitaminei B9. Totodata, dupa ce a ajuns in organism, acidul folic este transformat in vitamina B9 pentru a putea fi asimilat. Acidul folic este necesar pentru buna functionare a organismului, fiind implicat in productia de material genetic (ADN) si in alte functii ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidratilor, regleaza functionarea sistemului nervos si transformarile proteinelor si lipidelor in organism. Cand apare carenta Carenta este frecvent intalnita si poate aparea datorita unui aport inadecvat, malabsorbtiei si utilizarii unor medicamente. Deficitul produce anemie... [continuare]

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Sprue tropical

Din Dictionar Termeni

boala de cauza necunoscuta care asociaza o atrofie a mucoasei intestinului subtire, responsabila de o proasta digestie si de un defect de asimilare a nutrimentelor. Sprue tropical afecteaza locuitorii tarilor temperate care traiesc mai multa vreme in tarile tropicale din Asia si America. simptome si semne - malabsorbtia cronica antreneaza o diaree grasoasa, o pierdere in greutate si carente multiple care provoaca ulceratii bucale. Tratament - Tratamentul cuprinde administrarea de antibiotice, de acid folic si de vitamina B 12 si, daca este necesar, alte vitamine si saruri minerale. Reintoarcerea in tara temperata atrage, in general, vindecarea. [continuare]

Sprue nostras

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Boala celiaca

Din Dictionar Termeni

Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). Boala celiaca afecteaza mai ales copiii. Simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Imunodeficienta comuna variabila

Imunodeficienta comuna variabila

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Imunodeficienta comuna variabila (IDCV) este o afectiune care implica urmatoarele: 1) niveluri scazute ale majoritatii sau ale tuturor claselor de imunoglobuline (Ig); 2) o lipsa de limfocite B sau de celule plasmatice care sunt capabile sa produca anticorpi; 3) infectii bacteriene frecvente. IDCV este o boala imuna frecventa. Cu toate acestea, este diferita atat in ceea ce priveste modalitatea de manifestare clinica, precum si in tipurile de deficienta. Desi este caracteristica scaderea nivelului seric de imunoglobuline G (IgG) si imunoglobuline A (IgA), aproximativ 50% dintre pacientii cu aceasta boala prezinta si scaderea nivelului seric de imunoglobuline M (IgM) si disfunctie a limfocitelor T. Aproximativ 20% dintre cei cu IDCV dezvolta o boala autoimuna. Fiziopatologie La pacientii cu IDCV s-au raportat numeroase anomalii ale sistemului imunitar, cea mai frecventa fiind producerea de anticorpi defectuosi. In consecinta, atat raspunsurile umorale, cat si... [continuare]

Malabsorbtia

Malabsorbtia

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]

Intoleranta la gluten

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Atrofie vilozitara primitiva

Din Dictionar Termeni

Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). Boala celiaca afecteaza mai ales copiii. Simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Steatoree

Din Dictionar Termeni

Prezenta a unei cantitati anormale de grasimi in fecale. O steatoree traduce o malabsorbtie intestinala si se intalneste in diferite boli: insuficienta pancreasului exocrin (cancer, pancreatita), bolile intestinului subtire (boala celiaca, boala lui crohn, sprue tropical), insuficienta a secretiei biliare (ciroza), obstructia cailor biliare (calcul al coledocului, cancer al pancreasului). In general, steatoreea este insotita de o pierdere in greutate. In afara tratamentului cauzei, un regim sarac in grasimi este prescris in toate cazurile. [continuare]

Ce este Diprophos si pentru ce se utilizeaza Indicatii Diprophos, suspensie este indicat in tratamentul diverselor afectiuni acute si cronice care raspund la terapia cu corticosteroizi. Terapia cu hormoni corticosteroizi este un adjuvant, nu un inlocuitor al terapiei conventionale. Afectiuni musculo-scheletice si ale tesuturilor moi: poliartrita reumatoida, osteoartrita, bursita, spondilita anchilozanta, epicondilita, radiculita, coccidinie, sciatica, lumbago, torticolis, chist ganglionar, exostoza, fasceita. Afectiuni alergice: astm bronsic cronic (inclusiv terapie adjuvanta pentru status astmaticus), febra fanului, edem angioneurotic, bronsita alergica, rinita alergica sezoniera sau perena, reactii provocate de medicamente, boala serului, intepaturi de insecte. Afectiuni dermatologice: dermatita atopica (eczema numulara), neurodermatita (lichen simplu circumscris), dermatita de contact, dermatita solara severa, urticarie, lichen plan hipertrofic, necrobioza lipoidica... [continuare]

Indicatii Tratamentul carentei de vitamina E. Ca tratament profilactic in afectiunile care necesita un aport suplimentar de vitamina E: - sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica, fibroza chistica sau cu alte afectiuni - afectiuni ale tractului hepato-biliar (colestaza cronica, ciroza hepatica, atrezie biliara, icter de cauza obstructiva) - tulburari digestive (boala celiaca, sprue tropical, enterite regionale) - gastrectomie - abetalipoproteinemie - acantoza - necesitati crescute de vitamina E, precum: persoane care lucreaza in medii toxice si poluate, alte situatii ce duc la scaderea capacitatii de aparare a organismului. Actiunea terapeutica vitamina e (acetat de di-alfa-tocoferol) este un element nutritiv esential. vitamina e este un antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive, metaboliti, vitamina a, hormoni si enzime. In acest sens, vitamina e mentine functionarea organitelor intracelulare, cum sunt mitocondriile si lizozomii si... [continuare]

stomatita bucala , din ce cauze apare si ce tratament se face pentru ea? am urmat de mai multe ori o reteta cu vitamina A,B2,B6,GLICERINA etc. pe moment se ameliora , insa dupa 2-3 saptamani reaparea din nou. Am incercat cu diferite ceaiuri (gargara,spalaturi),dar fara rezultate bune. multumesc!!! [continuare]

Pagina 1 din 1 (17 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »