ateroscleroza prune
Despre potasiu si sanatatea inimii
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este potasiul Potasiul este un mineral esential care joaca mai multe roluri importante in organism: -conduce impulsurile electrice in tot corpul ca un electrolit. -ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor, oaselor si a celei cardiovasculare. -asigura contractia musculara si sustine tensiunea arteriala normala. Rolul potasiului in organism Potasiul este deosebit de important in dieta pacientilor care se confrunta deja cu afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau aritmii) si dozarea lui este esentiala pentru conduita medicala corespunzatoare. Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu. In ciuda faptului ca nu exista o corelatie directa intre potasiu si colesterol, se pare ca un regim bogat in potasiu influenteaza benefic si nivelul plasmatic al acestui lipid. Potasiul este un ion ce se gaseste atat in... [continuare]
3 metode simple de a-ti tine colesterolul sub control
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este colesterolul? Colesterolul este un compus natural, avand la baza steroli sau lipide simple, insolubil in apa. El se sintetizeaza in organismul animal, concentrandu-se la nivelul ficatului, maduvei spinarii, creierului si vaselor sangvine. In concentratii normale, colesterolul are efecte benefice, find necesar la mentinerea integritatii, sinteza acizilor produsi de vezica biliara si metabolismul vitaminelor liposolubile (vitamine care se dizolva in grasimi): A, D, K, E. Acumulat in cantitati mari in corpul uman, colesterolul mareste riscul de accident vascular cerebral si afectiuni cardiace grave, uneori fatale. Colesterolul “bun” versus colesterolul “rau” Termenul traditional de colesterol nu se refera la compusul natural in sine, ci la lipoproteinele care il transporta. Astfel, se face distinctia intre colesterolul “rau” sau LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterolul “bun” sau HDL (lipoproteine cu densitate mare). Diferenta intre cele... [continuare]
Care este nivelul normal al colesterolului?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Ateroscleroza este afectiunea principala responsabila de deces ca urmare a nivelelor crescute de colesterol si trigliceride in sange. Principalii factori care cauzeaza cresterea numarului persoanelor afectate de hipercolesterolemie sunt regimul alimentar bogat in grasimi si sedentarismul. Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca organismul uman are nevoie de colesterol, deoarece acesta prezinta un rol important in diverse procese biochimice. Tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul „rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si cel „bun” (HDL), pe care ficatul il proceseaza si ulterior il elimina din organism. Ce este LDL colesterol LDL colesterol se poate depune pe peretii arterelor, ducand la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. De aceea, cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat riscul de a dezvolta astfel de probleme este mai scazut. Valorile normale si cele... [continuare]
Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]
Prunele, sursa de vitamine si minerale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prunele sunt extrem de hranitoare, oferind o varietate de beneficii pentru sanatate. Pe langa fibre si antioxidanti, acestea sunt bogate in vitamine si minerale. Prunele usureaza digestia, previn diabetul si sunt utile impotriva obezitatii. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii inimii prin reducerea nivelului colesterolului. Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate. Indiferent de starea lor, isi pastreaza proprietatile. Valoarea nutritiva a prunelor Prunele sunt o sursa excelenta de vitamine precum vitamina A, vitamina C (acid ascorbic), acid folic si vitamina K (filochinona). Mai sunt si o sursa buna de vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6 si vitamina E (alfa-tocoferol). Mineralele prezente in prune includ potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si zinc. De asemenea, furnizeaza fibre, carbohidrati si un numar redus de calorii. Beneficiile consumului de prune proaspete si uscate Au proprietati antioxidante . Aceste fructe contin [continuare]
Prunul (prunus domestica)
Arbore care poate atinge pana la 15 metri inaltime, de cultura la noi in tara. Prunul este un pom fructifer cu frunze eliptice, flori albe si fructe alungite, de culoare vinetie. Arborele infloreste din luna martie pana in aprilie. Prunul contine vitamina a, B, C, fosfor, fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, mangan, apa, zahar, albumine, celuloza, proteine, lipide . In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele si frunzele. Prunul are calitati tonice, diuretice, depurative, laxative, nutritive, febrifuge, vermifuge, emoliente. Uz intern: - anemie, constipatie, boli reumatice, guta, anemie, astenie, ateroscleroza, boli hepatice, paraziti intestinali, stari febrile, nefrita - sub forma de infuzie, decoct sau se consuma fructa proaspata sau uscata. Uz extern: - hemoroizi - sub forma de bai locale. [continuare]
Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem
Autor: SfatulMedicului
Alimentele si semnificatia culorilor Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz,... [continuare]
Topul alimentelor care scad colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca prin dieta se poate creste colesterolul, tot prin aceasta se poate diminua. Este usor sa ajungeti la un nivel alarmant de colesterol, dar se poate intampla si invers - schimbarea alimentelor poate reduce colesterolul si poate imbunatati calitatea grasimilor care circula prin sistemul sanguin. Punerea in aplicare a acestei strategii necesita doua directii dietetice: adaugati alimente care micsoreaza LDL (colesterol rau care poate declansa ateroscleroza), iar in acelasi timp eliminati alimentele care contin LDL. Aceste aspecte sunt cele mai importante in lupta cu colesterolul. Peste si acizii grasi Omega 3 Consumul de peste gras ajuta inima sa ramana sanatoasa, datorita nivelurilor ridicate de acizi grasi Omega 3, care pot reduce tensiunea arteriala si riscul de a dezvolta cheaguri de sange. Persoanele care au avut deja atacuri de cord trebuie sa consume ulei de peste, pentru a reduce riscul decesului. Pestii care contin cele mai ridicate niveluri de acizi... [continuare]
fructele - surse excelente de antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Afinele, coacazele, murele, zmeurele sunt considerate a fi cele printre cele mai specifice delicii naturale ale verii. Ele ne inspira in bucatarie, ne indeamna sa preparam cat mai multe prajituri, tarte, shake-uri naturale, inghetate, dulceturi si budinci. Iar daca ati avut placere de a le culege direct din gradina sau din mijlocul naturii, stiti deja cat de minunate sunt fructele proaspete. Ne imbie cu o aroma deosebita si ne amintesc, cu fiecare fructa ca... este vara! Dar acestea minuni colorate sunt mult mai mult decat ingrediente de sezon in preparatele noastre culinare. Ele sunt surse excelente de antioxidanti, de vitamine si minerale, de substante nutritive esentiale care stimuleaza sanatatea organismului si care ne pot ajuta sa cotracaram din timp anumite afectiuni, sa fim mai energici si mai sanatosi si sa ne bucuram din plin de acest sezon. Un studiu efectuat de catre specialistii in nutritie a evidentiat faptul ca doar o cana plina de astfel de fructe... [continuare]
Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. cum poate fi prevenit
Autor: SfatulMedicului
Imunitatea ne poate scadea pe timpul verii Pe timp de canicula, folosirea aparatelor de aer conditionat este indispensabila. Medicii atrag insa atentia ca folosirea necorespunzatoare a acestor aparate si variatiile bruste de temperatura, atunci cand corpul este nevoit sa faca fata trecerii de la o temperatura exterioara de peste 30 de grade Celsius la una de 17 grade din incaperile climatizate, de exemplu, supun organismul unui stres, care determina slabirea imunitatii. Un adevarat pericol in timpul verii il constituie si socul termic, care apare atunci cand intram in apa rece dupa o expunere prelungita la soare! Copiii, persoanele in varsta si cardiacii sunt cei mai afectati de trecerea de la cald la rece sau invers. “Persoanele care au diferite afectiuni cardiovasculare, in mod special, trebuie sa fie atente la variatiile de temperatura pentru ca pot aparea variatii bruste ale tensiunii arteriale, respiratie dificila, cefalee, stare de lesin, AVC; persoanele cu afectiuni... [continuare]
Verbina (verbena officinalis)
Arbore care poate atinge pana la 15 metri inaltime, de cultura la noi in tara. Prunul este un pom fructifer cu frunze eliptice, flori albe si fructe alungite, de culoare vinetie. Arborele infloreste din luna martie pana in aprilie. Prunul contine vitamina a, B, C, fosfor, fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, mangan, apa, zahar, albumine, celuloza, proteine, lipide . In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele si frunzele. Prunul are calitati tonice, diuretice, depurative, laxative, nutritive, febrifuge, vermifuge, emoliente. Uz intern: - anemie, constipatie, boli reumatice, guta, anemie, astenie, ateroscleroza, boli hepatice, paraziti intestinali, stari febrile, nefrita - sub forma de infuzie, decoct sau se consuma fructa proaspata sau uscata. Uz extern: - hemoroizi - sub forma de bai locale. [continuare]
Buna seara, Bunica mea a suferit acum 2 saptamani un avc ischemic partea stanga, fiindu-i afectate in special memoria si campul vizual. Acum e in perioada de recuperare , atat medicamentos cat si prin sprijin familial. Din pacate acces la personal specializat in recuperarile dizabilitatilor mai sus mentionate nu avem. Tratamentul medicamentos care ar trebui sa o ajute in recuperarea acestor 2 aspecte consta in administrarea de Tanakan(de 3 ori pe zi) si a inca unui alt medicament care momentan imi scapa pentru memorie si concentrare. Din pacate nu prea constientizeaza ce i s-a intamplat, cu toate ca i-am explicat cat am putut noi de clar si a inceput sa se izoleze de noi, sa fie foarte frustrata ca nu mai poate face diverse activitati ca pana acum refuzand ajutorul nostru. Prefera sa stea in pat, fara sa se uite la nimic, fara sa asculte nimic, nici pofta de mancare nu prea are si foarte greu reusim sa-i dam macar o felie de paine. am uitat sa precizez ca la externarea din... [continuare]
Pentru crize puternice de inima va rog ajutati-ma
Am crize de inima des.Ma sufoc, am palpitatii ,inima imi zvacneste foarte puternic si imediat o gheara imi cuprinde inima si ma strange intr-o durere insuportabila.Fara masaj la nivelul inimii si apasare cu podul palmei nu pot suporta durerea pe care mi-o provoaca inima.Dintr-un dignostic mai vechi rezlta ca am anghina pectorala si insuficienta cardiaca. Intr-o puternica criza de inima pe care am avut-o acum vreo 8-9 luni se pare ca am suferit un preinfarct.Am luat nenumarate medicamente ,dar nu ma ajuta.Crizele de inima le am din ce in ce mai des si foarte dureroase.Trebuie sa ma asez imediat unde ma apuca durerea de inima si de cele mai multe ori nu am pastile langa mine si problema este ca locuiesc singura si nu ma poate ajuta nimeni.Am luat aspacardin,diacordin,nifedipin retartard etc.Nimic nu ma ajuta,din pacate.Doar sprayul cu nitroglicerina m-a ajutat la ultimile crize de inima.Pana sa porneasca criza foarte puternic, imi dau cu spray si desi criza continua,ma pot... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter