alimente permise diaree acuta
Generalitati Tranzitul intestinal normal poate varia de la pana la trei scaune pe zi la 3 scaune pe saptamana, fara a fi necesara adresarea catre un medic. Diareea este definita ca eliminarea a trei sau mai multe scaune de consistenta scazuta (moale, apoasa) pe zi sau a unui numar mai mare de scaune decat cel normal pentru varsta pacientului. Atat diareea acuta, cat si cea cronica pot indica o afectiune subiacenta si trebuie abordate cu seriozitate. Pacientii cu diaree pot pierde mari cantitati lichidiene prin intermediul scaunelor apoase repetate, ducand in scurt timp la deshidratare si tulburarea homeostaziei - echilibrul necesar functionarii normale a organismului. Desi diareea poate aparea la orice varsta, o atentie speciala trebuie acordata varstelor extreme (copiii si batranii), prin pricina riscului mai mare de deschidratare si complicatii secundare. Cauze Diareea poate fi cu caracter autolimitant, secundar unei infectii sau poate persista, indicand o afectiune... [continuare]
Enterocolita acuta – semnele care trebuie sa te trimita la medic!
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este enterocolita acuta? Enterocolita acuta este o inflamatie a mucoasei intestinului subtire si a colonului, determinata de diverse infectii cu bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti. Este o afectiune destul de des intalnita in randul adultilor, dar si a copiilor, preponderent intalnita mai frecvent in sezonul cald. Transmiterea enterocolitei acute se face pe cale digestiva prin contact direct sau prin obiecte contaminate. Mai exact, enterocolita acuta se transmite prin consumul apei nepotabile, a carnii insuficient preparate termic, a lactatelor nepasteurizate, a fructelor si legumelor nespalate, la cultivarea carora au fost folosite ingrasaminte naturale, dar si prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale de la o persoana la alta, mai ales in situatiile in care cand nu sunt respectate normele elementare de igiena. Simptomele enterocolitei acute Enterocolita debuteaza brusc si se manifesta prin scaderea apetitului si stari de greata. Crampele... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Glutenul este o combinatie biochimica din clasa proteinelor, sau mai precis in cereale se gaseste sub forma de prolamina si glutelina. Glutelina se regaseste in grau sub forma de glutenina, in orz ca si hordenina, in ovaz ca si avenalina, in orez ca si oricenina, in secara ca si secalinina, iar in porumb ca si zeanina. Insa glutenul la care se face referire cand vorbim despre o intoleranta la gluten este cel din grau adica la glutenina. Glutenul este folosit in produsele de panificatie deoarece confera acestuia elasticitatea. In schimb glutenul se poate regasi si in anumite produse de patiserie precum foietajele la anumite prajituri, sau in anumiti biscuiti pentru a conferi acestor produse fragezimea. Alimente permise si nepermise Din punct de vedere medical, glutenul la persoanele cu intoleranta la gluten se regaseste in produsele cu continut bogat in grau, secara, orz sau ovaz, germenii de grau sau faina de cartofi. Restul alimentelor de tipul quinoa, porumb,... [continuare]
Litiaza biliara si complicatiile sale
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Litiaza biliara reprezinta prezenta calculilor, popular vorbind a pietrelor, la nivelul vezicii biliare (colecist sau fiere) sau la nivelul cailor biliare. Pietrele sunt formate din aglomerari cristalizate de colesterol, calciu sau alte saruri, iar ca dimensiuni pot varia de la cativa milimetri la cativa centimetri. In vezica biliara se depoziteaza si concentreaza un lichid numit bila ce are o culoare galben-verzuie, aceasta culoare fiind data de doi pigmenti numiti bilirubina si biliverdina. Acesta este evacuat in duoden in timpul digestiei, ajutand la digerarea lipidelor si la buna functionare a tranzitului intestinal. Cauze Desi o cauza exacta nu este cunoscuta, se presupune ca formarea calculilor este determinata de prezenta in bila a unor cantitati excesive de colesterol sau bilirubina. Principalii factori de risc care contribuie la formarea calculilor sunt: - ereditatea; - obezitatea; - diabetul; - alimentatia saraca in fibre si bogata in grasimi; - unele... [continuare]
Hiperpotasemia netratata afecteaza sever sanatatea cardio-vasculara
Autor: SfatulMedicului
Ce este hiperpotasemia Hiperpotasemia reprezinta nivelul crescut de potasiu in sange. Potasiul este un microelement, un electrolit, ce se gaseste in mod normal in organism si este esential pentru o stare generala de sanatate buna. Rolul esential al potasiului in sange este rolul nervos si rolul in functia musculara. Intrucat potasiul se numeste, in literatura, si kaliu, hiperpotasemia poate fi numita si hiperkalemie. Atunci cand sunt depasite valorile normale ale potasiului in sange, pacientul dezvolta hiperpotasemie. Hiperpotasemia este o tulburare hidro-electrolitica. Desi pacientii afla de obicei destul de tarziu acest diagnostic, hiperpotasemia semnificativa implica riscuri mari pentru sanatate si poate duce la afectiuni acute, urgente, precum infarctul miocardic. Valori normale Valorile normale ale potasiului in sangele adultui sunt cuprinse in intervalul 3.5 mm/l – 5.5 mmol/l. Orice valoare peste aceea de 5.5 reprezinta instalarea hiperpotasemiei, iar valorile peste 6.5... [continuare]
Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combaterea diareei presupune alegerea atenta a categoriilor de alimente consumate in perioada in care simptomele sunt prezente. In timp ce unele produse alimentare pot agrava diareea, altele ajuta la reglarea capacitatii organismului de a absorbi in mod corect apa, nutrientii si caloriile din hrana. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand suferiti de diaree si contactati medicul de urgenta daca simptomele persista mai multe zile. Recomandari alimentare pentru combaterea diareei Medicii recomanda consumul de alimente integrale si dietetice in timpul episoadelor usoare si moderate de diaree, cel putin in primele 24 de ore de la debutul simptomelor. O dieta mai saraca in fibre ajuta la ameliorarea crampelor si la reducerea gazelor stomacale, doua aspecte foarte importante in controlul diareei. Astfel, daca scaunele devin mai noi si mai frecvente, alegeti cu atentie alimentele pe care le consumati si reduceti pe cat posibil aportul de fibre - Alegeti... [continuare]
Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Generalitati Hepatita este o inflamatie a ficatului, acuta sau cronica. Ficatul este un organ unic. Este singurul organ care se regenereaza. Ficatul are capacitatea de a inlocui celulele bolnave cu noi celule. Cineva cu hepatita ar putea: - avea o infectie virala sau bacteriana a ficatului; - avea o lezare a ficatului cauzata de o toxina (otrava); - avea o afectare a ficatului cauzata de intreruperea circulatiei sangvine catre acest organ; - avea o boala autoimuna, in care sistemul sau imunitar, propriu, ataca ficatul; - prezenta un traumatism la nivelul abdomenului, in zona ficatului. Cel mai des, boala hepatica este cauzata de unul dintre cei trei virusuri: 1. virusul hepatitei A; 2. virusul hepatitei B; 3. virusul hepatitei C; In unele cazuri rare, virusul Epstein Barr (care provoaca mononucleoza) poate, de asemenea, provoca hepatita prin inflamarea ficatului. Alte virusuri si bacterii care pot provoca hepatita, inclusiv hepatita D sau E, sunt varicela si... [continuare]
Generalitati Acest sindrom (denumit si sindromul postprandial precoce) este destul de des intalnit dupa o interventie chirurgicala gastrica. Practic, cuprinde un grup de simptome care rezulta in urma inlaturarii chirurgicale a stomacului dar si in urma altor tipuri interventii chirurgicale asupra stomacului. Manifestarile variaza de la usoare la severe si adesea se diminueaza cu timpul. Desi sindromul postprandial precoce poate alarma o persoana, atunci cand debuteaza, acesta nu pune viata nimanui in pericol. Sindromul dumping poate fi tinut sub control prin schimbarea modului in care o persoana mananca, dar si prin modificarile aduse dietei (se vor exclude mai ales alimentele care tind sa ingrase, de exemplu). Cauze Dupa o operatie gastrica, poate fi mai dificil de restabilit tranzitul intestinal normal, iar alimentele ajung prea repede in intestinul subtire. Consumul anumitor alimente favorizeaza, mai mult decat altele declansarea sindromului dumping. [continuare]
Salutare, ma numesc gabriel si am 20de ani. Ma confrunt cu o problema foarte ..''''enervanta''''. O sa incerc sa fiu cat mai pe scurt: Acum 1 luna si ceva au inceput problemele. Balonare intestinala,diaree..eram foarte balonat si imi bolboroseau matele.nu puteam sta la facultate de ..''rusine''''. Am consultat un doctor, si mi-a scris pe o foaie colon spastic si mi-a dat niste pastile... Balonarile au disparut dupa 3 saptamani, dupa care in jur de 1 saptamana m-am simtit mai bine, dar acum au aparut altele: Am mancat supa, floricele si niste ciocolata si am baut BERE.STIU, O COMBINATIE IDIOATA. NU mai sunt balonat , dar imi bolborosesc matele in prostie, in zona coapse ca sa zic asa, nici nu stiu cum sa ma expprim.Mai exact prin zona ''''Ascending colon si Sigmoid colon. Pur si simplu bolborosesc intr-una,NU AM SCAUNE CU SANGE, DURERI, si acum nu mai am diaree. Am sa consult un doctor, sa mi fac o radiografie ceva.Cam ce as putea avea?Motive de ingrijorare? Eu de fel... [continuare]
Buna ziua, ma numesc Liuba, am 57 ani si am fost diagnosticata cu gastrita ulceroasa si as dori sa stiu tratamentul si dieta indicate in aceasta afectiune. Multumesc anticipat. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter