bacil vibrion
Care este diferenta dintre virusuri si bacterii
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Exista multiple diferente intre virusuri si bacterii. Acestea se refera atat la dimensiunile lor relative, metodele de reproducere, durata de viata, cat si la eficienta tratamentelor.. Comparativ cu virusurile, bacteriile sunt mult mai complexe. Ce este o bacterie? Bacteria este un microorganism monocelular viu, care are in codul sau genetic, atat acid ribonucleic, cat si acid dezoxiribonucleic. Bacteriile sunt acoperite de un perete celular constituit din polizaharide, proteine si lipide. Acestea au un perete celular rigid si o membrana celulara subtire, care inconjoara citoplasma si isi sintetizeaza propriile proteine. Bacteria este de cel putin o suta de ori mai mare ca un virus obisnuit. Exista patru tipuri de bacterii, clasificate in functie de forma lor: rotunde (cocii), alungite (bacilii), incurbate (spirili, spirochete si vibrioni) si filamentoase (actinomicetele). Ce este un virus? Virusul este un agent patogen inframicrobian alcatuit dintr-o parte... [continuare]
Vibrion
Bacil Gram negativ, de forma curba, extrem de mobil, care traieste in principal in apa. Cei doi principali vibrioni sunt Vibrio holerae si Vibrio parahaemolyticus. - Vibrio holerae este responsabil de holera, a carei principala manifestare este o diaree. Aceasta bacterie, ingerata o data cu alimentele contaminate, este omorata in mod normal de aciditatea gastrica. Cand aceasta este neutralizata (pansamente gastrice alcaline) sau micsorata (subiecti denutriti), germenele traverseaza bariera gastrica, se multiplica in intestinul subtire si excreta o enterotoxina puternica; aceasta antreneaza o deshidratare acuta, rapid mortala in absenta tratamentului. Alti vibrioni holerici sunt responsabili de sindroame diareice de mai mica gravitate. - Vibrio parahaemolyticus se afla la originea intoxicatiilor alimentare dupa ingerarea de pesti, scoici si crustacee consumate crude. [continuare]
Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aceste analize se efectueaza cu scopul de a pune in evidenta o serie de microbi, care pot cauza infectii acute si cronice. Exista doua metode pentru depistarea microbilor, precum: - prin examinarea lor la microscopul optic - care poate mari pana la 1500 de ori sau cel electronic care mareste de cateva zeci de mii de ori; microbii vazuti la microscop au dimensiuni foarte mici, de 1-10 microni, un micron fiind a mia parte dintr-un milimetru; ei au diferite forme: punct (coci), betisor (bacili), spirale (spirochete), virgula (vibrioni); cocii se aseaza de obicei in gramezi sau chiorchine (stafilococi) sau in siruri (streptococi) - prin cresterea microbilor pe medii de cultura, adica pe niste substante hranitoare speciale, lichide si solide; cand microbii cresc pe mediile lichide, ei tulbura mediul, asa cum se intampla in cazul fermentarii vinului de catre microorganisme; pe mediile solide, care se prepara in niste cutii de sticla, acoperite, microbii cresc formand... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter